Niet alleen de CDA-lijsttrekker verandert, ook de CDA-koers: eindelijk realiteitszin, met meer euroscepsis!

Er waait een verfrissende wind bij het CDA. Die vervangt niet alleen de stuntelige lijsttrekker Hugo de Jonge, maar neemt ook de Europakoers van de partij onder handen. Dat was hard nodig, aldus een enthousiaste Frits Bosch. Hij hoopt dat het in maart resulteert in een zakenkabinet van eurosceptische snit.

Het is nog niet breed opgemerkt, maar is best wel interessant: CDA wil een EU met verschillende snelheden. Het CDA pleit voor ‘kopgroepen’ binnen de EU. Dat zou meer ruimte bieden voor landen en regio’s. Dat wil zeggen een EU waarin niet voor elk onderwerp alle landen moeten meedoen, minder uniformiteit en meer maatwerk. Later kunnen landen die eerst opt-out hadden, toch nog weer meedoen. Het CDA vindt de club van 27 EU-landen te groot voor consensus. Zo is volgens CDA een Noordwest-Europese energiemarkt logischer dan eentje voor alle EU-landen.

CDA: “Het denken en werken met kopgroepen past bij het subsidiariteitsbeginsel dat stelt dat niet altijd Brussel beslist over andere overheden en andere nationale staten.” Hear hear! Daar zullen de regeringen in Polen en Hongarije blij mee zijn! Handen af! Terug in je mand, EU! “Het CDA kiest voor een realistische middenpositie tussen federalistisch D66 en nationalistisch PVV.

Gefeliciteerd CDA! Eindelijk een greintje realiteitszin. U wilt een germaanse EU en een latijnse EU. Verschillende snelheden heeft natuurlijk wel de nodige consequenties – dat voelt u zelf ook wel. Het betekent nog meer frictie in de euro. Uiteindelijk impliceert het een neuro en zeuro. Uw mastodont dr. Bert de Vries, mede-godfather van de euro, heeft spijt als haren op zijn kale hoofd van die munt. “Hadden we nooit moeten doen,” zegt hij nu. Maar berouw komt altijd na de zonde. Is dit het begin van het einde van de EU, gaan we naar Nexit?

Vele partijen sluiten elkaar al uit over klimaat, vluchtelingen, meritocratie, identiteitspolitiek en daar komt nu de EU bij. We zien aan de rechterkant dat PVV en Forum een Nexit wensen. Dan zien we SP die uit de euro wenst te stappen, en vervolgens VVD, GroenLinks en PvdA die soevereiniteitsoverdracht voorstaan en tenslotte rabiaat-links D66 dat koste wat kost een federaal EU wil.

Het worden buitengewoon interessante verkiezingen in maart volgend jaar! Zakenkabinetje doen?

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. HD

  CDA is altijd zeer standvastig, voor de verkiezingen, daarna is het weer aan de leiband van de graaiers uit Brussel.

  1. hans-e-pans

   EU-sceptisch kun je Wobke Hoekstra niet noemen, bij de vergaderingen van de EU over de meerjarenbegroting van de EU en het Corona/Covid-19 hulpfonds aan de zuidelijke EU-landen speelden de daarvoor verantwoordelijke ministers Mark R. en Wobke H. een toneelstukje onder de titel, “We doen net of we het niet willen, maar we hebben enige maanden geleden al bij de kruisjes getekend”.

   Dat is niet EU-sceptisch, dat is de Nederlandse bevolking voor de gek houden, dan heb ik het nog netjes uitgedrukt.

 2. ET007

  De keuze op zich is al niet te vertrouwen.

 3. Heras

  “Realiteitszin” is geldig tot na de verkiezingen. Dan weer terug naar normaal. Brussel beslist.

 4. werikke

  diegene die denkt dat het CDA is veranderd of gaat veranderen snapt echt niet wat er afgelopen 8 jaar is gebeurt. Eerst alles beloven en grote mond opzetten daarna alles tekenen om maar te kunnen blijven zitten en schijt aan de mensen die op hun stemden. Dat zal na Hoeksta niet anders worden en al helemaal niet euro sceptisch. lachertje

  1. Jack Flash

   Allemaal verkiezingsretoriek.
   Stelletje zwabberkonten.

 5. RvdBe

  Misschien hopen ze wat vvd stemmen te kapen die anders naar rechts zouden lopen.
  Same old shit.

 6. Linksbuster

  CDA = Blablablabla gebakken lucht en verkiezings retoriek…
  Na de verkiezingen hebben ze als brave kartel partij geen actieve herinneringen aan hun programma…en weer 4 jaar schijt aan de kiezer….toch boeren?
  Stem PVV!

 7. Piet Klein

  Het CDA verlegt niet haar koers want
  -deze dagen is er overeenstemming in Brussel en dat betekent dat gemiddeld 1700 euro per Nederlander wordt weggegeven aan rijkere Italianen, meer verdienende Fransen die beiden eerder met pensioen gaan. U zult het niet direct merken want de leningen die Hoekstra en Rutte zijn aangegaan om dit te betalen moeten door uw kinderen en kleinkinderen worden terugbetaald. Er zit een te hoge rente op.
  – het CDA gaat daarmee akkoord met belasting heffing vanuit Brussel
  – het CDA gaat akkoord met een ECB die wederom de geldpers in een hoger tempo zet, het is bijna een pavlov reactie, er zijn zorgen die hypen in de pers en de ECB gooit de geldpers in een hogere versnelling. Tegelijkertijd kreeg u een brief van de bank dat er nu negatieve rente wordt berekend vanaf 250.000 euro was 1 miljoen. Het is volslagen zot dat de bank uw geld niet wil hebben en de ECB de drukpers weer in hoger tempo gooit. Let maar op die limiet die gaat steeds verder dalen en onze politici laten het maar gebeuren.
  – In Brussel, nou ja nu in Duitsland komt de stoom van de regeringsleiders vanwege het overleggen, jawel een CO2 reductie van 55% in 2030 dat is het doel. Valt nog mee dat ze niet besloten hebben dat er Europeanen op een planeet van een nabuur zonnestelsel gezet moet worden. Want ze hebben geen of slechte plannen om dit te bereiken. Het gaat niet over CO2 beperken het gaat over het verdelen van geldpotten en elk serieus beleid om de CO2 te reduceren ontbreekt. Netto gaat het ons geld kosten dat in de volgende bodemloze put verdwijnt. Jawel klimaat is belangrijk en CO2 reductie is verstandig hoe onzeker het klimaat te voorspellen is. Maar met serieuze klimaat plannen is de EU niet mee bezig.
  – Rutte toont zich hoeder van de rechtsstaat in Hongarije en Polen. Probeer het eerst maar eens in Nederland. Een ministerie van justitie dat zeer actief zich bemoeide met het vervolgen van Wilders. Er zijn geen PVV rechters, noch PVV burgemeesters. De NPO is een D66 club.
  – De tweede kamer is volstrekte chaos, het CDA met rare lijsttrekker verkiezingen en nu weer over een ander bocht, het FvD dat uit elkaar spatte, D66 MeToo specialisten die alleen maar roepen we willen meer EU kennelijk compleet blind voor de ruine die de EU aan richt. (Europa is een goed idee, maar de EU is uitstekende manier gebleken om dat idee om zeep te helpen), Groenlinks, voorkwam dat gegevens van de PC van van der Graaf in handen van de politie kwamen, hebben kennelijk een alliantie met de moslim broederschap en spelen graag Sinter Klaas en geven iedere jongere vanaf 10.000 euro. PvdA kent dat kunstje ook iedereen een baan. Ook deze partijen zijn kennelijk volslagen blind voor de puinhoop die de EU gecreëerd heeft. Bijzonder is de opstelling van Plasterk nu die kennelijk op een verfrissende wijze nu naar de realiteit kijkt. PvdA en Groenlinks ze zien de problemen niet, snappen de oplossingen niet. 50Plus uit elkaar geknald. Denk idem dito maar weet zich een beetje te herpakken. De partijen zijn kennelijk de realiteit kwijt, weten niet waar de zorgen en problemen zitten. En dat geldt kennelijk ook voor het CDA.
  – Met jaloezie kijken we dan naar China, natuurlijk niet vanwege de mensenrechten, maar vanwege de regie die ze aan hun toekomst weten te geven. China heeft nu ongeveer een fusie kernreactor opgestart en dat is een prestatie. Wij zitten met politici die of bewust of onbewust in hoge mate onbekwaam zijn. Of het CDA zijn koers wil of kan verleggen het is maar zeer de vraag, ga er maar vanuit dat dit weer verkiezingsretoriek is. Vergeet het partijkartel als je NL en Europa een goede toekomst wil geven.

  1. Yoyo

   Ja Piet, we zitten mooi opgescheept met een stelletje incompetente volksvertegenwoordigers.
   Wat zou jouw stemadvies zijn, om de boel weer een beetje perspectief te geven?

  2. Telex

   Bravo!

 8. Telex

  Het CDA heeft vlak voor de verkiezingen nog de stemmen van boeren nodig. Vergeet niet dat de partij op zich uit een coalitie bestaat die destijds uit noodzaak is geboren. dat werkt intern nog steeds door. Er gaat structureel niets veranderen binnen de club en na de verkiezingen wordt de wijn weer verwaterd. je vraagt je dan af waar heb ik op gestemd? Wilders is daarvoor uit een gedoog coalitie gestapt en ondervind nu nog steeds de onterechte aantijgingen daarvan. Dat zal het CDA nooit gebeuren die worden weer “eerlijk” tegen de verkiezingen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.