Vaccins zijn straks allemaal op, dankzij AstraZeneca en faalminister Hugo de Jonge die geen plan B heeft

Coronaminister Hugo de Jonge komt weer eens slecht nieuws brengen: hij heeft geen alternatief plan paraat voor het vaccinschema. Dat ligt aan gruzelementen, nu farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal van 2021 slechts 40 procent (31 miljoen) van de beloofde vaccins kan afleveren, waardoor het vaccinatieschema van Nederland wéér maanden wordt vertraagd. De Jonge heeft geen plan B achter de hand, en dat gaat ons allemaal lelijk opbreken.

De productie van Covid-vaccins bij AstraZeneca loopt in de knel, doordat een toeleverancier niet kan leveren. Pijnlijk: heel Europa krijgt nu minder van het beroemde ‘Oxford-vaccin.’ Waaronder Nederland, waar het vaccineren toch al niet op topsnelheid verliep.

Hoe vervelend dat logistieke probleem ook is: dat risico is altijd aanwezig en dat kon dus prima worden ingecalculeerd. Maar faalminister Hugo de Jonge heeft er echter voor gekozen om bij het vaccinatieschema uit te gaan van het meest optimistische scenario, waardoor de werkelijkheid dus eigenlijk alleen maar tegen kan vallen. Dat blijkt namelijk keer op keer als er weer eens slecht nieuws over de vaccinproductie naar buiten wordt gebracht.

Het is ook overduidelijk dat De Jonge totaal niet heeft nagedacht over een alternatief scenario voor het geval zoiets als dit ons overkomt. De EU gaat praten met de fabrikant, mogelijk om te kijken of er snel een andere toeleverancier kan worden gevonden en ondertussen gaat De Jonge kijken of de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd kan worden aangepast. Dat moet nú dus allemaal nog gebeuren. De Jonge laat het echte werk dus eigenlijk over aan de EU, zodat hij zelf nog een beetje kan schuiven met z’n vaccinatiebeleid.

Echt, hoe moeilijk kan het zijn om niet alleen uit te gaan van het meest optimistische scenario en simpelweg rekening te houden met het feit dat er wat mis kan gaan? Heel plat gezegd zoiets als dit: ‘Als alles loopt zoals we hopen gaan we groepen X, Y en Z eerst vaccineren. Gaat er wél wat mis, dan moet groep Z maar even wachten. Klaar, afgesproken, en nu prikken met die hap!’ Ook had Nederland meer Moderna-vaccins kunnen aanschaffen, maar heeft dat om onbegrijpelijke redenen nagelaten omdat het all-in was gegaan op het AstraZeneca-vaccin.

De Jonge zit nu dus helemaal in de knel en moet nu dus nog bepalen welke groep nu het nakijken heeft en daardoor geen vaccin krijgt. Gevolg: langere lockdowns, meer faillisementen, meer leerachterstanden en een avondklok die voorlopig wel zal blijven. Echt: wát een prutser.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. gargamel

  Alleen idioten kunnen dit verhaal geloven. Het is duidelijk dat ze koste wat het kost aan de restricties houden en ze nog scherper maken.

 2. Edjan

  Nou ja, alles goed en wel, maar een plan-b kun je niet in de injectiespuit doen.

  1. Aborifa

   Leuk!

 3. Adriaen van Bergen

  Ik hoef hem niet. Groep 15-70 jaar.

 4. ervi

  Welnee, Wout, alles loopt volgens plan.
  De lockdown en de beperkende maatregelen inclusief avondklok worden zo lang mogelijk, misschien wel voor altijd, gerekt.
  Nodig voor de reset.

 5. Vrijedenkert

  Nederland heeft in een vroeg stadium meerdere producenten gesubsidieerd om vaccins te ontwikkelen en te kunnen produceren!
  Ook heeft Nederland grote hoeveelheden vaccins gereserveerd en betaald en daar afspraken over gemaakt en nu leveren producenten tot wel 60% minder aan Nederland dan vastgelegd en afgesproken…
  Ondertussen worden andere landen die veel later hebben besteld maar wel meer betalen wel vollop bevoorraadt!

  Hoe kan dit en wat gaat de Nederlandse regering ondernemen om producenten aan gemaakte afspraken te houden want afspraak is afspraak.

  1. usb3.0

   Nederland staat altijd vooraan en betaald ook altijd de hoofdprijs want Nederland is verschrikkelijk dom en haar burgers zijn verplicht om dit betalen..

 6. C.A.Barstow

  Wij mogen van geluk spreken dat er straks verkiezingen zijn!
  Misschien is er nog iets van deze gigantische puinhoop te maken.

  stem die incapabele hersenloze idioten dus weg!

  Stem PVV.

 7. EvertB

  Helaas, mensen, maar 31 miljoen vaccins maken nog geen zomer.

 8. Flach

  Niets anders verwacht. Ook vd Big Farma niet.
  Dus het komt erop neer dat wij de burgers vd ‘staten van Europa’ 2 miljard hebben betaald en alle faciliteiten hebben gegeven en dat we er misschien nog een keer achter komen, dat zij gewoon de vaccins verpatst hebben aan andere landen.

  Big Farma heeft de moraal, integriteit, de ethiek van een platgeslagen theelepeltje.
  Farma ratten, zet die maar een tijdje in een loopwiel. 🙁
  Als het uitkomt, vind ik dat dit ongekende consequenties moet hebben, onteigen die bedrijven van mijn part maar. Smeerlappen.

  1. Emma Louise

   Farmaceut Astra Zenica produceert het Britse Oxford-vaccin. Nu zal het mij niet verbazen dat de onbetrouwbare Britten erachter zitten. De onplezierige geschiedenis van met name Frankrijk (maar ook Nederland) met dit land laat zich nu weer gelden na de Brexit. Niet voor niets spreekt men van “het perfide Albion”.

   1. M. Brandenburg

    U bedoelt misschien zeggen de Britten jullie binnen de EUSSR proberen ons constant een oor aan te naaien, en nu laten we jullie even wachten en kijken we geheel terecht eerst even naar onszelf, dat zou een realistisch en gezonde insteek zijn. Waar nogmaals uit blijkt dat wij hen harder nodig hebben zij ons. Ze hebben ondertussen trouwens al zo’n 11 handelsverdragen klaar om te tekenen die de geweldige socialistische interne EU markt ruimschoots overtreffen. En mooiste is ze hoeven er geen cent voor af te dragen om hun eigen export te financieren. Of te betalen voor subsidies zodat ze EU producten kunnen aanschaffen.

 9. Yoyo

  Het enige wat we over 2 jaar van deze de Jonge nog weten, waren z’n schoenen en z’ n White Christmas.

 10. ET007

  Na eigenbelang is plan B nog ver weg.

 11. Meriadoc Brandebok

  Het is een bewijs van bestuurlijke onkunde als een dynamisch en innovatief land als Nederland geen razendsnel vaccinatieproject van de grond kan krijgen.

  Zet het leger in, die hebben per slot van rekening de ervaring, maar breng die vaart er een beetje achter.

  1. ET007

   Het leger heeft veel ervaring met prikken.
   Degene die in het leger gezeten hebben, kennen de situatie waar al gedurende de initiële opleiding begonnen wordt met prikken: gewoon 100 man in rust voor de tent te wachten op enkele van de hele serie prikken. Dat gaat als een tierelier. Naderhand gaven ze ook boekjes uit waarin precies vermeldt stond wat je had en wanneer je weer moet.
   Hoe moeilijk kan het zijn? Laat het leger ondersteunen! Maar ik ben bang dat ze dan snel door de voorraad vaccins heen zijn. Deze hele shit is gewoon een grote faal van ons Kabinet.

   1. Niet L niet R

    Perfect weer gegeven !!

 12. usb3.0

  Dan zullen de vaccinatiedrammers, die hun mond vol hebben van mensen die zich niet laten inenten en dan maar buitengesloten moeten worden, ook opgesloten moeten worden want dat vinden zij van mensen die zich niet laten inenten…

 13. Edjan

  Vandaag gelezen dat in Spanje vaccin dat bedoeld was voor medisch personeel van het leger, gepikt is door hoge officieren. Wie macht en geld heeft, steelt dus gewoon vaccin en kruipt voor.
  Wat in Spanje gebeurt, zal in Nederland ook wel gebeuren. De regenten en de managers eerst. En o, ja, die kwetsbare ouwetjes die we eigenlijk eerst zouden doen? daar moeten we nog even over denken (om een mooie leugen te verzinnen) nou ja, die vaccinatie is misschien wel helemaal niet goed voor ze! Of zoiets.
  En wat in het klein gebeurt, zal ook wel in het groot gebeuren: de rijke en machtige landen gaan voor en een klein land als Nederland mag achteraan sluiten.

 14. Heras

  Ze houden ons moedwillig in lockdown; ook na vaccinatie.
  Daarom moeten wij onszelf bevrijden, door ons leven wee te gaan leven.

 15. Niet L niet R

  Niet verwonderlijk, dat wij betaalde vaccins niet ontvangen, en andere landen die niet vooraf hebben betaald wel. Wij zitten opgescheept met een gesjeesde onderwijzer, die door het CDA als minister ons is opgedrongen!
  Dat hij niet geschikt is heeft hij zelf al meerdere malen bewezen !
  Een manager zou dit niet zijn overkomen, wij zullen nog wel meer met hem mee maken, Gladde Rutte kan mooie achter hem weg schuilen en blijft uit de wind!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.