Kabinet wil basisscholen binnenkort weer openen, Rutte: ‘onderzoek naar Britse variant is doorslaggevend’

Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra moet er ‘iets heel geks’ gebeuren willen de scholen niet opengaan op 8 februari. Premier Rutte tempert de verwachtingen en wijst erop dat voor hem het lopende onderzoek naar de Britse variant in Lansingerland doorslaggevend is: “We moeten even heel precies weten wat het nieuwe virus doet onder kinderen. Maar eerste tekenen zijn positief.”

Het kabinet lijkt niet van plan om de basisscholen en de kinderopvang “zomaar” open te willen gooien op 8 februari. Dat zou ook bijzonder onverstandig zijn, want het aantal besmettingen ligt gemiddeld nog steeds rond de 4.600 per dag en het onderzoek naar de Britse variant loopt dus nog.

Als de onderzoeksresultaten wijzen op een grote besmettelijkheid onder kinderen dan moet dit idee zo snel mogelijk weer van tafel. Dan laait het virus (de Britse variant in ieder geval) binnen de kortste keren weer op en kan dat niet worden gedempt, aangezien we veel te weinig vaccins hebben.

Maar als ze het zo kunnen inrichten dat kinderen wel weer naar school gaan en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de huishoudens mogelijke contactmomenten nog verder terug kunnen dringen, dan zou de eventuele schade beperkt kunnen blijven. Die kans schat ik alleen niet zo hoog in.

Het lijkt er weer heel erg op dat het kabinet wederom op de zaken vooruit loopt. Bij 4.600 dagelijkse besmettingen en nog geen resultaten van het onderzoek is het toch niets minder dan volstrekt voorbarig om nu al dit “goede” nieuws naar buiten te brengen? Waarom niet gewoon helemaal niets zeggen en rustig die resultaten af te wachten? Dan voorkom je tenminste dat je valse hoop creëert.

Hopelijk vinden ze een manier om het op een veilige manier klaar te spelen. Dat plan hadden ze echter ook gewoon eerst kunnen uitwerken en dán pas kunnen uitrollen. Nu krijgen we weer een week lang aan onzekerheid en onzinnige antwoorden van politici en adviseurs op vragen vanuit de media.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Spaanse_K0K

  Kabinet wil basisscholen binnenkort weer openen, Rutte: ‘onderzoek naar Britse variant is doorslaggevend’

  Kabinet negatief over ‘versoepeling coronaregels’ Geen einde aan lockdown in zicht!

  Soms staat het verkeerslicht op rood, soms op groen,
  Zo is er op DDS altijd wel iets te doen.

 2. Henry Higgins

  Als het Kabinet had gemeld dat de scholen op 8 februari niet open kunnen had onze Wout er welzeker schande van gesproken.

 3. Cootje

  Scholen open ? Tot 17 maart hebben we nog last van het ergste soort de Rutte variant . Al zijn alle horeca ondernemers , de amusementen business ,ZZPers de reiswereld en vele toeleveranciers uitermate tevreden met Rutte , dus hoef er voorlopig niets te veranderen want het beleid is uitstekend en doeltreffend de peilingen zijn positief voor die variante . We kijken over 6 weken wel hoe de beproevingen zijn doorstaan

 4. Catharina Malmenthe

  Zouden de kinderen daarna ook nog recht hebben op een voorjaarsvacantie?

  1. Cootje

   De ingrediënten zijn aanwezig met hun beleid onder de Engelse versie dat ze pas half maart weer voor een maandje naar school kunnen , ondertussen mag u dan op 17 maart beslissen wat u ervan vind

 5. Emma Louise

  Het kabinet brengt bij monden van Hoekstra en Rutte niet zozeer goed nieuws. Eerder spreekt zij een voorzichtige hoop uit. Een hoop op openstellen van scholen afhankelijk van het onderzoek naar de Britse variant.
  Dat is een logische denkwijze: als-dan-dus. En heerlijk duidelijk bovendien.

 6. JFU

  Scholen open?? Er is volgens mij niets verbeterd, eerder verslechterd. Het virus is als een gek aan het muteren, zoals alle virussen dit doen…maar dit terzijde. We hebben een lockdown die vele ondernemers de kop lost, we hebben een avondklok, slechts 1 maal per dag 1 persoon visite ontvangen, en ondanks dat nemen de besmettingen toe, wat aangeeft dat niets van al die maatregelen werkt. Logisch toch? Een virus houdt niemand en niets tegen. Maar goed, als dan de scholen dan toch open kunnen…..dan de rest van het bedrijfsleven ook, valt er misschien nog iets te redden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.