Gaan er nu dan toch koppen rollen? ‘Kabinet opnieuw bijeen in Catshuis om hun faalbeleid inzake toeslagendrama te bespreken’

Opnieuw spreekt het kabinet Rutte III morgen in het Catshuis over hun faalbeleid rondom het toeslagendrama. Nu alle gedupeerde ouders een compensatie van 30.000 euro krijgen is het nu eindelijk tijd om de consequenties voor het kabinet te bespreken. Want laten we eerlijk zijn: Het is eigenlijk te bizar van worden dat nog steeds niemand zijn verantwoordelijkheid heeft durven nemen door op te stappen.

Het kabinet en de betrokken bewindspersonen, waaronder Lodewijk Asscher (PvdA) en Erik Wiebes (VVD), praten zondag verder over het vernietigende rapport dat de parlementaire onderzoekscommissie over hun beleid schreef. In het snoeiharde rapport krijgen niet alleen de betrokken bewindspersonen er flink van langs, maar ook het kabinet Rutte III krijgt harde verwijten naar zich toe geslingerd, omdat ze bijvoorbeeld cruciale informatie hebben achtergehouden en dat is een kwalijke zaak in een openbare en democratische samenleving.

Rutte zal dan ook nog vele vragen moeten beantwoorden, maar de grootste vraag is toch wel of hij en zijn kabinet hun verantwoordelijkheid zullen nemen en zullen aftaaien. Het ligt echter niet direct voor de hand, omdat we Rutte kennen als een premier die zich graag overal onderuit praat.

Er liggen dan ook, volgens politiek ingewijden, drie scenario’s op tafel: De eerste is eigenlijk niets doen. Dat wil zeggen: Het kabinet gaat vandaag nog eens met elkaar om de tafel zitten en besluit aan het einde van de dag om de hele zaak af te ronden en verder te laten rusten. Het tweede scenario is dat er toch een kop gaat rollen en dat er tenminste één bewindspersoon zal aftreden. Het derde scenario is dat het volledige kabinet Rutte III klapt.

Het eerste scenario lijkt mij ondenkbaar, omdat de hele zaak zo groot is, dat het gewoonweg bijna niet anders kan dan dat er consequenties aan verbonden zijn. Met nog een paar maanden voor de verkiezingen zie ik ook het kabinet Rutte III vooralsnog niet in zijn geheel aftreden. Ik denk dan ook dat optie twee het meest voor de hand zal liggen en dat er een bewindspersoon zal aftreden. De vraag is dan alleen: Is dat Asscher, Wiebes of stappen ze gezamenlijk van het politieke toneel?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Monty

  Nog een paar dan zal het nieuwe kabinet de verantwoordelijken voor hun daden laten boeten.
  Rutte zal zich dan moeten verantwoorden.

  Echter zullen de oppositie partijen wel moeten beginnen met campagne voeren en niet afwachten dat corona de ontevreden stemmers hun richting laten opkomen.
  Anders komen ze toch bedrogen uit.

  1. plakband

   Helaas gaat het merendeel van de ontevredenen niet niet stemmen.
   Daarom bestaan de kartel-partijen nog steeds.

   De vergadering morgen draait niet om het verbeteren van de positie van de burgers maar over mogelijke scenario’s om zich er uit te draaien en toekomstige CvK-benoemingen en herverdeling van burgemeestersposten.

   1. Logica

    Ja, dat is altijd zo helaas. De linkse meute stemt daarentegen wel altijd bij de 2e kamer verkiezingen.

    Niet stemmen? Dan ook niet klagen.

 2. Nico Sibelijn

  Kenneth schijnt te denken dat Asscher een minister is in het Kabinet Rutte.

  Geestig kereltje.

  1. ManX

   Je kan dezelfde (juiste) inhoudelijke bewering afgeven, zonder kleinerend naar Kenneth te doen Sibelijn. Heb je geen goede voornemens gemaakt?

   1. Reinoud van Gelre

    Nee, ManX. Dat zal niet gaan.
    Nico is namelijk heimelijk verliefd op Kenneth. Dit is Nico’s manier om de aandacht te trekken van Kenneth, hopend op een, aan hem gerichte, reactie. Negative aandacht is natuurlijk ook aandacht.
    Schattig wel.
    🙂

    1. ManX

     🙂 Reinoud, ik denk dat je helemaal juist zit met je analyse van Nico de kasthomo.

     1. Nico Sibelijn

      ManX behoort nog tot het wetende deel van de generatie die homo als scheldwoord gebruikt.

     2. ManX

      Hoe kom je daar nu bij? Ik gebruik homo gewoon als aanduiding.

      Het toont natuurlijk wel duidelijk jouw overgevoeligheid aan – kom er toch voor uit dat je op mannen valt Nico, dat maakt het leven zo’n stuk makkelijker voor je.

     3. Nico Sibelijn

      “kom er toch voor uit dat je op mannen valt Nico”

      Homofobie is een nare aandoening.

      Spijtig dat mijn goede vriend zich hiertoe verlaagt.

     4. ManX

      Ik heb maar 1 fobie en dat is een Nicofobie.

     5. Nico Sibelijn

      “een Nicofobie”

      Ik snap de angst, goede vriend. Niemand vindt het leuk dat zijn morele en intellectuele beperkingen worden blootgelegd.

     6. ManX

      Je bent wel eens sterker geweest in je antwoorden, ouwe flikker. Vannacht gedroomd over die mooie jongen die je niet kunt krijgen?

      Je hebt niet in de gaten dat elk antwoord van je gestoeld is op de gekwetsheid en frustratie dat je een homo wordt genoemd. Wat overduidelijk aantoont dat je daar nog lang niet mee klaar bent. Als ik jou was zou ik niet langer wrijven in wat voor jou overduidelijk een vlek is.

     7. Nico Sibelijn

      ” ouwe flikker. Vannacht gedroomd over die mooie jongen die je niet kunt krijgen?”

      Triest hoe mijn goede vriend zich laat gaan.

      Voer voor psychologen.

     8. ManX

      Je lokt het zelf uit Nico Sibelijn, en dat weet je donders goed.

     9. Nico Sibelijn

      “Je lokt het zelf uit Nico Sibelijn”

      Nee, goede vriend, het zijn jouw fantasieën. Ik kan je daar verder niet mee helpen.

      Met betrekking tot de toeschrijving van een homoseksuele geaardheid aan een opponent (als een kennelijk inhoudelijk relevante diskwalificatie in de discussie) moet ik altijd denken aan Wouter Bos die indertijd door geborneerde figuren als ManX en Cootje voor homo werd uitgemaakt. Hij wees erop dat je met het verweer tegen die aantijging altijd fout zit: als je ontkent een homo te zijn word je niet geloofd en als je het erkent geef je het de status van een kennelijk relevant argument in de politiek.

      Om die reden ga ik er ook niet op in, goede vriend, de ad hominem is een drogreden van zwakke debaters.

     10. ManX

      Met ‘Je lokt het zelf uit’ Nico, doelde ik op je volledig onnodige, vileine en kleinerende opmerking richting Kenneth Steffers. Daar begon dit alles mee. Zo’n opmerking wordt vooral gemaakt door ‘valse nichten’, waarvan jij het prototype bent.

      Ik heb een zwak voor Kenneth en heb hem in het verleden al vaker beschermd voor gore aanvallen van jouw kant. Ook heb ik in het verleden vaak getoond niets maar dan ook niets tegen homo’s, lesbo’s, transgenders of wie dan ook te hebben. Ik wens iedereen een gelukkig leven op zijn eigen manier.

      Maar als jij op een kwaadaardige manier een openlijke homo (Kenneth) aanvalt, spring ik daar op in: hij verdient het niet. Maar jij verdient het dan wel om omlaag getrapt en afgestraft te worden.

      Begrijp je het nu een beetje?

     11. Nico Sibelijn

      “Met ‘Je lokt het zelf uit’ Nico, doelde ik op je volledig onnodige, vileine en kleinerende opmerking richting Kenneth Steffers.”

      Ik heb inderdaad veel kritiek op de artikeltjes die Kenneth hier gemakzuchtig neerplempt. Ik vind ze vaak DDS-onwaardig slecht, zowel inhoudelijk als taalkundig. Ik vind dat redacteuren tegen een stootje moeten kunnen en Kenneth toont zich op dat punt gelukkig ook niet kleinzerig.
      Jij sleept er echter zijn kennelijke homoseksuele geaardheid bij. Daar heb ik nooit op gewezen en was me dat eerlijk gezegd ook niet zo bewust.
      Dit zegt alleen maar iets over jou, goede vriend. Je voert de seksuele geaardheid van redacteuren en de opponent op als een kennelijk relevant feit in de discussie. Dat is een ad hominem van een laag soort waar alleen heel zwakke debaters in vervallen.

     12. ManX

      Dit soort kwaadaardige opmerkingen heb je nooit tegen andere redacteuren gemaakt, maar juist bij Kenneth al meermalen. Je stelt je altijd boven hem en dat heeft een achterliggende reden.

      Als je jezelf zo’n sterke debater acht, heb je dit kleinerende gedrag niet nodig. Maar op deze gedachte ben je zelf blijkbaar nog nooit gekomen, ouwe relnicht.

    2. Cootje

     Nico is een transgender die zich verveelt op een donker zolderkamertje met een zeer muffe lucht . Is fan van Rob jetten en zijn uitstraling waar niet mis mee is op de boten parade in Amsterdam .uitnodiging uit Warschau voor de boten parade voor kennis aangenomen in zijn geliefde Europa .

     1. Nico Sibelijn

      Cootje en ManX hebben elkaar gevonden in hun afkeer van homoseksualiteit. Dat is pijnlijk maar het betreft in beide gevallen bejaarde mannen. Deze onwetende generatie sterft snel uit.

     2. usb3.0

      homoseksualiteit is voor echte kerels smerig om te zien en het is tegennatuurlijk…

  2. Cootje

   Asscher gaat ten onder in zijn eigen partij. Die kunnen toch geen aangeslagen wild op het hakblok zetten. Bij de toeslag affaire zit toch een groot deel van hun achterban. En de hele verkiezing campagne in de verdedigingsstand en in de ontkenning stand gaat ze windeieren opleveren . Dus die gaat onderdruk van zijn partij op een zijspoor

  3. Logica

   De PvdA wat regeringspartij in Rutte 2. De toeslagenaffaire speelde ook in die tijd. Dat weet je bedt maar je wilt weer eens lekker treiteren Nico, of is het Ernest? Gebruik die naam ook weer eens. Ik

 3. HD

  Plakband is me voor.

 4. Cootje

  Koppen rollen in een bananen republiek??? De banken kunnen hun misdaden afkopen zonder individuele strafvervolging . Geweld oproepen wordt in Nederland wel of niet bestraft het ligt er aan welke kleur je hebt. wetenschappelijke teksten worden omgevormd tot dat ze in Nederland zijn te verdedigen . Mensen in Groningen kunnen aan het letterlijk aan het gas. In Nederland lopen 15000 veroordeelde misdadigers vrij rond die meer dan 4 maanden gevangenisstraf hebben gekregen . Als je dan in het bezit bent van een prachtig old boys netwerk . Dan slachtoffer je er een

 5. Bolkestein

  Laten wij als kiezers dan maar op 17 maart heel het kabinet Rutte doen aftreden. Dus geen stem op VVD, D’66, CDA, CU, PvdA, GL.

 6. Edjan

  ‘Kabinet bijeen om hun faalbeleid inzake toeslagendrama te bespreken’ gaan er koppen rollen?
  Nee hoor, daar hoeven we niet bang voor te zijn. Dit kabinet zal echt zijn eigen koppen niet laten rollen. Je kunt er wel naar gokken welke smoes ze gaan gebruiken. Ik houd het erop dat ze “het land in deze zware tijden van corona niet in de steek willen laten en naar vermogen verder zullen dienen”. Waar corona niet goed voor is.

  1. Brenda Welsh

   De kiezer zal dit beleid beoordelen op loyaliteit. Rutte zit stevig te paard. Daar kunnen wij rustig van uit gaan.

   1. Nico Sibelijn

    Ik ga er vanuit dat dit Kabinet zijn politieke verantwoordelijkheid erkent en aftreedt. Datzelfde zal Asscher doen.

    Het is niet goed mogelijk deze omvangrijke en schandelijke politieke systeemfout in te koken tot een beperkt aantal politici. Elk individueel aftreden is te weinig.

    1. Cootje

     Zijn we het toch ergens over eens .

    2. EvertB

     Rutte is vandaag bij het Catshuis verschenen in pak en zwarte sokken.

     1. Cootje

      Moet van middag nog naar staphorst

    3. 2030

     de strónt vlé®k is om en denkt vervolgens dat rutte terug komt met een nog linksere club

     stem sociaal , stem PVV

   2. leukeditter

    hij zit stevig te paard, maar toch dondert hij er binnenkort af, hij denkt overal mee weg tew komen de smerige landverrader

    1. Edjan

     @leukeditter.
     Ik wilde zeggen: “hij zit te paard als een paling in een emmer snot”, maar ik ben bang dat dit als “gebrekkig Nederlands” wordt afgeserveerd.

   3. Logica

    Klopt en dat paard is de Nederlandse bevolking. Het paard is al kreupel maar Rutte blijft er op zitten totdat het definitief door de hoeven gaat. Dat paard heeft overigens veel meer kenmerken van een ezel die zijn voer weggeeft aan anderen die zelf nota bene over veel meer vier beschikken.

 7. joost2

  Weet het zeker, één kop rolt zeker niet en dat is die van jokkebrok, windvaan, slijmjurk en als het heel moeilijk wordt ook onze kampioen stille “wegduiker”, zoals nu en
  dat is ….Rutte !
  Deze eindverantwoordelijke in zijn blunderende toeslagen kwestie en het geheel fout aanpakken van de corona pandemie – er was ook, ondanks waarschuwingen van dokters, van alles tekort voor goede zorg door al zijn volkomen foutieve bezuinigingen van miljoenen euro’s – met destijds zijn ex minister mevr. Schippers VVD- en nu weer als laatste in Europa de Nederlanders als allerlaatsten te laten vaccineren.

  Hij verschuilt zich weer laf, achter de keihard werkende de Jonge, CDA. Hij is in staat deze straks over van alles en nog wat de schuld te gaan geven ivm zijn herverkiezing.
  Rutte is geen echte leider en heeft nooit enige visie gehad over Nederland.
  Hij heeft niks om handen, geen gezin, geen kinderen, geen kroeg, winkeltje of bedrijf geen zorgen ! Ja een erebaantje, met vele jaren uit de staatsruif eten, dat wel.
  Aan die man hebben we niks dan alleen zijn autocue praatjes op TV om weer herkozen te worden, want dat wil hij wél héél graag !
  Rutte zelf heeft het immers nooit gedaan.
  Wiebus zal wel de sigaar worden, terwijl ook de échte mede verantwoordelijken ,zoals ex minister Asscher en de mislukte staatssecretaris mevr. Kleinsma- beiden PvdA, van het ministerie sociale zaken ook nu zonder enige maatregel ermee weg zullen komen.
  Dat is de politiek van vandaag de dag in Nederland.
  Goed opletten wat wij gaan stemmen in maart a.s.!

  1. Nico Sibelijn

   “Weet het zeker, één kop rolt zeker niet”

   Laten we hopen dat Rutte zich na zijn aftreden als premier van dit Kabinet gewoon weer kandideert als lijsttrekker van de VVD. Ik verzeker je dat voldoende Nederlanders op hem zullen stemmen om hem weer premier te maken.

   1. Linksbuster

    Tja dan komt dus dezelfde club met een paar nieuwe pionnen weer terug en heeft aftreden dus geen enkele zin.
    Zonde van de centen.

 8. Linksbuster

  Neen..het kabinet rutte zal niet aftreden.
  De arme bevolking kan tijdens deze coronacrisis niet zonder hun deskundige leiding en vooral niet zonder de jonge, de minister die bijna vanaf de uitbraak de touwtjes stevig in handen heeft en de wereld heeft laten zien waartoe nederland in staat is.
  De omringende landen sturen hun patienten niet voor niets hier naar toe.

  1. Nico Sibelijn

   Mooie ironie, eerlijk is eerlijk.

  2. Edjan

   Klopt. We doen het zelfs beter dan Zimbabwe. Hoop ik toch ..?

  3. usb3.0

   “zonder hun deskundige leiding”

   Jij hebt werkelijk geen idee waar je het zelf over hebt…

   1. Linksbuster

    Nog nooit van cynisme gehoord usb?

    1. usb3.0

     tuurlijk wel

     1. Thant dolpf

      Nee hoor, dat lieg je toch een beetje..

     2. usb3.0

      transdolfje annie klavan michel bloemkist

     3. usb3.0

      “dat lieg je toch een beetje..”

      Nee leugenaar, een beetje liegen bestaat niet net als gematigde islam is ook een pleonasme

     4. usb3.0

      Ik ben te snel, maar wat ben jij dom zeg, niet normaal meer gewoon

     5. Thant dolpf

      Nee hoor, dat zijn drie leugentjes achter elkaar… ga eerst je mond maar eens spoelen..

 9. usb3.0

  Nee hoor ze gaan kijken hoe ze elkaar uit de wind kunnen houden…

 10. 56RdK

  Er zal gerechtigheid moeten plaatsvinden, maar laten we vooral niet uit het oog verliezen dat er wel degelijk sprake was van grootschalige fraude.
  En omdat vooral niet te bagatelliseren, Nederland is namelijk met het deug- en wokebeleid al een waar paradijs voor criminelen en parasieten!

 11. 56RdK

  @Bolkestein,

  Ik volg geheid jouw stemadvies, voor meer dan 300%!

  Want is “Time to change”!!

 12. Telex

  Het komt mij voor dat er weleens betere commentaren niet door de redactie zijn geplaatst, is de robot stuk?

 13. Karel Broere

  Nu alle gedupeerde ouders een compensatie van 30.000 euro krijgen??.

  Maar 1 vraag, wanneer??? , net zo snel als de 1000 euro voor de zorg, dan is 1 ding zeker, die komt er misschien ooit wel eens, of toch niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.