Volkskrantbaas censureert kritiek op coronabeleid: “Je wil niet dat het beleid ineens niet wordt opgevolgd”

Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant, gaf vanochtend op NPO Radio 1 openlijk toe dat hij kritiek op het coronabeleid gewoonweg censureert. Bij ieder ander onderwerp zal het hem een worst wezen wat de reactie is vanuit de samenleving, maar niet als het om het (falend) coronabeleid gaat: “En daarom ben je precies niet te makkelijk kritisch” Stel je toch eens voor dat mensen niet meer meegaan in beleid dat mogelijk onzinnig is!

Eén van de doelen van de journalistiek is de burger informeren over de actualiteiten. Daarmee heeft het ook een maatschappelijke functie gekregen. Burgers moeten namelijk goed geïnformeerd worden over wat er in de wereld gebeurd, want alleen zo kunnen ze redelijk inschatten of hun overheid hier goed op reageert.

Bij de Volkskrant zien ze dat kennelijk anders. Of de overheid nou compleet verkeerd bezig is of niet, Pieter Klok heeft bepaald dat ze bij zijn krantje de burger daar liever niet volledig over informeren. Tijdens het Mediaforum van NPO Radio 1 vertelde hij er vanochtend uitgebreid over:

“En daarom ben je precies niet te makkelijk kritisch, want dan ondermijn je het hele beleid!”

Aldus Klok. Alsof hun lezers een stel kleine kinderen zijn, die te achterlijk zijn om met bepaalde informatie om te kunnen gaan.

Klok heeft dus liever dat de burger onvolledig door de Volkskrant wordt geïnformeerd en dat eventuele fouten die de regering maakt wat betreft het coronabeleid niet aan het licht komen. Puur uit angst voor een reactie vanuit de burger omdat die misschien het idee heeft gekregen dat de overheid inderdaad een paar flinke fouten heeft gemaakt en daarmee de situatie mogelijk heeft verergerd.

Of zoals Klok zelf zegt op de radio:

“Je wil niet dat ineens het beleid niet meer wordt opgevolgd.”

En het dan gek vinden dat mensen het gek hun nieuws ergens anders vandaan zijn gaan halen en de mainstream media wantrouwen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  @Wout

  Hoe kijk je er eigenlijk tegen aan dat het artikel over het wappieliedje van Youp van het Hek van DDS is weggejast?

  1. JochemX

   Denk dat dds een briefje van zijn advocaat heeft gehad. Ook slechte liedjes hebben auteursrecht. Youp zeikt iedereen af, maar zelf kan hij niet zo goed tegen kritiek.

   1. Linksbuster

    Leen leen taal taal…betalen.

 2. driewerf

  Niet antwoorden Wout daar heeft dit exemplaar geen recht op .
  Een dwarsligger van het eerste uur. Zat gister ook zijn zijn kerkje hard mee te bleren .

 3. Nico Sibelijn

  Kwaliteitskranten zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarin past niet dat ze mensen aanzetten tot gevaarlijk gedrag en het veroorzaken van gezondheidsrisico’s voor anderen.

  Het is zorgelijk dat Wout dat niet begrijpt.

  1. JochemX

   Nee Nico, ze twijfelen aan het vermogen van de mensen om zelfstandig een oordeel te vellen. In jouw geval kan ik me daar wel iets bij voorstellen.

   1. Nico Sibelijn

    Dat vermogen is bij een deel van de bevolking ook beperkt en het is gevaarlijk dat domme volk met misinformatie te misleiden.

    1. JochemX

     Ze kunnen alle informatie duiden, maar informatie achterhouden of manipuleren is nogal bedenkelijk. De kranten zitten met het probleem dat ze het zelf meestal ook niet weten. Achter Rutte aanlopen is dan lekker veilig.

    2. Nico Sibelijn

     Kijk eens aan, onze incontinente bejaarde begint weer vies om zich heen te poepen. Het gevolg is uiteraard stróntvlekken maar daar is hij dol op.

  2. ropart

   reformatorisch dagblad iets voor je nico?

  3. unlocked

   Onze oppertról de strónt vlé®k denkt dat het doel van de media is staats politiek te verkondigen. De strónt vlé®k gaat voorbij aan het feit dat een kwaliteitskrant neutrale feitelijke journalistiek behoort te schrijven. Hoor en wederhoor zouden daarbij een grote rol moeten spelen. Een kwaliteitskrant brengt dus feitelijk nieuws zonder terughoudendheid of voorkeuren van de redactie. Een kwaliteitskrant of ander journalistiek medium had de oproep van kim jung rutte om niet negatief te schrijven over coirona beleid in de wind geslagen en slechts de feiten gepubliceerd.

   De strónt vlé®k laat duidelijk blijken geen enkele moeite met wat censuur te hebben. Het is zorgelijk daat de strónt vlé®k dat niet begrijpen wil. De volkskrant is dus gewoon een verlengstuk van kim jung rutte en daarmee journalistiek gezien een prul.

 4. NO8DO

  DDSbaas censureert kritiek van Youp op wappies: “Je wil niet dat het wappies ineens niet wordt geloofd”

  1. anti rutte

   niet alleen de artikelen ook de reaguurders worden verwijderd , de sukkel

 5. Linksbuster

  Dat noemen we nu staatspropaganda á la npo.
  Kritiekloos neerkalken wat de grote leider voorschrijft..journalisten of onderzoekers nvt.

 6. Yoyo

  Pieter Klok kan ook aan het lijstje worden toegevoegd.
  Man,man,man…

 7. de ziender

  En na de toeslagaffaire eindelijk eens het coronaschandaaltribunaal.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.