Pieter Omtzigt valt premier Rutte keihard aan na toeslagenfiasco: ‘Grondwet moet weer z’n leidraad worden!’

De aanjager van de toeslagenaffaire heeft ook nog een pittig slotwoordje voor de ultieme eindverantwoordelijke in het dossier wat zoveel ouders zo ontzettend erg gedupeerd heeft. Pieter Omtzigt richt zich dus tot Rutte, die zich morgen uitgebreid moet verantwoorden voor de gehele chaos.

Uiteraard kon na het vernietigende rapport van de commissie-Van Dam ook geen kritisch woord uitblijven van Pieter Omtzigt, die samen met Renske Leijten de kwestie onthulde en uitgebreid aanhangig maakte in de Tweede Kamer. Omtzigt vindt dat de rechtsstaat buitengewoon beschadigd is geraakt door de acties van Rutte en zijn kabinetsleden. Zij moeten terugkeren naar de Grondwet, stelt de CDA’ers zelfs onomwonden, en die verderfelijke ‘Rutte-doctrine’ bij het oud vuil zetten.

In een Twitterdraadje maakt Omtzigt van zijn hart geen moordkuil:

“De constateringen van het rapport ‘ongekend onrecht’ zijn terecht en spijkerhard. ‘De grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden.’

Er zit dus rot, diep in de rechtsstaat.”

Het kabinet moet daarom eindelijk eens een goed plan maken van hoe gedupeerde ouders snel gecompenseerd kunnen worden. Geen mitsen meer, en ook geen maren.

Maar behalve het leed bij onschuldige ouders moet het kabinet-Rutte ook werk maken van de schade die ze aan de “parlementaire democratie” is aangericht. Er is een sport gemaakt van het achterhouden van informatie en zo min mogelijk delen met Kamer en media. Dit is de “Rutte-doctrine” gaan heten, en Pieter Omtzigt wil daar echt zo spoedig mogelijk van af:

“Ik neem ook aan dat premier Rutte morgen afstand neemt van de Rutte-doctrine en de grondwet weer ziet als de leidraad van handelen.”

Doet Rutte dat niet bij het debat over de kwestie, dan heeft hij een groot probleem met Pieter Omtzigt, zo is ook het impliciete dreigement. Zet ‘m op!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. halo1

  Omtzigt moet ook oppassen voor de Omtzigt-doctrine.. hij de held van het jaar! Een kind kon aanvoelen dat het ook door het CDA bepleite toeslagensysteem super-fraudegevoelig was.. en aangewakkerd door de Bulgaren-fraude werden de bestuurders terecht fanatiek..

 2. LifeBuddy

  HaHaHaHa, Pieter Omtzigt is de Mol binnen het cda. Die wordt binnenkort uit de partij gesodemieterd, want de dolken worden van die grote mosl Zwaarden. Het sLinkse afvoerputtje raakt verstopt!

 3. Nostradamus

  “Er zit dus rot, diep in de rechtsstaat”

  Maar die rot zit niet alleen in de rechtstaat maar ook in andere vormen. Organisaties als het IND, Justitie, OM etc. etc. etc. zijn ook door en door rot.

  Was het maar een rechts-staat…

  1. Cootje

   Alleen narcotica gedijt van de goede infrastructuur in de haven van Rotterdam met zeg een geschatte omzet van 40 miljard , en zijn goed geïntrigeerd in onder en bovenwereld , dan geeft onze regering zelf een afpersing bedrag van 85 miljard euro aan een herstelfonds in Europa onder de dreiging van we kopen je tulpen niet meer , en dan geven ze miljarden uit aan ongewenste bootjes toeristen die hier gratis kost en inwoning krijgen , en dan heeft omtzigt het over de grondwet . Wie gaat die dan handhaven ?

   1. Nostradamus

    In nederland wordt alleen gehandhaaft tegen de hardwerkende Nederlander. De rest heeft vrij spel.

    1. unlocked

     Als je dan een kleurtje hebt of de is-lam aanhangt heb je helemaal goud

 4. Pieter48

  Na het toeslagen fiasco kan de belastingdienst het een beetje goed maken door de multinationals die amper belasting betalen in dit land eens onder de loep te nemen.

 5. Cootje

  Het wodc past de tekst wetenschappelijk aan op de juiste toen , en sins Henry keizer dood is kunnen we het voorval makkelijk begraven of cremeren zekerheid voor alles

  1. Cootje

   Toon

 6. Cootje

  Is toch heerlijk zo bom onder Rutte zijn stoel , de Engelse kunnen het einde van het jaar nog leuk helpen. En 2021 gaat er steeds romantischer er uit zien want 10 jaar ellende is een beetje te veel van het goede

  1. Thant dolpf

   Op naar de voedselbonnen

   1. Cootje

    Ja en naar een failliet Europa , 2021 het jaar van de waarheid en voor Nederland kunnen de Engelse aardig helpen als ze voet bij stuk houden dan heeft Rutte er weer een probleem bij

 7. JochemX

  Viel Omtzigt Rutte maar een keertje echt aan, het is bij hem veel geschreeuw en weinig wol. Puntje bij paaltje stemt hij overal gedwee in mee, de schat.

 8. AS210854

  Blaffende honden bijten niet, als er bij het kruisje getekend moet worden tekend deze blaffende ook gewoon. 🤮🤮🤮

 9. Mireille

  Al die anti vaccers met hun beweringen, straks vechten ze om een prik.

  1. Seneca

   @mireille
   het zal wel aan mijn slechte ogen te wijten zijn, maar dit topic behandelt de conclusie van de commissie die de toeslagenaffaire heeft ontleed. het woord vaccin is in dit topic niet genoemd. als u ook wilt keffen, prima maar kef dan wel op de juiste toon.

   1. JochemX

    @Seneca, wat geeft het. Mireille heeft sowieso een prik nodig als ze denkt daar gelukkig mee te worden.

 10. Linksbuster

  Omtzigt:..Er zit dus rot, diep in de rechtsstaat.”……….
  Idd en dat heet ‘links’..maar dat wisten we al!

 11. saddy

  Als de grondwet opeens weer belangrijk wordt dan moet er ook gekeken worden naar veel andere zaken die hier regelmatig voorbij komen..

  Rutte is op zijn karakter geselecteerd dus die zal nooit open en eerlijk worden, afstand nemen zijn dan alleen woorden.

  Waar zijn trouwens de andere parlementariers?

 12. Bon-vivant

  Ja precies, ik vind bijvoorbeeld (ik noem maar een voorbeeld) de FvD-kamerleden opvallend stil bij dit issue.

 13. Response

  De huidige coalitie incl. clubs zoals het COA, IND, OM, e.d. is de schaamte al jaren ruimschoots voorbij. Liegen en bedriegen voor het eigen gewin, ze liggen er geen nacht wakker van en hebben een afstand tot de burgerij (waarvan Kaag en Ollongren enkele voorbeelden zijn) die z’n weerga niet kent.

 14. C.A.Barstow

  Het is prachtig om te zien hoe die verachtelijke landverrader Rutte en zijn roversbende,
  steeds verder wegzakken in de beerputten die zijzelf gecreëerd hebben.

  Ik hoop dat zij erin verzuipen!

  Stem PVV.

 15. rexm

  We zijn eigenlijk nog niet klaar met dat kabinet, nu moeten ze nog voor het tribunaal verschijnen, of er meineed is gepleegd, nog meer lijken uit de kast komen, zaken die nog verzwegen zijn.
  Dan nog het gepruts in de coronazaak.
  Daarna alle coalitie partijen onder de loep nemen, want zij hebben steeds ja zitten te knikken, er is nu genoeg werk aan de winkel, maak gehakt van dat zooitje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.