Ongelooflijk! D66 is één keertje verstandig: ‘artsen en ethici kunnen beter over patiëntkeuze IC beslissen dan politici”

Het kabinet werkt aan een verbod op leeftijdsselectie voor de IC, terwijl artsen en ethici daar al een weloverwogen besluit voor hebben opgenomen in een draaiboek voor ‘code zwart’. Voor het eerst sinds lange tijd komt er iets verstandigs uit de mond van Rob Jetten, die zegt: “Zij kunnen dit beter overzien dan politici. Dus is het onze politieke keuze het vertrouwen te geven aan mensen die er verstand van hebben.

We mogen allemaal graag kritiek uiten en ergernis spuien over Rob Jetten, Sigrid Kaag en D66 in het algemeen. Het is nu eenmaal een elitaire en verwaande eurofiele ambtenarenpartij die onze organen tot staatseigendom wil uitroepen. Maar soms, héél af en toe, hebben ze een keer een goed punt.

Vandaag is zo’n dag, nu VVD-minister Tamara van Ark aangeeft een wet te willen schrijven waarin wordt verteld dat volle intensive cares door middel van loting moeten gaan bepalen wie nog toegelaten wordt en wie niet.

Rob Jetten is het daarmee zeer oneens:

Zorgprofessionals hebben aan het begin van de pandemie al hun zorgen geuit over welke keuzes er moesten worden gemaakt als het echt helemaal de verkeerde kant op zou gaan met de coronacrisis. Het kabinet durfde daar toen de handen al niet aan te branden, want voor zulke moeilijke keuzes is nooit veel draagvlak te vinden. Maar draagvlak of niet, in het uiterste geval zouden er wél keuzes gemaakt moeten worden. Dus gingen artsen en ethici zelf maar aan de slag.

De richtlijn zoals zij die zijn overeengekomen is dan ook prima. Want zeg nou zelf, het is toch ook niet te verkopen dat we middenin het zwartste scenario iemand van 90 gaan redden terwijl we iemand van een jaar of 20, met dezelfde overlevingskans, maar laten gaan? Het is en blijft een bittere pil, maar in zo’n geval moeten we toch echt achter de keuze voor het redden van die jonge twintiger gaan staan.

Pluspuntje voor D66, dus, dat ze die intensive care-loting blokkeren! Maar die raken ze vast snel genoeg weer kwijt: het is immers de partij van Rob Jetten en Sigrid Kaag, nietwaar?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. hans-e-pans

  Bij de prtij D66 weten ze het dus wel.

  Waarom laten ze dat alleen maar weten aan de kiesgerechtigden als er verkiezingen aankomen?

  1. Mireille

   Ik ook, het schema is klaar. Daarna is er wel weer wat anders om over te plassen.

 2. Fortiori

  Rijnmond.nl/nieuws/202740/Wie-krijgt-wanneer-welke-prik-en-waar-Dit-is-het-vaccinatieplan. Circuleert binnen whatsapp groepen

 3. ikweetwatikwil

  Er mogen geen keuzes gemaakt worden. Ze hebben maar te zorgen dat er voldoende IC bedden zijn, daar betalen we voor;

  1. Spaanse_K0K

   Ze hebben maar te zorgen dat er voldoende IC bedden zijn, daar betalen we voor;

   Bij welke zorg verzekeraar zit u en waar staat dat in de polis?

   1. ikweetwatikwil

    In mijn polis staat NIETS over keuzes maken. Waar komt u eigenlijk vandaan KOK. Onder welke steen ligt u.

    Inderdaad heeft het alles met bezuiniging te maken en mensen die niet betalen maar wel hulp willen.

    Ik wil wout wel eens zien springen als de keuze tussen een 10 jarige en een 30 jarige is. Tussen een 50 en een 70 jarige.

   2. Duckday

    Dank deze regering VVD CDA CU D66 (groenlinks PVDA)is alles naar de klote geholpen. In de 10 jaar dat Rutte het beleid voort zetten is alles kapot gemaakt. er zijn miljarden aan het buitenland over gemaakt dat geld zien we nooit meer terug Dank zei het hoogmoed waanzin en belust op macht project DE EU En EURO dat nog niks heeft bijgedragen aan welvaart werkgelegenheid voor de normale man vrouw in dit land.We hadden een zeer goed zorgstelsel maar dat moest zo nodig marktwerking Hoe dom ben je om dat in te voeren.Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen

  2. usb3.0

   Precies Iwwiw, keuzes die gemaakt worden omdat een paar randdebielen jarenlang hebben bezuinigd

  3. Flach

   Het is een wereldwijd probleem, niet alleen in Nederland. Mensen worden nu eenmaal ziek van het virus op een wijze waardoor ze hulp nodig hebben, op een wijze die we niet eerder hebben meegemaakt. Al blijven er mafketels die vinden dat het een griepje is. Want bij griep lopen ook de ziekenhuizen over ondanks allerlei maatregelen. 🙁 😀

 4. usb3.0

  De d666 is een schande voor de mensheid net als veel reaguurders die het hier mee eens zijn..

  1. Flach

   Helemaal mee eens. En wat ik ook verbijsterend vind, is dat de partijen die normaliter de gordijnen in vliegen als je het hebt over euthanasie en abortus ed. nu stilletjes in de schaduwen verdwijnen. Wat een wereld. 🙁

 5. Flach

  Dus wat hun betreft wassen ze hun handen in onschuld en gaan we openlijk over tot het discrimineren op leeftijd. Er zijn genoeg oude mensen die het prima hebben overleefd na een opname op de ic, maar de politiek vindt het niet nodig het voor de pensioengerechtigden *kuch* oudere medemens op te nemen.

  Sterf het maar af, want je bent minder waard dan een jongere. Al kan je misschien nog wel jaar leven. Als het gaat over hoeveel iemand waard is, kan ik nog wel een voorbeeld geven. Ik ken zat oudere mensen die ik stuk voor stuk veel meer waard vind, dan bv zware criminelen die vaak ook nog jong zijn, en toch al verziekt voor de rest van hun leven 😉

  Schandalige opmerking, absoluut niet politiek correct, too bad. Als er dergelijk schandalig beleid en discriminatie naar voren wordt gebracht alsof het ‘normaal’ is dan is mijn reactie uit hetzelfde vat gegoten. :X

  1. Flach

   een woordje vergeten:
   “Al kan je misschien nog wel 30 jaar leven”

  2. 2030

   dank u wel meneer rutte met uw bezuinigingen om de EU te voeden !

   Daar moet je dankwoord naar toe.
   stem sociaal, stem PVV

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.