Artsen bezorgd om slapeloosheid en depressies door windmolens: ‘Bestuurders mogen dit niet langer negeren!’

Nederlandse artsen concluderen na het bestuderen van bijna duizend studies dat de klachten over windmolens meer dan terecht zijn. Zonder aanscherping van geluidsnormen voor windmolens dreigt Nederland af te stevenen op een medisch moeras. Laagfrequent geluid veroorzaakt wel degelijk slapeloosheid, vermoeidheid en zelfs depressies.

Klinisch-fysicus Jan de Laat heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen medische klachten en windturbines. Hiervoor heeft hij bijna duizend onderzoeken doorgespit. Hij komt tot de volgende conclusie: de medische klachten kunnen wel degelijk gelinkt worden aan de windturbines. De klachten van omwonenden moeten dan ook serieus worden genomen:

„Als je windenergie wilt gebruiken, is het verstandig om windparken zoveel mogelijk op zee aan te leggen. Op land is er mogelijk plaats langs snelwegen of grote rivieren. Maar we moeten veel voorzichtiger zijn met de plaatsing van windturbines nabij bebouwing. De huidige maximale geluidsnorm van 42-47 decibel op gevels van huizen is te hoog. Uit de literatuur blijkt dat die blootstelling onmiskenbaar leidt tot gezondheidsklachten bij een deel van de bevolking. Alleen als we die geluidsnorm aanscherpen tot 35 decibel, is dat te voorkomen.”

De Laat wordt gesteund in zijn bevindingen door emeritus-hoogleraar Louw Feenstra die ook tot dezelfde conclusie komt. De kans op geestelijke schade komt niet zozeer door de hoorbaar rondmaaiende wieken, maar juist door het laagfrequente geluid wat je juist niet hoort:

„Die zeer lage geluidsgolven hoor je misschien niet, maar neem je wel waar. Vergelijk het met UV-licht. Je ziet het niet, maar je wordt er wel bruin van. In tegenstelling tot korte golven gaan ze overal doorheen. Er valt niet tegen te isoleren. In het slakkenhuis waar gehoor- en evenwichtssyteem verbonden zijn, worden ze opgemerkt door zintuigcellen die geluids- en infrasone golven doorseinen naar de hersenen. Die kunnen een sensatie geven van zeeziekte. Langdurige blootstelling zorgt voor stress en het gevoel dat je moet vluchten.”

Het lijkt erop dat er eindelijk wat ruimte ontstaat in Nederland om openlijk kritiek te uiten op de plaatsing van windmolenparken. Enkele jaren terug werd je daarvoor nog in een verdomhoekje geplaatst. Maar het wetenschappelijk bewijs dat een windmolen schade met zich meebrengt stapelt zich in rap tempo op.

Het is een duidelijk signaal voor onze bestuurders: denk beter na over de plaatsing van windmolenparken. Nu worden ze nog veelal lukraak geplaatst in Nederland, maar dit moet dus echt gaan veranderen. De windmolens in je achtertuin moeten dus echt tot het verleden gaan behoren – of aangepast worden aan strengere eisen. Vooralsnog zitten we opgescheept met een halsstarrige Raad van State:

„Bij de Raad van State krijgt men bijna nooit gelijk. Ook medische argumenten worden verworpen. Het is een euvel van het bestuursrecht: de bescherming dient de overheid, niet de burger. Ik hoop echt dat de toeslagenaffaire rechters ook in dit dossier wakker schudt: is dit wel de verstandige koers? Anders verwacht ik straks forse schadeclaims door gedupeerde burgers.”

Lekker dan, Nederland! Slaap dus zacht, met al die ronkende windmolens op de achtergrond. Zzzzz…. WOEIWOEIWOEI!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. agenda2030

  Dezelfde angst kan je ook optekenen voor de corona idioterie !

  Mensen worden bewust kapot gemaakt getuige de laatste corona idioterie. Ouderen mogen in vrede alleen sterven van dictator rutte

  rutte heeft de windmolen nodig in zijn linkse partijkartel dus ook dat drukken ze gewoon door , in Amstedam zelfs binnen de bebouwde kom op 200 meter van huizen

  rutte wil na de verkiezingen de auto en de forens aanpakken met zijn nog linksere agenda

  rutte is een draak die vuurspuwend Nederland sloopt

  stem sociaal, stem PVV

  1. Armilus

   Bla bla bla, onzin dombo 🙂

   1. agenda2030

    Dank je gekke corretje, je argumentatie is te sterk , je hebt volledig gelijk
    🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

    1. Armilus

     Argumentatie is niet nodig dombo.
     Wappies redeneren vanuit hun werkelijkheid.
     Voeren de boventoon en zijn heilig overtuigd van hun gelijk.
     Zie een narcist bloeien in de panelen. 🙂 🙂 🙂

     1. agenda2030

      kan er even geen chocola van maken anusilus

     2. Armilus

      @agenda
      ”kan er even geen chocola van maken anusilus”

      Geen weerwoord meer… de waarheid is hard.

     3. agenda2030

      Dat zeg ik toch flapdrol , geen chocola te maken van je bull shit gekke corretje

   2. usb3.0

    op de inhoudt gaat armilus niet in, doet lucinde ook nooit typerend wat een domheid

 2. lucinde

  Dezelfde angst kan je ook optekenen bij DDS voor de inauguratie van Biden.

  Wat een faal

  1. agenda2030

   ach , wat is er te zien bij een soort huldiging van een ouwe demente gek die op dag 1 in het ambt de mexicaanse grens heeft laten bestormen door hordes vluchtelingen

   1. Armilus

    Gel#l, onzin van dombo met veel fantasie.

    1. agenda2030

     Dank je gekke corretje, je argumentatie is te sterk , je hebt volledig gelijk
     🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

     op naar je volgende nick

     1. Armilus

      @agenda
      Ben niet zo’n dombo als jij die steeds voor de lol zijn nick verandert.
      Jij hePt gewoon een ban gevraagd voor mij.
      Wees maar trots op jezelf.

     2. agenda2030

      tuurlijk jochie , anusilus wauwelt weer wat

     3. Armilus

      @agenda
      Kleineren deed onze Lugar ook zo graag, heP ik mij vergist, zal het dan toch?

      @agenda is katholiek, zie zijn reactie as woensdag.

     4. Jack Flash

      Quote@ “Bestuurders mogen dit niet langer negeren”
      Het wordt genegeerd, deze overheid laat U vanaf maandagavond verplicht nog iets langer genieten van deze molens in uw huis.

     5. Linksbuster

      Quote…..
      Jij hePt gewoon een ban gevraagd voor mij……end
      Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten nietwaar?
      Beetje op je microplassertje getrapt corrie?…kleuter!

  2. Linksbuster

   Wie boeit biden, de seniele oude baas, zijn eerste daad, islam is weer van harte welkom..
   Daar wordt black lucinde helemaal nat van…

 3. Cycle25

  Mongolen in de klimaatwereld, als die 1000 miljard van Baudet eens een keertje op 3 a 4 km diepte geïnvesteerd zou worden door een groot platform van warmtecentrales aan te brengen. Eentje die zo groot is dat heel Nederland voorzien kan worden van energie. Dit levert zo veel voordelen op waarmee geluidsoverlast, versnippering van fauna, windstille dagen niet meer relevant zijn. En het rendement ? 24/7..CO2 ? Zero..

  Rendabele energie zit in de diepte, niet aan de oppervlakte.

 4. jennifer

  Het zou helemaal nieuw zijn, als de regenten het wat zou uitmaken, of de burgers wel of niet slapen. Zolang ze maar niet hun plannen komen dwarsbomen, want dan hebben ze wel weer n uitvlucht voor hun belabberd beleid.

 5. Drollevanger

  Ik las ik meen op de “GROENEREKENKAMER” dat tegenwoordig hooguit 6%(inclusief 8x vervuilender dan kolen, door bio houten stukjes) van onze energie wordt gewonnen uit zogenaamde duurzame energie.
  Zolang er nog geen werkelijk duurzame oplossingen bestaan, moeten we onze centen steken in werkelijk duurzame energie onderzoek, en ophouden met dit gefröbel van zich links noemende Deugers.
  Als men komt met het gegevenreclame maakt dat een windmolenpark 1200 huishoudens van energie kan voorzien, verteld men er niet bij dat dit alleen mogelijk is als het met windkracht 6 waait.
  Als het bv met windkracht 3 waait hebben bv maar 400 huishoudens energie, en zitten er 800 mensen op rauwe boontjes te kauwen.

 6. Drollevanger

  Denemarken, het land met een bij windkracht 6 sluitend wind/duurzaam energie aanbod, moet alle extra stroom tegen betaling aan Noorwegen leveren. (bij teveel stroom branden anders alle wasmachines centrales, enz door).
  Noorwegen lacht zich een aap. Gratis stroom en geld toe.
  Als het in het Deense windmolengebied minder dan windkracht 6 waait, of harder. Moet men in Denemarken kolen/gas centrales(die al halfwat stonden) bij stoken om weer keurig 240 kw stroom te leveren.(weten jullie nog, anders brandden alle elektrische apparaten door, bij te weinig stroom hetzelfde)
  Dus dit is in voorbeeld stroomland Denemarken het geval, of via duur gas bijstoken, of hun extra stroom tegen vergoeding aan de Noorse bergmeren leveren.
  Daarom is de Deense stroom de duurste uit de EU. Nog duurder dan het Duitsland van Merkel.
  Begrijpt deugend Nederland deze eenvoudige uitleg niet, of zijn ze te ver voorgeprogrammeerd.

  1. BasG

   Denemarken kan ook eenvoudig windmolens afschakelen als de stroomprijs negatief is.
   Dat is bij windmolens heel simpel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.