Einde van de Rutte-doctrine, Nederland herovert stukje rechtsstaat: ambtelijke notities vanaf nu altijd openbaar

Het einde van kabinet-Rutte III heeft al direct positieve effecten en betekent ook het einde van de ‘Rutte-doctrine’: ambtelijke notities zullen vanaf nu altijd openbaar worden gemaakt. Dat zei premier Rutte tijdens de persconferentie. Daarmee krijgt Nederland eindelijk weer een stukje van zijn rechtsstaat terug!

Kamerleden als Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP) en Farid Azarkan (Denk) hebben zo ongelofelijk hard moeten strijden om de onderste steen boven te halen wat betreft de kinderopvangtoeslagaffaire. Keer op keer tastten zij in het duister en was het weer wachten op een ‘toevallig’ opgedoken nota die ze weer gelijk bleek te geven, waardoor ze de hoop niet verloren en de strijd voort wisten te zetten. Door het einde van de ‘Rutte-doctrine’ gaat het in de toekomst hopelijk een héél stuk makkelijker worden om de onderste steen boven te halen.

Concreet betekent dit dat de procedure omtrent een Wob-verzoek zal worden veranderd. De uitsluitingsgrond voor ambtenaren, die het feitelijk mogelijk maakt voor ambtenaren om naar eigen inzicht bepaalde informatie achter te houden, wordt geschrapt. Wie dus straks een Wob-verzoek indient, en niet correct en volledig wordt geïnformeerd, die kan het zo’n tegendraadse ambtenaar behoorlijk moeilijk gaan maken. Er is namelijk geen excuus meer om informatie achter te houden.

Met een beetje geluk betekent dit dat Kamerleden als Omtzigt, Leijten en Azarkan in de toekomst veel minder zullen worden tegengewerkt, waardoor ze eventuele misstanden véél eerder aan de kaak weten te stellen. Laten we het hopen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. JFU

  symboolpolitiek dus…over enkele maanden na de verkiezingen zit dezelfde linkse zooi er weer, gaan ze gewoon weer verder. Andere rechtse partijen worden toch uitgesloten van coalitie deelname, ongeacht hoeveel stemmen ze krijgen. Zo werkt de ‘democratie’ in ons land.

  1. jennifer

   Welke democratie??? en welke rechtstaat???? niet in Nederland is wel gebleken.

  2. halo1

   Rechts moet toch (helaas) inzien dat het een minderheid vormt (PVV+FVD) en de “linkse zooi” het democratische recht heeft ze uit te sluiten.. zo werkt democratie. Het is ook wel een beetje “eigen schuld..dikke bult” van rechts..

  3. Monty

   ”Andere rechtse partijen worden toch uitgesloten van coalitie deelname”

   Misschien moeten ‘rechtse’ partijen zorgen dat ze een meerderheid gaan behalen. Of dat andere partijen berijd zijn met met hun samen te gaan werken.

   Als ze daar niet toe instaat zijn. Moeten ze niet de schuld bij anderen schuiven.
   Maar eens gaan denken waarom het niet lukt.

  4. usb3.0

   Stem PVV

   1. Brenda Welsh

    ..en regeer niet mee ! Als Geert op het bordes staat, geloof ik het pas.

 2. jennifer

  Gelukkig en ook weer niet helemaal, want vind het schande dat Rutte zich nog als lijsttrekker durft te presenteren. Het kan niet zo zijn dat hun nog omhoog schieten in de peilingen, want dan weet men gelijk dat er iets niet klopt. En die (k) Wiebes voelt zich wel verantwoordelijk zei hij maar niet schuldig. Het zijn en blijven ratten en zeker hoe Rutte alles maar blijft wegwuiven. Op naar de 0 zetels voor al die betrokkenen partijen,dat zou past correct zijn.

  1. halo1

   Er is geen echt alternatief mevrouw..ook op de flanken niet : Wilders, SP, geen 50%…..u zult het met dit NL-volk moeten doen…

  2. halo1

   Ik weet niet of die volledige openbaarheid nu wel zo goed is voor s! lands stabiliteit.. het kan ook een verdere stap vormen op de weg naar (semi)-anarchie…

  3. Brenda Welsh

   Rutte is aan alle kanten gebutst, het publiek koestert hem, kwestie van mededogen. Dat vertaalt zich in stemmen. En zeg nou zelf, een flamboyante toneelspeler heeft maar even succes, het kaarsje is gauw opgebrand.

 3. Linksbuster

  De volkskrant, de npo en de rest van de msn kunnen nu eindelijk fulltime de aanval op Baudet, Code Oranje, PVV inzetten.
  De vrijdag borrel van vanmiddag kan niet meer stuk!

  1. halo1

   Ik begrijp ook niet dat niemand het heeft over de 25 % wel-fraudeurs.. en dat niemand ziet dat het allemaal een linkse spin is. Doel: Rutte weg: de geesten rijp maken voor links beleid: u gaat meer betalen, meer asiel”klanten” .. en dat hier op een “rechts” forum..

 4. Red52

  Eindelijk stapt Alibaba en zijn 40 rovers op.
  Nu nog de hoge ambtenaren die tijdens het verhoor spontaan alzheimer ontwikkelden.
  Het mes in het OLD BOYS netwerk van de hoge ambtenaren, falen betekent opstappen.

 5. HD

  Wie dat geloofd is echt geestelijke in de war.
  Van het Rutte hoofdstuk zijn we nog lang niet af.

  1. usb3.0

   Klopt daar zitten we nog jaren aan vast en dan bedoel ik puinruimen..

   1. Brenda Welsh

    “We” ? U zit met een paar accounts te spelevaren achter de pc op zolder. Dat we laat u aan anderen over.

 6. Pieter48

  Wanneer worden de verantwoordelijke ambtenaren voor deze affaire berecht en ontslagen? Mogen gewoon blijven natuurlijk. Als je een trap schoon wil vegen moet je bovenaan beginnen. Maar halverwege bevind zich nog een hoop vuil . Ook meenemen en snel.

 7. Kleurloze Politiek

  Voor rechts Nederland… in feite veranderd er helemaal niets want zonder dit hele toeslag affaire zou dit kabinet ook de komende maand zijn ontslag moeten aanbieden omdat er nieuwe verkiezingen aankomen.. en de laatste maand functioneert het kabinet altijd in een demissionaire positie
  En verder zouden er echt niet veel knopen doorgehakt worden in deze 2 maanden.
  De corona is vooralsnog de hoofd thema die voor 90% het tweede kamer bezighoud.
  Dus per saldo veranderd er niets.
  Het is slechts een symbolische opstap

  1. agenda2030

   kleurloos heeft kennelijk een stukje gekopieerd, het klopt wel

 8. agenda2030

  vraag is een notitie op onder bestuurlijke dwang bijvoorbeeld via de WOB , als je geluk hebt is de titel het enige wat niet gezwart is.

  wat een links populistische symboolwetgeving

 9. joost2

  Met goedkeuring van minister president Rutte werden belangrijke besluiten, uitlatingen,
  zaken die het klootjesvolk en belangstellende journalisten niet mochten weten en lezen
  ZWART weggelakt.

  Ik zag op TV een A4tje, waarin bijna alles was weggelakt, kon alleen het woordje “de”
  lezen.

  Voor wie is het nog niet wist, dit is een absolute misdaad , die in onze Grondwet staat vermeld.
  Eigenlijk zou Rutte daarvoor dus voor de rechter moeten komen als eind- en hoofdverantwoordelijke en natuurlijk als regisseur van deze crime, en straf moeten krijgen voor deze regie van “minder, minder, minder, het klootjesvolk informeren !

  Maar ja we worden nu bestuurd door “neppers”. Dus dat gebeurd niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.