Linkse geldinstituten IMF en Wereldbank nu óók klimaatridders: ‘Groen economisch herstel van corona!’

Tijdens de online klimaattop van gisteren werd het al snel duidelijk: om economisch te herstellen van de coronapandemie zal ‘klimaatactie’ nodig zijn. Het IMF en de Wereldbank, gesteund door de klimaatridders bij de EU, zien een mooie kans op verduurzaming tijdens het proces naar economisch herstel.

Eerder al werd bekend gemaakt dat het ‘Covid-19-herstelplan‘ een prioriteit moet maken van het bestrijden van klimaatverandering, wat inhoudt dat de wederopbouw van onze economie gepaard gaat met flinke investeringen in duurzame energie. Ook het IMF en de Wereldbank hebben gisteren op de zogenaamde online klimaattop kenbaar gemaakt dat zij deze strategie wel zien zitten:

“En we zien klimaatactie als een mogelijkheid voor economisch herstel, vooral na de coronapandemie.”

Veel sprekers tijdens de top legden een link tussen klimaatverandering en de pandemie.

Proberen deze politici en bankiers nu écht hun duurzame agenda te verkopen via de coronapandemie? Helaas wel. De Secretaris-Generaal van de VN ziet een duidelijke link tussen de pandemie en de klimaatverstoring:

“De covid-19-pandemie heeft ons eraan herinnerd dat we het ons niet kunnen veroorloven om bekende risico’s te negeren. Klimaatverstoring is een risico waarvan we ons terdege bewust zijn. De wetenschap is nog nooit zo duidelijk geweest.”

Nu blijft het de vraag hoe ze deze waanideeën in de praktijk willen brengen. Waar gaan ze die honderden miljarden euro’s in steken? Veel landen hebben simpelweg nog nauwelijks geschikte infrastructuur voor duurzame energie. Het is niet reëel om die landen tegelijkertijd te laten te verduurzamen en de economie te laten herpakken na de coronapandemie. Een en/en-scenario is gewoon wensdenken.

Veel landen zullen al blij zijn als ze binnen enkele jaren weer economisch hersteld zijn van corona, laat staan dat ze dan ook nog eens in staat zijn geweest om deze megalomane projecten te bekostigen. Maar ja, kom met zoveel realisme maar eens aanzetten op een klimaattop, waar ongebreideld (en peperduur) wensdenken de klok slaat. En wat maakt het ook uit? Die brave belastingbetalers betalen de rekening van al die utopische wensdromen tóch wel!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Loelap

  De IMF en VN top. Zeer rijke stinkerds, met een exorbitante levensstijl, die niets anders doen dan de hele wereld overvliegen. En deze mensen gaan dan het klimaatprobleem aanpakken, laat me niet lachen.

  1. Jack Flash

   Na corona de volgende hoax.
   Lucratief.
   Alleen niet voor Jan doorsnee.

 2. Neko-

  Twee projecten tegelijk, die elkaar op een aantal vlakken raken.

  Een wijziging van project 1 hier heeft gevolgen voor project 2 daar, die dan vervolgens tegen issues aan loopt.

  Projecten mengen is een heel slecht idee…

 3. Nostradamus

  En waar niet over gepraat wordt is het terugdringen van het aantal vervuilers. Oftewel, een wereldwijde geboortebeperking. Want we moeten natuurlijk doorgroeien to 50 miljard mensen of beter, 100 miljard mensen op deze kleine planeet. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, toch? Of toch niet?
  Een economische macht is afhankelijk van zoveel mogelijk arbeiders. Het liefst slaven en naar Chinees model.

  1. Piet151

   @Nostradamus
   Ik ben het deels met je eens, behalve de door jou genoemde cijfers van 50 of 100 miljard en je laatste zin dan. Maar inderdaad, overbevolking moet tegengegaan worden. Dat kan met drie soorten interventies, die gelijktijdig aangepakt moeten worden. En alle drie worden sterk beïnvloed door de klimaatverandering. In willekeurige volgorde zijn dat:
   * Een lagere kindersterfte stimuleert kleinere gezinnen, dus verbeter de gezondheidszorg.
   * Beter opgeleide mensen krijgen minder kinderen, dus verbeter het onderwijs.
   * Betere inkomens leiden tot kleinere gezinnen, o.m. omdat de oudedagsvoorziening beter geregeld is. Zorg dus voor een verbeterde economie.

   Laat nou juist de klimaatverandering deze drie factoren negatief beïnvloeden. Juist het IMF en de VN hebben de instrumenten om hier wat aan te doen. Het betekent, dat we de gezamenlijke investeringen in die landen moeten opvoeren, puur uit eigen belang.

   1. Nostradamus

    De 50 en 100 met 9 nullen erachter is een zwart scenario waarvan ik hoop dat het niet de bedoeling is. De laatste is een sneer naar de huidige wetgevers. Landelijk en EU.
    Ik ben het verder met je eens. ‘Ik’ zou daarom ons school systeem aan willen passen. Terug naar de kern! Dit zodat er weer meer leraren bijkomen. Leraressen hebben we genoeg. Een groot aantal leerkrachten met bepaalde moraal, die we hier kunnen missen, die kunnen dan in die andere (arme) landen voor onderwijs zorgen. Investeer in mensen en niet alleen met geld. Geld komt niet op de juiste plek aan.

    1. Piet151

     @Nostradamus
     Je geeft een manier om het onderwijs ginds te verbeteren. De bedoeling begrijp ik en helpt de ontwikkelingslanden zeker. Maar ik denk wel, dat ik dan met mijn kinderen meeverhuis.
     Zullen we dan hetzelfde met de medische wereld doen? En met onze bedrijven? Dan hebben eigenlijk de belangrijke dingen geregeld. Dus gewoon onze welvaart delen. Die arme landen hebben tenslotte ook aan onze welvaart bijgedragen, terwijl ze er tot nu veel minder van profiteren. Dat is wel zo eerlijk en geeft ook meer garantie voor vrede en voortdurende welvaart. Gewoon uit eigenbelang, dus eigenlijk. Maar daar is niets mis mee en wordt iedereen beter van.

     1. Nostradamus

      Onze bedrijven zijn toch al naar China vertrokken? Tijd om er weer een paar terug te halen. Gelijk veiliger en schonere productie.
      En nee, welvaart delen op jouw manier is niet de oplossing. Je gaat daar maar naartoe om hunnie op het zelfde niveau te tillen als in de Westerse landen die over het algemeen de zaakjes wel op orde ‘hadden’.

      Veel plezier met je gezin in Afrika! (of elders) 😉

   2. ManX

    De ideologische bevlogenheid van de groene dominee PeterPan151 druipt er weer van af. Als je wat aan Afrika wilt doen (waar de grootste geboorte-explosie plaatsvindt), ruim dan eerst die dictators op in enkele tientallen landen die al 30 jaar of langer regeren en het gros van de ontwikkelingshulp doorsluizen naar Zwitserse bankrekeningen.

 4. Antihedo

  Het milieu is booming business en er is veel geld te verdienen.

 5. Cycle25

  Ondertussen vliegen & verspreiden we er lustig op los,

  h*tps://www.flightradar24.com/47.79,13.74/5

  Ga toch weg met je klimaat bagger, de CO2 riolering staat wagenwijd open.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.