Joh! Lockdown zet geen zoden aan de dijk, RIVM: ‘Overtuigende effecten blijven uit!’

De lockdown die vanaf half december is ingegaan, heeft niet tot “overtuigende effecten” geleid, zo stelt het RIVM. Het percentage positieve tests blijft rond de 13 procent hangen, net als twee weken geleden. We zijn met z’n allen echt geen ene moer opgeschoten.

Vorige week werden er circa 410.000 mensen getest en bleek 13 procent positief. Deze week werden er 350.000 mensen getest maar steeg het percentage positieve tests juist naar 13,7 procent. Er komen dus nog dagelijks vele duizenden besmettingen bij. De lockdown lijkt dat eerder in stand te houden dan terug te dringen. “Overtuigende effecten,” zoals het RIVM ze noemt, kunnen nog niet gedetecteerd worden:

Ik denk ook niet dat we de komende weken een scherpe daling hoeven te verwachten. Mogelijk krijgen we zelfs nog een stijging te zien vanwege de feestdagen. De waarheid is eenvoudig: we staan er gewoonweg belabberd voor.

Het vervelende is nu dat we in Nederland niet echt veel opties meer lijken te hebben om het virus te bestrijden. De lockdown opheffen zou de boel namelijk alleen maar verergeren. De kans is groot dat we Duitsland achterna gaan en de lockdown zullen verlengen. Het kabinet zal vermoedelijk niet willen overgaan tot een verbod om de stad of regio te verlaten, zoals nu in de Duitse regio Saksen is gebeurd. Dan lijkt er niet veel anders op te zitten dan wachten op die vaccins en hopen dat de zorg het tot die tijd uithoudt.

Het kabinet en het RIVM zijn de situatie keer op keer blijven onderschatten. Door telkens op papier maar nét genoeg te willen doen, zitten we nu in een situatie waar het zorgpersoneel straks mogelijk het draaiboek voor “code zwart” erbij moet pakken en moet gaan beslissen over leven en dood. Allemaal omdat Schiphol en de scholen zo nodig open moesten blijven, terwijl het kabinet het drie keer op rij nog twee weken aan bleef kijken… Ondertussen zit Nederland in een lockdown die nog wel weken of maanden kan duren. Fijn, zeg!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Cor Grijpstra

  Het is in NL ook niet geweldig, maar je zal maar in Engeland wonen.
  ””””””””””””””
  In de Londense ziekenhuizen die onder de Nederlandse directeur Marcel Levi vallen, is zeker 80 procent van de ic-bedden bezet door coronapatiënten. ,,En dan hebben we de capaciteit nog verdubbeld ook”, vertelt hij. Met name de kleinere ziekenhuizen in de periferie van de stad stromen over. De grotere hospitalen in het centrum nemen dagelijks patiënten over en er mogen steeds enkele uren geen ambulances naar de kleinere ziekenhuizen toe.

 2. LifeBuddy

  Je zal maar in afrika wonen met een Snelle virus bij je en als gelukzoeker naar [nedere]land vliegen. En als je een test krijgt die Niet werkt, kan je de arische sLinkse nog jaren lang voor het lapje houden, ten koste van het Volk.

 3. M. Brandenburg

  Een ieder die naar de data heeft gekeken, en de situatie al negen maanden nauwlettend volgt kon je al minimaal vijf maanden vertellen dat een lockdown of de andere maatregelen absoluut niet werken, misschien heeft het verband met het feit dat geen van de maatregelen ooit wetenschappelijk te onderbouwen is geweest…. Je kan wel totalitair vrijheden en bewegingsruimte afnemen, maar het virus heeft daar sch*t aan, het versrpoeid zich door de luchtr en laat zich niet door mondkapjes tegenhouden, de enige die actief het virus op afstand houd is frisse en vooral verse lucht, maar dat mag van de aanhangers van de totalitaire gedacht niet gezegd worden, omdat dan geen vrijheden kunnen worden ontnomen, maar juist moeten worden gegeven.

 4. ropart

  goed dat de grenzen nu worden gesloten en de asielinstroom stop is gezet dat is niet meer als logisch, hier neemt de regering het zekere voor het onzekere, net als de lockdown die erg effectief schijnt te werken tegen de besmettingen en daardoor natuurlijk wordt voortgezet

  1. RvdBe

   Je kunt de grenzen helemaal niet sluiten om asielzoekers te weren, althans dat wordt ons al jaren wijsgemaakt.

   1. Petrazoveel

    Dat lukte anders héél goed om 8 Nederlanders te beletten vanuit Engeland Nederland binnen te komen!

 5. JFU

  Niets kan een virus tegen houden,het moet uitzieken, en dan stopt het vanzelf. Het enige wat met lockdown bereikt wordt is dat de economie totaal wordt gesloopt, duizenden mensen extra zullen sterven door uitgestelde noodzakelijke operaties, omdat corona voorrang heeft. Nog maar te zwijgen van ernstige psychische patiënten die er bij komen ,vooral door kapot gemaakte bedrijven.
  Dit nieuwe jaar wordt een ramp jaar als dit zo doorgaat.

 6. ET007

  Ik ben voor strenge maatregels indien ze een noodzakelijk iets zijn. Maar langzamerhand krijg ik slechte zin van de maatregelen. Veel schade hebben we te danken door slecht leiderschap vanuit NL en Brussel. Ook het bedrijfsleven heeft totaal lak aan veiligheid. De gevallen die ik ken, zijn hoofdzakelijk via werk en thuis opgelopen.
  Wanneer worden de bedrijven eens aangepakt?
  Nee, schade wordt beperkt op rekening van de werknemer, met name de lager geschoolden.

 7. 2030

  Normale mensen hadden dit al voorspelt bij ingang van de lock down.

  Als het niet helpt gaat rutte uitbreiden. onwetendheid en angst zijn slechte raadgevers

 8. liefdevol rechts

  Ik ben geen virus ontkenner maar wel een Corona ontkenner, de eerste de beste die mij met wetenschappelijke onderbouwing kan uitleggen waar de jaarlijkse griep naartoe is en ook de daarbij horende jaarlijkse aantal slachtoffers zal mij kunnen overtuigen. Het enige wat ze wél kunnen is de waarheid zeggen en dat is dat deze “Corona” gewoon de griep is en dat ze die bangmakerij ook al die vroegere jaren hadden kunnen doen met hetzelfde effect.

 9. usb3.0

  sinds de mondkapjes plicht stijgt ineens de “besmettingen”

 10. Peet64

  Niemand heeft het meer over Zweden. Ik kijk elke avond bij Worldometers Corona Update
  daar zie je de cijfers van alle landen. Zweden dat nooit zijn winkels of restaurants gesloten heeft heeft bijna de beste cijfers van Europa. Dat Zweden verder uit elkaar wonen is maar heel beperkt waar 80% van de bevolking woont in steden. Er werd steeds geroepen dat zij nu de vruchten van hun beleid zouden plukken of dat het nu helemaal mis was in Zweden, maar per saldo 8000 doden voor plm evenveel inwoners als België en behoorlijk koude winters maken duidelijk dat de lockdowns meer politiek dan wetenschap zijn.

 11. de ziender

  Dat vertel ik al de hele tijd. Maatregelen zijn contra-productief en totaal zinloos. Wanneer we NORMAAL hadden blijven doen was er geen ander beeld ontstaan. Sterker nog: De neuscondooms, waar ze hier bij de DDS zo’n fan van zijn, verergeren de toestand juist. Allemaal gebaseerd op bijgeloof; “Aberglaube”, totaal nutteloos is onze economie naar de donder geholpen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.