Kabinet moet loterij voor IC-plekken intrekken na afgang in Tweede Kamer: medici blijven de baas, ook bij code zwart

Mocht de situatie op de intensive care echt nijpend worden en er een acuut tekort aan IC-bedden ontstaan, een zogenaamd ‘code zwart’, dan gaan jongeren toch voor op ouderen. Het kabinet is gezwicht voor de kritiek van medici en de Tweede Kamer.

De regering dreigde met een spoedwet om leeftijd als selectiefactor te blokkeren, maar trok dit uiteindelijk weer in. Dat heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) laten weten aan de Tweede Kamer.

Het is maar goed ook dat de regering hier is tegengehouden. Medische professionals en ethici hebben echt wel goed nagedacht over het draaiboek dat ze hebben opgesteld voor het geval dat de situatie echt uit de hand loopt.

Voor de oppositie was dit politiek gezien natuurlijk een schot voor open doel. De afwegingen waren al gemaakt en het enige wat de oppositie (en D66!) hoefde te doen was dit te steunen. Ze hoefden er zelf niet echt een morele afweging voor te maken en die te beargumenteren. Het kabinet daarentegen kwam door deze miskleun nu over als een stel betweters die zonder expertise en puur en alleen op misplaatste morele gronden een besluit wilden doordrukken. Een kleine overwinning voor de oppositie dus!

Met een beetje geluk komt het niet eens op een ‘code zwart’ aan. Het begint er al op te lijken dat de ziekenhuizen te maken krijgen met een daling in het dagelijkse aantal coronapatiënten. Er is niet echt sprake van een trend, maar wel van een trendbreuk. Voor het eerst sinds begin december zijn er in een week tijd minder mensen opgenomen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. 2030

  Het zijn dus echte moordenaars . Eerst de I.C capaciteit halveren en dan mensen op leeftijd selecteren om af te laten sterven. Met de kanttekening dat de noodhospitalen nog steeds leeg zijn.

  Het Haages schorem moet vervolgd worden !

  1. hans-e-pans

   Als je naar de tabellen kijkt die het RIVM regelmatig presenteert en je legt ze naast de gegevens over het aantal ziekenhuisbedden en IC-bedden dan valt de algemene bedbezetting in de ziekenhuizen allemaal wel mee.

   De oplopende druk in de ziekenhuizen zal we iets te maken kunnen hebben met een tekort aan personeel en door ziekteverzuim daar. De doorgevoerde bezuinigingen in het verleden zullen eens een duurbetaalde bezigheid blijken te zijn.

 2. Cor Grijpstra

  @2030 keft al net zo hard als het kwispelende christen hondje.

  1. 2030

   het sp likkertje heeft nog steeds geen inhoud

   1. Cor Grijpstra

    @@2030
    Kom er maar vooruit, je bent een christenhondje.
    Schaam je maar niet hoor .

  2. usb3.0

   Je bent mentaal veel te zwak corretje

   1. Cor Grijpstra

    @usb 3.0 klopt, ik erken mijn meerdere.
    HeP een vriend die nogal geïnteresseerd is in uwen seriele poort.
    Durf je het aan?

    1. usb3.0

     “ik erken mijn meerdere.”

     Logisch, jij hepD helemaal niemand

 3. Piet151

  Het was al vanaf het begin een non-discussie. “Code zwart wil zeggen, dat er geselecteerd moet worden of iemand wel of niet opgenomen wordt in ziekenhuis of IC. DaIn zo’n geval gelden achtereenvolgens een aantal criteria, een stuk of tien. En de allerlaatste is, als geen enkel ander criterium uitsluitsel geeft, wel of niet die leeftijd. Die tien voorafgaande keuzen maken, dat die ultieme keuze zeer waarschijnlijk nooit gemaakt hoeft te worden. Die andere hebben te maken met verwachte ligduur, slaagkans van een behandeling, etc., etc.
  In de discussie tussen Gommers en een ethica, vorige week op TV, waren beide personen het in ieder geval zeer eens over deze onwaarschijnlijkheid. Maar na lang aandringen wilde Gommers toch wel de leeftijd als criterium kunnen hanteren, al zou het nooit nodig zijn. De ethica wilde dat niet, dan nog liever loten.

  1. 2030

   blablabla bladieblabla

   1. Thant dolph

    blub blub blub dieblub?

    1. 2030

     weinig origineel en waar bemoei je nu weer mee strónt vlé®kje , klein bemoeialtje zonder kennis !

     1. Thant dolph

      overal je neus insteken heb ik van jou geleerd, ouwe selectieve querulant.
      Wat heb jij een gebrekkige zelfkennis dat je dat nog niet doorhad..

  2. usb3.0

   Weet je wie z’n schuld het is dat deze discussie er is? de schuld van leugenclown en oppertollenaar rutte

 4. jennifer

  Er staat nergens wat de leeftijdsgrens is.

 5. Linksbuster

  Dus mocht een oudere die corona oploopt ondanks het volgen van de preventieve maatregelen en een puber die corona heeft opgelopen tijdens een illegale coronaparty wordt ziek dan kan de oudere doodvallen?

  1. Nostradamus

   Daarom moeten we vooral de ouderen en kwetsbaren beschermen. De kwetsbaren wel de keuze geven of ze ondanks de risico’s hun kinderen en kleinkinderen willen zien. Waarom moet de politiek beslissen over hun leven?
   Zorg gewoon voor corona-noodhospitalen!

   1. Cor Grijpstra

    Politiek beslist niet en dat is maar goed ook.

  2. FreeThinker

   Als de oudere alle maatregelen opvolgt, hoe kan die oudere dan Corona krijgen?

   1. 2030

    omdat het heerst ? u weet wel , griep , verkoudheid enz

   2. Linksbuster

    Aan het aantal nieuwe besmettingen te zien werken die maatregelen dus blijkbaar niet…het virus laat zich door een mondkapje niet tegenhouden.

 6. Meriadoc Brandebok

  Iets om over na te denken: als het kabinet binnenkort aftreedt, hoeft zij geen rekening meer te houden met de wil van de Tweede Kamer in de coronacrisis. De Kamer kan immers geen motie van wantrouwen tegen het afgetreden kabinet indienen. Als de Kamer een koerswijziging in het beleid wil afdwingen, kunnen Rutte en de Jonge gewoon “deze voor jullie” zeggen. Bij een demissionair kabinet is de Tweede Kamer tandenloos: het kan hoog en laag springen, maar heeft geen stok achter de deur om het kabinet mee te slaan. De zo gehate De Jonge kan dan ook gewoon blijven zitten.

  Het is raar, maar waar.

 7. ropart

  er zijn heel weinig jongeren op de ic met corona dus wat zeuren ze dat ouderen moeten wijken?, maar de bejaarden genocide gaat onder onze neus gewoon door!, dat wel.

 8. Red52

  Ja, laat die ouwtjes maar kapot gaan.
  Heeft alleen voordelen voor het algemeen belang.
  De verdiensten voor de staat zijn gigantisch.
  Minder pensioenen, minder aow, minder awbz, minder langdurige zorg en minder zorgkosten.

  De overheid verdient er alleen aan.

  De ouwtjes mogen alleen nog solidair zijn bij het betalen van de premies en belastingen en verder kop houden en bek dicht.

  1. usb3.0

   d666 is helemaal in haar nopjes

   1. AS210854

    HUMOR, 👍👍👍👍👍

 9. 2030

  QUOTE h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/1131157877/kabinet-overweegt-serieus-om-avondklok-in-te-voeren END

  Het fascisme viert hoogtij !
  Hoelang accepteren we deze onzin nog ?

 10. ervi

  Flauwekul. Er is altijd al Triage geweest voor SEH en IC. Waarbij jongeren altijd voorrang hebben.

  1. 2030

   schande voor een welvarend land

   1. ervi

    Bezuinigingen ten gunste van migratie-en klimaatpolitiek, EU afdragen en meer fout beleid.

    1. 2030

     Ik weet het.

     stem sociaal, stem PVV

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.