Europees Hof zet stap richting cashloze maatschappij: ‘Overheden hoeven contant geld niet te accepteren!’

Het Europese Hof van Justitie heeft in een nieuwe uitspraak besloten dat overheden in principe mogen beslissen dat voor bepaalde diensten (van diezelfde overheid) geen contant geld betaald mag worden. Het is aan lokale rechters om te bepalen in welke gevallen deze ban op contant geld acceptabel is.

In Duitsland wilden burgers een bepaalde overheidsdienst ‒ de omroepbijdrage ‒ contant betalen, maar dat kón niet. Ze wilden dat niet automatisch overboeken of via het internet. Nee, gewoon handje contantje. Aangezien contant geld nog steeds een wettig betaalmiddel is vonden de burgers het heel vreemd dat dit niet kon. Ze stapten naar de rechter, en de kwestie is hoog opgelopen. Uiteindelijk heeft het Europese Hof van Justitie uitspraak gedaan. De conclusie? Overheden mogen in principe wél een ‘ban’ instellen van contant geld voor bepaalde overheidsdiensten. Maar dan moet een lokale rechter ernaar kijken en beslissen of die ban verdedigbaar is, bijvoorbeeld omdat het omgaan met het contante geld “ondoenbaar” zou zijn voor de staat.

“Wanneer de overheid een goede reden heeft om cash niet toe te staan, is het aan de Duitse rechter of de overheid al dan niet gelijk heeft,” aldus een woordvoerder: “Wanneer het om te veel mensen gaat, lijkt het ondoenbaar.”

Onze vrienden van de mainstream media leggen voor de duidelijkheid nog even uit dat “deze zaak nadrukkelijk [draaide] om de betaling van een overheidsdienst en dus niet om de betaling van bijvoorbeeld een winkel,” maar dat wisten we al. We zijn niet laaggeletterd.

Maar dat betekent niet dat mensen die vrezen dat we uiteindelijk de cashless society-kant opgaan deze uitspraak bepaald niet zullen omarmen. Zij zullen vrezen dat deze uitspraak van het Europese Hof de eerste opstap is naar meer, meer, meer digitalisering van het betalingssysteem. Voor overheden en banken is dat geweldig, maar een groeiende beweging houdt er een heel andere mening op na.

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Shadow1100

  Druppeltje voor druppeltje………

  1. ET007

   je bedoelt niet het vaccin?

  2. hans-e-pans

   Wat nu alweer enige tientalle jaren gebeurd is gewoon een voortzetting van wat in de 2e wereldoorlog door de Duitsers in gang is gezet.

   Kijk naar de huidige structuur binnen de EU, op de belangrijke en bepalende functies zijn in handen van Duitsers.

 2. Cootje

  Hebben die Duitsers dan toch de oorlog gewonnen ??

 3. Spaanse_K0K

  Michael denkt dat een wettig betaalmiddel impliceert dat het ook altijd geaccepteerd dient te worden.
  Gelukkig zit daar een groot verschil in.
  Of denk u dat u overal met een briefje van 100 Euro een pakje kauwgum kunt afrekenen?
  Of een volle tank benzine met 10 eurocent muntjes kunt afrekenen.
  Los daarvan vermindert de kans op inbraak/overval/kassagreep bij weinig tot geen cash geld in huis/bedrijf/overheid.

  1. ET007

   Je zegt het goed: wettig betaalmiddel.
   Kom liever niet met paar rare voorbeelden om jouw sneue gedachte te onderbouwen. Je maakt de burger kwetsbaarder door een betaalmiddel waar door macht bepaald kan worden of je toegang hebt of niet. Het maakt je als burger kwetsbaarder omdat steeds meer info aan derden verkocht wordt. Digitaal geld is net als camerabewaking met gezichtsherkenning. En criminaliteit vind altijd een manier om geld te krijgen. Dus uiteindelijk als burger is contact geld nog een beetje de laatste hoop op privacy.

   1. Spaanse_K0K

    Er zijn legio landen buiten de USA waar ik met US$(een wettig betaalmiddel) kan/moet afrekenen.
    In Nederland nauwelijks tot niet.
    Een wettig betaalmiddel wil niet zeggen “verplicht te accepteren”
    Hoeveel parkeergarages in Nederland kunt u met zowel cash, bank of creditcard betalen?
    Hoeveel winkels accepteren het wettige betaalmiddel creditcard?
    Waar kunt u op internet uw rekening via enveloppe met geld betalen ?

  2. Neko-

   Ja, je kunt kauwgum met 100 euro betalen.
   Ja, je kunt je tankbeurt met 10 eurocent munten betalen.

   Het zijn wettige betaalmiddelen die daar absoluut voor gebruikt mogen worden.

   U hebt het over het punt of het voor de ontvanger van dat geld wenselijk is om dergelijke bedragen in die vorm te ontvangen.

   Dit punt in Duitsland is hetzelfde… is het voor de overheid wenselijk om alleen digitale overboekingen toe te staan of niet? Maar of iets wenselijk is of niet, betekent niet dat daarmee de contante valuta geen geldig betaalmiddel is.

   Dus de aanklagers in de rechtszaak hebben wel degelijk een punt. De wens om een bepaalde valuta niet te krijgen doet niets af aan de validiteit van de aangeboden valuta.

   Het word anders als je met dollars wilt betalen… al doen een heleboel mensen dat wel met olie.

   1. Spaanse_K0K

    Ja, je kunt kauwgum met 100 euro betalen.
    Ja, je kunt je tankbeurt met 10 eurocent munten betalen.

    Beide mogen door de ontvanger geweigerd worden.
    Voor munten zijn wettelijk vastgestelde maximaal te accepteren aantallen.

 4. werikke

  Dat waren ze allang van plan nu komt corona ze goed uit en misbruiken ze dat ervoor

 5. Loelap

  Afschaffen van cóntant geld heeft als doel contrõle en mächt van de bevolking door de stáat.
  Helaas staan veel mensen daar niet bij stil.

  1. Loelap

   De staat kan als cöntant geld niet meer zou bestaan, beslissen om zelf geld van de rekening van mensen te halen, bijvoorbeeld in een crisís situatie. Denken dat dit niet zal gebeuren, is naïef.

   1. Loelap

    De EU heeft een aantal jaren geleden haar lídstaten opgedragen, de weerstand tegen het afschaffen contánt geld bij haar bevolking te verminderen. Dat geeft te denken!

    1. ET007

     Geloof kwam ter sprake in New World Order. Door alleen digitaal geld kun je meteen genaaid worden als iets niet volgens de wens der Machten gaat.
     Als je pas geblokkeerd wordt omdat je als verdachte of fraudeur gezien wordt, piep je anders.

    2. ET007

     Klasse onderwerp! We staan er te weinig bij stil. Dergelijke ontwikkelingen kunnen grote gevolgen hebben in de toekomst. Hoeveel was er nodig om mensen als fraudeur aan te zien en hoeveel was er voor nodig om daardoor mensen beslag te doen op hun spullen. Los van het feit dat overheid en ICT al niet goed samen gaan.
     Het grote gevaar zijn niet alleen de criminelen met bivakmutsjes. Het grote gevaar is de Macht die doen kan wat hij wilt zonder enige consequenties.

 6. andergeluid

  Ja Baudet is wat laat maar heeft het boek van Klaus Schwab gelezen die is ook wakker geworden nu moet hij alle kamer leden zo,n boek geven en dan eens kijken wie wat zegt
  en in dat boek staat natuurlijk niets over de kapitalen letters onze trust en belastingen die niet kloppen .
  Dat het allemaal niet wettig is maar ook dat komt allemaal uit.

 7. Meriadoc Brandebok

  “Het Europese Hof van Justitie heeft in een nieuwe uitspraak besloten dat overheden in principe mogen beslissen dat voor bepaalde diensten (van diezelfde overheid) geen contant geld betaald mag worden. Het is aan lokale rechters om te bepalen in welke gevallen deze ban op contant geld acceptabel is.”

  Wat is hier precies mis mee? Ik zie het probleem niet.

  1. werikke

   kom op . zie je nu echt probleem niet of zit je de boel op te naaien.

  2. Oepsie

   Dat weten we al een tijdje Guusje. Jij ziet nooit problemen als het jou uitkomt. Behalve als de ouderling boos op je is, dan is je gat te klein. Jammer dat mensen zoals jij, hun hele leven boos zijn op zichzelf. Nooit iets bereikt en altijd afhankelijk van een aalmoes.

  3. Duckday

   Dan zullen we afwachten wat dan de reaktie is😎

 8. liefdevol rechts

  Cashloos, dit hoort bij de grote reset, bild back better, eenmaal dat dit er komt kan je niet meer spreken over hoeveel geld je hebt maar zal het eerder gaan over punten.
  In 2030 (het streefdoel van de great reset) zal er geen geld meer bestaan en de bankkaart die je nu kent zal ook niet meer bestaan.
  Laat je vandaag maar vaccineren, hetgeen dat ze vandaag in je lijf spuiten zullen ze morgen programmeren. Maar tja, dat is alweer een complottheorie en daar wordt niet naar geluisterd, dat wordt weg gelachen, tot dat het zover is en dan is het te laat.

  1. MT2

   Je hebt helemaal gelijk. Echter de meesten zullen je (ons) als gek, laag opgeleid, of wuppie bestempelen.

 9. kees cup

  Dan raken we uiteindelijk toch nog allemaal aan het “teken van het beest” (iets anders als zijn nummer).
  Bovendien moeten we dan ook nog onze miljarden aan bij elkaar gebeund en geroofd zwart geld witwassen, bitcoins misschien ?
  We krijgen het nog druk zeg …

 10. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna uit het hoogmoed project de EU en EURO. De Euro is al niks meer waard. de staat wil volledig de macht over het mensdom hebben Straks bepalen ze dat het tijd is om verstrooit te worden. We krijgen allemaal weer het oude uit het oost blok overgewaaide machts vertoon We gaan de verkeerde kant op stuur dit kabinet direct weg dit is een gevaar voor onze vrijheid

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.