Dank, vadertje staat! Burgerhatende lokale overheid verhoogt gemeentelijke heffingen met grootste stijging sinds 1995

Yes! Geweldig! Hartstikke mooi! Dat zullen de gedachten zijn van de gemiddelde Nederlander als hij hoort dat hij dit jaar fors meer gemeentelijke heffingen mag afdragen dan vorig jaar. In totaal verwachten gemeenten 11,3 miljard euro uit heffingen te ontvangen. Dat is 4,4% meer dan voor de coronauitbraak. Met name de afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten stijgen flink. 

De gemeentelijke heffingen nemen dit jaar flink toe, wat vooral komt door een “plus van 10 procent” op de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten. Dit is de grootste stijging in 26 jaar tijd en komt bovenop de ook al forse stijging van 2020, die toen 8,4% bedroeg. Flink, natuurlijk, maar niets vergeleken met wat ze dit jaar in petto voor ons hebben. Dit zou komen door “de toenemende inzamelings- en verwerkingskosten van het afval en door afnemende opbrengsten van afvalstromen, als glas, plastic en papier.”

Maar wacht, we zijn er nog niet! Want gemeenten innen ook 5,8% meer onroerendezaakbelasting (ozb). Dit doen ze “om de begroting sluitend te maken.” Let wel: hún begroting hè, niet die van gewone Hollandse gezinnen. Wat zij met hún begroting moeten doen wordt niet gezien als relevant. Dokken, dat zullen ze!

En dan is er ook nog de rioolheffing die met 2,6% stijgt. In totaal gaat die Nederlanders maar liefst 1,7 miljard euro kosten. Hoppa, dat hakt erin. Deze heffingsstijging is ook hoger dan in de afgelopen jaren, want gemiddeld bedroeg die 1,9%.

Ach ja, never let a good crisis go to waste, hè? Als Amazon, Google, Facebook en Twitter flink kunnen verdienen tijdens de coronacrisis, dan moet dat natuurlijk ook gelden voor lokale overheden. Waarom niet? Iedereen verdient wat extra’s in deze moeilijke tijden!

Nou ja, iedereen behalve de burger natuurlijk. Maar dat spreekt voor zich.

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. werikke

  begrotingstekorten zoals asiel industrie gaat gewoon door . Al die bootjes blijven komen en zolang mensen blijven stemmen op de regeringspartijen zal dat ook niet veranderen . Gelukkig maar dat de klagers dit aan hun zelf te danken hebben . STEM PVV .

 2. HD

  CDA wil de komende jaren 1.000.000 gelukzoekers het land binnenslepen en huisvesten, tja dat zullen wij moeten bekostigen.

  1. Tedje Kruis

   Bron?
   Oh fake news

  2. Pauline Kummer

   Als Hongarije ze niet nodig heeft, neemt ons land ze graag op, arbeidskrachten voor de industrie, bouw, ziekenzorg.

   1. ManX

    Pauline heeft nog nooit van de dramatische woningnood gehoord die Nederland al jaren -en nu erger dan ooit- teistert.

    Dit stuk onbenul zit zelf lekker hoog en droog en voor de rest kan iedereen (m.n,. starters) voor haar barsten: laat iedereen maar binnenkomen, goed voor de economie.

    Wat ga je van dit asociale tuig toch over je nek: er zijn geen huizen voor ze mongool!!

 3. Tedje Kruis

  Het ruimt zich niet vanzelf op…of dacht Michael dat vuilophalen gratis is?

  Kortom vriend, niet zeiken, maar een betere oplossing verzinnen!

  Tis hier geen Turkije waar je alles Vannieuwkerke af mag gooien

  1. Cootje

   Derde generatie daarvan heeft die traditie nog maar dan in Nederland. Oost Europese chauffeurs schijten onze nationale parkeer plaatsen onder . Tegenwoordig is plunderen in de winkels ook in . Of winkelen met geprepareerde tassen . Allemaal ingrediënten van een bananen republiek . Met als publieksprijs de eerste plaats export narcotica met een omzet van 40 miljard

  2. Loelap

   Ah Tedje is vast en zeker werkzaam bij een gemeente.

 4. Cootje

  Ha ha dat is stilte voor de storm , eerst maar eens de heilige graal bij de verkiezingen binnen halen , om dan met 4/5 partijen te bekokstoven hoe de gewillige Nederlander naar de slachtbank geleid kan worden , de Corona uitgaven moeten worden recht getrokken , de bonus van 85 miljard gratis geld aan Europa moet nog gevonden worden , de milieu orgie moet op zeker nog worden gezocht en betaald , met een gigantische werkeloosheid in Nederland en Europa gaan de belasting inkomsten tegen vallen en vooral in zuid Europa de begrotingen over de kop. De gevraagde solidariteit gaat nogmaals geld kosten , dus bereid u en u kinderen voor op een sombere toekomst , in ruim 10 jaar verkwanselt door Rutte en zijn armoedige vrienden . De mooie woorden zijn achterhaald .

 5. Pauline Kummer

  Als je al het verpakkingsmateriaal ziet dat gebruikt wordt bij de verzending van de online bestelde consumenten artikelen begrijpt u wel waar dat door komt.

  1. M. Brandenburg

   Ik begrijp dat heel goed, het komt door de niet werkende links totalitaire overheersing die zaken duurder en duurder maken door een ideologie aan te hangen die het niet beter maakt maar wel duurder.

 6. Patt

  Is geen nieuws. Dit gaat al jaren zo. Elk jaar hoger 10 jaar geleden betaalde ik 400 nu 1100 aan gemeentelijke heffingen. Alleen mijn salaris is niet zo gestegen. En je hoort er niemand over in de politiek. Komt even in het nieuws en dan niks meer.

 7. Telex

  En voor de brave burger hebben we Orwelliaanse maatregelen, vluchten kan niet meer. Wellicht een ondergronds muntstelsel?

 8. Telex

  De gedecentraliseerde overheid heeft veel knoeiers meer macht en zeggenschap gegeven. De kunde en vermeende betrokkenheid is hiermee nimmer gediend geweest en heeft alleen maar gezorgd voor nog meer vriendjespolitiek, amateurisme, en willekeur. Oplossing vaste regels lagere overheden alleen uitvoerend laten zijn. Dit moet gepaard gaan met meer kwaliteit in Den Haag.Hoezo gekozen burgemeester? Had je me maar!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.