Buldog Pieter Omtzigt geniet niet van val kabinet: ‘Ik wil dat er een keer echt iets verandert!’

Pieter Omtzigt staat al jaren bekend als waakhond binnen het Nederlandse parlement. Bij de toeslagenaffaire heeft hij zich tijdenlang vastgebeten in de pittige dossiers en daardoor tal van schandalen en misstanden naar boven weten te halen. Toch geeft het hem geen voldoening dat het kabinet is gevallen. ‘De staat functioneert niet meer’ aldus Omtzigt. Het probleem is niet verdwenen met de val van het kabinet. 

Met het “praten over poppetjes” bereiken we niks aldus CDA-Kamerlid Omtzigt. Het probleem ligt veel dieper, we moeten weer na gaan denken over een ‘nieuw sociaal contract’. Omtzigt stelt terecht dat te veel Nederlanders denken dat de Staat per definitie goed is. Dit is inderdaad een klassieke denkfout. Wie kijkt naar he verleden weet dat hij met een gezonde portie wantrouwen naar de Staat moet blijven kijken.

„Toen ik enkele maanden geleden sprak over ‘rot in de rechtsstaat’ werd ik heel raar aangekeken. Veel politici denken dat de staat per definitie goed is en dat de burger daartegen niet beschermd hoeft te worden. Maar die wetten en regels zijn er niet alleen ter bescherming tegen misdadigers. Maar óók tegen overheidshandelen.”

Omtzigt zet ons terecht aan het denken. De politieke denktanks zijn wegbezuinigd uit Den Haag maar ondertussen lopen er bijna 700 voorlichters rond. Volgens Omtzigt is de politiek meer bezig met beleid te verkopen dan kritisch te denken over beleid.

Omtzigt wil weer dat de onafhankelijkheid terugkomt in het Nederlandse parlement. Dit is volgens hem de enige manier om weer een kritische tegenmacht te maken. Veel instituten en functies binnen ons stelsel werken niet meer zoals ze bedoeld zijn. Dit vereist een grote schoonmaak om dit allemaal weer recht te trekken. Een taak die Omtzigt zichzelf heeft gegeven.

Hij heeft de afgelopen jaren al bewezen hier de perfecte man voor te zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. halo1

  Volgens mij geniet hij er wel van ..en zal het gevolg zijn dat de belastingdienst super -voorzichtig gaat worden.. en er dus gouden tijden aanbreken voor nieuwe fraudeurs…en de eerlijke mensen gewoon voortaan meer moeten gaan betalen.

  1. ropart

   nederland verdiend wat het stemt,dat wordt dus betalen.

 2. jennifer

  Ja ik weet wel wat hij veranderd wil zien, dat nog meer import de boel hier kan belazeren en ze dan nog beter weg kunnen kijken. En de hardwerkende Nederlander maar betalen. Het kost hem toch geen geld ,hij is zelf een potverteerder in elite vorm dan.

  1. Telex

   En heeft recentelijk het CDA op de kaart gehouden.

 3. staleo

  Als hij echt iets wil veranderen moet hij naar een andere partij gaan, want zijn eigen CDA heeft hem gepiepeld.

 4. agenda2030

  als er echt iets moet veranderen moeten we afscheid nemen van de gristelijke clubjes in de politiek

  Als dat gedaan is kunnen we direct de islamitische meuk opruimen immers gelijkheid moet er zijn

  pas dan gaat er iets veranderen

 5. Telex

  Dat gezonde portie wantrouwen wordt steeds groter. Dat wordt veroorzaakt door een zwakke tweede kamer waarvan het nikserige niks vanaf druipt. Een zaken kabinet met door de wol geverfde vakmensen zouden hier mogelijk een oplossing kunnen bieden.
  Kost wellicht wat duurder maar dat heb je er binnen mum van tijd weer bespaard op recht geprate miskleunen en andere kinderlijke voorstellen die naïef, onrealistisch zijn, en blijk geven van een onbeschrijfelijk amateurisme. Als je een arts nodig hebt ga je toch ook niet naar gongtherapie?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.