Hoppa! Nederlanders hebben genoeg van ongekozen tuigkoning Willem-Alexander: meer dan de helft is vertrouwen kwijt

Hoppa! Nederlanders hebben genoeg van ongekozen tuigkoning Willem-Alexander: meer dan de helft is vertrouwen kwijt

Willem-Alexander en Maxima. Bron: Screenshot Koninklijk Huis / Twitter.

Nederlanders lijken in toenemende mate klaar met koning Willem-Alexander, zo kunnen we opmaken uit een smeuïge enquete die Nieuwsuur deze maand hield onder de onderdanen van deze oom van de pandjesprins, die zelf trouwens ook geen onverdienstelijk smijter met belastinggeld is ‒ als hij überhaupt in Nederland is, that is.

Het vertrouwen onder Nederlanders in koning Willem-Alexander is dit jaar flink gedaald. Waar in april nog 76 procent van de Nederlanders veel vertrouwen had in de koning, is dat nu nog maar 47 procent. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van Nieuwsuur.

Er is vooral veel kritiek op de keuzes die de vorst dit jaar heeft gemaakt. De vakantiefoto met een restauranthouder in Griekenland viel niet erg goed bij het volk, vooral omdat daar de 1,5 meter afstand niet in acht werd genomen. De aanschaf van een nieuwe speedboot van twee miljoen euro, middenin de coronacrisis, hielp ook niet erg mee voor het imago.

Daarop volgde nog het akkefietje in de herfstvakantie. Terwijl er werd opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, peerde de koninklijke familie hem wederom naar Griekenland, ook nog eens met het regeringsvliegtuig. De ophef die daardoor ontstond pakten ze ook verkeerd aan, want na terugkomst bleek dat twee van de prinsessen nog op het Griekse eiland waren achtergebleven.

Dat je als koninklijke familie boven de rest van het volk staat vinden mensen niet zo'n probleem, maar dat het er zó ingewreven lijkt te worden, is wrang. Wat mensen vooral tegen de borst stoot is het feit dat dit allemaal tijdens de coronacrisis gebeurde. Zonder die crisis was er weinig aan de hand geweest, maar COVID-19 lijkt zijn arrogante amateurisme echter volledig bloot te leggen. En Nederlanders? Die pikken dat simpelweg niet meer ‒ en terecht.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties