Filmpje! Wybren van Haga (FVD) wast VVD-bitterbal Thierry Aartsen de oren: ‘Ú heeft geen last van coronabeleid!’

Tijdens het debat over het gebrek aan steun voor ondernemers en anderen die zwaar getroffen worden door de draconische lockdown van het rampenkabinet Rutte III was er een keiharde confrontatie tussen Wybren van Haga (FVD) en Thierry Aartsen (VVD). De twee mannen waren extreem kritisch op elkaar. Het werd zelfs persoonlijk.

In de Tweede Kamer ging het hard tegen hard gisteren. De hossende VVD-carnavalsvierder Thierry Aartsen probeerde de lockdown te verdedigen tegenover FVD-Kamerlid Van Haga. Uiteindelijk kon Aartsen niet met een goed antwoord op de proppen komen op de vraag van Van Haga over dat ondernemers massaal failliet gaat en dat er meer steun voor ze moet komen. Het virus zou de lockdown geïmplementeerd hebben en dat was het dan wel.

De confrontatie begon doordat Van Haga helemaal klaar was met het gezever van Aartsen over dat hij “buikpijn” zou hebben vanwege de economische schade die veroorzaakt wordt door de lockdown. Ja, hij vindt het echt heel erg allemaal ‒ maar steunt het doorgeslagen wanbeleid natuurlijk wél gewoon. Van Haga vond dat hypocriet tot op het bot: “Kijk, de VVD is verantwoordelijk voor de lockdown en door de lockdown gaan er miljoenen ondernemers nu faillieten nu vind ik toch een beetje dat hier krokodillentranen gehuild worden en dat er een show wordt opgevoerd,” aldus Van Haga.

“We moeten eigenlijk terug naar het begin. De lockdown leidt ertoe dat al die ondernemers failliet gaan, dus waarom denkt u niet mee in oplossingen en gaat u aan de achterkant lopen roepen dat u huilende ondernemers aan de telefoon heeft en dat u ook buikpijn heeft? Maar waarom gaan we niet gewoon de kern van de zaken aanpakken, namelijk die lockdown?”

Natuurlijk heeft Van Haga gelijk. Och, och, och, wat lijdt Aartsen gigantisch onder het lijden die de lockdown veroorzaakt wordt. Ja, hij vindt het echt vreselijk. Maar ondertussen wil hij dat diezelfde lockdown gewoon doorgaat.

Vervolgens kwam Aartsen met een volstrekt belachelijk antwoord. Het sloeg echt helemaal nergens op. Want, zei Aartsen, het is het virus dat de lockdown heeft opgelegd aan het land, niet de VVD! Nee echt! Het virus is blijkbaar in staat dat soort beslissingen te nemen! “Het is niet de VVD die een lockdown wil,” aldus Aartsen: “Ik weet niet of je dat in ons voormalige verkiezingsprogramma hebt zien staan, het is het laatste wat we willen. Het is het virus die dit doet.”

Denkt deze Aartsen nu werkelijk dat Nederlanders ‒en zeker ondernemers ‒ zo achterlijk zijn dat we in deze redenering trappen? Dat we bij onszelf denken: “Ja, hij heeft gelijk! Dat virus maakt allemaal vervelende beslissingen! Gossiedorie, wat een machtig virus is het toch!”

Van Haga reageerde daar scherp op: “Dit is wel een leuke personificatie van het virus, weer. Het virus loert op ons, het virus doet van alles. Inmiddels weten we dat het virus helemaal niet zo schadelijk is en dat er allerlei oplossingen zijn: het beschermen van de kwetsbaren, het opschalen van de zorg. Dat heeft u allemaal niet gekozen, maar nu aan de achterkan hebben we allerlei maatregelen. En dan vind ik toch dat als de overheid, en misschien doet de VVD het niet alleen want het hele kabinet doet het, als de overheid ervoor zorgt dat er schade wordt toegebracht, bent u het dan in ieder geval met me eens dat er 100% van de schade moet worden vergoed?”

Voor de fans! Hier een verkorte versie van de video. Thug Life!

En toen begon het grote politieke spel van de VVD’er Aartsen pas echt. Want in plaats van antwoord te geven op de echte vraag maakt hij zich hoegenaamd opeens héél boos dat Van Haga durfde te beweren dat het virus niet half zo schadelijk is als we een jaar geleden vreesden. “Kom bij mij niet aanzetten dat dit virus niet gevaarlijk is,” bulderde de nepliberaal: “Kom er echt bij mij niet mee aanzetten! Zeg dat alsjeblieft tegen de weduwe en tegen de kinderen van Piet, de beste maat van mijn vader, die één dag na kerstmis is overleden, 54 jaar oud. Zeg dat alsjeblieft tegen de weduwe en tegen de kinderen van Jan, een goede maat van mij uit mijn carnavalsband, 51 jaar oud, meneer Van Haga! U mag hier van mij van alles komen verwijten, u mag van mij hier van alles komen doen over het steunpakket, maar laten we alsjeblieft ophouden over dat dit virus niet gevaarlijk is, dat het alleen maar een griepje is, dat het alleen de ouderen zijn. Dat dat soort taal alsjeblieft in een podcast met Lange Frans doen, maar kom daar bij mij niet mee aanzetten!”

Zo, dat was leuk gedraaid, natuurlijk. Geen antwoord op de vraag over het vergoede van de lockdownschade, veroorzaakt door het wanbeleid van de overheid, maar een quasi-emotioneel persoonlijk verhaal over het coronavirus zelf, gevolgd door een persoonlijke aanval op Van Haga. Overigens is het gebruik van dat soort persoonlijke verhalen, inclusief het gebruik van namen, een beproefde tactiek uit Amerika om politieke debatten te winnen zonder het daadwerkelijk over de inhoud te hebben. Maar dat geheel terzijde.

Helaas voor Aartsen was Van Haga bepaald niet op zijn mondje gevallen. Hij had zijn weerwoord klaar. “Ik hoop dat de heer Aartsen dan ook zegt tegen al die mensen die last hebben van de nevenschade van de maatregelen die uw partij oplegt. Alle mensen die niet behandeld worden en kanker hebben, alle mensen die geen bypass kunnen krijgen, alle mensen die een niertransplantatie niet krijgen. Daar moet u dat ook tegen zeggen. En al die mensen, en die nevenschade is uitgerekend. Maar niet door uw partij want u bent geen ondernemer, ú heeft er geen last van. U gaat gewoon door met bitterballen eten. U gaat straks hier in het ledenrestaurant gewoon weer à la carte eten. U heeft er geen enkel effect van dus ik vind dat u een toontje lager moet zingen en mij niet moet gaan lastigvallen over Lange Frans. Ú bent verantwoordelijk voor die noodmaatregelen en ik vind het krokodillentranen huilen dat u zich nu opwerpt van de ondernemer, want u doet dat niet.”

Daarop antwoordde Aartsen dat Van Haga volgens hem “het zand” in de ogen van ondernemers strooit. Hoe hij dat doet was niet helemaal duidelijk, want het klopt natuurlijk gewoon wat hij zei. Afijn, Aartsen ging verder, “ik vind dat kwalijk want dit zijn mensen die in een enorm kwetsbare positie zitten vanwege deze lockdown.” Ja, dat klopt Aartsen. En ze zitten in die positie door jou en jouw partij. “Dat doet niemand hier voor z’n lol, helemaal niemand,” bulderde Aartsen. “Dat doen we vanwege dat verschrikkelijke virus dat hartstikke dodelijk is, ook voor mensen onder de tachtig, zeg ik maar even tegen de heer Van Haga. Daarom doen we dat en we proberen die ondernemers er doorheen te trekken. Dat doen we hier keer op keer op keer op keer en dan mij gaan verwijten dat we niks voor die ondernemers doen, alsjeblieft ga dat ergens anders doen.

Ah ja, dus Van Haga mag niet alleen niet zeggen dat het virus minder dodelijk is dan men eerst dacht, maar hij mag nu ook al niet zeggen in het debat dat de VVD ondernemers in de kou laat staan. Is er nog iets anders waarover de FVD’er zijn mond moet houden van de VVD? Andere censurerende regels? Zeg het maar hoor! Want een frank en vrij debat hebben in het parlement, dat is natuurlijk je reinste onzin. Nee, Kamerlid Aartsen van de VVD bepaalt wel even wat andere Kamerleden wel en niet mogen zeggen.

Helaas mocht Van Haga daar eigenlijk niet meer op reageren, want hij had zijn drie vragen gesteld. Na een beetje aandringen liet Kamervoorzitter Khadija Arib hem tóch kort aan het woord. Gelukkig maar, want Van Haga’s antwoord was buitengewoon scherp.

We hebben het hier over een virus met een IFR van 0,23% met nevenschade die veel meer slachtoffers maakt dan het virus zelf en met ondernemers die allemaal over de kop gaan door deze maatregelen,” aldus Van Haga: “Dan moet u niet gaan doen van ‘oh, oh, oh, dit virus loert op ons en dat allemaal zo erg.’ Nee, u moet gewoon 100% compenseren van de schade die u maakt.”

Ongelooflijk genoeg antwoordde Aartsen daarop: “Voorzitter, ik ben blij dat ik iets meer empathisch vermogen heb dan een baksteen.

Nou, dan heb je het inderdaad over iets meer, want meekijkende ondernemers zagen daar bar weinig van bij VVD’er Thierry Aartsen. Want net als alle andere coalitiepartijen weigert de VVD honderd procent van de schade, veroorzaakt door kabinetsbeleid, te vergoeden. Die “empathie” van hem kan hij terug in zijn zak steken. Ondernemers kunnen alleen overleven met géld, zoals Wybren van Haga ook duidelijk uitlegt.

Word lid van onze NIEUWE Facebook-groep en abonneer je (gratis en voor niets)op mijn Telegram-kanaal.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  “er miljoenen ondernemers nu faillieten”

  Dit is een leugen. Tijdens de coronacrisis is er geen bedrijf extra failliet gegaan. Zelfs niet nadat Nederland vorig jaar uit de eerste lockdown kwam. De meeste ondernemers zijn daarom blij met dit kabinet en stemmen straks VVD.

  1. Cootje

   Ik zal dit stukje van je in lijsten. En op 17 maart weer tevoorschijn halen. Er zal eerdaags wel een pagina grote advertentie van het MKB in de kranten komen te staat , bedankt voor de geweldige steun.

   1. driewerf

    Het MKB gaat na de crisis de voeten van Rutte helemaal schoon likken hahahaha

   2. Meriadoc Brandebok

    Lijst het maar in. Ik heb gelijk.

   3. Henry Higgins

    Ik denk dat het bedrijfsleven deze Regering zeer erkentelijk is voor de slagvaardige aanpak van de crisis als de de economische gevolgen voor het bedrijfsleven betreft.

  2. driewerf

   OVER EEN WAPPIE GESPROKEN …. HAHAHAHAAHAHAAH

   1. hans-e-pans

    De hossende VVD-carnavalsvierder Thierry Aartsen maakte nadat FVD-Kamerlid Van Haga wegliep een vreselijk denigrerende opmerking over het feit dat hij, Thierry A, meer empathisch vermogen had dan een baksteen.

    Uitermate onbeschoft ook, maar daar zijn we met een ginnegappende en gierende VVD-voorman Mark R. zo langzamerhand wel aan gewend denk ik dan.

  3. FreeThinker

   Volgens mij heeft iemand hier wat lessen economie gemist. Er zijn weinig bedrijven failiet gegaan omdat alle zwaargetrofen bedrijven aan het infuus zitten. En dat geld wat erin gestopt wordt moet ofwel door het bedrijf zelf, ofwel door de burger terugbetaald worden. Typisch link weer, denken dat je zomaar probleemloos met geld kunt strooien.

   1. Meriadoc Brandebok

    Waarom zit je te tröllen, FreeThinker? Krijg je daarvoor betaald?

  4. usb3.0

   En hoe weet ocultje dat, luistert occultje alleen naar het nos joernaille, occultje kijkt ook niet verder uit zijn occulte doppen natuurlijk…

   1. Thant dolph

    Het probleem van scheldclown’s als Homefrontje is niet eens zozeer het walgelijke, moralistisch-pedante toontje dat hij uitslaat, maar vooral dat hij door zijn gezever de aandacht verschuift van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt. Dé tactiek om zijn gebrek aan argumenten te verhullen.

 2. Meriadoc Brandebok

  En: h**ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5203433/economie-coronacrisis-nederland-scandinavie-world-economic-forum

 3. Spaanse_K0K

  Wappies leven in hun eigen parallelle “weldenkende” wereld met hun eigen waarheden, eigen waarnemingen, eigen feiten en eigen conclusies.
  Totaal los van enige realiteit.

  Onderdeel uitmaken van deze wereld is voor sommige een keuze om politiek of financieel gewin.

  1. driewerf

   spaans pielemoosje denkt te weten wat recht denkt hahahaahah wat pielemooske daar neer kwakt past precies bij linkse gedachtes.LINKS STOPT MET REGEREN ALS HET RECHTSE GELD OP IS .Je bent zelf een arrogante wappie flapdrol .En nou opflikkeren naar je o zo geliefde zwabber kneus .

  2. Tedje Kruis

   Al gekeken op Facebook…

   Je kan je lol niet op bij “Karin-Maria Keser”

   Ook niet geheel toevallig een groot fan van meneer van Haga.

  3. werikke

   lemmingen staan bekend om dom achter de leider aan te lopen zonder zelf na te denken.

 4. Nostradamus

  Thierry A.: Ik ken twee mensen die onder de 80 die overleden zijn aan corona…

  Ik niet. Ik ken niemand die onder de 80 is en is komen te overlijden. Zelfs niet boven de 80. Wellicht in mijn kennissenkring wat kleiner.
  Gezien het postuur van deze Thierry zouden zijn kennissen van hetzelfde postuur zijn en ondeliggend lijden kunnen hebben gehad. Precies de mensen die we dan moeten beschermen door hún contacten te beperken. Dan kan de rest weer verder met leven als ze dat willen.
  Maar grote kans dat zijn kennissen ook gewoon verder gingen met leven en zich bewust waren van de risico’s maar toch dat risico namen. Is de rest van Nederland, of de wereld daar verantwoordelijk voor?

  1. Spaanse_K0K

   Nosta overdenkt: Ik ken niemand die onder de 80 is en is komen te overlijden

   Duidelijk constatering.

   1. driewerf

    pielemooske kan het weer niet bevatten . is de verpleger al geweest ???

   2. Nostradamus

    Pak mij nu eens op de inhoud. Of is dat teveel gevraagd?

    1. Spaanse_K0K

     Inhoud?
     Gezien het postuur van deze Thierry zouden zijn kennissen van hetzelfde postuur zijn en ondeliggend lijden kunnen hebben gehad.

     Bedoelt u deze eigen waarnemingen, eigen feiten en eigen conclusies.
     Daar kan ik gelukkig niets tegen inbrengen.

     1. Nostradamus

      Thierry A heeft i.i.g. meer inhoud dan jij.

      Neem jij maar gerust aan de de overheid, dit kabinet altijd de waarheid spreekt. Leuk dat jij wel een volgzaam mannetje bent.

     2. Spaanse_K0K

      Nostra prevelde:
      Pak mij nu eens op de inhoud. Of is dat teveel gevraagd?

      Aan humor geen gebrek.

     3. Nostradamus

      Bedankt!

      Bij jou komt alleen maar zuur…. 🙂 🙂

  2. Tedje Kruis

   Ook jij kent ze.. lees maar in de krant hoeveel oude beroemdheden zijn overleden door Corona.

   -larry king
   -Phil Spector
   – dave Prowse (darth vader)
   – Trini Lopez
   – Roy Horn (goochelaar)

   En vele vele anderen

   1. Tedje Kruis

    Zie ook Wikipedia;

    “List van personen overleden aan gevolgen COVID-19”

    1. driewerf

     jij komt hiermee jij zet ook de leeftijd er maar neer .

     1. Tedje Kruis

      Kijk zelf even als je kunt lezen

   2. driewerf

    Ja en ? zet ook even de leeftijd er bij dan …

   3. usb3.0

    Als er gezegd wordt dat ze door corona zijn overleden gelooft coronafetisjist tedje het gelijk

 5. Barbera

  Even een kleine correctie 🙂

  De hossende VVD-carnavalsvierder Thierry Aartsen probeerde de lockdown te verdedigen tegenover de louche huisjesmelker FVD-Kamerlid Van Haga.

  1. Cootje

   De ene heeft te veel suiker de andere te veel eiwitten komen alleen maar schuimpjes van

  2. Spaanse_K0K

   Alle bedrijven , gevestigd in Haga Huurpanden zijn reeds 10 maanden vrijgesteld van huurpenningen.
   Kijk overheid, Haga geeft het goede voorbeeld.

   1. driewerf

    pielemooske fantaseerd er lustig op los geeft niet hoor patatbakker .Maar nu wel weer snel tegeltjes poetsen hoor .De verpleger komt zo met warme melk .

  3. Tedje Kruis

   nou, dat dacht ik precies ook.

 6. Tedje Kruis

  De argumenten zijn op…dan krijg je zinnen als “ De hossende VVD-carnavalsvierder ”

  Nou en? Van Haga is ook een corrupte huisjesmelker, maar verlaagd hij vrijwillig zijn huren om ondernemers wat lucht te geven?

  Nee van Haga wil dat de staat betaald, dan krijgt hij gewoon het volle pond.

 7. Queen

  “Uiteindelijk kon Aartsen niet met een goed antwoord op de proppen komen op de vraag van Van Haga over dat ondernemers massaal failliet gaat en dat er meer steun voor ze moet komen.”

  Nog meer steun? Communistische gekkies.

  FvD is zo langzamerhand niet meer serieus te nemen. Gezonde bedrijven overleven het wel met de zeer uitgebreide steun die er nu gegeven wordt. De één zijn dood is de ander zijn brood.

  1. Nostradamus

   Steun zou moeten zijn “opheffen lockdown”. Dan kunnen ze hun eigen broek weer ophouden.

 8. pasco

  Er zit een plan achter de lockdown, een door de ‘deepstate’ uitgedachte manier om alle wereldvolkeren terug te brengen naar politieke machteloosheid!
  Eerst het volk verarmen, tegen elkaar uitspelen, vervolgens de democratie om zeep helpen door de volksvertegenwoordiging niet meer te laten afhangen en bepalen door een kiesstelsel (het volk), maar door een dictatoriale wereldelite!
  Waarom?
  “Het volk is te dom om de juiste leiders te verkiezen” een volk moet geknecht worden tot moderne slaven, gewillig, afhankelijk en mak!

  1. gustav

   Pasco/
   Das 4e Reich?

  2. gustav

   Gustav:
   Maar dan nu wel een multicultureel, 4e reich!!
   Omvolking is immers een inmens krachtig instrument, tot verkrachting van democratie!

  3. Monty

   ”door de ‘deepstate’ uitgedachte”

   Welke mensen maken deel uit van de ‘deepstate’ en welke mensen bestrijden de ‘deepstate’.

   Daar ben ik wel benieuwd naar.

   1. pasco

    Monty:
    Er is weinig weerstand tegen de dictatoriale elite, tot dusver!
    Een felle tegenstander en inmiddels politiek slachtoffer, Trump!
    Wie de elite zelf is?
    De machtigen der aarde!
    Dezen schuwen aandacht en opzien, enkelen daargelaten, zoals Soros en Merkel!

    1. Monty

     Duidelijk antwoord, Soros en Merkel die door Trump worden bestreden.

     Nu weet ik eindelijk wie de ‘deepstate’ zij en wie hen bestrijd.

  4. sonny

   Pasco@
   Het electoraat in Europa is in elk geval te dom om op de juiste partijen te stemmen!
   “Ihr seid allen willkommen” Merkel, is dankzij een incompetent electoraat, al meerdere jaren aan de macht!
   Overigens is er waarschijnlijk een ‘Rutte 4’, op komst!
   Het zijn overduidelijke bewijzen, het volk is inderdaad onmachtig tot juiste keuzes!

   1. Spaanse_K0K

    Mag ik uit uw betoog concluderen dat u zich ver verheven voelt boven dat domme volk, welke steeds de verkeerde leiders kiest en dat u over de juiste inzichten beschikt?

 9. Adriaen van Bergen

  Onder de 70 jaar zijn er in 2020 128 personen alleen aan corona overleden.
  Daar zijn de mensen met slechte gezondheid bij op geteld.
  Vandaag op tv: De vaccins moeten niet naar 80 +ers gaan want die gaan toch niet meer naar het IC, maar naar de jongeren tussen de 20 en 55, vaak met slechte gezondheid of chemo, die nu op de ICs liggen.
  We kunnen het dragende deel van de maatschappij niet opofferen aan het behoeftige deel, want dan houd je aan het eind niets over.
  het empathisch vermogen van Aartsen is prima, maar gaat uit naar een smaldeel van de bevolking, niet naar het grote deel.
  Waarschijnlijk zit zijn handeltje daar, de VVD-ers kennende.

 10. Paardenmiddel

  “Weet je wat, ik geef het virus de schuld”.
  Een dikzak van de vvd, weet niet hoe het is om met een klein salaris te werken.Of failliet te gaan. En wat niet gezegd wordt, de armoede in de derde wereld omdat ook daar bedrijfjes failliet gaan.
  Het is een verschrikkelijk beleid. Meedogenloos.

 11. Henry Higgins

  Dat van Haga vanwege zijn alcoholisme niet goed beseft dat hij onzin praat is tot daar aan toe. Dat er mensen zijn die deze zwetsmeier serieus nemen is een groter probleem.

 12. J.C.

  Een naaste van mij (71 jaar) kon vorig jaar vanaf maart tijdelijk geen vervolg krijgen van de chemokuren voor de longkanker, vanwege coronamaatregelen. In mei van dat jaar weer wel. Helaas in juni overleden.

  Hoeveel mensen zijn inmiddels overleden door de coronamaatregelen? Is dat al in beeld?

  1. J.C.

   Het door Van Haga (FvD) gebruikte woord nevenschade klinkt in dit verband nogal onpersoonlijk, maar voelt als de spijker op de kop……..

  2. Henry Higgins

   Wat wel goed in beeld is het aantal mensen dat door corona is overleden, 13.816 om precies te zijn. En dan zwijgen we nog over de duizenden patiënten die het hebben overleefd maar er afschuwelijke gevolgen van ondervinden.

 13. macsjang

  Poeh, poeh, moet er gecrowdfund gaan worden voor de zoveelste zielepiet van die hypocriete partij? Empathie van een vergruisde trottoirtegel.

 14. domvolk

  VVD-ers weten over het algemeen ineens niets meer als het fout loopt en ze zijn er niet verantwoordelijk voor waarbij Rutte hun grote voorbeeld is. Wanneer het gewone volk tot het uiterste getergd is en tot aktie overgaat moeten ze zich ineens gedragen (zie video van RUTTE). Er zijn natuurlijk grenzen en stomweg alles vernielen wat op je pad komt vind ik heus verwerpelijk maar aan de andere kant zou ik willen zeggen tegen onze elite in de kamer: je kunt wel hoog opgeleid zijn en in de regering zitten maar dat wil niet zeggen dat het liegen en bedriegen, dat bij jullie eerder regel dan uitzondering is, wel mag. Dit is net zo verwerpelijk als rellen. FOEI VVD-ers GEDRAAG JE. Anders komt de ME je halen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.