Slachtoffers toeslagaffaire opnieuw genaaid: Belastingdienst kan niet compenseren vanwege privacyregels

Duizenden slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire wachten nog steeds op hun geld. De Belastingdienst heeft toegezegd deze mensen te zullen compenseren, maar nu zit de stroperige Nederlandse bureaucratie in de weg. Gemeenten kunnen de gegevens van de slachtoffers niet krijgen omdat de privacywet AVG dat voor de Belastingdienst belemmert.

In Nederland lijkt het allemaal goed te zijn geregeld als het op de overheid aankomt, maar niets is minder waar. Als alles volgens de regeltjes verloopt is er wellicht weinig aan de hand (al duurt het vaak alsnog ontzettend lang), maar oh wee als de overheid wordt geconfronteerd met een situatie die niet binnen die kaders past. De toeslagaffaire is zo’n situatie.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt het treffend: “De gedupeerden zijn jarenlang in alle systemen aangemerkt als fraudeur, maar nu ze geholpen moeten worden zijn er privacyregels.”

In dit soort situaties zou er een mogelijkheid moeten zijn om de standaardregels en procedures te kunnen omzeilen. Dat kan voor noodsituaties ook prima. Het is toch belachelijk dat een overheidsinstantie als de Belastingdienst nu tegen wordt gehouden door die overdreven privacywetgeving, alleen maar omdat ze gegevens van gedupeerde burgers willen overleveren aan een ándere overheidsinstantie (gemeenten)?

Door dit soort geouwehoer wordt het vertrouwen in de overheid alleen maar verder ondermijnd. Van de 235 miljoen euro die het kabinet dit jaar aan de slachtoffers wilde compenseren, zal er slechts 18 miljoen euro voor het einde van het jaar bij die mensen terechtkomen! Dat is echt volstrekt idioot.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. homefront

  Privacy is verworven recht en die moet zeer hoog in het vaandel worden gehouden, maar de belastingdienst moet niet zo hypocriet doen, want als het over “zwartspaarders” gaat, ho “zwartspaarders” DAT IS DISRIMINASIE, DIS-RI-MI-NASIE, dan hebben ze niet zoveel moeite met de privacy…ik vind overigens dat voor beide de privacy gewaarborgd dient te worden…

  1. vandaag

   klopt belastingdienst is hypocriet en voldoet verder aan het profiel van een criminele organisatie

 2. pasco

  “Slachtoffers toeslagaffaire opnieuw genaaid”
  De meeste toeslag ‘slachtoffers’ zijn quasi alleenstaande moeders met meerdere kinderen, daarbij een migratieachtergrond, dat is op zich geen reden om een rechtmatige toeslag terug te vorderen!
  Maar deze dames incasseerden enorme bedragen kindertoeslag, opvang etc!
  Het probleem is ontstaan omdat de fiscus de bewijsvoering niet rond kon krijgen mbt het wél hebben van en partner, en dus gigantische frauduleuze bedragen ontvingen!
  De meerderheid van betreffende zielige moeders, genoten en aten stiekem van twee dijkjes “inkomens” !
  De wet op privacy was er debet aan dat de fiscus dit alles niet kan/kon hardmaken!

  1. sonny

   pasco@
   In grote lijnen klopt je betoog, de privacy wetgeving is met meerdere misdadige activiteiten een ernstig beletsel!
   Het is maar net wat men belangrijker acht: misdaden oplossen of privacyregels oprekken!
   Ik ga voor het tweede!

   1. vandaag

    ik voor het eerste , ook binnen de AVG is heel veel mogelijk. De AVG wordt veel te vaak als excuus gebruikt om misdaden niet op te lossen.

 3. gustav

  Toch alweer opvallend dat het vooral het vreemdvolk, de gratisgeld-jurisprudentie zeer goed weet te misbruiken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.