Peiling: vertrouwen in overheid enorme klap gekregen door toeslagenaffaire

Uit een nieuwe peiling van Kantar blijkt dat veel mensen het vertrouwen zijn verloren in ons bureaucratisch systeem en de overheid. Zowel linkse als rechtse kiezers verliezen het vertrouwen in de overheid als instituut. En dat is niet zo verwonderlijk als we kijken naar wat er allemaal mis is gegaan bij de toeslagenaffaire. 

In de peiling van Kantar zien we hetzelfde wat we ook bij andere peilingen zien. De VVD verliest enkele zetels maar blijft vooralsnog op eenzame hoogte staan. Wat wel opvallend is is dat zowel linkse als rechtse kiezers het vertrouwen in de overheid kwijt zijn.

Opmerkelijk genoeg blijven Rutte en de VVD veelal buiten schot. Terwijl de VVD toch echt de afgelopen tien jaar aan het roer stond. Zij zijn, mede met de PvdA en CDA die ook jaren aan het roer hebben gestaan, verantwoordelijk voor het verlies in vertrouwen. Dat de VVD torenhoog blijft staan in de peilingen hebben ze wellicht te ‘danken’ aan de coronacrisis. Veel kiezers kiezen liever voor het bekende – dus nogmaals Rutte als premier – dan het onbekende.

Veel kiezers, of ze nu pro-Rutte zijn of niet, kiezen liever voor stabiliteit. Ook al raakt dit hun portemonnee hard. Uit de peiling blijkt wel dat VVD-stemmers enorm trouw zijn aan hun partij en het systeem. Velen blijven een groot vertrouwen koesteren in de overheid. Bij de VVD staan alle neuzen dezelfde kant op.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Nostradamus

  De meeste VVD-ers en CDA-ers krijgen toch geen toeslagen en wanen zich elite.

  1. Albion

   Jammer dat het afnemende vertrouwen nooit zorgt voor een ander geluid. Uitermate deprimerend vooruitzicht om tot in de lengte der dagen dat VVD gezever en die Rutte te moeten aanzien.
   Ik stem maart waarschijnlijk voor het eerst PVV.

   1. Nostradamus

    Daarvoor moet de MSM ‘gereorganiseerd’ worden. De MSM is (extreem)links en een spreekbuis voor het kabinet. Staat ver weg van onafhankelijke nieuwsvergaring want wie betaald, bepaald. Nooit kritisch naar links en altijd aanvallend/demoniserend naar rechts.

    1. Barbera

     ”wie betaald, bepaald.”
     Je kunt als voorbeeld dit blog of de PVV nemen.

     ”Daarvoor moet de MSM ‘gereorganiseerd’ worden.”
     Hoe dat moet kun je altijd vragen aan Orban.

     1. driewerf

      of Rutte en aanhang die kunnen er ook wat van

     2. WayneGretzky99

      Die heeft in ieder geval nog geen enkele, onrendabele asiel eiser opgenomen en gijzelt als het hem uitkomt de hele euSSr. En voor dat alles betaald ie geen piek maar houd ie gewoon zijn hand op. Wie doet het nou verkeerd.

    2. Henry Higgins

     “want wie betaald, bepaald”

     Nee, wie betaalt, bepaalt.

     1. driewerf

      Onze smeersmoel is weer uit geleuterd vuile taalnazi

     2. Nostradamus

      Hahahaha, Henry zonder inhoudt!

  2. Meriadoc Brandebok

   Je slaat de spijker op de kop: de VVD, D66 en CDA zijn vooral populair onder de middenklasse. SP, PvdA en PVV kennen vooral een stevige achterban onder de arbeidersklasse en de onderlaag van de samenleving. Als gevolg daarvan zal de laatste groep zich gemakkelijker identificeren met de slachtoffers van de toeslagenaffaire.

   1. Nostradamus

    Je hebt gelijk. Ik was D666 vergeten 🙂 🙂 🙂

    Ik heb ooit ook VVD gestemd. Toen het nog een liberale partij was. Lang geleden dus.

    1. Barbera

     Waarom die extra 6?

     1. Linksbuster

      Duivels 666 doos.

     2. driewerf

      Cor is een beetje dom hahahahahaaa

    2. Logica

     Ja Nosyradamus, en ik heb vroeger D’66 gestemd. Meerdere malen zelfs. Maar dat was ten tijde van Hans van Mierlo.

   2. Jack Flash

    Ik heb veel met middenstanders te maken gehad, maar die zijn niet bepaald blij met de VVD.
    Jij kletst toch aardig uit jouw nek MD.

    1. driewerf

     Het is de angst JF die het linkse gepeupel parten speelt . Dat liegen en bedriegen gaat alleen maar erger worden .Maar het is wel zo dat als je veel liegt je ook veel moet onthouden. En dat begint nu zo’n beetje op te spelen .

   3. Linksbuster

    Q…VVD, D66 en CDA zijn vooral populair onder de middenklasse…….
    Moet zijn:
    VVD, D66 en CDA zijn vooral populair onder de minder begaafden.

   4. Logica

    Heb je hier betrouwbare cijfers van Brandebok? Ik ken wel een paar VVD stemmers. Die zijn niet zo met politiek bezig. Ze hebben goede salarissen maar zijn geen miljonair. Voor hen is stemmen op Rutte hetzelfde als fan zijn van een voetbalclub. Al speelt bijvoorbeeld Feyenoord al jaren klote, je wordt niet opeens fan van Sparta of zo.

 2. Aborifa

  Zijn alle “gedupeerden” onschuldig. Verkeerd invullen van een formulier gebeurt ook opzettelijk.

  1. werikke

   precies. niet zomaar 30k geven en schuldenvrij. mij maak je niet wijs dat niemand fraude heeft gepleegd dus wel onderzoeken ipv zomaar geven

 3. Barbera

  PVV en het FvD gaan als een speer 🤣

  Eerst maar eens de peiling van de Hond zien.
  Die zit er altijd het dichts bij.

 4. werikke

  heb al jaren geen vertrouwen in overheid. Als je nu pas geen vertrouwen hebt snap ik niet waar je afgelopen jaren bent geweest

  1. Barbera

   Overheid is toe aan een update.

 5. driewerf

  Dit doet mij ergens aan denken .O ja het lijkt wit Rusland wel . De zittende president is met grote meerderheid herkozen 85% van de stemmen blah blah blah .

 6. Henry Higgins

  De toeslagaffaire is het directe gevolg van de hysterische oproepen van met name Wilders om zwaar in te grijpen na (een weinig omvangrijke) toeslagfraude door Bulgaren.

  1. werikke

   geweldige man die Wilders denk dat ik op hem ga stemmen

   1. Henry Higgins

    Dat verbaast me niet, werikke.

    1. werikke

     gelukkig maar zou niet willen dat je van je stoel valt van verbazing en dan iets breekt

  2. Nostradamus

   Vraag aan de nederlands bevolking of bulgaren recht hebben op nederlandse toeslagen. 99,9999% zegt NEE! HH (heil h…) zegt JA!

   Natuurlijk moet er streng op toegezien worden. Maar beter was het om toeslagen af te schaffen en gewoon, indien arbeidsovereenkomst, opvang gratis te maken. Dan kunnen werkende mensen gewoon werken, en jij onzin plempen op DDS.

  3. Piet Klein

   Henry, het is zeldzaam dat Rutte en zijn kartel hun oren laten hangen naar Wilders. Het zij hun eigen keuzes geweest om te willen ingrijpen op fraude en ze zijn zelf verantwoordelijk ervoor dat ze de aansturing zo slecht hebben gedaan dat veel onschuldigen in diepe ellende zijn gestort. Ze zijn er zelf verantwoordelijk voor om al het mogelijk te doen om dit dossier in doofpot te houden.

  4. usb3.0

   hewinrich ziet alles liever onder het tapijt geschoven worden..

 7. Piet Klein

  Dat de kiezers die op VVD, CDA, het partijkartel, willen stemmen voor stabiliteit gaan is misschien beleving die ze er zelf bij hebben maar ze gaan allerminst voor stabiliteit. Op vele dossiers heeft Rutte en zijn ploeg er een redelijk chaos van gemaakt, het toeslagendossier, de woningmarkt, de pensioenen, de coronacrisis, de negatieve rente op spaarrekeningen, het vertrek van de Britten, de zorg, een van de duurste van Europa en nog te weinig capaciteit in ziekenhuizen en op ic’s, de verdeeldheid in de samenleving allemaal dossiers waarop er instabiliteit is gecreeerd. Misschien weten of willen deze kiezers niet naar ander partijen omdat nieuw rechts, de PVV hen totaal niet aan spreekt. Kiezers die de chaos van Rutte zien zouden er goed aan doen eens met blanco startpunt te kijken naar deze partijen. Zoek je stabiliteit dan is het zeker dat je af moet van het partijkartel.

  1. werikke

   verstandig betoog

  2. Nostradamus

   +++++++++++++++++++++++++++++
   x
   +++++++++++++++++++++++++++++

  3. Beukman

   Piet kleint:
   Zoek je stabiliteit dan is het zeker dat je af moet van het partijkartel.

   En op wie moeten we dan wél stemmen voor de zo gewenste stabiliteit?

  4. Henry Higgins

   Zolang er geen enkele reden is om aan te nemen dat de populistische partijen deze problemen hadden kunnen voorkomen lijkt het me toch verstandiger op professionele en fatsoenlijke partijen te blijven stemmen. Dat partijkartel is zo gek nog niet.

   1. usb3.0

    Ja vasthouden aan het zinkende schip is veiliger natuurlijk..

   2. Piet Klein

    Welke fatsoenlijke partijen, VVD, CDA, D66, toeslagaffaire, doofpot, bonnetjes affaire, afhandeling Groningse aardbevingen, extra doden door foute aanpak bij de start van de corona crisis etc. 1000 euro van Rutte, referendum van D66 etc. Chaos dossiers, wat is er professioneel en wat is fatsoenlijk. Zijn deze partijen wel professioneler dan de ‘populistische partijen.Zijn deze partijen wel fatsoenlijker dan de populistische partijen. Toen de gedoog combinatie met de VVD weigerde Wilders het korten op de koopkracht. Rutte heeft altijd alleen maar op de kosten gelet en dit grotendeels door het pakken van de burgers, dat is een rem op de economie. Het vergroten van de koopkracht is stimulans voor de economie en ook voor de staatsinkomsten. Ik denk een betere oplossing dan de kosten koning Rutte, Rutte heeft ons van top positie naar een midden positie weten te krijgen op economisch prestaties. Wellicht Henry nog eens goed kijken naar de resultaten van kartel zowel economisch als ethisch, misschien nog een checken in de Van Dale wat professioneel en fatsoenlijk betekent. Wilders is scherp op de islam niet zo heel verwonderlijk als zowel de islam en ook de gematigde islam in samenwerking met Rutte het niet voor elkaar krijgen en Wilders mag leven als een gevangene in eigen land. Kijken we naar het partijkartel en kijk je serieus naar hun resultaten dan is het flink mis met het partijkartel en worden de kansen voor NL een stuk beter als we afscheid kunnen nemen van het partijkartel.

 8. usb3.0

  Keihard afstraffen die imbecielen..

 9. Robert Leiden

  Het Volk gaat kiezen.
  Uit de peilingen (peilingwijzer.nl) blijkt dat de regeringspartijen de meerderheid houden.
  Dat kiezers vooral de belastingdienst en ambtenaren verantwoordelijk houden voor de toeslagen affaire, niet de ministers.
  VVD blijft met afstand de grootste ondanks paar zetels verlies.
  Dat PVV 2e of 3e partij wordt, 1 zetel verliest en FVD en JA21 een zetel winnen.
  PvdA kont op 3 zetels winst.
  Kortom, er zal weinig veranderen.
  Hooguit wat andere gezichten op ministerposten.
  De boze blanke man blijft een kleine minderheid.
  Wij blijven in de EU.

  Het blijven peilingen, hooguit wat schommelingen in de marge. Maar doorslaggevende veranderingen zullen er niet zijn.

  1. ManX

   “De boze blanke man blijft een kleine minderheid”, zegt de tevreden burgerman Robbie Leiden die doodsbenauwd is voor zelfs maar de kleinste verandering zoals het een bekwame autist betaamt. ‘Alles gaat fantastisch’, kraait hij met overslaande stem.

   1. Robert Leiden

    O nee hoor. Aantal zaken kunnen zeer zeker beter.
    Maar het idee dat populistische partijen ooit een meerderheid zullen halen is naïef.
    Om toch nog wat zeteltjes erbij te halen zullen Thierry en Geert altijd blijven provoceren en beledigen en daarmee tegelijkertijd ook in de eigen voet schieten.
    Als de keuze een brallende boreale student is of een geblondeerde indo met obsessie tegen Islam, of een zakenkabinet die soms fouten maakt, dan zullen de meesten voor dat zakenkabinet gaan en die fouten voor lief nemen.
    De coalitie zorgt er voor dat het de ene keer wat linkser van het midden is en de volgende keer wat rechtser.
    Maar dat extreme van SP, PVV en FvD blijft een minderheid.
    Zij bedienen hun deel van de verkiezingsmarkt.
    Prima, maar verwacht geen premier uit die hoek.

 10. Bes Tolen

  In de politiek gaat het om de grootste veelvouden van belangen. Er wordt systematisch vuil gespeeld, verwarring scheppen is permanent, de verantwoordelijken worden er nooit op aan gesproken. Daar blijkt dat de mensen maar weinig tot niets door hebben. Dat zie je ook aan de Nederlandse bevolking. De grootste sukkels leven nu. De slavenhandelaren lachen zich rot. Juist zij worden het meest ontziend, wat bewijst dat misdaad het uiteindelijk altijd wint. Dat is de uitkomst van deze tijd. De partij van de slavenhandelaren wordt gesteund. Niet alleen ”de negers” zijn zo dom. Het is wel de hoogste tijd, dat zij het door krijgen. Want dat zal duidelijk het grootste effect geven. Hoog nodig. De anderen zijn tot niets meer in staat. Niets meer door.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.