Kabinet blijft blunderen met waardeloos vaccinatiebeleid: wilde geen extra vaccins van Moderna

Nederland kreeg een gouden kans om extra Moderna-vaccins te kopen en wat deed ons kabinet? Niks. Ze sloegen het aanbod af. Maar nu blijkt dat we een vertraging krijgen op de volgende levering van vaccins is het nog maar de vraag of het afwijzen van extra Moderna-vaccins wel zo slim was. Na het afwijzen van het eerste Moderna-bod wil Nederland nu samen met de EU mogelijk alsnog extra vaccins kopen bij Moderna. Snapt u nog iets van de keuzes van het kabinet? 

Farmaceut Moderna had een aanbod klaarliggen voor Nederland. We konden extra vaccins kopen voor het vierde kwartaal – die mogelijk zelfs eerder konden worden geleverd. Het zou gaan om miljoenen vaccins maar ons kabinet heeft dit aanbod afgewezen.

Duitsland ging overigens graag akkoord met dit aanbod van Moderna en ontvangt dit jaar 50 miljoen vaccins van de farmaceut in plaats van 30 miljoen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangegeven op “meerdere kansrijke paarden gewed” te hebben. Maar schijnbaar niet op het extra aanbod van Moderna? We zien nu al dat sommige leveringen vertraagd worden, en we zijn pas in de beginfase van de Nederlandse vaccinatiestrategie. Waarom nemen we niet het zekere voor het onzekere en kopen we extra vaccins van Moderna?

Maar nu komt het: het schijnt dat Nederland ineens toch wel interesse heeft voor extra vaccins van Moderna. Er wordt nu in EU-verband gesproken over een nieuwe goede deal met Moderna. Maar waarom in eerste instantie het aanbod afwijzen, maar nu ineens naar een nieuwe deal zoeken?

“Mocht die er komen, dan overweegt Nederland serieus om daaraan mee te doen; waarbij dit uiteraard ook wordt afgewogen tegen andere opties”

Ons beleid is hartstikke inconsistent en het lijkt er soms op dat we de zaken totaal niet in orde hebben en gewoon maar wat doen. Het straalt weinig vertrouwen uit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Bokse

  Geen probleem, blijven we nog een jaartje in een lockdown

  1. Edjan

   Avondklokje erbij …

  2. Antihedo

   Het epistel is niet volledig. Deze vaccins zouden dan op zijn snelst in het vierde kwartaal geleverd worden. De auteur moet echt beter zijn best gaan doen.

 2. JochemX

  Het is nog maar de vraag of dat vaccineren iets uithaalt. Stoppen met die hoax.

  1. 2030

   Als ze nu gewoon beginnen met vaccineren weten straks precies hoeveel vaccins er overblijven. Half Nederland wenst die troep niet in hun lijf

 3. NO8DO

  Eeuwig zonde.
  Indien alle leveranciers hun afgesproken vaccins hebben geleverd en Nederland voldoende gevaccineerd is, lijkt het mij bijzonder zinvol om eind 2021 de overvoorraad van Moderna, ontstaan door afzeggingen andere Europese landen, op te kopen, op te slaan en over de datum te laten gaan.
  Kan in de toekomst DDS weer schrijven dat er onjuist ingekocht is.

  1. Stanly2000

   NO8Do, u beweert dus dat onze deskundige regering juist heeft gehandeld?
   Zie volgende item. Misschien pas iedereen gevaccineerd in 2022? Zich uitvoerig laten bejubelen op de TV bij het eerste prikje maar dan weer falen bij de volgende opdracht.
   Wat een koekenbakkers.

   1. NO8DO

    Weet jij hoeveel vaccins Nederland tegen welke prijs heeft ingekocht en kunt je op basis van deze gegevens beoordelen of het niet ingaan op deze overvoorraad aanbieding duidt op blunderen met waardeloos vaccinatiebeleid?

    1. Stanly2000

     NO8DO,
     U gaat uit van een overvoorraad of wel een teveel aan vaccins. Volgens mij is er een tekort aan.
     De prijs van een aanbieding ligt vlgs mij lager dan wanneer ik in nood raak en moet vragen om extra vaccins., maar ik kan het mis hebben. Helaas heb ik weinig vertrouwen in onze schoolmeester c.s.

     1. NO8DO

      Duitsland maakt wel van de mogelijkheid gebruik en krijgt dit jaar ruim 50 miljoen doses Moderna in plaats van 30 miljoen. <b?De extra vaccins kwamen beschikbaar omdat andere Europese landen afzagen van hun aandeel in een totaal pakket voor EU-landen van 80 miljoen doses.

  2. JochemX

   JuistNO8DO, bij de Mexicaanse griep werden de meeste vaccins ook doorgedraaid.

 4. ropart

  ook hier kregen wellicht de partij niet voor een goede prijs, marktwerking heet dat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.