Participatie-‘samenleving’: vrouw in bijstand moet ruim 10000 euro terugbetalen omdat ze af en toe boodschappen kreeg

Een vrouw met een bijstandsuitkering moet van de gemeente Wijdemeren ruim 7000 euro terugbetalen, omdat haar moeder af en toe boodschappen voor haar deed. Dat meldt de website schuldinfo.nl. De participatiesamenleving in actie!

De vrouw kreeg in 2015 een bijstandsuitkering, maar kwam door hoge vaste lasten alsnog maar moeilijk rond. Om haar te helpen deed haar moeder een keer in de week boodschappen voor hen allebei. En dat mag dus niet, want volgens de rechtbank hebben de boodschappen haar een ‘in geld uit te drukken voordeel’ opgeleverd. Volgens de Participatiewet moet ze nu het hele bedrag dat zij sinds 2015 heeft ontvangen terugbetalen.

En het wordt nog gekker, want bovenop die terugvordering komt nog eens een boete van 50 procent van het teruggevorderde bedrag. In totaal dus ruim 10.000 euro! En dat allemaal omdat ze één keer in de week wat boodschappen kreeg van haar moeder.

Ik ben er echt wel voorstander van dat fraudeurs en bijstandsmisbruikers hard worden aangepakt, maar dit is echt belachelijk. Het gaat hier niet om iemand die misbruik probeert te maken van de situatie. Als ze een bijstandsuitkering ontving terwijl ze een vakantiehuisje in een ander land heeft of iets dergelijks, dan was het een ander verhaal. Maar dit? Om zoiets kleins als een paar boodschappen? Kom nou toch…

Het vervelende is dat dit niet helemaal te vergelijken is met de toeslagenaffaire. Daar ging het namelijk om een misinterpretatie van een algoritme, dat mogelijke fraudeurs aanmerkte, en een doorgeschoten beleid om fraudeurs aan te pakken. Hier gaat het echter om de letter van de wet. De gemeente, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de rechtbank volgen exact de letter van de wet. Dáárdoor dreigt deze vrouw nu ook keihard door het staatsapparaat te worden vertrapt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. RvdBe

  Hoe komen ze er achter dat deze vrouw boodschappen kreeg van haar moeder?

  1. ZWEEDSE K0K

   dagelijksestandaard.nl/2020/12/harteloos-vrouw-in-bijstand-moet-e7-000-plus-boete-terugbetalen-want-moeder-gaf-haar-wekelijks-boodschappen/

   Slapen doe ik s `nachts.

   1. stem weg

    spuit 11

  2. ZWEEDSE K0K

   Hoe komen ze er achter

   Ouders, belastingaangifte, aftrekposten, foutje bedankt ?

   1. stem weg

    je herhaalt je onzin dom micro zwetscockje

    Je kent de Nederlandse belasting wetgeving niet dat is volledig duidelijk dombo

   2. RvdBe

    Geloof ik geen zak van, is gewoon verlinkt door een aso fatsoenrakker.

  3. Loelap

   Iemand heeft haar verklikt naar het schijnt.

   1. Monty

    Wie doet nou zoiets achterbaks?

    1. stem weg

     jij

   2. ropart

    ze is niet verklikt, je wordt gewogen bij de sociale dienst en onder de 40kg ben je niet verdacht.

  4. JochemX

   Of is ze gewoon eerlijk geweest? Dat kan je in dit land aardig wat centjes kosten. Waarschijnlijker is dat haar moeder een paar tientjes belasting wilde uitsparen door dit als aftrekpost op te voeren.

 2. stem weg

  dit is nederland , het land van de ñsb’érs

 3. Cor Grijpstra

  Hee Wout, weet je dat je een primeur hePt.
  Je bent de eerste .

 4. stem weg

  vast komkommertijd (wel kaars rechte hoor , conform EU voorschrift)

  h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/12/harteloos-vrouw-in-bijstand-moet-e7-000-plus-boete-terugbetalen-want-moeder-gaf-haar-wekelijks-boodschappen/

  1. Jack Flash

   Ja, kliklijnen.
   Ingevoerd door socialsten zullen we maar
   zeggen.
   Niet ingevoerd door rechtse weldenkendheid.

   1. Jack Flash

    Correctie; socialisten.

   2. Monty

    Ja kliklijnen.
    We kennen ze nog.

    PVV: ‘Polenmeldpunt groot succes’

    1. stem weg

     yeppo , nog steeds brood nodig , uitkeringen UWV en toeslagen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zelfs het linkse Zembla was verbaasd na de reportage

     1. Monty

      Sinds dien is het probleem met de Polen opgelost hè.

      stem Nationaal, stem Sociaal, stem op de partij van een arbeider voor de Arbeiders.
      Stem Wilders stem PVV.

     2. stem weg

      Zodra de EU een schop onder de reet gehad heeft is niet enkel dit probleem opgelost dom adept

     3. Monty

      @stem weg
      ‘Zodra de EU een schop onder de reet gehad”

      Wat heeft deze kliklijn dus opgeleverd?

      Precies……….

     4. stem weg

      je leest weer niet eikel. je zit weer in je wilders bubble sukkel

     5. Monty

      Precies
      stem Nationaal, stem Sociaal, stem op de partij van een arbeider voor de Arbeiders.
      Stem Wilders stem PVV.

     6. stem weg

      kansloos figuur , zonde van de zuurstof die je verbruikt !

    2. Seneca

     @monty
     je vergeet dat voordat Wilders dit instelde, de SP o.l.v. de roerganger Marijnissen een dergelijk meldpunt voor Oost Europeanen instelde. maar dat vergeet je eventjes want dat was goed, want dat was van de SP de verlosser van jouw miserabele toestand. gaat je schamen stuk ongeluk!

 5. ropart

  Hoe komen ze er achter dat deze vrouw boodschappen kreeg van haar moeder?;
  men had besloten het onderzoek te stoppen of op een laag pitje te zetten op de afdeling fraude in turkije door uitkeringsgerechtigden die vastgoed bleken te bezitten want lastig, en toen hadden ze op deze afdeling de tijd om dit soort fraude eens grondig aan te pakken.

  1. Jack Flash

   De groet van rutte is representatief voor de veelbelovende ‘Build Back Bitter’ economic world..
   Dat belooft wat…

   Pim Fortuyn.

 6. Wally

  Zo….. dat we even weten dat men hard werkt en flink onderzoek doet. En nu dan ook graag een paar honderd miljoen terug van kinderbijslag in bepaalde landen…. o wacht…. nee laat maar.

 7. Pffff

  Met andere woorden verhonger maar Nederlandse mensen! Wij steken liever alles in kansloze fin figuren. En maar zielige reclames maken over hongersnood in Afrika! Zo ver is het hier al jaren maar, dan komt ome struisvogel politiek om de hoek! We hebben het hier zo goed

 8. Pffff

  Doet rutte het bekende handje nou met een Smile lol

 9. Rieks

  Een paar boodschappen? De gemeente zal heus wel wat recherche werk hebben gedaan. En ja, als je een mama hebt met wat poen die dat deelt met de dochter dan mag de uitkering wel wat omlaag zou ik zeggen.

  1. stem weg

   het vertrouwen in het juist handelen van de roverheid blijft groot. Zullen we het dan niet hebben over de regeltjes maar over het moraal van de roverheid ?

 10. Tuinpaden

  NSB – Facebook/Whatsapp samenleving.
  Je zult je beter moeten indekken..

 11. Edjan

  Rechtspraak is lang geleden ontwikkeld om de rijken te beschermen tegen armen die van de rijken probeerden te stelen.
  Iets van 150 jaar geleden begon men net te doen alsof iedereen voor de wet gelijk is. Vergeet het maar. De rijken mogen van de armen stelen, de armen niet van de rijken, en zeker niet van de staat.

 12. usb3.0

  Let op! je doet boodschappen voor iemand in de buurt met een bijstandsuitkering en vervolgens word diegene gekort op haar bijstand…
  Ik wou dat ze dit vuur wat ze bij deze vrouw aan haar schenen leggen ook zouden hebben bij al die Polen, Turken en Marokkanen die hier het geld uit ons land trekken om dit vervolgens via een maas in de EU-wetten weg te sluizen…

  Wie zijn al die mongolen die echt vinden dat je iemand niet mag helpen met boodschappen…lees dit nou eens goed..

 13. Vit

  Ik heb niet lang meer te leven op deez aardkloot maar alsnog wens ik jullie nog heel veel plezier met Nederland anno 21ste eeuw.

  1. Edjan

   Ben je ziek of gewoon heel oud?
   Tja, de rest moet maar verder. Ik denk niet dat het de komende tijd prettig gaat worden.

   1. Mireille

    Naar elkaar omkijken gaat heel belangrijk worden. De Moslims doet dit al. Neem daar een voorbeeld aan, wij zijn te gecultiveerd, ouderzorg wordt uitbesteed als je (te) veel verdient.

    1. usb3.0

     Christenen doen dit ook maar het probleem is dat je dat niet benoemd

     1. ManX

      Mireille = Aytas = Queen. Een gitzwarte zwaargepigmenteerde Afrikaanse negerin die Nederland en de blanken haat, eeuwig hetzelfde onderdrukkingsriedeltje herhaalt en graag moslims in bescherming neemt.

      Christenen zijn voor haar minderwaardig volk.

     2. Pauline Kummer

      Bij de oorspronkelijke bewoners van de VS, de Indianen, was de gemeenschapszin sterk verankerd in hunbestaan. Voorvaderen namen daar een belangrijke plaats in. Daar was het één voor allen, allen voor één. Na de komst van de Christenen werd dat anders. De oude beschaving werd ingeruild voor een nieuwe.

    2. Edjan

     @ Mireillle. Ik zie dat je reageert op mij maar ik snap niet wat dit met Vit te maken heeft. Ik ken die naam van een tijd terug toen ik nog alleen maar las. Bij welke kant van het schoolplein hij hoort, weet ik niet. Maar zijn bericht lijkt een afscheid te zijn dus informeer ik even.

    3. Seneca

     @mireille
     je neemt een voorbeeld van de moslims? stel jij bent een moslima en je doet iets wat je familie als niet goed beschouwt. of je wordt vermoord of je wordt met zuur overgoten of men probeert je te isoleren opdat je tot ‘inkeer’ komt. blijf gezond maar dit voorbeeld slaat als een tang op een varken.

     1. Edjan

      @ Pauline Kummer. Jij stelt de indianen als voorbeeld. Er zijn heel wat romantische (westerse) idealen op de indianen geplakt. Totdat je begrijpt dat sommige indiaanse volkeren op grote schaal mensenoffers brachten (tijdens droogte offerde het regime mensen aan de goden).
      Dan willen ze je wijsmaken dat dat alleen edelen waren die geselecteerd waren en het als een eer beschouwden om aan de goden geofferd te worden. Ik heb dat nooit geloofd. Die mensen waren gedrogeerd, verminkt en hun schedels waren (van achteren) ingeslagen.

     2. Mireille

      Dit zijn extremen, waarde @Seneca. Het zijn ook extremen die kinderen misbruiken, ombrengen en doorgaan met hun leven als of er niets is gebeurd.
      Dat gedrag is ook niet standaard. Zoals met alles. Ik praat over redelijk gedrag naar geest en gedrag door de mens.

     3. stem weg

      hoe kunnen wel denkende mensen zoveel bull shit bij elkaar krijgen ?

      @m moet een zielige eenzame tról zijn

    4. Robert75

     Lol Ja zeker doen ze dat. Ook hun jonge dochters uithuwelijken en dat soort dingen. Moslims hebben echt het beste voor voor hun dochters.

     En ja en verplicht boerka dragen natuurlijk. Voordat ik het vergeet te vermelden

 14. rexm

  Dit zijn echte stasi, ex DDR praktijken, verdiep eens in de geschiedenis van de DDR, dan weet men waar haas hupt.

 15. gargamel

  Ik begrijp het niet, als ze alles moet teruggeven wat ze vanaf 2015 heeft gekregen, dat is 5 jaar of 60 maanden of zo’n 60.000 euro.Dus 53.000 heeft zij terecht gekregen, of ??

  1. usb3.0

   Nee het geld van de boodschappen moet ze terugbetalen

 16. ikweetwatikwil

  Ik vind het een vreemd verhaal. Steekt hier nog meer achter bij de vrouw?

 17. Edjan

  Wat ook zou kunnen, is dat ze helemaal niet verlinkt is.
  Een alternatief verhaal. Ze heeft bij een ambtenaar van de sociale dienst geklaagd dat ze niet kon rondkomen. Uitkering – vaste lasten = 0. De ambtenaar snapte dit en vroeg waarvan ze het eten betaalde. Toen vertelde ze dat ze boodschappen van haar ouders kreeg. En toen … zat ze in de val. Mag niet en straf.
  Een modern kerstsprookje.

  1. ManX

   Dit lijkt me zeer aannemelijk, Edjan.

   1. Brenda Welsh

    Zij vertelde misschien in haar omgeveving dat zulke lieve ouders heeft. Dat maakt mensen jaloers.

 18. dinaro

  Te gek voor woorden!!
  Al dat gespuis dat NL binnenkomt krijgt alles gratis.
  Weten precies waar ze wat moeten halen..uitkeringen, toeslagen enz.
  Schandalig, die vrouw die amper rond komt en een handje wordt
  geholpen door haar moeder.
  Dat gespuis doet niet anders dan elkaar te helpen.
  Geen haan die er naar kraait.
  En wat is er mis mee dat je de helpende hand krijgt toegereikt.

 19. Spoetnick

  En dan te weten dat er duizenden allochtonen een huis en vermogen in hun ‘thuisland’ hebben.
  De linkse politiek noemt het discriminatie als de overheid die misstand wil aanpakken.
  Daarmee is de belastingdienst buitenspel gezet.
  Echte Nederlanders hebben dat ‘voordeel’ niet.

  En dan deze mevrouw.
  ‘Gepakt’ op haar eigen verklaring.
  Gestapo hebben we in NL niet nodig.

 20. Telex

  Uitkijken als je de voedselbank bezoekt, je weet maar nooit. Dan maar niet meer thuis eten

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.