Stikstofbeleid blijkt wereld op z’n kop: de vervuilers worden gespekt met miljarden euro’s belastinggeld

De overheid is weer eens flink wat aan het verpesten én zet de veehouderijbedrijven daarbij in een kwaad daglicht. Stikstofemissierechten lijken er namelijk toe te leiden dat provincies veehouders in de praktijk ruim 18 miljard euro belastinggeld cadeau gaan geven!

Het idee achter de belasting op uitstoot is eigenlijk vrij simpel. Het doel is om de vervuiler te laten betalen. Om te mogen uitstoten kan het bedrijf dan emissierechten kopen. Als de hoeveelheid beschikbare rechten afneemt, worden ze duurder. Op die manier worden vervuilers langzaam uit de markt geprezen en worden de beschikbare emissierechten ontzettend duur, waardoor het voor vervuilende bedrijven uiteindelijk rendabeler is om in emissiearme technieken te gaan investeren.

Hetzelfde principe is men in Nederland nu ook toe gaan passen voor stikstof. Bouw en industrie kunnen ‘stikstofruimte’ kopen of huren van veehouderijbedrijven die een natuurvergunning hebben. Maar wat er nu dreigt te gebeuren is dat die veehouderijbedrijven, die hun vergunningen voor een prikkie van de overheid hebben kunnen kopen, nu ineens op een flinke berg goud blijken te zitten. De vraag naar stikstofemissierechten blijkt enorm, dus gaat de prijs flink omhoog.

Dat zou allemaal niet zo erg zijn als het puur zou gaan om private bedrijven die met hun eigen geld die emissierechten kopen. Dat moeten ze zelf weten. Het probleem zit hem hier: wat als een provincie een vervuilend bedrijf uit wil kopen? De overheid heeft zichzelf (en dus de belastingbetaler) hier flink genaaid, want nu moeten er torenhoge bedragen worden neergeteld voor rechten die diezelfde overheid de vervuilende bedrijven zélf heeft gegeven! Oeps!

En dat blijkt een héle grote ‘oeps!’ te zijn, want het gaat hier om ruim 18 miljard euro en er is zelfs al een hele handel in ontstaan. Niet zo gek ook, want ‘de overheid betaalt toch wel’, is de gedachte.

Het is weer milieugeklungel van de hoogste orde. Het levert bar weinig op en kost dus letterlijk miljarden voor de overheid om nu nog veehouderijen uit te kopen, die vrolijk mogen blijven uitstoten als ze dat willen. Iets wat de overheid een doorn in het oog is, want dan kan er weer niets gebouwd worden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. ropart

  en het meeste vlees is voor de export.

 2. Nostradamus

  Incompetente (R)overheidsorganen. Wat een verrassing…

 3. Linksbuster

  Onze fatsoenlijke en bekwame bestuurders incompetent….al deze democratisch gekozen , gedreven en zich belangeloos voor ons welzijn vechtende ambtenaren incompetent?
  Ja..dat valt niet te ontkennen…dat blijkt keer op keer!

 4. Henry Higgins

  Wout erkent in elk geval dat boeren vervuilers zijn. Hij meent dat de vervuiler moet betalen.

  Mooi deze boodschap op DDS aan te treffen.

  1. usb3.0

   heinrich erkent dat er dus een stikbeleid is die de keihard werkende boeren de nek om doet draaien, het beleid dat ervoor moet zorgen natuurlijk dat er nog meer land vrijkomt voor de vattavals die miljoenen subsidies opslurpen en vervolgens hetgeen ze produceren weggeven aan het buitenland…

  2. driewerf

   iedere minuut van de dag hier aanwezig volkomen nutteloos geval spaanse pielemoos

 5. Drollevanger

  Stikstof is een uitstekende meststof. Voor veel planten onontbeerlijk. Er zijn een aantal planten, ik meen vlinderbloemigen die stikstof rechtstreeks uit de lucht(die voor 78% uit stikstof bestaat)kunnen halen. Planten die dat niet kunnen wordt en werd rechtstreeks stikstof via mest ed verstrekt.(Chilisalpeter=vogelmest van zeevogels gewonnen op eilanden voor de Z-A merkaanse kust)
  Dus stikstof is uitstekend voor de meeste planten, het is alleen niet leuk voor het plantenleven dat met weinig stikstof toekan en wordt overwoekert door planten die niet rechtstreeks stikstof uit de atmosfeer/bodem kunnen halen.
  Stikstof(onontbeerlijk voor het meeste leven) is niet vergiftig, zoals nu vaak wordt gesuggereerd. (zonder stikstof geen bloemkool of wortels op ons bord)
  Blijkbaar viert bij dit kabinet de onkunde op alle punten hoogtij. Toch ook een prestatie.
  (Van de winst op exportvlees worden onze uitkeringen betaald).

 6. Drollevanger

  Al de uitkeringen in dit land verstrekt, worden door werkenden opgebracht, waaronder boeren.
  Iedereen die tegen harde Nederlandse werkers is mag vrij in Tsaad of Ghana gaan wonen. Eet smakelijk.

  1. Telex

   Die hebben juist hierheen

 7. leeuwvanvlaanderen

  Een goede reactie van drollenvanger, een korte aanvulling.
  Chilisalpeter een natuurlijke stikstofmeststof uit Chili wordt in verhouding niet veel meer gebruikt.
  Stikstof zelf is niet schadelijk, het is ook niet nuttig voor de natuur; hoewel het 70% van de lucht uitmaakt om ons heen. Het gaat om de stikstof verbindingen. In de natuur ontstaan die op 2 wijzen; bij onweer en bij de in het artikel genoemde vlinderbloemigen. De voor landbouw noodzakelijke verbindingen ontstaan in Nederland op 2 plaatsen; in Sluiskil (Z-Vl) en Zuid Limburg (vroegere staatsmijnen) waar stikstof uit de lucht ten koste van heel veel energie (en CO2 uitstoot) aan waterstof enzv. wordt gebonden en in korrelvorm aan de boeren wordt geleverd. De boeren zijn dus doorgeefluik en kunnen op deze wijze goedkoop voedsel produceren en wl op zo n grote schaal dat we wel moeten exporteren. En goedkoop voedsel voor het gepeupel dat is wat de Bovenbazen willen; goed voor de overige economie en consumptie

 8. Drollevanger

  Wij hadden als Nederland een uitstekend zorgsysteem. Het onderhoud ervan betaalden we mede via de opbrengst van onze export. Deze export werd voor een flink deel geproduceerd door boeren en tuinders. Elke kilo vlees, tulpen of bloemkool die wij via onze boerenkennis exporteren, maar ook op ons bord krijgen, maakt het voor ons makkelijker om de uitkeringen aan mensen die het slechter hebben dan de gemiddelde Nederlander, uit te betalen.
  Daarnaast kunnen we met die verdiende centen onze dijken verzorgen en natuurgebieden omheinen, enz.
  Iedereen die profiteert van onze wegen akkers en infracultuur kan dat alleen doen omdat men zelf, of anderen aan deze landelijke verdienste heeft meegedragen.
  Niks op deze wereld is voor niks.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.