Verrassing! Faalhaas De Jonge en GGD hebben IT niet op orde: daarom pas in januari vaccinaties

De goedkeuring van de vaccins gaat sneller — alles wordt een beetje naar voren gehaald. Daardoor kan er in alle landen ook al eerder begonnen worden met het uitdelen van coronavaccinaties. Maar raad eens welk land niet sneller kán dan gepland? Nederland. Want de GGD heeft de ICT niet op orde.

Voor zorgminister Hugo de Jonge en de GGD komt het blijkbaar best als een schok dat a) vaccines snel goedgekeurd worden en b) dat je moet bijhouden in een systeem wie wel en wie niet een vaccin ontvangen hebben. Het Algemeen Dagblad legt uit dat onder druk van Duitsland, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) al op 21 december een besluit neemt over de toelating van de vaccins geproduceerd door Pfizer en BioNTech. Eerder zou dat besluit een week later genomen worden, maar dat kan dus al eerder.

Prima, zou je denken, dan kunnen ze ook in Nederland ermee aan de slag. In Duitsland gaan ze bijvoorbeeld een paar dagen na goedkeuring aan het werk. Hop, snel vaccineren. Hoe eerder dit achter de rug is hoe beter, aldus onze oosterburen, zodat het leven weer heel snel terug naar normaal (of normaler) kan. Dat is tenminste wat ze nu zeggen, we moeten nog maar afwachten of ze dat ook zeggen als het vaccineren er bijna op zit, maar dat geheel terzijde.

Helaas geldt dat allemaal niet voor Nederland. Want, niet schrikken, faalhaas minister de Jonge en zijn GGD hebben de ICT niet op orde.

GGD’s melden dat het personeel of de locaties niet het grootste probleem zijn. De bottleneck, aldus de minister, is het op tijd afkrijgen en testen van het IT-systeem, waarin vaccinaties worden geregistreerd… Denk aan redenen of omstandigheden om de vaccinatie niet te zetten, zoals een allergie. Ook moet het IT-systeem afspraken kunnen inplannen en moeten er priklocaties en gegevens worden ingevoerd, voor als er nog vragen zijn over het prikken.

“Er wordt 24/7 gewerkt, maar vaccinaties staan of vallen uiteindelijk niet bij een week eerder beginnen, wel bij een zorgvuldig en veilig verloop. Zorgvuldigheid levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de vaccinatiebereidheid,” aldus De Jonge.

Maar dat slaat nergens op. Want het systeem om te vaccineren had al lang klaar kunnen en moeten zijn. Deze man roept immers zélf al maanden — bijna een jaar — dat alleen een vaccin een permanente oplossing is voor het coronaprobleem. Dan hadden ze dat ICT-systeem toch echt al klaar moeten kunnen hebben, zeker als je bedenkt welke economische schade er veroorzaakt wordt door twee weken langer coronamaatregelen dan noodzakelijk.

SP-Kamerlid Maarten Hijink zegt terecht: “De vaccins komen toch niet als een verrassing? Terwijl iedereen smacht naar een oplossing voor deze crisis, is het nogal knullig dat wij moeten wachten op een IT-systeem. Dat is geen mooi beeld.”

GroenLinkser Suzanne Kröger is het daarmee eens: “We blijken wéér niet goed voorbereid!”

Nou zijn dat twee extreemlinkse partijen met wie ik normaal niets heb, maar op dit punt hebben ze zowaar gelijk. Als je dan werkelijk gelooft dat we een vaccin nodig hebben om terug te gaan naar normaal, dan had de IT-infrastructuur al lang klaar moeten zijn.

Wat een schande. En wat hebben we toch te lijden van de grootste faalzorgminister in de geschiedenis van ons land. Juist nú zitten wij opgezadeld met een man als De Jonge. Blijft ons dan echt niets bespaard?

Vind jij ook dat het kabinet een puinzooi maakt van de strijd tegen corona, dat de lockdown veel te ver gaat, en dat we onze vrijheid terug moeten krijgen? Teken de petitie tegen de lockdown, maar voor de vrijheid dan. Al bijna 150.000 mensen gingen je voor. Nu jij nog!

Volg mij op Twitter en op Parler.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. QAnon

  BAM, KABOEM!
  Is faalhaas Rudy Giuliani al genezen van het nieuwe Chinese hoax virus?
  En, beste Michael Van Der Galien, hoe zit het met de overduidelijke bewijzen van fraude door die linkse Democraten ?
  Wie wordt de nieuwe president van de USA?

  1. eenling

   Selectief nieuws brengen. Cherry picking.
   Geen hoor en wederhoor. Bronnen niet verifieren..tsja..lastig hè, grondbeginselen van journalistiek.

  2. Loelap

   Verkeerde topic!

 2. Nostradamus

  Wat een faal op faal op faal op faal op faal op faal op faal op faal minister.
  Ik ben de tel krijt van al het falen van deze CDA minister en zijn baasje de VVD premier.
  Beloon ze niet voor hun falen!!

 3. JochemX

  Duitsland heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dus onder druk gezet om het vaccin eerder vrij te geven. Dat bureau werkt dus niet meer onafhankelijk. Een hoogst ongewenste situatie. Voldoet dat IT-systeem trouwens wel aan de privacy regels? Het is maar helemaal de vraag of dat vaccin überhaupt nodig is. Veel vragen, nooit een zinnig antwoord.

  1. ZWEEDSE K0K

   Veel vragen, nooit een zinnig antwoord.

   Accepteert u ook antwoorden welke niet aan uw verwachtingen/zienswijze voldoen ?

   1. JochemX

    Nou Kok, er zal toch eerst antwoord gegeven moeten worden alvorens ik een acceptatie van de vragen overweeg. Jij vraagt je volgens mij nooit wat af. Wat de Jonge wauwelt is voor jou de absolute waarheid.

    1. ZWEEDSE K0K

     Nou Kok, er zal toch eerst antwoord gegeven moeten worden alvorens ik een acceptatie van de vragen overweeg

     Duidelijk.
     Bij een ongewenst antwoord accepteert u de vraag niet.
     Logica van ???

     1. JochemX

      Nee Kok, dat zeg ik helemaal niet. Als ik een logisch antwoord met duidelijke uitleg krijg accepteer ik dat. Maar dat krijg ik zelden en veel maatregelen zijn werkelijk nergens op gebaseerd.

     2. ZWEEDSE K0K

      Nee Kok, dat zeg ik helemaal niet.
      alvorens ik een acceptatie van de vragen overweeg

      Dag Jochem.

    2. ZWEEDSE K0K

     Wat de Jonge wauwelt is voor jou de absolute waarheid.

     In mijn familie en vriendenkring zitten vrij veel medici, een oncoloog, een IC arts, IC verpleegkundigen en oncologie verpleegkundigen.
     Op hun oordeel, belevingen en ervaringen ga ik af.

     1. Nostradamus

      Ook in de medische wereld zijn ze het niet allemaal met elkaar eens. Dat weet ik dan weer uit mijn vriendenkring.

     2. JochemX

      Beste Kok, je kunt inderdaad op hun oordeel, belevingen en ervaringen af gaan, maar je kunt ook alles op een rijtje zetten en zelfstandig denken. Je steekt er vrij veel tijd in dus een beetje zelfstandig nadenken kan er volgens mij wel bij. Ik heb ook heel veel met deskundigen te maken en soms, niet altijd, zaten ze er behoorlijk naast. Dat medische wereldje heeft zo zijn paradigma’s. Weet je nog: aderlaten, Semmelweis.

     3. Nostradamus

      Hier, o.a. mijn vriendenkring: h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/12/groep-artsen-is-klaar-met-angst-zaaien-over-corona-98-belandt-niet-in-het-ziekenhuis/

      En had ik jou niet al eens onder een steen gestuurd?!

 4. ropart

  gelukkig dat je in nederland hierop in de peilingen genadeloos wordt afgerekend.

  1. ZWEEDSE K0K

   Inderdaad, CDA plus 2 virtuele stoeltjes.

   1. Nostradamus

    Zonder Hugo waren er dat al (veel) meer.

 5. AadM

  Onbegrijpelijk, heb zelf tot m’n pensionering aan GGD software gewerkt. Er zijn daar toepassingen voor reizigersvaccinatie en infectieziektebestrijding in gebruik waar de Covid vaccinaties prima in geregistreerd kunnen worden en later geëxporteerd naar een landelijk registratiesysteem. Maar ja, waarin een klein land groot kan zijn……

  1. Nostradamus

   Zeg, er moet natuurlijk wel aan verdiend worden. En daar zijn heel veel consultants bij betrokken. Zeker als je een uitgebreide vriendenkring hebt.

 6. ikweetwatikwil

  ’Ernstige allergische reactie in VS na vaccin Pfize

  Bron Telegraaf

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.