Trump-bannende Big tech is de nieuwe Chinese Communistische Partij: ‘VS niet langer land met vrije meningsuiting!’

De vrijheid van meningsuiting is op z’n retour, meent Frits Bosch. Radicaal links censuurbeleid trekt via social media als Twitter en Facebook een dwangbuis over het hoofd van de samenleving, waardoor de vrijheid van meningsuiting verdwijnt: “Dit riekt naar de strategie van de Chinese Communistische Partij!”

Twitter heeft het profiel van Donald Trump verwijderd. Apple heeft Parler gesloten. Bedenkelijk. De Verenigde Staten lijken niet langer een land van vrije meningsuiting, maar een land van ‘corporate’ oligarchie. Aanvankelijk zag Big tech zichzelf enkel als ‘platform’, zonder redactionele inhoud of positie, conform de drukker van een krant. Toen werd het hen (voornamelijk Mark Zuckerberg) duidelijk dat hun alomtegenwoordigheid hen niet alleen invloed gaf, maar ook brute macht die politiek ingezet kan worden. Ze werden aangespoord om ‘verantwoordelijk’ te zijn, om geen nepnieuws te drukken en geen valse informatie te verspreiden. Zuckerberg: “Wij kunnen niet altijd weten wat waar en wat niet waar is” en: als een belangrijk persoon het zegt, dan moeten we het melden.” Er aanhoudende druk op Facebook en Twitter een ​​standpunt in te nemen, de ‘waarheid te verdedigen.’

Dus de onderliggende vraag werd: is een ‘politiek standpunt innemen’ voor Big tech hetzelfde is als ‘het juiste doen’? “Is ‘het verdedigen van de normen en waarden van een democratische samenleving’ een diepe waarde die u uitdrukt, of verschaft u gewoon een anti-Trump-verklaring’? Is het een uiting van uw ethische en maatschappelijke overtuiging, of geeft u zich over aan partijpolitiek?

Ben Domenech, juridisch expert van The Federalist Publisher, zegt dat Facebook en Twitter hun vrijstellingen onder de Communications Decency Act moeten verliezen door het verbieden van accounts op hun platform. Maar Sectie 230 van die wet beschermt sociale mediabedrijven tegen aansprakelijkheid voor inhoud die hun gebruikers plaatsen. Deze sectie stelt Twitter en andere sociale media vrij van verantwoordelijkheid voor hun inhoud.

Maar het misbruiken van marktmacht door Big tech heeft het mogelijk gemaakt om niet alleen hun concurrentie te vernietigen, maar ook om conservatieven het zwijgen op te leggen. Domenech: “Je zou in een kapitalistisch systeem niet willen zien dat klantenbestanden worden afgesneden of ondermijnd, waardoor ze geen toegang meer hebben tot je producten. Maar dat kost echt niet zoveel kracht als een argument als je 99% van de markt in handen hebt zoals Apple en Google.

Ook ‘corporate’ media laten zich niet onbetuigd. Ze willen wraak en willen iedereen straffen die in de regering-Trump heeft gewerkt en de aanhangers van Trump. Randall Lane, Chief Content van Forbes Media, kondigde aan dat “Forbes degenen die voor Trump logen verantwoordelijk houdt in een “waarheidsafrekening.” Lane beweert dat de mediagroep deze ongekende actie onderneemt als reactie op de aanval op Capitol Hill.

Big tech neemt niet alleen de president onder schot, maar ook zijn vele supporters en alle apps die Twitter moeten vervangen. Big tech doet wat de grondwet de regering belet te doen: een sociale standaard in Amerika handhaven. Dit riekt naar de strategie van de Chinese Communistische Partij, die met het Chinese sociaal kredietsysteem hetzelfde beoogt.

In China zijn dit soort praktijken gewoon, maar hun regels zijn in ieder geval duidelijk. In de VS kunnen grote techbedrijven echter hun servicevoorwaarden wijzigen wanneer ze maar willen. Geen van de normen die ze zeggen te zullen hooghouden is dan ook serieus bedoeld. Ze komen neer op: ‘Als we je niet mogen, dan komen we van je af en zullen we een reden vinden waarom.’ Het valt niet te hopen dat deze censuurdrift naar Europa overwaait.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Spaanse_K0K

  Jammer Fritzzzz.
  Had gehoopt op een reisverslag van uw vakantie in Hongarije.

  1. lucinde

   Komt nog. Frits gaat ons vertellen dat vrijheid van meningsuiting in Hongarije.

   Ik kijk uit naar de foto’s

 2. lucinde

  Joepie! Frits is terug.

  Ik miste hem al, past perfect in het doorgeslagen en volledig geradicaliseerde DDS.

  Fijn dat Frits als groot bewonderaar van Poetin en Orban ons meeneemt in zijn zorgen over vrijheid.

  Ik hoop dat ik als ik net zo oud ben als Frits (jaartje of 90?) toch iets wijsheid en zelfreflectie heb.

  1. Nostradamus

   Spreek voor jezelf. Jij komt doorgeslagen als volledig radicale naar DDS om je extremistische gedachten te ventileren. Je hebt ook andere websites daarvoor. Vraag maar aan Jesse Klaver.
   Als je zo doorgaat haal je van ergernis niet eens die 90. Hoeveel jaar nog?

 3. Beukman

  Pеⅾоfіеⅼеո en mensen die aanzetten tot geweld worden inderdaad geweerd van een aantal sociale platforms, maakt niet uit of die figuren links of rechts zijn.

  De vergelijking met de Chinese communistische partij gaat niet op. De tech-bedrijven waar het om gaat zijn kapitalistische ondernemingen die streven naar het maken van winst. Al te grote vuiligheid is slecht voor hun reputatie en zal dus leiden tot omzetverlies.

  Wie zich een beetje gedraagt op een dergelijk medium, heeft niets te duchten. Trump heeft op twitter nog lang bescherming genoten als wereldleider (zie
  blog.twitter.com/en_us/topics/company/2019/worldleaders2019.html )
  maar nu moet hij er net als iedere burger ook aan geloven.

  Wil je een platform waar de absolute vrijheid van meningsuiting heerst – dus inclusief scheldende presidenten en реⅾоfіеⅼеո? Ga je gang, het staat iedereen uiteraard vrij om er een te beginnen. Als er genoeg markt voor is, zou dat geen probleem hoeven zijn.

  Wel een waarschuwing: totale vrijheid van meningsuiting op een sociaal platform leidt in de regel tot anarchie en chaos.

  1. JochemX

   Nou Beukman, daar ben ik het gedeeltelijk mee eens, totale vrijheid van meningsuiting op een sociaal platform leidt in de regel tot anarchie en chaos. Vreselijk dat BLM- en Antifa-terrorisme en dat manipuleren van de verkiezingen is ook niet fraai.

  2. Nostradamus

   “De vergelijking met de Chinese communistische partij gaat niet op”

   Ik vind anders China zichzelf behoorlijk kapitalistich opsteld. Geldt natuurlijk alleen de communistische parij want die duldt geen concurrentie. Zij maken o.a. met slavenarbeid enorme winsten waarmee zij over heel de wereld onroerend goed en bedrijven opkopen. De door hun veroorzaakte pandemie helpt hun daar nu behoorlijk bij.
   China schijnt zich ook ingekocht te hebben bij veel MSM. Vooral in de VS. Daarmee sturen ze de opinie. Je zou bijna denken dat jij, en anderen als jij, ook op die loonlijst staan.

   1. Thant dolph

    Als je verder gaat op die door jou ingeslagen weg zou je ook bijna zeggen dat veel kernreageerders op de loonlijst van Poetin staan.

   2. Beukman

    Het verschil is dat in China alles door de staat wordt ցесоոtrοⅼееrd, Damus, terwijl westerse organisaties als twitter en youtube opereren volgens de kapitalistische regels van de vrije markt.
    You can’t eat the pudding and have it.

    1. JochemX

     Nee Beuk, door de CCP, en die bedrijft Staats Kapitalisme. Het mechanisme is vrijwel hetzelfde. Monopoliseren van productie en meningen, de ultieme macht.

     1. Beukman

      Je zegt het zelf: “staatskapitalisme”. Youtube en twitter zijn geen staatskapitalisten maar opereren in de vrije markt.
      Sterker nog: Trump, die altijd zo was voor minder invloed van de staat, wil dat deze vrije bedrijven door de staat worden beteugeld.

    2. Nostradamus

     “de kapitalistische regels van de vrije markt”

     Precies waar China in opereert. Als gesloten communistisch land op de vrije markt van het Westen.

     Twatter, YouBurp en G00chel hebben zichzelf, gesteund door groot kapitaal, een monopolipositie verworven omdat er geen regulerende wetgeving omheen zat. Zie hier in het digitale tijdperk de gevolgen. Grote commerciële bedrijven opereren als sensuur en gaan bepalen welke informatie wij mogen zien. Gesteund door de politiek die hun ook steunt.

     Het gekke in dit verhaal is dat die kapitalistische wijze gesteund wordt door extreem linkse politiek. Waarom denk je?!

     1. Thant dolph

      Grote commerciële bedrijven opereren als senzuur en gaan bepalen welke informatie wij mogen zien.

      Het lijkt erop dat je in de war bent met de Chinese zoekmachine. Die is inderdaad prima in staat om alle de Chinese Communistische Partij onwelgevallige informatie eruit te filteren.

      Probeer dat maar eens ijskoud te beweren voor een zoekmachine als Google.
      Alle rottigheid die je kunt fantaseren over welk onderwerp dan ook kun je wel terug vinden. Inclusief kritiek over de zoekmachine zélf.

 4. Monty

  Als jij je in een hotel misdraagt wordt je er ook uitgezet.
  Kan zelfs zijn dat je op een zwarte lijst komt.

  Of moet een rechter nu gaan bepalen of je een klant wel of niet mag weigeren?

  1. JochemX

   Nee, maar je kunt wel achteraf naar de rechter. Het handelen van het hotel moeten redelijk zijn. Bij de meeste platforms zijn de ‘huisregels’ willekeurig en volstrekt ondoorzichtig. De slager keurt zijn eigen vlees.

 5. Rieks

  De vrijheid van meningsuiting is niet in gevaar, niet alleen verkeerde conclusie maar leidt af van werkelijke bedreigingen van de democratie. We hebben namelijk ondermaatse volksvertegenwoordigers en leiders, ook internationaal. Leiders die verkeerde prioriteiten stellen, meelopen met hypes, zonder stevige eigen visies. Leiders die komen bovendrijven door vriendjespolitiek of door gebrek aan beter. Veel blinde ambitie: Hillary (gelukkig weg, hoop ik), Merkel, vreselijk en onbegrijpelijk dat ze daar nog steeds zit na die doden op de Weihnachtsmarkt; Boris Johnson, staat nergens voor; en Rutte natuurlijk, fantastisch manager maar zonder visie voor dit land. En in de Scandinavische landen moet je vrouw zijn anders bereik je niets. En over de Kamerleden is ieder woord teveel: voor de meesten telt alleen maar de 110 mille per jaar. Sommigen hebben nauwelijks politieke ervaring maar komen in de Kamer omdat de linkervleugel, vrouwenafdeling of de milieuclub binnen de partij ook iets moet krijgen. Kortom, ellende alom. Emigreren is het beste alternatief.

 6. Linksbuster

  5 “reakties” van linkse trøllen op een rechts forum…juichen censuur van anders denkenden toe.

  1. Thant dolph

   Kun je verwachten van die zogenaamde trøllen.

   Reaguurders die zover doordraven dat ze, zonder Blikken Of Blozen, een ieder die zich níet als Alt-rechts positioneert “marxist” noemt moeten krachtig worden tegengesproken.

   Anders gaat het van kwaad tot erger en worden ze volgende maand al “terroristen” gelabeld.

   Het gevoel voor politieke nuance dreigt bi deze ‘rechtsen’ geheel zoek te raken..

 7. Ritter

  Onderstaande is een gedeelte van pollster John McLaughlin of McLaughlin & Associates uit het onderzoek wat ze hebben gedaan.
  ===========================

  “Over het algemeen toonde de peiling aan dat het afzetten van Trump in de laatste dagen van zijn presidentschap alom niet populair is. Bijna driekwart van alle kiezers “is het erover eens dat pogingen van Pelosi en de Democraten om te proberen de president af te zetten nadat [verkozen president] Joe Biden is beëdigd, politiek gemotiveerd zouden zijn om te voorkomen dat de president weer meedoet aan de volgende verkiezing; zijn bescherming van de geheime dienst wordt geschrapt en voorkomen dat hij een presidentiële bibliotheek heeft ”, aldus de memo.”

  Een meerderheid van de kiezers, 65 procent, zegt dat Biden en House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) “dit erger maken en het land verdeeld houden” door Trump te blijven aanvallen.

  ht*ps://www.washingtonexaminer.com/washington-secrets/exclusive-60-call-impeachment-a-waste-of-time-big-tech-backlash-for-censoring-trump

  1. Beukman

   En hier een paar polls die een meerderheid laten zien voor impeachment:

   The CBS poll found 55 percent of Americans favoring his impeachment, and another survey out this week from Politico and Morning Consult showed 53 percent of voters supporting it. The Quinnipiac poll (conducted by phone, unlike the online-based CBS and Politico polls) found 52 percent of voters supporting the president’s removal from office.

   nytimes.com/2021/01/13/us/politics/trump-polls.html

   Een meerderheid van de kiezers, 65 procent, zegt dat Biden en House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) “dit erger maken en het land verdeeld houden” door Trump te blijven aanvallen.

   Nogal een gotspe om dit te beweren. Het had niet veel gescheeld of Pelosi was opgeknoopt aan de galg die de Trumpaanhangers bij zich hadden.
   Kennelijk mogen Trump en zijn aanhangers een gewelddadige aanval op de democratie uitvoeren, waarna vervolgens hun tegenstanders hun andere wang moeten toekeren, want anders verdelen ze het land.

 8. Ritter

  De realiteit is dat de aanval op het Capitool geen unieke gebeurtenis was. Het was eerder een directe voortzetting van het politieke geweld dat linkse groeperingen, gedomineerd door BlackLivesMatter en Antifa, sinds mei vorig jaar in steden in heel Amerika hebben gepleegd.

  BLM- en Antifa-relschoppers hebben kleine bedrijven platgebrand en geplunderd en de spaargelden en middelen van bestaan ​​van tienduizenden Amerikanen vernietigd. Gewapende en gewelddadige relschoppers bestormden en vernietigden een politiebureau in Minneapolis. Ze belegerden een federaal gerechtsgebouw in Portland en vernielden het huis van de burgemeester.

  Politici van de Democratische partij steunen gewelddadige groepen als BLM en Antifa maar mogen gewoon hun Twitter account houden en worden nergens geband.

  Terwijl BLM- en Antifa-relschoppers een strook door het hele land verbrandden, zelfs toen politieagenten en burgers werden gedood en gewond, steunden democratische politici op lokaal, staats- en nationaal niveau hen. Terwijl hij afstand nam van het geweld, steunde Biden hen. In een televisie-interview eind augustus drong vicepresident Kamala Harris de stoottroepen aan en omhelsde ze.

  In een gesprek met Stephen Colbert zei Harris over de BLM en Antifa relschoppers: “Pas op voor iedereen. Ze zullen niet stoppen voor de verkiezingsdag in november, en ze zullen niet stoppen na de verkiezingsdag … Ze zullen niet opgeven en dat zouden ze ook niet moeten doen.”

  De media, waaronder socialemediagiganten Facebook, Twitter en YouTube, steunden de relschoppers. Hun hashtags waren trending en hun geweld werd witgekalkt, zelfs toen mensen werden gedood en gewond en hun chaos $ 2 miljard aan schade toebracht aan de Amerikaanse economie die al gehavend was door het coronavirus.

 9. Seneca

  Geachte heer Bosch,
  Uitstekend topic en zo de vinger op de zere plek leggend. gezien de reacties van spaanse kok, lucinde, en beukman bewijzen dat zij allen – zoals door u treffend omschreven – marxisten zijn. nu wil ik nog aannemen dat er er lieden zijn die het marxisme aanhangen uit een gevoel van ‘rechtvaardigheid’. daar is bij genoemde lieden geen sprake van. het zijn lieden die koste wat kost hun links verderfelijk gedachtegoed over de wereld, in ieder geval over NL willen verspreiden.

  1. Thant dolph

   Marxisten? Geradicaliseerde coupplegers zijn het. Allemaal!

  2. Beukman

   Nee Seneca, jij bent een marxist. Jij bent tegen de vrije markt en tegen het kapitalisme.
   Sterkte, man!

   1. lucinde

    Uit onderzoek bleek in LA dat de communisten (ja die heb je daar) een enorme voorkeur hadden voor Trum boven Biden.

    Wat zegt ons dat?

    1. Beukman

     Plak een baard op Donald zijn kin en je hebt een Marx.

     1. ManX

      Plak een baard op Beukman en je hebt Che, Sinterklaas en Frans Timmermans in een uitgave: de linkse kabouter die alles langs de deuglat legt.

      Wanneer word je nu eens verstandig, mijn jongen?

     2. Beukman

      Geef me een borstelsnor en een toupetje en ik ben erger dan Trump en Ηіtⅼеr bij elkaar, dr. X. En mijn deuglat gebruik ik om jou een pak op je mieter te geven.

  3. Nostradamus

   h**ps://www.prageru.com/video/who-is-karl-marx/

 10. JohanDijk

  Gewoon de insurrection act activeren en de hele bende opruimen. En meteen die Eric Mouthaan het land uitzetten vanwege wegknippen van stukjes dat Trump geen geweld wil…..doet ie bewust om mensen in Nederland op te hitsen tegen Trump wat een boef.

  1. Thant dolph

   Zet die valse heks van een advocate Sidney Powell dan ook maar meteen het land uit.
   Met haar morbide knip-en plakwerk van de bestorming van het Capitool via d’r Twitter account. De democraten hebben de deuren opengezet my ass!

   Valse lastertante!

 11. liefdevol rechts

  Jawel, vrije meningsuiting bestaat nog wel, zolang als je maar met het linkse establishment eens bent.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.