Nazipraktijken gaan door! Bijstandsmoeder moest 5.000 euro terugbetalen vanwege 20 euro zakgeld aan kids

Als je dacht dat de toeslagenaffaire vreselijk was, nou, dan heb ik nieuws voor je: het wordt nog veel erger als je kijkt naar de manier waarop de overheid omgaat met mensen die in de bijstand zitten. Want nee, het gaat niet alleen om een vrouw die 7.000 euro terug moet betalen omdat haar moeder elke week boodschappen haalt. Zij is geen uitzondering, maar eerder de régel in het door Mark Rutte gerunde Nederland.

Het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat de mainstream media nu dan eindelijk bereid zijn om door te pakken. De NOS komt namelijk met een nieuw artikel waarin uitgelegd wordt dat het soort dictatoriaal gedrag hier boven beschreven veel vaker voorkomt dan je denkt.

Een ultiem voorbeeld is dat van een bijstandsmoeder die 5.000 euro terug moest geven aan de staat omdat haar kinderen elke maand 20 euro zakgeld kregen van haar ex-man. Volgens de autoriteiten was dat “inkomen.” Ze kreeg zelf 100 euro alimentatie per maand, maar dat was bij lange na niet voldoende. ” Het was voor mij een uitdaging om de kosten voor de kinderen te betalen. Voor een fiets, schoolreisjes, kleding, schoolspullen, een computer of een mobiele telefoon had ik geen geld. Voor die uitgaven waren mijn kinderen afhankelijk van mijn ex-man,” legt de vrouw (‘Monique’) uit.

Daarom besloot haar man om haar kinderen voortaan maandelijks 20 tot 30 euro te geven. Dat konden ze dan gebruiken voor basic stuff.

Maar toen de autoriteiten daarachter kwamen gingen ze helemaal los. 20 tot 30 euro extra per maand voor de kinderen? Dat is extra inkomen! Al het geld moest terug worden betaald. In totaal ging het om ongeveer 5.000 euro (want het gebeurde jarenlang). De bijstandsconsulente had zelfs de euvele moed om Monique te vertellen dat ze fraude had gepleegd. Monique: “Ze had echt totaal geen empathisch vermogen.”

Om het “terug te betalen” kreeg Monique vervolgens 100 euro minder bijstand per maand. Uiteindelijk haalde ze haar gram toch nog ‒ ze vocht het besluit aan en kreeg gelijk ‒ maar toen hadden zij en haar gezin al enorm financieel geleden.

Als libertariër ben ik tegen overheidspresentjes ‒ tegen gratis geld gegeven door de staat ‒ en ben ik voor andersoortige oplossingen (aan het werk, vrijwillige donaties van mensen, etc.). Maar de manier waarop de overheid omgaat met bijstandsmoeder is overduidelijk volstrekt onacceptabel. Eerst worden deze vrouwen (met kinderen!) afhankelijk gemaakt van de staat, en daarna worden ze systematisch en bewust financieel de vernieling in geholpen als ze af en toe eens een beetje extra krijgen van iemand.

Dit wordt gewoon een nieuwe controverse á la de toeslagenaffaire: de bijstandsaffaire. Zelfs de NOS geeft toe dat het al tientallen berichten heeft ontvangen van mensen met gelijksoortige verhalen als dat van Monique.

En Mark Rutte? Die blijft gewoon zitten. Met een glimlach op zijn gezicht. Want die man heeft werkelijk nul empathisch vermogen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. ZWEEDSE K0K

  Zij van DDS-rechts steunen uitkeringstrekkers.

  1. Patje

   Waanzinnige reactie van je!

   Er is bezwaar aangetekend en deze mevrouw werd in gelijk gesteld. Dus, rot op met je domme opmerking(en).

   Rode draad in deze verschrikkelijke overheid wanorde is dat de overheid er voor je moet staan wanneer dit nodig is en niet moet acteren volgens de “letter der wet”.

   Ook ik ben niet voor uitkeringstrekkers, fraudeurs etc. Maar, maar gevallen zoals deze mogen niet voorkomen……..net zoals de hele toeslagenaffaire.

   1. ManX

    Helemaal juist, Patje. De menselijk maat is weg in deze fascistische maatschappij.

    1. ZWEEDSE K0K

     Gelukkig hebben de niet bijdragende ouders hun dochter Monique genoemd.
     Stel je voor dat ze Fatima en de kinderen Mohamed, Amir , Omar of Mustafa zouden heten.

     1. Patje

      Man, rot toch op met je gezeik door allochtone namen hier nu bij te halen! Je snapt totaal niet waar het over gaat……Bizar!

      Weet niet of je de Toeslagenaffaire hebt gevolgd, waarschijnlijk niet anders reageer je niet zo achterlijk, maar het merendeel van die gedupeerden hebben een niet Nederlandse achtergrond. Wat mij betreft mag Rutte deze mensen uit zijn eigen zak gaan betalen, als mede de gedupeerden in deze Bijstandsaffaire…….

      Snap totaal niet waarom je met zo’n walgelijke reactie komt joh……

     2. ZWEEDSE K0K

      Arm Patje.
      Die denk dat alleen de belastingdienst op voorhand allochtonen zonder rede veroordelen.
      Toch hier wat meer lezen of reageren.
      Maar uw selectieve verontwaardiging is kenmerkend.

  2. Willem Bever

   Omdat het een zwetscock is @Patje en gewoon “tegen” is ook als is de redelijkheid andersom…..

   1. Patje

    Hoi Willem,

    Ik reageer even via jou op de opmerking van Zweedse Kok, want helaas kan ik niet op zijn bericht reageren, dan maar even zo. Excuses voor het ongemak!

    Bericht van Zweedse Kok:

    Arm Patje.Die denk dat alleen de belastingdienst op voorhand allochtonen zonder rede veroordelen.Toch hier wat meer lezen of reageren.
    Maar uw selectieve verontwaardiging is kenmerkend.

    Mijn antwoord:

    Het is bewezen dat de Belastingdienst idd. bij allochtonen de kaart “fraudeur” eerder zal trekken dan bij een Nederlander zoals jij en ik. Als je dat gaat ontkennen, dan ben je nog dommer dan je eigen schaduw! Maar, dat is niet het grootste probleem dat de Belastingdienst nu achter zich aan heeft hollen. Grootste probleem is dat de Overheid geen vangnet heeft voor schrijnende gevallen zoals deze……. Maar joh, blijf ontkennen en je Slinkse ogen sluiten!

    Verder lees en reageer ik hier bij DDS regelmatig, maar helaas kan ik dus niet op jouw bericht reageren, want de ‘beantwoorden’ button is bij je laatste bericht verdwenen. Geen idee of je dat zelf hebt uitgezet?? Zo ja, dan ben je nog zieliger dan je eigen berichten doen vermoeden.

    1. ZWEEDSE K0K

     Verderlees en reageer ik hier bij DDS regelmatig, maar helaas kan ik dus niet op jouw bericht reageren, want de ‘beantwoorden’ button is bij je laatste bericht verdwenen. Geen idee of je dat zelf hebt uitgezet?? Zo ja, dan ben je nog zieliger dan je eigen berichten doen vermoeden.

     HUMOR!

     1. AS210854

      ZK, bij jou humor gaat het al mis.

  3. usb3.0

   zweetkokje steunt de overheid en met name de belastingdienst ongeacht of ze mensen het leven zuur maken of nog zuurder maken, antisweetkokje laat hier goed zien met wat voor idiote Nederlander we hier te maken hebben..
   sweetkokje die graag de allochtonen kaart trekt, hij vindt namelijk dat bepaalde groepen voor getrokken moeten worden en we kunnen allemaal wel raden welke groepen dit zijn natuurlijk…

  4. Nico Sibelijn

   Dat gaat inderdaad de goede kant op: DDS staat pal voor bijstandsmoeders en andere uitkeringsgerechtigden.

   Mooi links.

   1. ze moeten weg

    nee strónt vlé®k , dat heeft niets met rechts – wat nog steeds niet bestaat in de Nederlandse politiek – of links te maken. Dat heet realistisch denken wat een strónt vlé®k niet machtig is zo we zien

 2. ManX

  “En Mark Rutte? Die blijft gewoon zitten. Met een glimlach op zijn gezicht. Want die man heeft werkelijk nul empathisch vermogen.”

  Het kenmerk van een psychopaat.

  1. Monty

   Heb jij een geluk dat je niet meer in Nederland woont.

   1. ManX

    Inderdaad. Maar daarom heb ik nog wel medelijden met de goedwillende Nederlanders.

    Niet met sukkels als jij, natuurlijk. Jij stemt op dit soort psychopaten, dus ik gun jou de ellende van harte.

    1. Monty

     ”dus ik gun jou de ellende van harte”

     Insgelijks.

  2. Meriadoc Brandebok

   Als libertariërs tegen de verzorgingsstaat zijn, zijn zij in feite dus de mensen met nul empathisch vermogen en niet Mark Rutte.

   1. ManX

    Mark Rutte heeft de ‘participatie-maatschappij’ in het leven geroepen, louter om ordinaire bezuinigingsmaatregelen te kunnen doorvoeren. O.a. in de zorg, en het resultaat zie je in de huidige coronacrisis.

    Participeren betekent elkaar helpen; als dat gebeurt (in dit geval door een vader die zijn eigen kinderen zakgeld geeft) is participeren plotseling fraude en een misdaad. Rigide naleving van regels en wetten is absurd: er hoort een klein grijs gebied te zijn van tolerantie en acceptatie. Waarom zou een bijstandtrekker niet officieel 200 euro mogen bijverdienen?

    En dan bedoel ik natuurlijk niet de zwartwerker die een volledig loon zwart verdient en bijstand als een extraatje ziet.

    1. Meriadoc Brandebok

     Daar ben ik het mee eens. Maar dat ligt voor het grootste gedeelte aan rechters die geen coulance kunnen tonen en hun reusachtige boetes opleggen als er niet naar de letter van de wet “extra inkomsten” zijn gemeld.

    2. Patje

     Helemaal eens!

 3. NO8DO

  Arm bijstandsmoedertje.
  Kreeg maar 100 euro alimentatie.
  En 30 euro voor Henkie.
  En 30 euro voor Ingridje.
  En 30 euro voor Fatima.
  En 30 euro voor het hondje Fikkie.

  En de cursus hoe word ik uitvreter.

  1. Patje

   Waanzinnige reactie van je!

   Er is bezwaar aangetekend en deze mevrouw werd in gelijk gesteld. Dus, rot op met je domme opmerking(en).

   Rode draad in deze verschrikkelijke overheid wanorde is dat de overheid er voor je moet staan wanneer dit nodig is en niet moet acteren volgens de “letter der wet”.

   Ook ik ben niet voor uitkeringstrekkers, fraudeurs etc. Maar, maar gevallen zoals deze mogen niet voorkomen……..net zoals de hele toeslagenaffaire.

  2. Arbeider65

   Hoe dom bij jij eigenlijk…… Schijnbaar geval niet-meer-te-redden.

  3. usb3.0

   Vergis je niet hoor nanko wenst ook veel meer islam in Nederland, liefst uit Afrika

   1. Heinz

    Niet iedereen is Islamitisch in Afrika. Je hebt ook Voodoo.

    1. ManX

     🙂

  4. ze moeten weg

   wat een diep triest figuur ben jij, wel prettig hoe het links politiek correct volk hier zijn ware gezicht laat zien. Asociale stemmingmakertjes !

   kansloos volk dat linkse vuilnis, minderwaardige menschen

 4. Cootje

  In de Brabantse en Limburgse steden zijn hand en spandiensten voor criminelen populair , en de politiek kijkt verbaast naar de anti overheid gevoel bij de mensen. Bij de criminelen valt af en toe wat van de kar. Bij de politiek kijken ze of je de kar niet mee neemt , althans het is volgens de politiek altijd de hele kar.

  1. Mireille

   In de bushokles van de regionale buslijnen in zd Limburg zijn de 06 nummers in de dienstregeling gekrast.

 5. ropart

  keihard blijven aanpakken die lui!, uiteindelijk kan van al dat teruggevorderde geld het jaarlijkse zakgeld van 1.5 miljoen euro per jaar voor prinses alexia hier mooi mee gedekt worden en hoeft ze zich daar niet schuldig over te voelen!.

 6. usb3.0

  Uiteraard is de bijstand bedoeld als tijdelijk vangnet maar het mensen zo moeilijk maken dat ze er gewoon niet meer uitkomen, of erger nog, het beetje extra dat men heel soms heeft ook nog even afpakken…

 7. Heinz

  “Nazi praktijken” vind ik erg stigmatiserend, ik begrijp de redacteur niet.

 8. Meriadoc Brandebok

  “Als libertariër ben ik tegen overheidspresentjes ‒ tegen gratis geld gegeven door de staat ‒ en ben ik voor andersoortige oplossingen (aan het werk, vrijwillige donaties van mensen, etc.). Maar de manier waarop de overheid omgaat met bijstandsmoeder is overduidelijk volstrekt onacceptabel.”

  Van twee walletjes eten is natuurlijk niet mogelijk. Je bent óf tegen de bijstand, en tegen de verzorgingsstaat, óf je bent voor de bijstand, en je bent voor de verzorgingsstaat, en je vindt dat de overheid mensen die gebruik maken van de verzorgingsstaat slecht behandelt.

  Dit is alsof je zegt: ik ben tegen de islam maar ik vind het triest dat de overheid moslims bij de grens tegenhoudt.

  1. Patje

   Maar het systeem van de overheid, Belastingdienst in dit geval, moet wel schrijnende gevallen kunnen screenen en niet zomaar het stempel “fraudeur” overal opplakken, zonder het dossier door een mens te laten beoordelen. De ‘letter der wet’ pakt niet altijd goed uit he…….en kan gezinssituaties dus compleet vernietigen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Juist.

  2. ZWEEDSE K0K

   @Merijn
   De totale inconsequentie van Michael, zelf levend onder en zwijgend over Adolf Erdogan, wordt veroorzaakt door zijn onbedwingbare neiging tot zeiken en zeuren over alles wat negatief gelinkt kan worden aan de Nederlandse overheid.

 9. Opa73

  Dat was toch ingevoerd door Rutte 2 of te wel Asscher en Kleinsma, Minster van Sociale zaken en Staatsecretaris of te wel de PVDA

  1. Pauline Kummer

   Doet dat er nog toe, Opa? Niet zeuren in de aanloop naar Rutte IV

 10. ET007

  Hallo Koningshuis. Hoe gaat het met jullie? Jullie krijgen ook massa geld van betaald door de burger. Hoe zit het met geschenken die jullie ontvangen? Hoe worden die verrekend?

 11. Flach

  Werkelijk schandalig. Belachelijk dat zelfs de kinderen door hen worden gestraft (voor onschuldig zijn) Geld of producten voor kinderen waar de ouders geen baat bij hebben, geld/goederen waar al belasting over is geheven (div malen) puur om ervoor te zorgen dat kinderen niet de dupe zijn van ofwel falende ouders, ofwel ouders die hun stinkende best doen maar geen kans krijgen, of niet kunnen werken. In en in triest dat ze dit bij de basis kapot maken. Ze verzieken hiermee alle welwillendheid, altruisme ed van burgers die betrokken zijn bij hun omgeving. Dat is ook participeren. Dus als ik mijn arme buurman bv. 3x per dag een lekkere maaltijd geef (liefst voor 2 dagen) kan hij het ook schudden.

  Hoe dan ze dat nu met al die initiatieven van restaurants enz, die goedbedoeld en geloofd door eenieder, mensen van een lekkere maaltijd voorzien?

  Een beetje advocaat die al dit soort initiatieven bij elkaar harkt zet toch de hele overheid weer voor schut?

  Echt triest dit en schadelijk voor de empathie en solidariteit met mensen die het moeilijk hebben, mn. kinderen. Ga je schamen Overheid. :X

  1. Flach

   Sorry, ik bedoel 3x per week een lekkere maaltijd.

 12. Telex

  Zouden Jinek, Pauw, Beau ertc. dit onderwerp ook uitvoerig behandelen?

  1. Flach

   Alleen als ze er goed mee scoren 🙁

 13. Yoyo

  Ook hier geldt weer: Welke pietluttige onbenul van een ambtenaar heeft hier ” ondekt” dat er hier regelmatig een klein bedrag bijgeschreven werd?

  Wat een gestapo-mentaliteit!

 14. 56RdK

  Gelukkig hebben veel frauderende uitkeringstrekkers (niet-bestaande) kinderen met de naam Fatima, Mohamed, Amir , Omar of Mustafa.
  Dus die zullen veelal de dans ontspringen, want ……. geen autochtoon!

  1. 2030

   nee nee mineer , kinder vakantie broer , eg waar , eg zo

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.