Minister Eric Wiebes (VVD) treedt af met grote leugenverklaring: ‘Heb niet ontdekt wat ik anders had kunnen doen!’

VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is per direct opgestapt. In zijn verklaring tegenover de pers deed hij een paar stuitende uitspraken waardoor het lijkt alsof hij er gewoon tussenuit knijpt en zo snel mogelijk het stokje over wil dragen nu het hem te heet onder de voeten is geworden.

Eric Wiebes deed bij zijn aftreden enkele… opmerkelijke… uitspraken. Hier de eerste:

“Ik voel mij niet schuldig, ik voel mij heel zwaar medeverantwoordelijk.”

Dit is op zichzelf al vreemd, want hoe komt het dat hij zich niet schuldig voelt als hij zich wel “heel zwaar medeverantwoordelijk” voelt?

De tweede:

“Ik wil nu oplossingen en geen Haagse perikelen. Daarom heb ik besloten zelf per direct uit het kabinet te stappen. Dan kunnen we dat politieke hoofdstuk overslaan en kan het kabinet op volle kracht naar de oplossingen.”

Hier doelt hij op het feit dat als hij als minister was blijven zitten, dat de aandacht zou worden afgeleid van het zoeken naar oplossingen en in plaats daarvan zou zijn gegaan over hem en zijn rol in de toeslagenaffaire. Het klinkt heel nobel, maar in feite hangt hij hier gewoon een mooi verhaal op om zijn eigen falen ietwat te verbloemen.

En dan de laatste:

“Ik heb niet kunnen ontdekken wat ik redelijkerwijs had kunnen weten of doen om dit te voorkomen. En dat maakt het alleen nog maar verdrietiger.”

Is dit nou die creatieve geest waar Rutte het over had? Iemand die zo out-of-the-box kan denken komt niet op het idee om een uitzondering te maken voor de gedupeerden? Dat had juist prima gekund, vooral als hij op tijd de Tweede Kamer had geïnformeerd zodat zij ook betrokken konden worden bij het opzetten van zo’n uitzonderingsmaatregel.

Het zag er allemaal heel aandoenlijk uit zoals Wiebes het podium verliet en ons vlak daarvoor deze uitspraken meegaf, maar we hoeven er allemaal geen zak van te geloven. De VVD-minister probeerde tot op het laatste moment zijn eigen hachje te redden en veinst nu ineens een blijk van empathie. Empathie waar menig ondernemer tijdens de coronacrisis, of de mensen in Groningen, niet op hoefden te rekenen.

Het is dus een fijn idee dat Eric Wiebes geen minister meer is. Maar die krokodillentranen hadden écht niet gehoeven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. jennifer

  Dit zijn nu echt personen die ronduit walgelijk zijn met hun leugens, om uit te kotsen dit seniele figuur.

  1. Brenda Welsh

   Er is een fractie lijder die uit zijn partij stapte en weer intrad, zonder morren werd dat geaccepteerd. U kent hem vast wel. Uitgerekend deze man gaat ons nu vertellen hoe hij het wil gaan maken. Hij kan zo maar weer weg zijn. Wees op uw hoede!

   1. Forlan

    Zat die ook in het kabinet dan deugtrut?

   2. usb3.0

    je moet je bek houden brenda

 2. Duckday

  Leugens bedrog hoogmoed en waanzin. Deze bewindslieden hebben geen enkel moraal
  Een heel kabinet treed af ze vinden het zo verschikkelijk.MAAR TOCH KOMEN ZE WEER TERUG ALS LIJST TREKKER en gaan op de oude voet verder.
  En weer krijgen we vriendjes helpen vriendjes aan dik betaal de banen geschikt of ongeschikt. het zijn gewoon walgelijke personen die als schijn sorry en een zielig gezicht trekken. Breek nu eens eindellijk het kartel en geef die partij de kans om te bewijzen wat zij weer geven dat waar te maken zodat we eens weten wie de waarheid verteld en op komt voor nederland en zijn bewoners.Uit de EU en EU zal weer de macht naar dit mooie land gaan laat U niet bang maken want de EU maakt meer kapot dan ons lief is.

 3. roodkapjelusttaart

  Volgende week, worden veel van die criminele gearresteerd, in meerdere landen.

 4. Bunky01

  Walgelijke man. Komt straks wel weer terug via het old boys network in een goudgerande baan. Kortom, allen die hier voor verantwoordelijk zijn, ook ambtenaren dienen verwijderd te worden zonder kans op een nieuwe overheidsfunctie en dienen persoonlijk te worden vervolgd.

 5. Flach

  Ongelooflijk, dat ze nog met een ‘rechte rug’ kunnen lopen met zo’n ongelooflijk zwaar dik bord voor hun kop.

  Eigenlijk zijn ze toch wel héél zielig, ik moet er niet aan denken dat ik als zo’n glibberding door het leven zou moeten gaan, die spiegels kunnen ze iig wel weggooien, want die waarheid kunnen ze toch niet aan.

 6. andergeluid

  Wat hij anders kon doen is afstand doen van zijn wachtgeld omdat hij een spoor van vernielingen achter laat eerst Groningen door gas aardbevingen ook bij de belasting die hij wel even zou reorganiseren een grotere puinhoop achter liet dan het al was.
  alsof het niet genoeg is dit heeft miljoenen dan wel miljarden gekost weg met dit hele kabinet er zou een Plakkaat Van Verlatinghe aangevochten moeten worden dan moeten ze weg dit is nog steeds rechtsgeldig ..

 7. Linksbuster

  Wiebes…” ik weet niet wat ik moest doen”.
  Prima geschikt als leider van de RIVM…(tip).

 8. Meriadoc Brandebok

  Wiebes was zeker een eersteklas brokkenpiloot. Hij maakte een puinzooi van de Belastingdienst en sloeg met een puinhamer in op Economische Zaken. Het was een misser van Rutte om die vent in functie te houden.

  De rest was, op Zijlstra na, uiteraard wel compente bestuurders.

 9. RvdBe

  Alleen van die spitting images kop van Wiebes wordt je al niet goed.
  De l*l beweert niet te weten wat hij fout gedaan heeft, maar hij dondert wel op wat een l*l ben je dan.

 10. Henry Higgins

  Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat Wiebes zou loog in zijn verklaring. Wout doet dat wel maar maakt op geen enkele manier aannemelijk waarom dat het geval zou zijn. Zolang hij daartoe niet in staat is moeten we spreken van ongegronde laster.

  1. agenda2030

   de huis strónt vlé®k heeft kennelijk de verhoren van de commissie niet gevolgd. wiebes faalde in Amsterdam en wiebes faalde bij het rijk

   welke gemeente is het eerst aan de beurt voor een burgemeester postje waar deze mislukkeling kan inschuiven ?

  2. NO8D0

   En weer een nieuwe nick

 11. peter450

  Niet alleen Wiebes moet opstappen maar ook een aantal directeuren van de diverse ministeries. Die hebben niet alles of weinig doorgegeven aan de ministers. Ook diverse rechters/justitie moeten zich kapot schamen door alles klakkeloos van de belastingdienst over te nemen.

 12. Mireille

  Het positieve wat zich uitgekristalliseerd heeft in heel deze treurige affaire is dat er aandacht wordt geschonken aan naamsdiscriminatie. Positief bij sollicitaties, zo krijgt Jamina of Farida
  sneller een kans op de arbeidsmarkt.

  1. Linksbuster

   In je dromen….

 13. Lucky Luke

  Hypocriet mannetje.

 14. sonny

  Als iemand opmerkt, dat het merendeel van de toeslag ‘slachtoffers’,een migratieachtergrond heeft, is het meteen etnisch profileren!
  Vreemd!
  Het is namelijk een feit!
  Overigens velen weten het niet, maar de fiscus staat in zijn gelijk!
  Ze moeten echter diep door het stof omdat de privacywetgeving de fraudeopsporing onmogelijk maakt!

  1. agenda2030

   dit is een misvatting

 15. Michael M

  Naast de toeslagen affaire en daarnaast wat men de afgelopen jaren ook niet zijn vergeten is dat toen met de vermogensrendementsheffing van 1,5 procent over 4% spaarrente dat doorgaans onveranderd bleef en door de fiscus werd aangehouden en daardoor miljoenen mensen jarenlang de dupe waren van een beleidsvoering waarin alleen de fiscus vanaf 2008 tot het nieuwe stelsel werd ingevoerd ervan profiteerden. De banken gaven al na 2008 geen 4% rente meer. En de mensen welke jarenlang bij rechtzaken na rechtszaken eerlijkheid trachten zijn eigenlijk met het nieuwe stelsel waarin toen ook de huidige minister van financiën uit deel maakten destijds opnieuw beduveld. Hoe betrouwbaar is dit 10 jaar kabinet Rutte dan nog. Kijk maar terug destijds hoeveel ministers op diverse posten fout naar fout maakten en na velen malen van motie van wantrouwen de meesten toch nog bleven zitten en een andere functie toebedeeld kregen. En zo kunnen we nog even eindeloos doorgaan. De bonnetjes affaire, de belastingfraude, miljarden euro’s in de zorg verdween, eigenlijk teveel om op te noemen. Je kunt een dik boek met 1000 pagina’s vullen wat de afgelopen jaren heeft huisgehouden in Rutte, 1,2,3 kabinetten. En nee, als je de ere aan jezelf kunt houden en je bent een mens dan stapt het hele kabinet op en dan zou je ook niet als minister president je opnieuw verkiesbaar moeten stellen. Kun je beter nooit doen.

 16. Graaf1807

  Ik wist direct toen ik hem voor het eerst zag wat hij anders had kunnen doen: 2e hands autoverkoper ipv politicus.

 17. Duckday

  Breek het LEUGEN kartel en stem PVV daarna uit het monsterverbond de EU baas weer in eigen land.Maar lees ook eens het boek De ravage van tien jaar Rutte – Thierry Baudet en Paul Frentrop er gaat een deur open.

 18. usb3.0

  Sterker nog, de belastingdienst vordert gelijk het geld weer terug van die mensen, ze zijn werkelijk helemaal van de pot gerukt, mensen worden opgejaagd wat is dit voor een achterlijk zooitje..

 19. Bes Tolen

  Kortom. Wat er werkelijk gebeurt, wordt bewindslieden normaliter nooit duidelijk. Het geeft aan, dat de overheidsorganisaties grote gebreken kennen wat informatiegehalte betreft. De kwaliteiten ontbreken, die echt nodig zijn. Onderschatting is hier altijd al aanwezig en dat houdt dus o.m. overschatting in van de huidige interne en administratieve organisatie. De juist hier benodigde mensen d.w.z. waar onder van academisch veelal post doctoraal/master niveau krijgt de overheid niet. Die mensen zijn schaars en de salarissen zijn te laag. Ja, de hele waardering is er waarschijnlijk niet. En dan juist bij de hoogste en hogere leiding. Er zijn juist hier ook meer externen met een zakelijke instelling nodig waar de leiding niet gemakkelijk omheen kan. De organisaties zijn naar binnen gericht. Wellicht leidt dat ook tot veel vervelende niet ter zake doende baasjes.

 20. Bes Tolen

  Michaël M. De box 3 is zo langzamerhand nog discriminerend voor de autochtone bevolking ook waar er nu al miljoenen lieden uit vreemde landen in Nederland wonen. Velen hebben hun belangrijkste bezit in hun buitenland. Denk ook aan erfbelasting. Andere mogelijkheden wat inkomen betreft zijn bepaalde groepen ook wel gegeven. Dat komt allemaal niet goed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.