Grappergate! Nederlandse faaloverheid behandelde het MERENDEEL van de ingediende Wob-verzoeken TE LAAT!

Het kabinet Rutte III mag dan wel zijn afgetreden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze geen gigantische puinhoop achterlaten. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat ministeries in de meeste gevallen te laat zijn met het verstrekken van opgevraagde documenten via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Van de 829 Wob-verzoeken in 2020 werden er maar liefst 564 te laat behandeld.

RTL Nieuws deed een uitgebreid onderzoek naar de behandeling van de Wob-verzoeken en concludeert dus dat de ministeries in de meeste gevallen de documenten veel te laat vrijgeven. Natuurlijk heeft dat een reden, want in veel gevallen dat er een Wob-verzoek wordt ingediend, is er ook daadwerkelijk iets aan de hand. Volgens RTL overtreden meerdere ministeries dan ook hun eigen wetten en regels.

In de wet is vastgesteld dat de overheid binnen acht weken, en bij hoge uitzondering binnen veertien weken, een beslissing moet nemen over een ingediend Wob-verzoek. En laat het nu juist net het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn die het vaakst met deze vastgelegde regels breekt. In 87 procent (!) van de gevallen was het departement van Ferd Grapperhaus te laat met het nemen van een beslissing over een verzoek en het verstrekken van de gevraagde informatie.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet het een stuk beter. Daar werden ‘slechts’ 14 procent van de aanvragen niet op tijd behandeld. Maar ook 14 procent is natuurlijk een schande, omdat dus ook in 14 procent van de gevallen de wet word overtreden door onze eigen overheid.

Maar, het blijft hier nog niet bij! In meer dan de helft van de gevallen waarin de Rijksoverheid wél de gevraagde documentatie verstrekte, bleken de documenten onjuist en onvolledig te zijn. RTL meldt dan ook dat in de afgelopen vijf jaar de overheid 694 keer door de rechter is aangesproken voor het (al-dan-niet-bewust) achterhouden van informatie.

Het is heel goed dat RTL Nieuws bijna gelijktijdig met de val van het kabinet Rutte III met dit onderzoek naar buiten komt. Want wat we misschien al dachten blijkt dus ook te kloppen: In ons ‘democratische’ Nederland hebben we zogenaamd de mogelijkheid om een Wob-verzoek op te vragen, alleen is het de overheid die uiteindelijk beslist wanneer en in welke vorm de aanvragen zijn of haar informatie krijgt opgediend. Tja, zo lusten we er natuurlijk nog wel eentje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. ropart

  ze komen straks gewoon weer terug, ze hebben even een adempauze.

 2. Jack Flash

  Hoe meer ambtenarren, hoe dunner de trechter.

 3. HD

  Moeten ze als corrupt demissionair kabinet nog een keer demissionair worden, Willem en Max zien handige Mark al aankomen.
  Is er geen rechter die dit gajes voor het strafbankje zet.
  Oh nee natuurlijk niet het D66 OM is niet anders.

 4. lucinde

  Lekker zeiken vandaag?

  FvD Brabant volgt landelijke partijlijn en stort in elkaar.

  In plaats daarvan morgen weer de laatste leugens van Baudet?

  1. usb3.0

   lucinde verdedigd het beleid die onze leugenaars als grappjeshuis en rutte ons voorhielden.
   Daarnaast verdedigd lucinde ook de islam met al haar verzetten, lucinde is een zeer warme pleitbezorger van de islam hij verheerlijkt het..

   1. Cor Grijpstra

    Haha ons Siemien de cocksiaan doet van zich spreken.
    Zie zijn leugens…

    1. lucinde

     Deze gore extremist verzint het ter plekke, doet Trump en Baudet na.

     Flikker op met je verzinsels.

     1. usb3.0

      Nee hoor, lucinde jij bent hier dé extremist, en mentaal zeer zwakke corretje doet er geen goed bij om lucinde te helpen, dat is afbraak namelijk..

   2. lucinde

    Lucide is hoogst verrast door de keuze die DDS maakt.

    Extreem rechts wil de USA morgen slopen en we lezen er niets over.

    Blijkbaar sympathiseert DDS met de amerikaanse terroristen.

    Zou Kenneth ook goed liggen bij deze milities?

 5. Cootje

  Ik had vroeger wel WOP relaties en die waren vliegens vlug . Sins die B er is gekomen voor P is een stuk langzamer geworden

  1. Cor Grijpstra

   @Cootje en je POEP relaties?

   1. Cootje

    Je kan niet allemaal vrienden wezen van Rob Jetten .

 6. lucinde

  Oh wacht, extreem rechts roert zich in USA, ook geen belangrijk nieuws.

  Je bent vast heel proud op je zelf boy!

  1. Cor Grijpstra

   @Lucinde
   De eigenaar van dit blog is zo trotst als een hond met zeven staarten.
   Vandaag samen met Baudet genoemd op GeenStijl.

   Wel onder de noemer wappies, maar toch.

   1. lucinde

    Herken jij DDS nog?
    Sinds de ineenstorting van FvD is vd Galien compleet doorgedraaid.

    Vraag je af of de ouders van Bart, Wout en Kenneth weten wat voor Gore rotzooi ze schrijven.

    De vader van Frits Bosch heeft op oud Hongaarse wijze zijn zoon een lesje geleerd, die zwerft nu op straat vermoed ik

  2. usb3.0

   niets over de inhoud, daar is lucinde wereldkampioen in, het is daarom ook niet geheel onlogisch dat lucinde een zeer warme pleitbezorger is van de islam saampjes met zijn antichristelijke haatzaaier corretje

  3. usb3.0

   lucinde probeert structureel in al zijn reacties, de aandacht te verleggen, poept wat over Amerika en ook dat is logisch gezien haar enorme walging voor Nederland, hij is een links extremistische islamistische randdebiel..

 7. LifeBuddy

  Hoezo kan VVD&CO pinokkio straaks weer de kant van de Criminelen kiezen?
  ”Beveiliging haven Rotterdam blijkt ‘diep corrupt’, hielp mee met smokkel 4000 kilo coke | Instagram”. Eerst moet abutalep, de vriend van erdogan daar weg!!!

 8. agenda2030

  die kale hufter is het prototype van een regent !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.