Duitsland eist EU-exportverbod voor AstraZeneca: ‘Verdeel de vaccins eerlijk!’

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk liggen met elkaar in de clinch. Als het aan Duitsland ligt laat de Europese Commissie tijdelijk de export van coronavaccins van AstraZeneca stoppen, om te voorkomen dat de leveringen binnen de EU niet in het geding komen. Dit gaat mogelijk ten koste van de leveringen naar de Britten, die terecht woedend zijn op deze oproep. 

AstraZeneca kan dit eerste kwartaal mogelijk miljoenen vaccins minder leveren dan verwacht. Wat enorm nadelig zal zijn voor veel EU-landen, waaronder Nederland. Volgens de farmaceut is er een productievertraging maar binnen de EU is er kritiek op dit excuus. Zij menen dat de Britten meer geld hebben betaald voor de doses en dat daarom de leveringen naar EU-landen vertragingen oplopen.

Gisteravond vond er een hard gesprek plaats tussen de Europese Commissie en AstraZeneca. Volgens de Duitse gezondheidsminister gaat hier om een principekwestie:

,,Het gaat niet om EU first, maar wel om een eerlijke verdeling van de vaccins.”

Wat natuurlijk onzin is. Natuurlijk draait het wel om EU first: we willen gewoon niet de boot missen qua levering. De Britten hebben mogelijk meer betaald, waardoor ze de levering eerder krijgen. De EU heeft dit in de gaten gekregen, en baalt natuurlijk als een stekker dat een commercieel bedrijf liever sneller levert aan klant die beter betaalt.

Mocht de EU inderdaad een (tijdelijke) exportverbod invoeren dan zal dat kwaad bloed zetten bij de Britten. Zo dreigt het eerste conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie te ontstaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Nostradamus

  Als je afspraken hebt gemaakt dan heb je daaraan te houden. Terecht dat de Farmaceut wordt aangepakt. Ze zouden sowieso tegen kostprijs moeten leveren. De wereldbevolking redden hoeft geen winst te maken.

  1. M. Brandenburg

   En morgen weer een nieuw verhaal van Dikkie Dik??

   De wereldbevolking hoeft helemaal niet gered te worden, wetenschappelijk al in Mei bewezen dat Corona een mortaliteitscijfer heeft dat gelijk lag aan een stevige griep. Dat onderzoek is in September peer-reviewed bevestigd, en let wel dat was met cijfers voor het massale testen. Dat cijfer ligt nu onder dat van de griep, de gemiddelde leeftijd van Coronaslachtoffers ligt dan ook doodleuk op de gemiddelde levensverwachting, Coronasekteleden doen dit af als toeval, maar op zo grote schaal bestaat toeval niet. OP dit moment is de knas dat je aan de griep overlijd onder de 65 jaar tot wel 16x groter dan dat je aan Corona overlijd en dat is nu deze griep geheel nieuws is, wie natuurlijke anti-lichamen heeft zal het in de toekomst niet meer voelen. Of in ieder geval een heel stuk minder en het maakt dat het lichaam variaties beter herkent. Dus gebaseerd op de wetenschap en alle informatie die we hebben die nu bijna lijnrecht ingaan tegen het RIVM e de overheid, waarvan dieneen wij de werledbevolking te redden, helemaal nu gewoon heel duidelijk is dat maatregelen niet helpen en landen met de meest links totalitaitaire vrijheidberovende maatregelen de lijsten aanvoeren met landen die het het slehtste doen.. Waarschijnlijk door een gebrek aan frisse lucht omdat ze iedereen binnen houden, het slechtse wat je kan doen met een ‘vliegend’virus. Zoals altijd blijkt de oplossing heel veel frisse lucht te zijn, ik ben hem even kwijt maar we hadden ooit een gezegde die dit onder de aandacht bracht en de reden is waarom in (zeker) Nederland vroeger de ramen in zomer en winter altijd opengingen om het huis te ventileren.

   1. Nostradamus

    Niet om het één of ander maar ik ben het helemaal met je eens. Waarom denk je anders dat ze in China de economie alweer op volle toeren hebben draaien? Daar lijken ze soms meer gezond verstand te hebben. Heeeeeel soms.

 2. Meriadoc Brandebok

  Een terechte beslissing van de Duitsers.

 3. Cycle25

  Kom Brussel, nu nog ff matten met de Engelsen, o wacht…iets van wegvagen door een land die tot te tanden bewapend is. Wellicht komen de Engelsen ons opnieuw “bevrijden” van het oorlogszuchtig jukje genaamd : Brussel.

  1. Linksbuster

   Waar is Churchill als je hem nodig hebt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.