Slapjanus Rob Jetten is om: flipfloppend D66 gaat akkoord met ‘iets latere’ avondklok

Ja hoor, D66 is om! De avondklok wordt vandaag ‘gewoon’ ingevoerd. Rob Jetten van D66 wil nog “antwoord op vragen” die hij gesteld heeft, maar smeekt het kabinet al half om het tijdstip gewoon wat later te maken. Dus niet om 20:30 uur, maar om 22:00 uur of om 23:00 uur. Als een politicus dat doet weet je: het pleit is al beslecht.

Vandaag debatteert de Kamer over het invoeren van een avondklok. Tijdens de termijn van de halve D66-leider Rob Jetten werd hij geïnterrumpeerd door Geert Wilders. Want, herinnerde Wilders zich, een week geleden zei Jetten het helemaal eens te zijn geweest met Wilders’ visie op de avondklok. Die mocht er nog lang niet komen, alleen als het water ons écht aan de lippen stond “en er files van ambulances bij ziekenhuizen” stonden.. maar opeens lijkt het erop dat D66 óm is; dat de partij de avondklok van Rutte wél gaat steunen. Het besluit om de avondklok in te stellen werd immers unaniem gesteund door het kabinet… Wat inhoudt dat minister Sigrid Kaag, de lijsttrekker van D66 bij de verkiezingen, er óók voor heeft gestemd.

Vind Jetten dan niet meer dat de avondklok alleen door het kabinet in leven gestemd mag worden?

Nou ja, zei Jetten, in die week tijd is er plots een hele hoop veranderd. “Als we niet uitkijken wordt de Britse variant dominant,” aldus Jetten‒ hoewel we dat vorige week ook al wisten. En dan wordt de vraag of de avondklok een “proportionele maatregel is?” “Mijn fractie,” zei hij verder, “worstelt daarmee.” En daarom wil hij antwoord op vragen over de handhaving en de effect die dat heeft op de politie.

Maar wacht eens, zei Wilders daarop, dat was de vraag niet. Hij vroeg Jetten of hij nog steeds zo gepassioneerd de avondklok afwijst zolang “het water ons niet aan de lippen staat.” Kan het niet anders gedaan worden, harder inzetten op vaccineren, en andere oplossingen. Waarom al “het paardenmiddel inzetten?”

“Ik ben ook nog steeds helemaal niet enthousiast,” aldus Jetten. Het is, gaf hij toe, “een hele grote beperking van de vrijheid.” Maar, oh ja, “we moeten serieus meewegen” dat er een “Britse mutatie” is. En dat die mutatie heel veel schade kan gaan aanrichten. Dus dat is toch heel anders opeens allemaal. Toch wil hij antwoord: kunnen andere maatregelen niet ook effectief zijn? “Wat is de impact op het sociale welzijn van mensen, de psychische gezondheid van mensen?” Daarom wil hij weten: waarom wordt er niet gekozen voor een later tijdstip?

Natuurlijk slaat dat antwoord nog steeds nergens op. “Het lijkt erop dat D66 door de knieën is,” aldus Wilders. “Kan het niet om negen uur, om tien uur, om elf uur of om twaalf uur?” Als dat het standpunt van Jetten nu is, is het Wilders al lang duidelijk: D66 steunt de avondklok straks gewoon. Het is einde oefening met onze vrijheid. Nederland wordt geregeerd door een regime dat lak heeft aan onze burgerrechten én de psychische gezondheid van mensen, en D66 vindt het prima.

Korte tijd later werd Jetten wéér geïnterrumpeerd: tijdens die interruptie gaf Jetten toe dat als het kabinet het tijdstip verandert waarop de avondklok ingaat D66 daar vrijwel zeker wél mee akkoord gaat. Dan zou het gaan om bijvoorbeeld 21:30 uur of 22:00 uur. Dat zou vrijwel zeker “tot een ander oordeel” leiden in de D66-fractie.

Met andere woorden: Jetten is klaar. Hij is om. D66 steunt het invoeren van de avondklok, ze willen alleen dat het wat later ingaat dan het kabinet wil. Als het kabinet daarmee akkoord gaat is het geregeld.

En ja, dat doet het kabinet natuurlijk, want dit was intern daar al lang bekend. Kweek dus alvast maar uw zitvlees, want dat wordt veel binnenzitten de aankomende avonden. Met dank aan dit kabinet… en de eeuwig zwalkende nietsnut Rob Jetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. agenda2030

  Wie had anders verwacht dan ?

  1. ropart

   weer een stap dichterbij naar het kartel,vvd,cda̶,d66, pvda

 2. Linksbuster

  D66 wil maar wat graag deelnemen aan ratte 4.

 3. Kleurloze Politiek

  Das tenminste een verstandige partij die niet zijn oren laat aanhangen aan arrogante egoïstische andere partijen die alleen zichzelf denken.. en als het straks echt fout gaat dan is het natuurlijk de schuld van een andere want die hadden de avondklok moet in instellen….

  Net zoals bij de eerste golf.
  Eerst schreeuwen om een harde Lockdown a la Frankrijk en Spanje en vervolgens de verwijten om de economische gevolgen..
  Tja wat je dan.

  1. agenda2030

   gisteren aan je gevraagd wat de directe positieve effecten van een avondklok kunnen zijn. Helaas geen antwoord.

   Wie er inhoudsloos staat te schreeuwen is daarmee overduidelijk geworden !

   stakker

  2. Linksbuster

   Tegen zoveel naïviteit is geen kruid gewassen..je bent meer karakterloos dan kleurloos.

 4. ropart

  heb even gemist hoe hij denkt over een veel zinvoller vliegverbod.

 5. Linksbuster

  h*tps://twitter.com/i/status/1351865224660398080.

 6. Monty

  Hij is niet de eerste politicus die in een nachtje van mening veranderd.

  65 toch 67

 7. jennifer

  Zo is D66 dat was toch al veel eerder bekent. Dus alweer laten ze zien hoe onbetrouwbaar ze zijn, de pluche onder de kont van hun is belangrijker als hun rug recht houden. Hun uitspraken voorheen hadden zowiezo al geen waarde en kon men geen geloof aan schenken.

 8. Yoyo

  Niet verrassend: de elitaire ultieme labbekakken- club AD66 is met een drogreden om.
  U weet weer waar op u in geen geval moet stemmen.
  Helder.

 9. Piet Klein

  Wat een top politieke inbreng. D66 weet koersen te verleggen, statements te maken, de wereld te veranderen althans voor D66-ers. Voor ieder ander is dit ordinaire koehandel, mag het onsje meer of minder zijn. Helaas zijn de berichten die rondwaren niet erg bemoedigend. Israël, dat een hoog tempo in vaccinatie heeft met Pfizer, moet constateren dat na één inenting bescherming van het vaccin onder de 50% ligt en dus behoorlijk tegen valt. Er zijn indicaties op basis van wetenschappelijk onderzoek dat het vaccin niet werkt tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant. Er bestaat en kans dat de corona ons veel langer blijft bezig houden dan we nu hopen. Of de avondklok een substantieel effect zal hebben dat moet gaan blijken want het wellicht is het vooral van toepassing op een deel van de Nederlandse samenleving die het wat minder heeft met corona-maatregelen. Dit politiek en publicitair uitmelken van het corona dossier dat Rutte en nu ook weer Jetten doet, het hoeft voor mij niet, de belangrijkste boodschap die ze afgeven is dat ze met beleid en visie niet veel hebben en met publicitair hypen des te meer.

  1. jennifer

   Ja Piet waar ze helemaal goed in waren is het belastinggeld van de Ned burger naar hun geliefde palesteinse club brengen zo goed waren ze altijd.

 10. Cootje

  Als je je ballen levenslang al niet goed gebruikt en niet op de goede plek zitten kan je ook niet rationeel denken. Als de lucht niet zuiver is kan je niet helder denken . Eens een draaikont altijd een draaikont , letterlijk en figuurlijk

 11. Cootje

  Slapjanus is dat een uitleg van de vriendengroep van jetten ? Een draaikont in al zijn proforma zowel letterlijk als figuurlijk kan je niets van verwachten als dat je hoofd bestanddeel is.

 12. Piet Sahut

  Ik wil hé-lé-maal niks van D’66, Jetten of Kaag dus ook dat half uurtje niet. Gewoon om 20:30 binnen zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.