De schaamte voorbij: faalkabinet Rutte blijft ook zitten na tweede toeslagenoverleg

Op zondag kwamen enkele leden van het kabinet opnieuw bij elkaar om te overleggen over de toeslagenaffaire. Het rapport over deze vreselijke controverse liet immers geen spaan heel van meerdere kabinetten, van de rechterlijke macht, en van de Belastingdienst. Er wordt sinds openbaar making van het rapport geroepen dat het kabinet moet aftreden. Gisteren zou dat dan moeten gebeuren. Maar wat bleek? Ze dronken een glas, deden een pas, en alles bleef zoals het was.

“Het was een goed overleg, maar er zijn nog geen conclusies.” Dat waren de woorden van premier Mark Rutte na het twééde Catshuisoverleg in korte tijd over de toeslagenaffaire. Vrijdag, zo vervolgde de premier, wordt er wéér overlegd, maar dit keer met het hele kabinet erbij. Misschien dat er dan stappen genomen worden om politieke verantwoordelijkheid te nemen… maar misschien ook niet.

Een zeer typisch antwoord. Want als dit kabinet ergens in glorieert dan is het wel in weglopen voor verantwoordelijkheid. Wat heet? Het is Ruttes absolute specialiteit. Glimlachen, zeggen dat je het heel erg vindt allemaal, en weerdóór met die hap.

Natuurlijk is dit volstrekt onacceptabel. Het kabinet heeft een enorme puinhoop gemaakt van deze affaire ‒ en dat geldt niet alleen voor Rutte III, maar ook voor Rutte II. Het rapport maakt er écht absoluut geen geheim van: ouders is “ongekend onrecht” aangedaan en “de beginselen van de rechtsstaat zijn geschonden.” Als dat nóg niet voldoende is voor dit kabinet om op te stappen is werkelijk niets dat meer. Ja, zo erg is deze affaire. Het is de grootste controverse sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Zoals Rutger van den Noort stelt op Twitter schrikt “ieder normaal denkend mens dat dat rapport leest… zich rot en zal zich diep schamen, excuses maken en aftreden.”

Maar ja, daar zit hem precies te kneep. Rutte is al heel lang geen “normaal denkend mens” meer. Hij is totaal verknocht aan de macht. Niet zo gek, want buiten de politiek heeft hij natuurlijk niets ‒ niet eens een gezin. Rutte zonder politiek is als een vis zonder water. En dus gaat hij maar door, en door, en door.

Schaamteloos… en eigenlijk ook gewoon dieptriest. Zeker jegens al die duizenden ouders die het dupe werden door de toeslagenaffaire Ruttes eigen kabinetsbeleid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. 2030

  De despoot voldoet naadloos aan de verwachtingen. Hij zal nooit verantwoordelijkheid nemen voor zijn handelen en zal gewoon weer tekenen bij het kruisje.

  Een bijzonder minderwaardig mensch die schijt heeft aan de democratie.

  1. Mireille

   U denkt dat regeren een kwestie van tekenen is? Denkt u dat werkelijk, dat gebeurt alleen bij Netflix!

   1. driewerf

    Vertel .. wat wordt er dan getekend ??

   2. 2030

    misschien begrijp je het niet helemaal muts maar de despoot tekent alle wetgevingen ! Hij is MP , al zou je dat niet zeggen van pinokkio

    Ga jij maar weer netflix kijken dat is voor de simpele zielen de beste therapie tijdens een lock down. Dat gewauwel hier komt ontzettend dom over.

  2. Linksbuster

   Hij heeft de strøntvlek nog niet gesproken, na dat gesprek treedt rutte af.

 2. Queen

  “Niet zo gek, want buiten de politiek heeft hij natuurlijk niets ‒ niet eens een gezin.”

  Want een gezin is zaligmakend?

  1. Cor Grijpstra

   @@
   Dat is Michael ten voeten uit.
   Oerconservatief, zwaar gereformeerde opvoeding laat zijn sporen na.

   1. werikke

    en dat mag niet? alles met andere mening dan de jouwe moet weg in kampen gestopt, vergast heropvoeding want zij die naar jou luisteren zullen gelukkig zijn.

    1. Queen

     Waaruit blijkt dat?

   2. Queen

    Och, of hij conservatief is betwijfel ik.

  2. Linksbuster

   Met een gezin en kinderen ben je constant bezig met toekomst van die kinderen.
   Rutte gaat zich ( gelukkig) niet voortplanten, dus het is wat hem betreft “na mij de zondvloed”.
   Zijn kinderen hebben geen woningen nodig en hoeven niet te leven met de konstante beschuldiging rascistisch te zijn wegens de ‘oerzonde” als blanke geboren te zijn.

   1. Loelap

    Precies! Dat geldt ook voor Merkel en Macron.
    Merkel zou bijvoorbeeld nooit 1 miljoen tribale parasieten hebben toegelaten toegelaten als ze kinderen had. Nu is het na haar de zondvloed.

 3. lucinde

  Het feit dat Rutte tot in lengte van dagen premier kan blijven ligt primair aan de kiezer.
  (Nogal wiedes)
  Die kiezer begrijpt echter niet dat de democratie op het spel staat, want (en daar hebben FvD en PVV wel een punt) is geen enkele gevestigde partij bereid om Rutte hard aan te pakken omdat ze allemaal een plekje in het volgende kabinet willen.

  Rutte is zich daar van bewust en kan dus doen en laten wat hij wil, want de kamer zal
  hem nooit dwingen om af te treden, juist vanwege de vette kluif die in het vooruitzicht wordt gesteld.

  In feite een vorm van chantage

  1. 2030

   Het partijkartel is inderdaad gijzeling van de democratische rechtstaat.
   sommige adepten vinden dat uitermate wenselijk en noodzakelijk

   Als het wiedes is dat het ligt aan de kiezer kan je je vast wel vinden in,

   stem sociaal, stem PVV, stem het partijkartel weg.

   1. Cor Grijpstra

    @20
    Huichelaar, je stem gaat naar het FvD.

  2. ropart

   nogal wiedes= nogal wiebes

  3. driewerf

   Groot worden doe je in de oppositie niet tijdens het regeren.
   Zonder de VVD wordt dit land ook wel bestuurd toch .

  4. Queen

   De kiezer kiest voor Rutte beleid. Niets meer of minder. Ik denk dat jij parlementaire democratie niet begrijpt.

   1. 2030

    dat is dus precies wat beweerd wordt domme muts ! op welke partij je binnen het partijkartel stemt is van geen belang. Een stem op het partijkartel is een stem op rutte als MP. Dat is de huidige democratie.

    ben je nu echt zo dom dat je het niet begrijpen kunt ?

    stem sociaal, stem PVV

    1. Queen

     “ben je nu echt zo dom dat je het niet begrijpen kunt”

     Is democratie zo moeilijk te begrijpen?

     1. 2030

      ben je nu echt zo dom te herkennen dat het partijkartel de democratie juist blokkeert ?

  5. Cootje

   +++++++++

 4. Response

  Schaamte kent deze coalitie niet. Doel van de overleggen is strategiebepaling hoe dit slechtnieuwsbericht aan ‘het volk’ te verkopen met behoud van ieders positie.

 5. Seneca

  niet alleen de ouders is onrecht aangedaan! de voltallige Nederlandse bevolking is hier de dupe van. want in welke kast liggen nog meer lijken waarvan de gevolgen – nog – niet te overzien zijn?

  1. driewerf

   Ze moeten hier wel stelen om de EU tevreden te houden

 6. Yoyo

  Er zal ten minste een flinke kop moeten rollen.
  Doe mij de kop van Lodewijk maar.
  En dan mag Markie blijven zitten.
  Het is een enorme schande.

 7. Cootje

  Laat maar lekker sudderen tot half februari dat kan je er heerlijk mee slaan , van gemene hardliners zijn er wel te verzinnen zodat het tot maart actueel blijft , ik verheug mij daar op , pinokkio aan het infuus haast 12 jaar aan het bewind het land financieel afgebroken , de rechtsstaat afgebroken , nummer 1 positie narcotica staat , en de tweede kamer in de maling genomen , zullen alle benoemde bestuurders en burgemeesters lid van het old boys netwerk een oogje hebben dicht gedaan . Dan worden de rijen in 2021 gewoon weer gesloten een happy end

 8. Cootje

  Toen Opstelten zijn ambtenaren opdracht gaf Wilders te vervolgen , en een Amsterdamse officier Akwasi niet , toen was het duidelijk welke rechtsstaat ??

 9. ko vadis

  Schadebeperking, want wie moet geofferd worden? Van Huffelen? Moest de puinhoop opruimen die Snel heeft achtergelaten. Wiebes? Was in het vorige kabinet staatssecretaris, maar schijnt ook nu heel belangrijk in de coronacrisis te zijn.

  1. ko vadis

   De consequenties van de toeslagenaffaire worden morgen besproken, en laat ons allen raden.

 10. NoDoubt

  Hoewel de letters van de VVD anders doet vermoeden, hebben ze totaal geen ontzag voor de burger. Maar dan ook totaal niet. Alle bewijzen zijn inmiddels zichtbaar en het kabinet wordt er telkenmale op gewezen maar Pinokkio is niet voor niets Global Citizen 2019. Keep on dreaming.

 11. Cootje

  Ha ha Asscher is niet weg te krijgen , die is bezeten van het pluche die heeft waarschijnlijk overleg gehad met Rutte om de beerput gesloten te houden , Asscher is een schoolvoorbeeld hoe sociaal Democraten of gewoon ordinaire socialisten functioneren in de maatschappijen daarom zijn ze in heel Europa op sterven na dood , ze zitten alleen nog in alle lagen van besturen, Asscher blijft , blijft Pinokkio ook want die heeft al helemaal geen principes , ook niet anders verwacht in een bananen republiek

 12. eenling

  Schaamteloos gedrag. Binnen de politiek zou het , net zoals voor de gewone sterveling die een schop onder zijn reet krijgt van zijn werkgever bij dergelijke misstanden, gewoongoed moeten zijn dat je voorgoed van het politieke toneel verdwijnt. Rutten, Hoekstra, Wiebes, Asscher ..ongeschikt.

 13. Flach

  Normaliter zou dit kabinet (al lang al) moeten vallen. Maar dat heeft toch werkelijk geen enkel nut! We zitten midden in een pandemie, een situatie die zijn weerga niet kent in een moderne samenleving, en verkiezingen over 2 maanden. Het laatste wat je nu moet doen is de regering naar huis sturen. Dan hebben we een demissionaire regering die met handen en voeten gebonden is. Dat gaat niet werken. Al verdienen ze dat 100%

  1. usb3.0

   “1Normaliter zou dit kabinet (al lang al) moeten vallen. 2Maar dat heeft toch werkelijk geen enkel nut! 3We zitten midden in een pandemie,”

   1 inderdaad
   2 jawel dat heeft wel degelijk nut
   3 nee hoor daar zitten we niet in..

   “Het laatste wat je nu moet doen is de regering naar huis sturen.”

   Nee dat is het eerste wat we moeten doen en gelijk verkiezingen uitschrijven..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.