Wat er werkelijk aan de hand is bij FVD: Baudet wil het narratief veranderen, zijn tegenstanders willen ‘managen’

Wat er werkelijk aan de hand is/was bij FVD is dat de tegenstanders van Thierry Baudet willen dat hij elke keer weer netjes binnen de lijntjes kleurt. De lijntjes die getrokken zijn door het mediakartel en het partijkartel. Ze willen het ALTIJD veilig spelen. Hun probleem met hem is dat hij dat weigerde. Dat hij naar de lijntjes keek en zei (en nog steeds zegt): ‘Nee, dat vind ik lelijk. Ik wil de lijntjes helemaal veranderen. Pas dan begin ik met inkleuren.’

Baudets tegenstanders durven (en willen!) het narratief niet wezenlijk te veranderen. Dat is maar eng. ‘Het is gewoon zo’ is het uitgangspunt. Maar Baudet denkt daar heel anders over. I don’t accept your premise is zo ongeveer zijn lijfspreuk. En daar worden de VVD’ers bij FVD (zo noem ik ze voor het gemak maar even) doodsbang van.

Die VVD’ers zijn eigenlijk gewoon managers. Ze zijn het in grote lijnen eens met de status quo maar willen dat er beter gemanaged wordt. Baudet gelooft dat de hele status quo op zijn kop moet worden gezet. Dit is hét grote verschil tussen Baudet en zijn aanhang aan de ene kant, en de Baudet-critici aan de andere kant.

En ja, qua stijl is het natuurlijk zo dat Baudet soms dingen zegt waarvan je denkt, ‘godallejezus hou nou even op, man.’ Maar dat is niets nieuws. Dat is altijd al zo geweest — en was geen reden voor de managersvleugel om uit de partij te stappen toen FVD groot was en zelfs de Provinciale Statenverkiezingen won.

Tenslotte, is het nu gewoon aan de leden om te beslissen wat ze willen. Als ze mee willen met de lijn-Baudet is dat hun goed recht. Dat is de lijn die FVD eigenlijk altijd gehad heeft — en die terecht “de ziel van de partij” genoemd wordt. Maar als ze voor de andere lijn kiezen — als ze iets anders willen, iets dat feitelijk meer komt op een rechtsere VVD — is dat óók in orde. FVD is een ledenpartij. De leden bepalen waar het heen gaat. Dit proces had eigenlijk altijd al moeten bestaan. Zoals het nu gaat had het altijd gemoeten.

Wat de uitslag ook moge zijn, het is bepaald door de leden — en die hebben altijd ‘gelijk’, want zij moeten bepalen welke richting ze uit willen met hun partij. Als Baudet wint komt er vast een nieuwe partij voor de managers. Wie zich daar in kan vinden sluit zich daarbij aan. Een hoop statenfracties zullen de overstap maken, en dat geldt misschien ook wel voor de Europese fractie.

Als Baudet verliest? Dan is de partij vrijwel zeker deaud. FVD is zo beschadigd geraakt, de enige die Forum nog kan redden is Baudet. Als hij met pek en veren wordt weggejaagd is het einde oefening voor FVD zelf. Want een partij die haar oprichter zo behandelt… tja, die is geen lange toekomst gegeven.

Ik ga er dan ook vanuit dat Baudet waarschijnlijk wint… en dat zijn tegenstanders dus met een eigen partij komen. Er zullen vast weer mensen zijn die dan klagen over “versplintering.” Onzin. Dit is hoe het hóórt te werken. “Versplintering” is helemaal niet slecht als het betekent dat verschillende mensen met verschillende opvattingen zich thuis kunnen voelen bij verschillende partijen.

En zal ik je eens iets vertellen? Als die twee stromingen allebei hun eigen partij krijgen gaan ze allebei zetels pakken bij de Tweede Kamerverkiezingen én daarna bij verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor het Europees Parlement. Ze hebben namelijk allebebestaansrecht… Maar de ene wél onder de naam Forum voor Democratie en de andere niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Cor Grijpstra

  BAM, de werkelijke reden van het verval van het FvD is het narcisme en onvermogen van Baudet.

  Het ontbeert de man aan politiek leiderschap en zijn hang naar extr2emrechts is dan de doodsteek.

  Maar ja, blinde vinken enz.

  1. Nostradamus

   Disclaimer over facisme, racisme & antisemitisme t.o.v. marxisme & communisme.
   h**ps://youtube.be/watch?v=XfsJxkobPXk

 2. Ernest Stern

  “En ja, qua stijl is het natuurlijk zo dat Baudet soms dingen zegt waarvan je denkt, ‘godallejezus hou nou even op, man.’ Maar dat is niets nieuws. Dat is altijd al zo geweest”

  Juist, en daarom is het te hopen dat deze charlatan van het toneel verdwijnt.

  1. Nostradamus

   Disclaimer over facisme, racisme & antisemitisme t.o.v. marxisme & communisme.
   h**ps://youtube.be/watch?v=XfsJxkobPXk

  2. henk43

   Juist, en daarom is het te hopen dat deze charlatan van het toneel verdwijnt.

   Juist niet Ernest. Hij zal altijd een narcist blijven die problemen oproept , en daardoor zijn partij klein houdt zodat hij nooit in enige regering komt.

  3. leukeditter

   nee dan rutte , die liegt gewoon heel de tijd das leuk he smeerlap

  4. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L.

 3. ZWEEDSE K0K

  Wij van rechts hebben die liegende linkse media helegaar niet nodig.

  volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-baudet-bleef-bij-antisemitisme-meestal-binnen-de-lijntjes-kleuren~b54c9ed7/

  1. Nostradamus

   Disclaimer over facisme, racisme & antisemitisme t.o.v. marxisme & communisme.
   h**ps://youtube.be/watch?v=XfsJxkobPXk

  2. Nostradamus

   Een Baudet redactie. Bepaalde types zijn er als de kippen bij om de eerste negatieve reacties te plaatsen. Lijkt wel alsof ervoor betaald wordt.

   1. ZWEEDSE K0K

    Naast mijn AOW en riant pension is ook mijn DDS werk een goede inkomstenbron.

    1. ZWEEDSE K0K

     Pension?
     Neen, pensioen!

   2. Pimpernel

    Inderdaad en zo voorspelbaar ,altijd dat zelfde gezwets.

    1. Nostradamus

     Lijkt wel alsof ze niets beters te doen hebben.

   3. lucinde

    Kritiek indien dat terecht is, helaas kunt u de waarheid niet verdragen

    1. Loelap

     Uw waarheid bedoelt u.

 4. Pauline Kummer

  Baudet wil de messias spelen, die typische foto zet hem daar zo neer. Het is raadzaam dat hij een psychiater bezoekt. Hij is van het padje.

  1. Aborifa

   Er is maar één messias en dat is Moslimbroeder Klaver.

  2. Fascal

   Ernst Kummer, de leugenaar!

 5. ZWEEDSE K0K

  Als ze mee willen met de lijn-Baudet is dat hun goed recht.
  Dat is de lijn die FVD eigenlijk altijd gehad heeft — en die terecht “de ziel van de partij” genoemd wordt.

  Ik denk dat de lijn Otten de echte rechtse lijn van FvD is.
  Baudet wil opschudden maar niets bereiken/verantwoordelijk ziujn.

  Of zou hij echt de verantwoordelijkheid voor 3 miljoen corona doden durven nemen ?

 6. Cor Grijpstra

  Baudet heeft nu zijn handen vrij en doet er verstandig aan die vrijheid te benutten met het oprichten van Lijst Baudet.

 7. Meriadoc Brandebok

  FvD is dood. Iedereen die denkt dat de Polderführer ooit nog meer dan 5 zetels haalt, of dat er ooit nog kabinetsdeelname inzit, staat buiten de realiteit.

  1. Jack Flash

   Het antie-Baudet theekransje weer.
   😎

 8. Yoyo

  Goed verwoord,Michael.

  Het wachten is op de voorspelbare usual suspects van linkse allooi, om hun negatieve aannames te delen over alles wat maar FVD aangaat.

  Ze zijn soms best hilarisch, maar voorspelbaar en dus saaaaaaaaiiii.

  1. lucinde

   Wappie-alarm

 9. lucinde

  Michael, dit begint ongeloofwaardig te worden.

  Suggereren alsof er binnen FvD allemaal brave luie zich willen confermeren aan het imaginaire “kartel”

  Alsof Baudet de top heeft uitgedaagd met het briljante plan om kleur te bekennen.

  De waarheid is en blijft dat Baudet aanschurkt tegen racisme en facisme, Gauleiter Jansen nog steeds zijn bruine dampen kan exploiteren binnen FvD en dat er uiteindelijk een paar slappe zakken overgebleven zijn hopen dat ene zeteltje naast Baudet te mogen innemen.

  Het is een afgang als een Corona-wappie en racist toch nog in de 2e Kamer komt en vervolgens geen flikker uitspookt. Nog beroerder is dat hij zich vanaf nu laat omringen door schoenenlikkers en 5e rangs politici.

 10. EvertB

  Henk Otten heeft ook een scherp oordeel over de teloorgang van Thierry Baudet en de FvD. Zie het filmpje waarin Jaïr Ferwerda hem interviewt.

  h+tps://twitter.com/i/status/1334275306102923265

  1. Maurits Dekker

   Frappant dat u waarde hecht aan ‘het scherpe oordeel van Henk Otten’.
   Voor mij is het oordeel van iemand die ettelijke tienduizenden uit de clubkas steelt namelijk geen rooie cent waard.

  2. Loelap

   Henk Otten is niet serieus te nemen.

 11. Piet Klein

  Het staat een storende fout in dit artikel. VVD zijn managers, was het maar zo. En ook FvD-VVD-ers, het is maar de vraag of het managers zijn. De sterke kant van het FvD is dat zijn problemen en vaak onderbouwd op tafel leggen. Het probleem van VVD-ers en het gehele partijkartel is dat ze de realiteit volledig kwijt zijn en alleen nog mee hobbelen in de oogkleppen bubbel van partij kartel en media. We zitten volledig op het verkeerde spoor met NL met de EU. De ECB drukt geld bij in absurde hoeveelheden, zoveel zelfs dat de banken uw geld niet meer willen hebben en dus negatieve rente willen berekenen. Er is onmogelijke schuldenberg ontstaan bij landen, in de tweede versnelling gejaagd door de corona. Deze schulden zijn nimmer en nooit meer af te lossen zelfs niet met de meest optimistische economische groei van NL, van de EU. Azie is voortvarend bezig dominant te worden in productie, in grondstoffen, in wetenschap en innovatie. De EU maakt schulden voor zogenaamde investeringsfondsen maar het zijn consumptie fondsen. De Chinezen halen stenen van de maan, de Arabische Emiraten hebben een mars missie, Iran, Korea hebben lange afstands raketten en waarschijnlijk atoombommen of zijn daar niet ver van weg. Turkije maakt geavanceerde drones en wij spenderen geld aan consumptie. Wij NL-ers niet de rijksten, niet de meest verdienende Europeanen, mogen het langst doorwerken, hebben de hoogste zorgkosten, kosten voor het openbaar vervoer, een huizenmarkt die volledig uit het lood is etc en mogen geld weggeven voor de consumptie fondsen van andere EU landen. VVD-ers neerzetten als managers, het is de grootst mogelijke onzin. Ik kan de interne verhouding binnen het FvD niet beoordelen alleen zie ik het slagveld dat naar buiten komt. Maar dat de FvD met een programma kwam dat meer dan nodig was (en ik ben het niet op alle onderwerpen met ze eens), dat staat buiten kijf. Onderwerpen serieus op de agenda zetten dat is veel te hoog gegrepen voor VVD-ers die zie manager wanen.

  1. Loelap

   Mee eens. I.p.v. zich te richten op echte problemen houdt men zich liever bezig met futiliteiten.
   De aandacht voor het FVD is buitenproportioneel en het leidt af van echte problemen.
   Maar waarschijnlijk is dat ook de bedoeling.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.