Hier heb je je brandhaard: ‘Aantal coronabesmettingen op scholen blijft stijgen’

“Scholen en kinderdagverblijven zijn nog steeds een belangrijke brandhaard voor het coronavirus.” Dat zegt De Telegraaf. Opvallend, want het RIVM en het kabinet leggen de oorzaak voor de corona-stijging juist bij ‘drukke winkelstraten’ en Black Friday. Dat is regelrechte damage control dus.

Tijdens bron- en contactonderzoek van de gezondheidsdiensten wordt gevraagd naar waar mensen zelf denken dat ze besmet zijn geraakt. Bij iets minder dan de helft van de gevallen wordt de thuissituatie, bezoek van vrienden of familie en het werk genoemd. Maar dat betekent niet dat die mensen ook daadwerkelijk daardoor besmet zijn geraakt. En al helemaal niet als de mensen waar ze contact mee hebben gehad ook netjes thuis zijn gebleven en op hun contactmomenten hebben gelet.

Waar ze echter geen controle over hebben, en dit is misschien wel hun blinde vlek, zijn de scholen en de kinderopvang. Scholieren en kinderen die zelf geen symptomen laten zien, maar dus wel besmet kunnen zijn, worden dan niet als mogelijke oorzaak genoemd.

En nu blijkt het inderdaad dat er verrassend veel scholieren, leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel en opvangmedewerkers besmet zijn geraakt. Met name bij tieners wordt het virus relatief vaak vastgesteld. Dat is ook de reden dat het Outbreak Management Team de kerstvakantie wil verlengen.

Thuis blijven heeft dus geen enkele zin als je kinderen naar de kinderopvang gaan of jongeren in huis hebt die dagelijks naar school gaan. Vroeg of laat nemen die het virus mee naar huis en besmetten zo de rest van het gezin. De leden van dat gezin laten zich dan testen en spreken hun vermoedens uit. ‘Oh misschien kwam het door de supermarkt’ of ‘laatst kwam een vriend(in) langs’. Die zullen de link zelf niet snel leggen bij hun eigen kind, vooral als hij/zij geen symptomen heeft.

Dat biedt het RIVM en het kabinet de mogelijkheid om weer af te gaan op de papieren werkelijkheid en de (foutieve) data die ze wél hebben ontvangen. En dus gooien ze het lekker op het ‘onverantwoorde’ gedrag van de dagjesmensen en de Black Friday-shoppers. Dat zal heus wel hebben bijgedragen aan het aantal besmettingen, maar volgens mij valt dat in het niet bij het effect dat het openhouden van de scholen en kinderopvang heeft gehad.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Jack Flash

  Gaap zucht..
  Nog steeds die p c r test..
  Wat een dommigheid.

 2. ropart

  eureka!…. zucht.

  1. Gerda2

   Ja, p.c.r. testen, zo betrouwbaar.

   1. Brenda Welsh

    Gerda2, als u het niet wil begrijpen of kunt begrijpen, vraag het steeds opnieuw. Waarom een PCR test?

    De PCR test heeft een hoge testgevoeligheid. De test kan hele kleine hoeveelheden van het virus oppikken. Daarom is de PCR test nog steeds de gouden standaard.

    1. Gerda2

     Brenda ga even je huiswerk doen.
     Zoek maar eens onder Marion Koopman p.c.r. test besmettelijk/besmet.

     1. Gerda2

      Hier hoor je uit de mond van Marion Koopmans zelf dat de test niet aan geeft of je op het moment van testen besmettelijk, dan wel besmet bent.
      Zoeken: Tijs van den Brink, Marion Koopmans.

    2. corenona

     hahahaha , lees de bijsluiter domme roeptoeter , je blaat weer onzin

    3. homefront

     Nee hoor brendaatje dat heeft deze test helemaal niet

    4. Fascal

     Stern Louise, de leugenaar en oplichter, opzettelijke propagandaverspreider!

 3. Voss

  En waarom moet ik voldoen aan de eisen van DDS om een mening te plaatsen? DDS is een platform voor meningen, althans dat zegt men. Waarom mag ik mijn mening niet plaatsen?

 4. Voltaire

  Dot lijkt me helemaal juist. Ik werk zelf in het voortgezet onderwijs. Kinderen van die leeftijd kunnen gewoon niet van elkaar afblijven, hoe vaak je het ook zegt.
  Daarnaast zitten ze in de pauze met z’n allen dicht op elkaar in de gang.

 5. Vrijedenkert

  Jongeren merken niet eens dat ze het virus onder de leden hebben want worden niet of nihil ziek maar verspreiden het net zo hard en op scholen is het bij binnenkomst even mondkapjes op en weer af in klassen waar men met 30 man dicht op elkaar zit en dan weer mondkapjes op naar een ander lokaal…
  Gekkenwerk de gehele dag aan die mondkapjes frommelen en in de klassen zelf dragen ze niet en handen reinigen is er niet bij natuurlijk dus een enorme grote kans dat al die scholen alleen maar dienen als enorme verspreider via kruisbesmetting!

  Maar de horeca moet blijkbaar kapot…

 6. ervi

  In mijn leven 2x flink de griep gehad. Exact dezelfde symptomen en behoorlijke herstelperiode ,net als Covidgriep.
  Oh ja, de jaarlijkse griepgolf komt er weer aan. Zal wel weer als Corona worden weggezet.

 7. GewoonJohan

  Quote : “Scholen en kinderdagverblijven zijn nog steeds een belangrijke brandhaard voor het coronavirus.”

  Hoe komt de Telegraaf aan die wijsheid ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.