Column Jan Roos: Politie, pak mij maar op! Ik ga me niet aan die vrijheidsberovende avondklok houden

In zijn column van vandaag vaardigt een strijdlustige Jan Roos een uitdaging uit aan de politie. Ze mogen hem komen arresteren als hij zich na het ingaan van de avondklok nog op straat begeeft: “Die avondklok gaat mij mijlen te ver. En ik ga mij daar niet aan houden,” schrijft hij: “Geef mij maar een boete, pak me vooral op.”

Als je Twitter mag geloven zijn er wat betreft COVID-19 slechts twee kampen in Nederland. Het eerste kamp ontkent het bestaan van het virus, wenst zich aan geen enkele maatregel te houden en denkt via de meest bezopen complottheorieën uit te moeten leggen waarom ons dit wordt aangedaan door een “nieuwe wereldorde”. Het tweede kamp kan het allemaal niet streng genoeg. Die zou het liefste een coronagestapo instellen die huizen binnenvalt, razzia’s houdt en met herdershonden op straat patrouilleert om de avondklok te bewaken.

Maar de gemiddelde Nederlander heeft helemaal niks met beide extremen. Laten we eerlijk zijn: iedereen doet zijn best om zich aan de maatregelen te houden. We willen immers niet dat zwakke en oude mensen om ons heen de ziekte krijgen. En we maken ook allemaal fouten en uitzonderingen. Er wordt dus her en der een beetje gesmokkeld, maar over het algemeen houdt iedereen zich aan de opgelegde beperkingen. Ook ik.

En ja, ik heb bijzonder veel commentaar op het beleid omdat er geen peil is op te trekken en het steeds weer verandert. Mondkapjes zijn onzin, mondkapjes zijn oké zolang ze maar niet echt werken (de medische variant verboden voor de gewone man) en tenslotte: mondkapjes zijn verplicht. Dat voorbeeld zegt alles. Maar goed, ik loop ook met zo’n ding voor mijn snufferd in de supermarkt. Soms moet je je ergens bij neerleggen. Hoe onzinnig dan ook.

Maar nu is het klaar. Die avondklok gaat mij mijlen te ver. En ik ga mij daar niet aan houden. Het is een dusdanig zwaar middel, zonder een behoorlijke uitleg, dat ik deze vrijheidsberoving door de overheid mij niet laat aandoen. Geef mij maar een boete, pak me vooral op. Maar over deze lijn ga ik niet. Want hoe is dit middel uit te leggen?

Hoezo zou ik overdag wel over straat mogen lopen? Dan loopt er al vrijwel niemand. Maar in de avond als er echt wérkelijk geen hond is wordt dat me verboden. Grote groepen mensen die in de avond nu samenkomen doen dat al tegen alle regels in. Waarom zouden die dan nu opeens wel thuisblijven? En waarom moet het hele land lijden onder het wangedrag van een handjevol coronaspijbelaars? En nog wat: de tijd dat mensen bijvoorbeeld hun boodschappen kunnen doen wordt door zo’n avondklok verkort. Het zal dus alleen maar drukker worden overdag. Wat helpt dat? Maar denk ook eens aan eenzame bejaarden die hun werkende kinderen alleen maar in de avond kunnen zien.

Daarnaast is het niet te handhaven. Als je in mijn gemeente de politie belt dat ze met spoed moeten komen duurt het een half uur voordat ze er zijn. En nu opeens gaat de sterke arm, naast hun reguliere werk van het oppakken van mensen die echt de wet overtreden, een avondklok controleren. Wie houden ze voor de gek? Hoeveel uitzonderingsgevallen moeten er niet komen voor mensen die in de nacht werken, voor hondenbezitters, voor maaltijdbezorgers, voor mantelzorgers, en ga zomaar door? Hoe vaak gaat de politie dat soort mensen staande houden en ze dan controleren waarom ze zich na 21:00 op straat begeven. Dat is onwerkbaar.

En dan nog iets. Ik woon naast een overlastgevende drugsdealer, de politie “gedoogt” hem. Ik werd zwaar mishandeld, maar de politie heeft het nooit serieus onderzocht. Ik deed aangifte, maar de politie raakte deze zomaar kwijt. Oftewel: het bestand werd gedelete.

En nu gaan ze mij in de kraag vatten als ik een ommetje maak. Ja vast, dat wil ik wel eens meemaken. Donder nou snel een eind op!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. HD

  Jan heeft natuurlijk het probleem dat hij blank is, Nederlander zonder dubbele nationaliteit.

  1. agenda2030

   toch hoop ik op een breed verzet tegen deze fascistische maatregel die aantoonbaar niets uitricht tegen een verkoudheidvirus ! De landen die een avondklok kennen hebben aantoonbaar GEEN voordeel gehad van de maatregel.

   Van mij mag onverkort de pleuris uitbreken in Nederland zodat nu eens doorklinkt dat ze veel te ver zijn gegaan.

   1. ga stemmen

    kennelijk mag je dit niet meer zeggen/vinden ook !

   2. jennifer

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    1. Telex

     ————————————————————————————————————————————————————–

  2. jennifer

   Hij zal zich wel wat zwart maken dan heeft hij vrije doorgang.

 2. Drostemannetje

  Het zal waarschijnlijk helemaal niets helpen. De “mensen” die toch al niet aan de regels hielden, (net als met het hele vuurwerk debacle) zullen er toch lak aan hebben. De gewone mensen die netjes alle rekeningen betalen en aan de regels houden zijn weer de dupe. Naast die spertijd vraag ik me ook af met die stroom asielzoekers die iedere week weer de weg weten te vinden naar Ter Apel. Worden die nou wel of niet bij de grens tegengehouden als ze niet kunnen aantonen dat ze niet besmet zijn? Zal wel weer 1 van die uitzonderingen zijn.

 3. Monty

  Ik denk dat veel reageerders van DDS Jan zijn voorbeeld zullen volgen.

  1. Gerda2

   Monty ik denk dat de meeste mensen netjes thuis blijven, dat hadden ze anders ook al gedaan.
   Volgens mij zijn het vooral de jongeren, die erop uit willen. Ik geef ze geen ongelijk. Je hebt kans dat het nu een sport wordt om onder de avondklok uit te komen.

  2. driewerf

   Jij niet want jij hangt iedere minuut van de dag hier rond .

 4. Winfrida

  Een avondklok is voor de overlastgevers in de grote steden die relletjes veroorzaken. Die kwamen ook in opstand tegen de avondklok. Waarom horen wij daar niets meer over bij de NOS?

  1. Monty

   ”Waarom horen wij daar niets meer over bij de NOS?”

   DDS en het FvD journaal berichten hier toch over.
   Wie kijkt er nog na het NOS journaal?

   1. Winfrida

    @Monty

    Maar het NOS-journaal is ultra-links. De avondklok is toch bedoeld voor corona? Niet voor de overlastgevers met dubbele nationaliteit. Deze linkse media is veel te overheersend op de tv en radio.

    1. Monty

     ”Deze linkse media is veel te overheersend op de tv en radio.”

     Wat voor ouderwetse radio of tv heb jij.

     Je kan keuzes maken. Of kan jij alleen NPO ontvangen?

   2. driewerf

    Jij niet want jij hangt iedere minuut van de dag hier rond .

    1. Monty

     Er zijn reageerders die nog veel vaker aanwezig zijn en reageren.

     Maar dat weet je ook wel hè?

  2. ga stemmen

   In belgie is al weken een slachtveld tussen demonstraten en de oproerpolitie om diverse redenen

   De Nederlandse media zwijgen allen !

   1. Gerda2

    In Oostenrijk ook grote demonstratie afgelopen zaterdag.

   2. Monty

    ”De Nederlandse media zwijgen allen !”

    Gelukkig wordt er hier bij DDS wel ruim aandacht aan besteed anders zouden we dit nooit te weten komen.

 5. Henry Higgins

  Het oppakken van Jan Roos is een goed idee.

  1. driewerf

   Dat kun jij niet zien dan jammer want jij hangt iedere minuut van de dag hier rond . jammer he …

  2. ga stemmen

   uiteraard , het fascisme groeit met het uur !

   zeer zorgelijk dat fascisme zo in opkomst is.

 6. lucinde

  “ Maar de gemiddelde Nederlander heeft helemaal niks met beide extremen.”

  Precies Jan, tijd om je mond met zeep te spoelen en je best te doen

 7. jennifer

  Een avondklok hebben veel Nederlanders al veel eerder gekregen door Den Haag. Veel Nederlanders durven s avonds niet eens meer over de straat te gaan in dit land. Gezien de overheid er voor gezorgd heeft n heel leger criminelen (zogenaamde vluchtelingen) te importeren durf je gewoon niet meer op straat s avonds bang dat je n mes tussen de ribben krijgt. Als Rutte nou eerlijk was geweest zou hij gezegd hebben, voorlopig wil ik die uitgenodigde gasten van mij ff niet op straat zien s avonds zo blijven er wat meer mensen in leven, en dit heeft niets met corona te maken. Dan had hij de waarheid gesproken.

  1. Henry Higgins

   Hoeveel Nederlanders zijn er vermoord door moordzuchtige asielzoekers, Jennifer?

   1. driewerf

    zodeflikker op kklijer

   2. driewerf

    ze zijn nogal goed om fietsende mensen in de rug te steken of wil je dat ook ontkennen kk lijer

   3. jennifer

    Heel wat en niet alleen in Nederland hoor, ben je al die aanslagen binnen Europa nu al vergeten dan. Er staat nu ook een status houder weer voor het gerecht voor het doodsteken van een 18 jarige jongen.

   4. AidemediA

    Meneer Higgins, ik bemerk dat u nog steeds last heeft van slecht lezen. Dat wil zeggen, dat u iets plempt waar met geen woord is gerept, Jennifer heeft het niet over vermoorden en of vermoord gehad. Wel over het feit dat wij al tijden in een soort van avondklok terecht zijn gekomen door de importering van de vooral niet westerse allochtonen, die het niet zo nauw nemen met de westerse normen en waarden. Waaronder het absoluut niet respecteren van onze meisjes en vrouwen.

    1. Henry Higgins

     Ik geef aan dat het gebral over moordlustige asielzoekers nergens op slaat, AidemediA.

     1. Linksbuster

      Zo..en nu maar weer snel de kop diep in het zand wím!

 8. Meriadoc Brandebok

  Als ze dan ook Roos’ mobieltje afpakken zitten we gebakken.

  1. Linksbuster

   Ga biechten schijnheilige clown..meneer pastoor zal vast smullen van je zonden…en neem een doosje tissues voor hem mee!

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik ben protestant, vriendelijke vriend,

    1. Linksbuster

     Ja…dat is natuurlijk wat anders..de protestantse godt bestaat uiteraard wel….dream on!

     1. Meriadoc Brandebok

      Protestanten biechten niet, linksknaller.

     2. Servio

      Farizeeërs biechten niet, die denken van zichzelf dat zij nooit iets fout doen…..

     3. Meriadoc Brandebok

      Of farizeeën hebben gebiecht kan ik je niet vertellen. Vraag het eens aan een theoloog of historicus, zou ik zeggen.

     4. Servio

      Ik kijk wel uit, ik blijf ver uit de buurt van die gelovige kwezels.

     5. Thant dolph

      Dat verklaart dan wel weer het totale gebrek aan inzicht en kennis op dat vlak van jou

 9. AidemediA

  Jan, de avondklok omzeilen doe je met je hond uitlaten. Maakt niet uit wat voor hond. Veel plezier.
  youtube.com/watch?v=oGcH7yKorYc

  1. Gerda2

   De enige reden dat ik geen hond heb is, het uitlaten.
   Maar dit leuke beestje zie ik wel zitten.
   Deze hond hoef ik alleen ’s avonds maar uit te laten, 1 maal per dag is genoeg.

  2. Linksbuster

   Precies..ik laat gewoon mijn slaaf uit!

  3. jennifer

   Ik vind m wel grappig en n oplossing.

  4. stemanhanneke@gmail.co.

   dat de politie je inderdaad oppakt Dhr Roos

 10. JFU

  Alleen idioten denken dat het virus is tegen te houden. Waarschijnlijk zijn nu al ruim 3 miljoen landgenoten immuun voor dit virus, gewoon door natuurlijke besmetting ondanks alle maatregelen. Over 6 maanden is de groep immuniteit bereikt en hebben we geen vaccinatie meer nodig. Zo werkt nu eenmaal een virus. Maar ja, dat is te makkelijk voor al die ‘deskundigen ‘.

  1. Edjan

   JFU ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   1. Edjan

    JFU, je gelijk wordt onmiddellijk aangetoond:
    ht*ps://www.telegraaf.nl/nieuws/992584003/al-ruim-twee-miljoen-mensen-met-natuurlijke-antistoffen-extra-troef-tegen-trage-vaccinatie

  2. Pielo

   Deze avondklok is een generale repetitie. Dit zal een blijvertje gaan worden in de toekomst, wellicht zal de tijd dan wel naar 11 uur gaan of zoiets, maar dat is het dan wel. Let maar op wat er nog allemaal op stapel staat….dit is nog maar het begin. De dictatorstrein dendert nu door, ze ruiken bloed en het volk komt toch niet massaal in opstand….en dat weten ze maar al te goed in Den Haag.

   1. jennifer

    Pielo daar ben ik niet meer zo zeker van, ik denk dat die grens al te veel overschreden is inmiddels. Er komt wel n opstand als ze na 7 febr niet met iets beter komen. Het is wel genoeg geweest voor de mensen.

    1. Marija

     17 maart?

    2. Pielo

     Ik heb geen enkele reden Jennifer om aan te nemen dat het volk massaal in opstand komt. Als hun na 9 maanden de ogen nóg niet open zijn gegaan dan wordt het ‘m niet meer. Kijk naar de horecaondernemers, en maar moord en brand schreeuwen dat hun het water tot aan de lippen staat, maar ze komen niet massaal in opstand. Het blijkt dat na 9 maanden het volk toch te dom is om te doorzien wat er staat te gebeuren. De ene na de andere variant wordt weer gretig gebracht als een “killervirus”, en een (te) groot deel van het volk slikt het weer voor zoete koek. Daarnaast heb je nog een stel van die oerdomme angsthazen die het dictatuur staan aan te moedigen om nóg strengere maatregelen. Laten ze maar rustig afwachten, de tijd van honger en schaarste breek nog wel aan. De dictators liggen op schema, en het volk gehoorzaamd uitstekend, en zelfs boven verwachting. En als we hopelijk wél massaal opstaan om deze idioterie de kop in te drukken moet het nu gaan gebeuren. En anders Jennifer is het GAME OVER. En de hoop op een goede afloop verdwijnt in rap tempo bij mij…….helaas.

     1. jennifer

      Pielo ik heb nog wel hoop voor die mensen die niet meer alles voor zoete koek slikken. Het zelfde met die vaccinatie ik ben niet tegen het vaccineren geweest ,maat wel nu tegen dit vaccin, ik hoef het niet en voorzie mij zelf wel van het middel dat juist door die hebzuchtige farmaceuten vervloekt wordt omdat als mensen dat pakken hun geen cent meer zullen verdienen. Het is net zo effectief, en dat is inmiddels al bewezen. Maar wel zonder risico s.

   2. AidemediA

    Geachte hr of mw. Pielo. Ik denk dat u er niet ver naast zit voor de steeds maar verder gaande dictatuur uitingen van pinokkio en zijn rariteitenkabinet. Alleen met uw laatste opmerking betreffende de dictatorstrein waar men toch niet massaal tegen in opstand komt ben ik het niet eens. Ook in dit door hypotheekslaven bevolkte en verzadigde land gaat op enig moment het spreekwoord “de kruik gaat zo lang te water tot hij barst”, werkelijkheid worden.

    1. Pielo

     AidemediA,

     Het volk is er te bang en te dom voor om zich massaal te verenigen en in opstand te komen. En de subsidie slurpende media werkt gretig mee om het volk angstig te houden. Een groot deel van het oerdomme volk staat zelfs aan de zijlijn om het dictatuur aan te moedigen om nóg strenger maatregelen in te gaan voeren. Maak het volk bang en hou ze bang, laat ze gehoorzamen en hou ze vooral dom. Dit blijken de beste en effectiefste ingrediënten om een dictatuur op te starten. Succes verzekerd.

 11. stemanhanneke@gmail.co.

  maak je toch niet zo druk wij zitten midden in de winter.
  Blijf gewoon thuis in de avond.Ik mag hopen dat de politie je inde4dasd

 12. king

  nou jan, je ben te laat ik / wij houden ons er vanaf het begin al niet aan afgelopen zateravond naar een feest geweest in ons naburig dorp, was rond twee uur afgelopen van de 40 a 50 man in niemand aangehouden s`nachts puur geluk natuurlijk maar als dat wel zo was geweest jammer dan .
  en voor de rest als we gaan , gaan we die Rutte is volledig de weg kwijt de roep toeter van Brussel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.