Goh! Nu hoofden Rutte en Hoekstra op het hakblok liggen ineens wél ruimhartige compensatie toeslagenslachtoffers

Premier Rutte en de ministers Hoekstra en Wiebes voelen waarschijnlijk inmiddels héél goed aan dat de toeslagenaffaire hen de kop kan gaan kosten. Want ineens wordt er, volgens ingewijden, tijdens het overleg in het Catshuis gesproken over een mogelijke ‘onorthodoxe’ aanpak: een ruimhartige vergoeding voor de gedupeerden.

Het is toch bijna niet te filmen? Jarenlang hebben de verantwoordelijken hun best gedaan om de boel te sussen, te traineren, te verdraaien, achter te houden of anderzijds hun verantwoordelijkheid te ontlopen. Nu na het rapport van de commissie-Van Dam de volle ernst van de toeslagenaffaire ook zwart op wit gedrukt staat en er echt geen ontkennen meer aan is, komt men pas in actie. Nu zou het ze namelijk wel eens zetels kunnen gaan kosten, of hun ministerschap. Dat geldt althans voor Rutte, Wiebes, Hoekstra en Asscher.

Dus wordt er een “onorthodoxe” aanpakt overwogen: men wil de slachtoffers van de toeslagenaffaire daadwérkelijk ruimhartig compenseren.

Dit is echt te belachelijk voor woorden en laat zien dat ze haast alle realiteitszin zijn verloren. Ieder normaal mens kan toch nagaan dat als duizenden mensen jarenlang structureel zijn vernaggeld door de Belastingdienst (en daardoor ook door de rest van de overheid), dat een vorm van voorlopige schadevergoeding toch makkelijk moet kunnen worden vastgesteld?

Een vlot voorbeeld: Jantje heeft geen huis kunnen kopen en is werkloos geworden. Pietje heeft nog wel een huurhuis, maar heeft jarenlang geen huurtoeslag gekregen en zit diep in de schulden. Dikke kans dat Jantje inmiddels recht heeft op een half miljoen euro en Pietje op ‘slechts’ 100.000 euro. Het zal ze worst wezen of ze het rechtmatige bedrag in één keer en precies afgemeten op de rekening krijgen? Keer die lui allemaal een bedrag van tussen de 20 à 50.000 euro uit en kijk daarna verder. Dan hebben ze tenminste iets.

Maar nee, in plaats daarvan laat dit kabinet eerst nog een aantal externe bureaus inhuren waardoor er uiteindelijk drie keer zoveel kosten worden gemaakt als dat er wordt uitgekeerd, en is slechts iets van 1 procent van het uit te keren bedrag daadwerkelijk op de rekeningen van de gedupeerden staat.

Valt hier überhaupt nog te spreken van onwil of onkunde? Bij de door de coronacrisis getroffen ondernemers kunnen ze inamelijk wél direct uitkeren en kijken ze ook later wel of het bedrag klopte of niet. En dat gaat over miljarden. Maar ja, dáár kun je makkelijk mee scoren voor de verkiezingen, in tegenstelling tot het compenseren van gedupeerden die mede op basis van hun etniciteit als fraudeur werden aangemerkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Bunky01

  Ruimhartig vergoeden, ja maar wel weer uit mijn zakken ! Deze melogomane etterbakken
  dienen het uit eigen zak te betalen. Daarna pijlsnel wegwezen en wel voorgoed!

  1. Nostradamus

   En daarom moeten hun koppen rollen. Figuurlijk dan!
   Het kabinet moet opstappen en alle verantwoordelijken moeten worden berecht.
   Het inhuren van tientallen adviesbureautjes gaat ons belasting betalers namelijk nog veeeeeeeel meer kosten.

   1. Buzz68

    Een paling als Rutte laat zich niet eenvoudig slachten. En als het je lukt heeft ie nog lang stuiptrekkingen

  2. usb3.0

   Helemaal eens bunky, praten over andermans geld (ons belastinggeld) is natuurlijk heel makkelijk, net als het wegsluizen van al die miljarden naar andere landen…

 2. Aborifa

  Er wordt net gedaan of al die “slachtoffers” per ongeluk een foutje maakten.
  Velen zullen nu in plaats van gestraft te worden beloond worden.

  1. Abraham50

   Aborifa?

  2. halo1

   Terwijl 25 % van de gevallen echte fraude betrof.. zo dreig je van de ene onrechtvaardigheid in de andere te belanden..

   1. usb3.0

    Nog maar niet te spreken van al die Polen die niet bestraft worden

  3. kees cup

   Aborifa

   U heeft een belangrijk punt, het dreigt nu op een generaal pardon voor alle betrokkenen uit te draaien.

   De echte fraudeurs, die immers de bron van al deze ellende zijn, mogen absoluut niet alsnog ontkomen.

   1. anti rutte

    de echte fraudeurs zijn nooit hun eigen land uit geweest. De toeslagen werden gewoon vanuit Roemenië, Polen of welk ander land ook aangevraagd.

    Die oplichters zijn nooit in het gedrang geweest. De echte fraudeurs gaan dus gewoon vrijuit

    stem sociaal, stem PVV

 3. Appelstroop

  Welke ingewijden melden dit?

 4. C.A.Barstow

  Je ziet het aankomen, er volgt een enorm misleidend en leugenachtig jankverhaal.
  Zij drinken en glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.
  m.a.w. landverrader en top misleider Rutte blijft gewoon zitten.

  STEM PVV!

 5. Telex

  Nog liever het gezwets van Baudet dan de eeuwige leugens van Rutte

 6. Cootje

  Dus we hebben dadelijk een bananen republiek , die met betalen van een aalmoes weer een democratie wordt , bijv de banken verdienen miljarden met witwassen en betalen 750 euro boeten , en ze zijn nooit in diskrediet geweest strik er omheen , Sophie t velt declareerde 10 jaar lang onkosten vergoedingen woon werkverkeer Nederland Brussel terwijl ze pertinent in Brussel woont , terug betaling ???? strafvervolging ?? .

 7. Heras

  Het leed is al geschied.
  Ook met die absurde coronamaatregelen.
  Duizenden mensen door dit beleid failliet en benadeeld.
  En maar denken dat ze herkozen worden…

 8. Cootje

  De Rutte doctrine , in Hongarije heeft Orban de rechtsstaat hoog staan , in Nederland bestaat geen rechtsstaat ,wel een narcotica staat en een dubieuze Pinokkio die een rechtsstaat heeft verkwanselt . Waar ambtenaren de baas zijn

 9. ropart

  en duizend euro smartegeld voor iedere nederlander die dit drama met lede ogen heeft moeten aanzien. dan hier nog een bonus in het kader van:spreekwoorden door de rijken verzonnen voor de armen:belofte maakt schuld!.

 10. Willem Bever

  Met geld is alles te koop, helaas

 11. JFU

  Er gaan geen koppen rollen, misschien een lagere ambtenaar die er uit gaat met een riant wachtgeld. De rest blijft zitten, en om de zaak uit de publiciteit te houden , snel weer angst zaaien met een alweer gemuteerd virus. Vele kiezers hebben een kort geheugen, zodat over een paar weken de aandacht over deze zaak verdwijnt. Zo gaat het in een ondemocratisch land zoals het hier nu is.

  1. Willem Bever

   Idd JFU, wie praat er nog over de witte pick-ups in Syriewas ook een grof scandaal blabla plas

 12. Boemboem

  Hebben jullie al die 1000 euro gekregen die Rutte ons beloofd heeft jaren terug? Ik niet….

  1. anti rutte

   die 1000 euro is opgegaan naar zuid europa en kan je naar fluiten

  2. usb3.0

   Die € 1000,– gaat naar ALLE zorg gerelateerde medewerkers, ook naar administratief medewerkers of mensen die nagenoeg niets met corona te maken hebben gehad, die wij dan weer uit ons eigen premieverhogende zorgpremie betalen uiteindelijk

 13. rexm

  De ratten verlaten nog niet het zinkend schip een kleine reparatie kwam hun redden, maar het kwaad is al geschied.
  Er is nog hoop, als men in Maart 2021 wakker is, kan men weer aan de weder opbouw van Nederland beginnen.
  Corona of geen corona, we kunnen die prutsers missen als kiespijn, slechter kan het niet worden.

 14. Florissa

  Makkelijke oplossing eerst jarenlang de kluit belazeren en als het 5 over 12 is, er zo van proberen af te komen , de veroorzaker moet zijn verantwoording nemen ,en gewoon weg.
  Rutte,Asscher,Wiebes,Hoekstra,allemaal boter op hun kop .

 15. AidemediA

  Prima als de gedupeerden zo snel mogelijk gecompenseerd worden. Maar dat mag geen reden zijn om de verantwoordelijken, niet ter verantwoordingen te roepen en af te straffen. pinokkio en zijn trawanten (betrokken coalitiegenoten, ambtenaren en rechters van de laatste 10 jaar) mogen hier niet zonder kleerscheuren mee wegkomen. En vergeet de Groningers niet.

 16. stemanhanneke@gmail.co.

  vergeet niet dat een hoop mensen wel degelijk fraude hebben gepleegd en helaas moeten de goede onder de kwade lijden.
  Ik las dat zij 30.00 euro gecompenseerd worden.
  lijkt mij voldoende.
  dus .

 17. Drollevanger

  Ook hier in ons lieve landje heeft de kloof tussen “het volk”, de Republikeinen(Wilders, Baudet) en “het etablishment”, de Democraten(Rutte en de op het pluche gesettelde deugende rest, door sommige buitengeslotenden het Kartel genoemd) zich enorm verbreed. Dit ging via een aantal verkleed partijen waarin Rutte zich met zijn consorten voordeden als Sinterklaas vertegenwoordigers van het Volk, en de Media Wilders en Baudet afschilderden als Extreem-rechts en daarom haters van datzelfde “Gewone volk”
  Zoals ik hierboven las maakten ook de verkiezingen in de VS ons niet vrolijker. Zelden heeft de kloof tussen ‘het volk’, de Republikeinen en ‘het establishment’, de Democraten, zich zo duidelijk gemanifesteerd, schreef men hierboven. Joe Biden won. Treurig dat deze bedenkelijke figuur(kocht trots het Oekrainse bestuur om met een miljard dollar ten behoeve van vrijspraak zoon Hunter) de 46ste president van dit fantastische land wordt. Hij heeft zijn kabinet samengesteld op basis van huidskleur, afkomst en geslacht.
  Ook hier ten Lande worden aanstellingen in het openbare leven, steeds meer gestuurd door seksuele geaardheid, sekse, ras en politieke voorkeur. Zelfs religie speelt mee in de voorhoede, als het maar met de mond deugend is en te beschermen door deugend Linksvolk.

 18. Drollevanger

  Ik zal een voorspeling doen.
  Bij de volgende verkiezingen zal Nederland weer op dezelfde figuren stemmen die deze puinhoop hebben veroorzaakt.
  Er zal niks veranderen. We blijven het meest betalen aan de EU, de klimaatonzin wordt niet teruggedraaid(we gaan als enig land op de wereld van het gas), en onze Elite blijft stoken richting Rusland. Leve de Biocentrales!
  Leuker kunnen we het niet maken.

 19. 56RdK

  “die mede op basis van hun etniciteit als fraudeur werden aangemerkt.”

  Tja Wout, helaas heeft de praktijk geleerd dat er héél veel fraude plaatsvond en plaatsvind door toeslagen- c.q. subsidieaanvragers van allochtone afkomst. Geldt voor alle uitkeringen.
  Hoe dat kan? Door achtelijke deugwetgeving waarin elk greintje realisme c.q. aan ontbreekt. Waarin de durf om het te benoemen niet wordt gedaan. Bang voor stigmatisering e.d.
  Zo ook de gehele toeslagenkinderopvangproblematiek, dat nu is verwoorden tot een doorgeslagen deugdiscussie waarin iedereen slachtoffer is.

  Te walgelijk voor woorden ja! Voor de eerlijke belastingbetaler in dit land!

  En wat Rutte c.s. aangaat, pure verkiezingsstunt dit handelen, dat uitdelen van die bedragen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.