Build Back Better! Belgische premier De Croo: ‘Covid-19 moet keerpunt zijn voor inclusieve en duurzame economieën’

Alexander De Croo, de Belgische premier laat weten “dolblij” te zijn dat hij een rol speelde “in de lancering van Prof Klaus Schwabs nieuwe boek bij de start van de digitale World Economic Forum van dit jaar.” Klaus Schwab is, natuurlijk, de oprichter en hoogste man bij de WEF. Zijn nieuwe boek luistert naar de titel Stakeholder Capitalism: A Global Economy That Works for Progress, People and Planet.

De Belgische premier Alexander De Croo was een bijzonder opgetogen man. De regeringsleider van onze zuiderburen mocht onlangs namelijk participeren in de lancering van het nieuwe boek van Klaus Schwab. En oh, oh, oh, wat was De Croo tróts zeg.

“Blij dat ik kon participeren in de lancering van Prof. Klaus Schwabs nieuwe boek bij de start van de digitale World Economic Forum van dit jaar,” schrijft De Croo op Twitter. “COVID-19 zou een keerpunt moeten zijn in de richting van meer veerkrachtige, inclusieve en duurzame economieën.”

Vorig jaar schreef Schwab een boek dat luistert naar de titel Covid-19: The Great Reset. Zoals eerder uitgelegd komt dit boek erop neer dat de coronacrisis weliswaar heel vervelend is, maar dat het ‘ons’ ook een unieke mogelijkheid (bron: NRC) biedt om de wereldeconomie (bron: Wikipedia) te transformeren. Het zou “eerlijker” moeten, “inclusiever,” en de nieuwe economie zou helemaal gefocust moeten zijn op bestrijding van “klimaatverandering.” Jawel, de economie moet “duurzaam” heropgebouwd worden (bron: de Volkskrant). Build Back Better!

De Croo is niet de enige die hier wat in ziet. Gisteren confronteerde Thierry Baudet onze eigen premier Mark Rutte ermee dat hij die terminologie had overgenomen. In een video spreekt Rutte namelijk over een “unique opportunity,” over een economie die meer “inclusive” moet zijn en “eerlijker” en natuurlijk gericht op het beschermen van het “klimaat.” Vervolgens stelt hij zelfs dat het tijd is “to build back better.

Ook de Belgische collega van Rutte gebruikt dus dezelfde terminologie. Ook hij ziet de coronacrisis als mogelijkheid om, in de uitleg van Wikipedia, de economie “duurzaam opnieuw op te bouwen.” En ja, ook hij heeft het over dat het allemaal ‘inclusiever,’ ‘duurzamer’ en ‘veerkrachtiger’ moet. Het moet dus ánders dan het was. Heel anders, zelfs.

Maar zouden we daar geen debat over moeten hebben? Want als je naar de ideeën luistert is het volstrekt helder dat deze “transformatie” een flinke impact kan gaan hebben op mensen, de economie, en onze manier van leven. In een democratie zou je daarover met elkaar in gesprek moeten kunnen gaan, en burgers zouden de vraag voorgelegd moeten krijgen of ze dat wel wíllen. Want ik vermoed dat er heel veel mensen zijn die gewoon graag terug willen naar de manier van leven van weleer, en helemaal niet zitten te wachten op het “better” volgens Schwab, Rutte, en De Croo.

Het nieuwe boek van Schwab kun je hier kopen. Ik zeg: doen. Niet omdat het zo geweldig leuk is om te lezen, maar omdat het noodzakelijk is om te begrijpen welke kant deze mensen willen dat we opgaan. En als je dan toch bezig bent, koop dan ook meteen Covid-19: The Great Reset. Gewoon om je te informeren. Wel zo nuttig.

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. pasco

  Het fysieke betaalmiddel moet verdwijnen, vindt de ‘deepstate’, immers het plebs is te ‘rijk’, leeft sociaal/economisch op een te hoog level, in vergelijk met mensen in derdewereld landen, het moet verdeeld worden, opdat de westerse wereld in armoede gelijkstaat met de ‘kaffers’!
  Dat geldt natuurlijk niet voor de “almachtige” bedenkers!!

 2. Jack Flash

  Problemen verzinnen om de macht te kunnen grijpen is een typisch linkse tactiek en verdienmodel voor de seniele decadente arrogante betweterige zichzelf verijkende deugelite.De individuele mens wordt opgedrongen hoe ze moeten leven en zelfs moeten denken.In 2030 bezit U niets meer in ruil voor “gelukzaligheid”. Noem het maar ‘Build Back Bitter”.

 3. Neko-

  Politici wauwelen gewoon de meute na, omdat hun verhaal mogelijk potentieel stemmen op zou kunnen leveren, en ze zich daarmee op het wereldtoneel lekker op de borst kunnen kloppen.

  Of datgene waar ze over kletsen ook echt haalbaar is… Je vraagt je af of in de eisen van een politieke functie ook echt de tekst staat: Realiteitszin is een ongewenste eigenschap. Indien u dit niet heeft, bent u per definitie geknipt voor de baan.

  Ik wil best kijken wat er gedaan kan worden, maar ABSOLUUT niet tegen elke prijs. En de prijs die nu gevraagd word is bij mij mijlenver te hoog.

 4. sonny

  Bij het niet welgevallen van de wereldpolitiek, is de oplossing in democratische landen heel simpel!
  Het ligt voor de hand, het electoraat kiest voor politieke partijen met een tegengestelde denkrichting, de antithese!
  Enkel het valse, volgzame kuddegedrag moet niet als leiddraad dienen!

 5. Nostradamus

  Wellicht worden ze betaald, bedreigd of een positie van macht beloofd in “the new world order”.
  Stem ze weg!
  Er is genoeg dat al gedaan kan worden. Met wereldwijde geboortebeperking en schone reactoren. Als daar eerst eens op ingezet wordt. Maar dat betekend machtsverlies van de olie-landen.
  Oh, stuur ook alle betweterige onderwijzers, die vergif in onze kinderen stoppen naar arme landen. Werkt beter dan geld sturen wat aan wapens uitgegeven wordt.

 6. CZ

  Ja, en Adolf had Mein Kampf.

 7. Loelap

  Multimiljardairs die zeggen dat anderen geen bezit mogen hebben en dan gelukkig zullen zijn.
  Zelf willen ze natuurlijk maar wat graag hun bezit behouden.
  Als mensen alles moeten afstaan aan de staat, stort de hele wereld economie in.
  Men gaat echt geen bedrijf oprichten als het geld dat daar mee verdiend wordt weggegeven moet worden. Men gaat echt niet zijn best doen als dat niets oplevert. Een utopie dus.

 8. Loelap

  Mijn vader moest in de jaren 70 naar een congres in Hongarije. Toen hij daar een taxi wou nemen weigerde de man om te rijden. Wat bleek, of de chauffeur nou 1 ritje per maand reed of 100 per maand dat maakte niets, hij kreeg gewoon hetzelfde salaris. Pas toen men vader hem iets extra’s toestoptte was hij bereid om te rijden. Een bewijs dat contact communisme gewoon demotiverend is en niet werkt.

 9. Meriadoc Brandebok

  De Belgische politiek wordt met de dag onbenulliger en nihilistischer: het kabinet-De Croo is een regeringscoalitie van zeven partijen, zeven vice-premiers; waarvan de minister-president politicus is van een partij van 12 zetels in het parlement. Het bevat een minister van justitie en Noordzee en twee ministers van Democratische Vernieuwing. Er is zelfs een minister van Gendergelijkheid en Diversiteit!

  Dat politieke systeem is onderhand kaduuk.

 10. Graaf1807

  Die WEF is een groot ideologisch synchronisatie circus voor politici zonder historisch besef. Iedereen komt terug met dezelfde ideeen afkomstig van de transnationale globalisten die centraal aangestuurde economieen willen hebben waarin de Staat en de grote ondernemingen onderling bedisselen hoe alles ingericht zal worden. Lijkt dit ergens op? Jazeker, het lijkt op het corporatisme dat in Italie en Duitsland in de jaren 1920 en volgende zeer populair was……en hoe heetten die regimes destijds? Juist, fascistische regimes. De machtigen in de Staat en de ondernemingen bepalen alles….de bevolking wordt onder de knoet gehouden…..een nieuw feodaal tijdperk waarbij Big Tech iedereen ook nog bespioneert en censureert. Great Reset, jazeker, maar dan 500 jaar terug in de tijd, ditmaal met betere gadgets. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat politici niet zien waar dit eindigt?

  1. Edjan

   @ Graaf…..een nieuw feodaal tijdperk waarbij Big Tech iedereen ook nog bespioneert en censureert. Great Reset ….

   Heel secuur beschreven. Natuurlijk heeft het volk hier geen belang bij en met hetlaatste restje democratie zou dat volk dwars kunnen gaan liggen. Dus moet een middeleeuws feodaal systeem aan het volk verkocht worden. Dat gebeurt meestal met leugens en angst voor de alternatieven. Pure onderdrukking is ook een mogelijkheid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.