Bosbeheer-expert kritisch op biomassa: ‘Klimaatsubsidies zetten aan tot vernielen natuur!’

Leffert Oldenkamp, expert bosbeheer, maakt zich zorgen over de massale houtkap en houtverbranding in Nederland. Biomassa deugt niet aldus Oldenkamp, al die klimaat- en natuursubsidies zijn contraproductief. Ze vernietigen uiteindelijk alleen maar meer natuur. 

Oldenkamp betreurt de massale roofbouw in Nederland. Hele bossen worden opgeofferd aan de biomassa-industrie. Ons natuurlandschap wordt hierdoor ernstig aangetast.

„Mis! Dit prachtige stukje bos is het resultaat van jarenlange roofbouw. Al ruim een eeuw gebruikt men deze plek voor stookhout en bouwmateriaal. Alleen omdat er zoveel bomen zijn weggehaald, kregen deze beuken de ruimte. Het lijkt misschien op oernatuur, maar het is ontstaan dankzij maximale manipulatie.”

De natuur in Nederland wordt ernstig aangetast en we lijken af te steven op een ‘tuintjesnatuur’. De echte wilde natuur wordt ingeperkt of omgebouwd tot brandhout voor de biomassa-industrie. Dit is helaas mogelijk door het klimaat- en natuurbeleid in Nederland, waarin men flink veel geld verdient door de kaalkap van ons landschap.

„Omdat het geld oplevert. Zowel het natuur- als het klimaatbeleid, dat verbranding van biomassa propageert, veroorzaakt dat terreinbeheerders geld verdienen aan het vernielen van natuur.”

Men denkt de klimaatproblemen te kunnen oplossen door gezonde bossen te kappen voor ‘groene’ energie. Alleen is de biomassa totaal niet duurzaam. We vernietigen waardevolle stukken natuur. Natuur dat van oorsprong juist enorm belangrijk is in de opvang van CO2.

„Als we klimaatbos willen, dat zoveel mogelijk CO2 opslaat, dan gaat het niet om die ene dikke boom. Dan wil je dat de jaarlijkse bijgroei van het hele bos, uitgedrukt in kubieke meters per hectare, zo hoog mogelijk blijft. Die gemiddelde jaarlijkse aanwas daalt in Nederland al sinds de jaren negentig. Omdat we te weinig dunnen en te weinig verjongen. De capaciteit van onze bossen om CO2 op te nemen, neemt af. Tot overmaat van ramp zijn er de perverse prikkels om bossen om te vormen én bomen te verbranden voor energie. Dat is dubbel slecht beheer.”

Uiteindelijk stevent Nederland af op een landschap dat vol staat met brandhout voor de biomassa-industrie en wind- en zonneparken. Is dit nu werkelijk de groene utopie of toch eerder een vreselijke nachtmerrie?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Edjan

  Een nachtmerrie. En als we er uit wakker worden, zullen we merken dat al dat geld dat we ermee weggesmeten hebben, er niet meer is en we dus ook geen zinnigere energiebronnen meer kunnen ontwikkelen. Op naar de middeleeuwen!

  1. wietordok

   Als men het gevoel hebt dat er met je wordt gespeeld, is dat waarschijnlijk ook zo.
   Toeval bestaat niet.
   —-
   “Mijn bossen verdwijnen, na honderden jaren harmonieuse onderhoud.
   Verpatst voor wat kleingeld en een hoop subsidie die voor enkele genoeg motivatie was om de natuur weer eens te
   verkrachten.”

 2. usb3.0

  Laatst een stukje hier over boeren die voor miljarden werden geholpen en nu dit eens even kijken hoe die kwiebussen die zo ageerde op de boeren zich nu belachelijk gaan maken..

 3. hans-e-pans

  De Roverheid is een verzameling van beroepsbestuurders die waarschijnlijk nooit met hun handen iets gemaakt hebben en dus niets weten over en hoe het er in de gewone mensen maatschappij aan toen gaat.

  Voor het nemen van beslissingen hebben ze vele zogenaamde specialisten nodig die hen dan adviezen aandragen/geven en aan de andere kant er als specialisten weer aan verdienen.

  Dus ergo, de bestuurders die zelf nooit iets met hun handen gemaakt hebben breken nu met hun mond dingen af die waarschijnlijk niet meer te herstellen zullen zijn.

  Het gezegde “Regeren is vooruitzien” gaat dus niet op voor de nu heersende elite.

 4. de ziender

  Ouwe bomen (kolen) mogen niet, nieuwe wel… Vreemd hoor.

  1. Edjan

   Ziender, het gaat puur om een boekhoudkundig trucje. Een boom bevat CO2 dat vrij komt bij verbranding. Als je voor een gekapte boom een nieuw boompje plant, neemt dat in 40 hkjaar net zoveel CO2 op. En ZIET!, het is CO2 neutraal. Als je vroeger op de lagere school een dergelijk sommetje inleverde, kreeg je strasf van de meester, maar nu Vattenfals de zaA

   1. Edjan

    Sorry, ongelukje gehad

    Als je vroeger op de lagere school een dergelijk sommetje inleverde, kreeg je straf van de meester, maar nu Vattenfals de zaak op grote schaal aan het flessen is, geeft juf Rutte een mooi stempeltje.
    Vattenfals, weetjewel, van de propaganda met de bloempjes en de vlindertjes, en de baby: haar eerste woordjes zijn: “gaat moeder aarde dood?”. Nee, zegt redder Vattenfals, binnen éen generatie stoken wij alle bomen op.

 5. Drollevanger

  De beste oernatuur krijgen we als we alle doorgeleerde hoogopgeleiden uit onze bossen schoppen. Dus weg de clubs die concentratie kampen als de Oostvaardersplassen planden. Onze bossen terug naar de vroegere houthakkers en anderen die de bossen en velden beheerden via de opbrengst van die landerijen.
  Bossen en velden herstelden en onderhielden zichzelf al duizenden jaren zonder de hulp van hoogopgeleide wijsneuzen.
  Als ik een Douglasspar, een Eik, een Wilg en een Tamme Kastanje vredig naast elkaar zie staan stemt mij dat blij. Laat er ook nog maar een Siberische Larix tussen groeien, en wat Prunussen.
  Waarom vind Links het mixen van blanken met negers geweldig en maakt het mixen van bomen tot een groot kwaad.
  Op veel buitenplaatsen voerde men exotische bomen in om de buren de ogen uit te steken. Met prachtige resultaten. Blij daar met je hoogopgeleide poten af.

 6. Drollevanger

  Essent en Nuon wilden jaren geleden fuseren. Dat werd verboden door onze regering, want door samengaan van die twee zou een te grote overheid onderneming ontstaan.
  Nu is Nuon opgekocht samen met het Duitse REWE door een eigendom van de Zweedse staat, geheten Vattenfall. Dus ook die organisatie,s zijn nu volledig in handen van de Zweedse regering.
  Waarom hoor ik hier niks meer over?

 7. Peet64

  In Amerika worden honderden hectaren bos gekapt, het hout versplinterd en nog eens in vervuilende olie verbrandende schepen naar Nederland verstuurd. Bruinkool is oude bomen samengeperst en volop voorhanden net over de grens. Het ene is milieuvriendelijk het andere ernstig vervuilend. Raad eens welke het zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.