Thierry Baudet: ‘De nieuwe stikstofwet is definitieve oorlogsverklaring minister Schouten aan agrarische sector!’

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de nieuwe stikstofwet van het kabinet. Je weet wel, dat is gedrocht dat opeens gesteund wordt door de SGP, 50Plus en de SP, en dat ons land dwingt in 2035 maar liefst 50% minder stikstof uit te stoten. Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet denkt daar het zijne van. In een epische en felle speech ging hij los op het kabinet, minister Schouten, en de stikstofwaanzin.

Dit hier, dit voorstel van wet waarover we vandaag spreken: het is de definitieve oorlogsverklaring van minister Schouten aan de agrarische sector in Nederland. Een doodvonnis voor vele boerenfamilies die hun bedrijven, hun toekomst en hun levenswerk kapot gemaakt zien worden,” aldus Baudet terecht over wat het akkoord/de wet betekent voor onze Nederlandse boeren.

Het zou zogenaamd allemaal nodig zijn om de natuur te redden en de regering noemt het de ‘Wet stikstofreductie en natuurverbetering’. Maar een betere naam zou zijn: de ‘Wet toe-eigening boerenland om nog meer immigranten te kunnen huisvesten’,” ging hij verder. “Want het is zonneklaar dat deze absurde plannen, die ertoe zullen leiden dat de agrarische sector wordt gedecimeerd en ons Nederlandse landschap onherstelbaar verandert – dat deze plannen natuurlijk helemaal niets met natuurverbetering te maken hebben.”

Zoals ik al vaker heb betoogd, is stikstof op zichzelf helemaal niet slecht voor de natuur. Sterker nog: het is verreweg de belangrijkste voedingsstof voor planten; fantastisch voor de meeste soorten natuur,” ging Baudet terecht verder. “Slechts bepaalde soorten plantjes, die het goed doen in een voedselarme omgeving, kunnen mogelijk wat minder voorkomen als de stikstofuitstoot wat hoger wordt. Bepaalde mossen, bepaalde heideplanten.”

“Maar,” en dit is een bijzonder belangrijk punt, “dat stikstofuitstoot kan zorgen voor ándersoortige natuur, is heel iets anders dan dat het slecht zou zijn voor de natuur. Dat is het gewoon simpelweg niet. En dat weten de leden van het kabinet ook.”

Vervolgens opende Baudet de aanval op de massa-immigratie. Hoewel de VVD nu campagne voert tegen een opengrenzenbeleid is de massa-immigratie onder Rutte natuurlijk stug doorgegaan. “Daarom lieten ze ongebreidelde immigratie toe. Honderdduizenden mensen mochten zich ook de afgelopen jaren weer in Nederland vestigen. Waardoor enórm veel meer stikstof wordt uitgestoten. Want dat doen mensen, dat doen bedrijven, dat doen auto’s en vliegtuigen,” aldus Baudet. “Als het ze écht om de natuur was te doen, waarom dan niets gedaan tegen de immigratie?

Met andere woorden, “er zit dus iets anders achter. En dat is, dat hier feite gewoon sprake is van ordinaire grondpolitiek. Landjepik. Gespeeld via de band van de ‘stikstof-reductie-doelstellingen’.”

Wat de Partij voor de Dieren betreft, zei Baudet, die “draait er ten minste niet omheen en zegt hardop dat er een miljoen huizen moeten worden gebouwd op landbouwgrond. Het moge duidelijk zijn dat ik het hier fundamenteel mee oneens ben, maar het is in elk geval duidelijk waar men staat. Het is tenminste eerlijk. En daar kan ik veel meer waardering voor opbrengen dan voor het kabinet, dat óók een miljoen huizen wil bouwen op landbouwgrond, maar – wetende dat dit geen populair standpunt is – zich verschuilt achter de gecreëerde ‘stikstofproblematiek’.”

Waarom krijgen boeren die gebruik maken van de beëindigingsregeling bijvoorbeeld een levenslang beroepsverbod opgelegd? Als de regeling werkelijk bedoeld was om Natura2000-gebieden te beschermen tegen stikstofuitstoot, zou iedereen kunnen begrijpen dat het niet de bedoeling is dat een boer die is uitgekocht de volgende dag een nieuw bedrijf op dezelfde plek start. Maar waarom zou hij zijn beroep nooit meer mogen uitoefenen, zelfs niet op een plek waar helemaal geen stikstofgevoelige natuur in de buurt ligt?” vroeg Baudet retorisch. 

Het is duidelijk dat het beleid bedoeld is om de agrarische sector als zodanig in te krimpen.”

De regering blijft “zich verschuilen achter de uitspraak van de Raad van State uit mei 2019,” aldus Baudet ook. “Maar de Raad van State heeft feitelijk niets anders gezegd dan dat de Nederlandse rekenmethode, die op grond van de PAS werd gebruikt om vergunningen te verlenen, niet in lijn was met EU-regelgeving.”

Met andere woorden, “als het de regering er werkelijk om te doen was geweest om tegemoet te komen aan de uitspraak van de Raad van State, had ze dit juridische, boekhoudkundige probleem, eenvoudig op kunnen lossen. Door te kiezen voor een realistische rekenmethode, zoals ook in Duitsland en andere landen gebruikt wordt.”

In Duitsland wordt gebruik gemaakt van het Europese beleidsmodel Lotos. De Stichting Agrifacts heeft berekend wat het zou betekenen als wij in Nederland ook dit model zouden gebruiken. Wat bleek? Als wij ook dit model zouden gaan gebruiken, zou de doelstelling voor het jaar 2030 nu al gehaald zijn.”

Zelfs de Commissie Hordijk, nota bene door de minister zelf in het leven heeft geroepen om te adviseren over de Nederlandse rekenmethode, roept op om het Nederlandse beleid ook door te rekenen met het Duitse model. Waarom weigert de minister dit?” vroeg Baudet het kabinet én de rest van de Kamer, wetende dat het antwoord luidt: omdat het echte doel inderdaad is om de boerensector kapot te maken. Stikstof of geen stikstof.

“Als dit wetsvoorstel wordt aangenomen, wordt een wettelijke stikstofreductieverplichting voor in het jaar 2030 vastgelegd,” legde Baudet daarna uit. “Een bindende resultaatsverplichting. Als deze wet wordt aangenomen, zijn toekomstige regeringen dus verplicht om het huidige stikstofbeleid voort te zetten. Het lukte met de Klimaatwet om beleid tot 2030 en verder wettelijk vast te leggen, dus nu wordt met deze Stikstofwet hetzelfde trucje uitgehaald.”

Als één van de weinige partijen in de Tweede Kamer verzet Forum voor Democratie zich hiertegen, concludeerde Baudet. “Het in onacceptabel dat deze regering, in de laatste maanden voor de verkiezingen, nog even een wetsvoorstel door beide Kamers wil drukken, waarmee voor tien jaar over haar eigen graf heen geregeerd wordt. Mijn oproep is daarom ook om dit wetsvoorstel pas te behandelen door de nieuwe Tweede Kamer. Laat nu eerst de kiezer aan het woord.”

“Deze wet mag er absoluut niet komen en na de verkiezingen gaan wij er alles aan doen om dit stikstofbeleid van VVD en CDA terug te draaien.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Nostradamus

  En weer heeft hij gelijk. Als ze echt iets willen doen dan moeten ze zorgen dat het land wat minder inwoners heeft.

  Weet je overigens wie het meeste landbouwgrond in bezit heeft?
  Niet de boer. Nee, dat zijn investeringsmaatschappijen. En die willen nu cashen!

  1. halo1

   Ja..er bestaat een club “Tien miljoen (inwoners)”..geen deuk in een pakje boter omdat je dan impopulair moet gaan doen: verbieden, nee-zeggen en wegsturen.. en dan word je dus niet gekozen.. en zo beland je dus in het afvoerputje…

 2. Ernest Stern

  Het gepruttel van Baudet is politiek irrelevant. Gelukkig maar, je mag er niet aan denken dat deze charlatan enige politieke invloed zou hebben.

  1. Vriend

   “Het gepruttel van Baudet is politiek irrelevant.”

   Het gewauwel van Stern op DDS ook. Baudet zei o.a. dit:

   “In Duitsland wordt gebruik gemaakt van het Europese beleidsmodel Lotos. De Stichting Agrifacts heeft berekend wat het zou betekenen als wij in Nederland ook dit model zouden gebruiken. Wat bleek? Als wij ook dit model zouden gaan gebruiken, zou de doelstelling voor het jaar 2030 nu al gehaald zijn.”

   “Zelfs de Commissie Hordijk, nota bene door de minister zelf in het leven heeft geroepen om te adviseren over de Nederlandse rekenmethode, roept op om het Nederlandse beleid ook door te rekenen met het Duitse model. Waarom weigert de minister dit?”

   Inderdaad: omdat het echte doel is om de boerensector kapot te maken – een ordinaire toeeigenings grondpolitiek.

   1. Ernest Stern

    Die kwestie van het beleidsmodel Lotos als mogelijk toepasbaar in Nederland is in de Kamer al meerdere malen debunked. Het is gewoon belachelijke onzin en hij blijft deze stupiditeit gewoon domweg herhalen.

    1. Vriend

     “Zelfs de Commissie Hordijk, nota bene door de minister zelf in het leven heeft geroepen om te adviseren over de Nederlandse rekenmethode, roept op om het Nederlandse beleid ook door te rekenen met het Duitse model. Waarom weigert de minister dit?”

     Liegt Baudet hier?

    2. sonny

     ES@
     Nederland wil niet aan het beleidsmodel Lotos, omdat het nauw gerelateerd is aan de oppervlakte van Duitsland in vergelijk met respectievelijk Nederland!

     1. gustav

      sonny\
      Duitsland mag méér stikstof uitstoten omdat het een grotere oppervlakte heeft dan ons landje en aldus meer kan stikstof kan absorberen, bedoel je?

     2. sonny

      gustav@
      Dat is in grote lijnen de strekking!

     3. Ernest Stern

      Ja, Gustav, daar komt het op neer.

     4. Fascal

      Leugenaar!

    3. gustav

     ernest\
     Je kunt wel spannend zwammen over beleidsmodellen blabla, maar Sonny vertelt iets wat duidelijker is!

     1. pasco

      gustav:
      Vindt je dat gek?
      Wikipedia kennis heeft toch zijn hiaten, haha.

  2. Loelap

   Schei toch uit met je dom getr.l

  3. FVD

   @Ernest Stern

   Kijk. Dat waardeer ik nu zo in u, uw “onderbouwde” reactie op een zeer gedegen conclusie,…. niet dus.

   Dat u om wat voor reden dan ook, een hekel heeft aan een bepaalde politicus, daar bent u vrij in. Maar om dit in uw reactie op een zo kinderlijke/puberale manier te verwoorden, zegt meer over u zelf, dan over de desbetreffende politicus.

  4. Antihedo

   Baudet moet zich niet bemoeien met zaken waar hij geen verstand van heeft. Hij kan zich beter eerst in de materie verdiepen voordat hij zijn klep open trekt.

   1. Loelap

    Ik heb het debat gezien. Hij had zich er zeer goed in verdiept, zou u ook moeten doen.

 3. halo1

  Thierry weer ouderwets bezig…hij ontpopt zich steeds meer als een klasse-debater, premier-waardig.. en de mensen zullen voor hem gaan ongeacht zijn prive-meningen..

  1. lucinde

   Ik heb nog nooit zo’n politiek fenomeen gezien….bijna nooit alleen van oude zwart wit beelden

  2. Ernest Stern

   Geestig, halo1.

   1. Fascal

    De leugenaar reageert op zichzelf.

 4. lucinde

  De rat Baudet liep met olifant Rutte over een brug…
  Zegt Baudet “Wat stampen we toch lekker hè?”

  Hoor de idioot zeggen “Deze wet mag er absoluut niet komen en na de verkiezingen gaan wij er alles aan doen om dit stikstofbeleid van VVD en CDA terug te draaien.”

  De wet stelt overigens geen zak voor en getuigd niet van enige ambitie…maar Baudet moet nu eenmaal wat te zeiken hebben.

  1. Loelap

   Wat dat betreft, lijkt hij op jou.

 5. PG

  Hij heeft weer gelijk.
  Er worden vieze spelletjes gespeeld.

 6. sonny

  Nederland gaat gras en gebakken lucht exporteren, en economische vluchtelingen importeren!
  Tata steel, de petrochemie krijgen nu alsook de duimschroeven aangedraait, concurrentiepositie verdwijnt uiteraard snel, electrische auto’s worden aangeprezen als zoete broodjes, echter de laadinfrastructuur/elektriciteitscentrales kunnen bij lange na niet de huidige ontwikkelingen volgen.
  Wie kan het voor zijn geest halen, elke inwoner van hoogbouw moet zijn auto bijladen, hoe? tenzij er zo’n 500 laadcontacten zijn, per 2 gebouwen!
  Alles gaat te snel en veel is onnodig, voor veel politici is het verworden tot een prestige kwestie!
  Laat men maar eerst de oceanen plasticvrij maken en de kap van regenwouden aan banden leggen!

 7. Brenda Welsh

  Dat geblaas van Thierry heeft niks om het lijf. Zijn rol is uitgespeeld als politicus. Het moet nog doordringen, dat valt hem zwaar.

  1. Loelap

   Ja Ernest we weten het.

  2. leukeditter

   hahahahaha arme brenda,, wacht maar eens af , heb je goed geluisterd naar deze bijdrage van baudet??? hier kun je als gewone nederlander maar 1 ding van zeggen : SJAPOOO!!!

  3. Fascal

   Ernst Emma Welsh, de leugenaar!

 8. ervi

  Het Eurocommunistische doel is het om zeep helpen van de zelfstandige voedselproducenten -de boeren- om totale afhankelijkheid van de grote voedselproducenten te garanderen. Zo kan er worden bepaald welk genetisch gemanipuleerd “voedsel” mag worden gegeten.
  In ieder geval geen vlees; iedereen, behalve de elite, moet vegetarier worden.
  De vrijgekomen grond kan worden volgezet met zonnepanelen , windmolens en migrantenonderkomens.
  Er zullen wat door de Staat aangestuurde boeren overblijven die soja en quinoa mogen verbouwen.
  Bij een volgend kartelkabinet zal Joris Thijssen als milieuminister met straffe hand dit scenario uitvoeren en zijn wensdroom, de vernietiging van de boerensector, laten uitkomen.

  1. halo1

   Hoe komt u hier nou bij? Als dit nou echt waar zou zijn.. zouden die elite-lieden toch constant in de rats moeten zitten dat hun snode bedoelingen eens uitkomen…en dan zwaait er wat!! Volgens mij gaat het gewoon om mensen die in hun naiviteit denken het beste er van te maken.. maar wellicht kunt u mij van het tegendeel overtuigen?

   1. Edjan

    @ halo1. Ik weet het niet hoor. Het verhaal van ervi lijkt erg raar, maar het verklaart wél mooi alles wat er gebeurt (met de boeren).
    Politici en naïviteit lijkt mij veel verder gezocht, net zoiets als politici en humanisme. Als ze met die dingen aankomen, geloof ik het meteen niet meer. Om succesvol politicus te worden, moet je vooral gehaaid en egoïstisch zijn. Kijk maar naar Rutte.

 9. Vanduinen

  Baudet houdt zich bezig alleen met zaken die tot doel hebben zichzelf te baden in aandacht. Die babbels zijn slechts franjes. De camera is het belangrijkst. Nog nooit zo’n poppenkast meegemaakt.

  1. halo1

   Vindt u dit nu echt? Het is natuurlijk moeilijk om van iemand die je niet mag iets waarderends te zeggen, dat zien we hier de hele dag: politiek = Freund of Feind…maar kom: ik daag u uit zo!n speech te houden qua inhoud, timing, timbre, en emotie. Ziet u zich dat nu echt doen???

   1. Loelap

    Goed verwoord!

    1. Fortiori

     U ziet het verschil tussen goed of slecht niet, Loetje!

  2. corenona

   jawel hoor adje melkert en willempie cock waren ongekende camera magneten bij de staatsomroep

  3. Fascal

   Ernst van Duinen, de leugenaar!

 10. Response

  Helder betoog van Baudet. De boeren worden genaaid met een zak geld. Een aantal zal dat accepteren en kiezen voor de eigen portemonnee maar de boeren die van hun beroep houden en er passie voor hebben en op een anders plek in NL willen doorgaan wordt dat dus verboden. Dit past bij de werkwijze van de huidige coalitie, macht uitbreiden.

  1. corenona

   fascisme , puur fascisme , verbieden en handhaven met grof geweld en boetes, dat is korea aan de noordzee geworden.

 11. Yoyo

  Helder verwoord door Thierry Baudet.
  Goede bijdrage, in de stikstof-waanzin waar alle kartel partijen achteraan lopen.

 12. saddy

  “”zou hij zijn beroep nooit meer mogen uitoefenen””?

  Dat is een wel heel ver doorgevoerd concurrentiebeding. Is dat rechtsgeldig?
  En anders laat je je vrouw toch een landbouw-bedrijf opzetten? Dan ga je als werknemer van je vrouw aan de gang.

  Timmermans wil alle fabrieken naar China sturen, de landbouw moet hier weg: Kan iemand me helpen met een uitleg hoe Nederland nog iets moet gaan verdienen om de chinese spullen en buitenlandse landbouwprodukten op termijn te kunnen betalen?

 13. Timber

  Beste Boeren,

  Graag wens ik ,dat jullie blijven in Nederland als boer. Maar de realiteit is, dat het kabinet het U niet gunt.

  Hebben jullie ooit aan gedacht om naar Rusland te verhuizen. Daar zijn voldoende weidevelden en landbouw exploitatie mogelijkheden. Rusland zal jullie met open armen ontvangen, net als zij dit deden voor de Zuid-Afrikaanse boeren.

  Kijk eens naar de regio tussen Smolensk en Moscow of zuid Rusland. Prachtige gebieden met landbouw grond, relatief vlakbij grote vliegvelden. Het is mijn verwachting, dat Rusland in +/- 5 jaar de 2de agri-exporteur wordt van de wereld. De appel oogst was top dit jaar. Grootste graan producent van de wereld. 2de exporteur van kip naar China. Kassenbouw midden in Siberie…..etc.

  Daar liggen kansen voor mensen met kennis.

  Succes wens ik jullie allen toe,m.vr.gr., Timber

 14. SubTec

  Rutte III is de vijand van Nederland

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.