Hoera, het correctieve referendum komt eraan! Eerste Kamer stemt met krappe meerderheid in

Een krappe meerderheid in de Eerste Kamer heeft ingestemd met een correctief referendum. De initiatiefwet van de SP kon op 39 van de 75 stemmen rekenen. Een kleine overwinning voor de democratie, want omdat het om een grondwetswijzing gaat, moeten beide Kamers er na de verkiezingen opnieuw over stemmen en dan zal een tweederde meerderheid nodig zijn.

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft het voor elkaar gekregen dat zijn wetsvoorstel over het invoeren van een correctief, bindend referendum door een meerderheid in de Eerste Kamer werd aangenomen. In de senaat stemden JA21, FVD, D66, PVV, SP, CU, PvdD, de Groep Otten, 50Plus en één GroenLinks-Kamerlid voor. In totaal zijn dat 39 van de 75 zetels, één zetel meer dan benodigd was voor een meerderheid.

VVD, CDA, PvdA, SGP en het overgrote deel van GroenLinks stemden tegen. Met name GroenLinks en PvdA hadden namelijk liever een lagere uitkomstdrempel gehad. In het onderstaande filmpje legt Ronald van Raak uit hoe het correctief referendum eruit komt te zien:

Volgens de SP’er komt het erop neer dat het correctief referendum alleen echt correctief (dus bindend) is als er een hoge opkomst is. Wanneer dit niet het geval is, kan dit voor het kabinet en de Tweede Kamer als een raadgevend referendum worden beschouwd. Hij is er niet helemaal tevreden over, maar het is wel beter dan niets.

Na de Tweede Kamerverkiezingen moet er dus opnieuw over worden gestemd. Wilt u liever helemáál geen referendum, stem dan vooral op VVD, CDA, PvdA, SGP of GroenLinks. Dat die partijen zo klein mogelijk worden is noodzakelijk om het referendum mogelijk te maken, want het voorstel heeft dan een tweederde meerderheid nodig: vijftig zetels in de Eerste Kamer, honderd in de Tweede.

Heeft u liever wél een referendum, ondanks de hoge opkomstdrempel, kiest u dan een andere partij. Nou ja, behalve D66 dan. Want die draaien het vast wéér de nek om.

Als het correctief referendum er eenmaal is (fingers crossed!), dan is het wel een stuk makkelijker om de opkomstdrempel op termijn omlaag te brengen. En zo hebben we in Nederland tenminste de kans om onze democratie weer een stukje democratischer te maken. Het woord is nu aan ú!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. NO8DO

  FvD roept het.
  SP doet het.
  En dat is het verschil tussen roeptoeter en de doener van alweer de SP.

  1. driewerf

   Wat doet de SP dan ???

 2. driewerf

  We moeten hier een aantal reaguurders uitnodigen voor een heerlijk kopje thee. Ik denk dat we dan makkelijker een referendum er door krijgen … hahahahahaha. Maak je niet druk linkse zeikers, HET ZAL MIJ EEN ZORG ZIJN .

 3. Heras

  Geldig tot 17 maart. We hebben gezien hoe snel d66 alles terugdraaide. Zou sp dat dan niet doen? Links luistert sowieso niet naar de bevolking.

 4. Barbera

  Stem advies van Wout, stem niet op de PVDA want dat is een stem tegen een referendum

  Hoe dom kan een DDS redacteur zijn, echt dom dus…

 5. NO8DO

  word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

  TOT ZIENS ZUCK, EN DE GROETJES AAN PRISCILLA!
  Onze Facebookpagina is definitief verwijderd
  Het is klaar! Ze zoeken het maar uit!
  DDS verwijdert Facebook-pagina vanwege censuur
  Toedeledokie!
  DDS heeft genoeg van Facebook-tirannie en gaat dit bizarre censuurmedium verlaten

  Hallo mensen, hier spreekt de hoofdDRAAITOL van De Dagelijkse Standaard.

  1. Barbera

   Tja, hij had nog steeds een privé Facebook, die ging volgens aankondiging uit de lucht…

 6. Antihedo

  Dan ben ik er wel voor om zware straffen uit te delen aan politici die leugens vertellen rondom dat referendum. Ook vind ik dat de om mee te mogen doen aan het referendum men er zich in moeten verdiepen. In het referendum over het Oekraïneverdrag had bijna niemand het verdrag daadwerkelijk gelezen. Dat kan natuurlijk niet. Mensen moeten zich dan wel echt in de materie verdiepen voor ze gaan stemmen en niet afgaan op wat er op facebook staat.

  1. DubbelZout

   Daarom heb ik ook mijn bedenkingen bij een referendum
   Was er altijd voor, maar dat Oekraïne referendum heeft mij sterk doen twijfelen omdat vrijwel niemand de materie goed kent en populisten onderbuikpropaganda / alternatieve feiten verspreiden om de zaak te traineren
   Een zeer hoge opkomstdrempel is wat dat betreft een goede zaak, anders wordt het stemmen o.b.v. dagkoersen

   1. Linksbuster

    D66zout ziet het als een bedreiging voor de achterlijke linkse hobby’s.
    Dat is geen verrassing.

   2. WayneGretzky99

    Men kent de materie wel degelijk en trappen dus niet in de propaganda die de liegende en verdraaiende polletiek uitkotst.

    1. Antihedo

     Overigens hadden de mannetjes Baudet en Roos ook het Oekraïneverdrag niet gelezen. Die wisten niet wat er in stond en waar het over ging. Het was een leuk opstapje voor een politieke carriere wat bij Baudet wel gelukt is en bij Roos niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.