Hé Hugo de Jonge, zo kan het ook: 80% 60-plussers Israël gevaccineerd en meteen effect op besmettingscijfers

Hé Hugo de Jonge, zo kan het ook: 80% 60-plussers Israël gevaccineerd en meteen effect op besmettingscijfers

Benjamin Netanyahu Bron: Shutterstock: Door Alexandros Michailidis

In Israël gaat het bijzonder voorspoedig met het vaccinproject. 80 procent van de Israëlische 60-plussers hebben inmiddels al twee doses gekregen. Het resultaat mag er zijn: kwetsbare ouderen lijken meteen al minder prominent vertegenwoordigd te zijn in de subgroep 'ernstig zieken.' Hugo de Jonge en Mark Rutte kunnen hier het één en ander van leren.

In Nederland gaat het vaccinatieproject met horten en stoten. Nou ja, vooral met horten, eigenlijk. En stoten vooral tegen het eigen hoofd. Op zijn best kun je zeggen dat het kabinet wel wil, maar niet kán omdat het geplaagd wordt door ongekende incompetentie. Het is zo erg, dat zelfs prominente virologen hun kritiek nu publiekelijk uiten en aangeven dat ze helemaal geen "strategie" meer kunnen ontwaren in het vaccinatiebeleid van het kabinet.

In Israël gaat het daarentegen heel anders. Daar heeft een meerderheid van de 60-plussers al een tweede dosis gehad. En wat blijkt? Dit lijkt al meteen impact te hebben op het besmettingscijfers van de 'critically ill' (ernstig zieke) patiënten. Aldus Maurice de Hond:

Het is volgens De Hond te vroeg om er echt al harde conclusies aan te verbinden, maar het heeft er alle schijn van dat het vaccin de pandemie kan beëindigen: "Terwijl de hele groep ernstig zieke patiënten deze week met 6% is gestegen, blijkt dat bij de groep onder de 60 jaar 16% te zijn en boven de 60 jaar 3% te zijn. Van die laatste groep is dus 80% gevaccineerd en een deel ook al voor de tweede keer... Bij de uitsplitsing naar leeftijd boven de 60 jaar, zien we per saldo een daling van 8% bij de groep tussen 60 en 80 jaar en een stijging van 3% bij de groep boven de 80 jaar."

Kunnen we al honderd procent zeker zeggen dat het in Israël nu wel even goed komt? Nee. Maar het lijkt wel degelijk de goede kant op te gaan. Zoals De Hond uitlegt, als het werkelijke percentage van 60-plussers in deze grafiek onder de 70% daalt is Israël op een punt gekomen waar ze echt opgelucht kunnen ademhalen. Ja, als ze zo doorgaan zullen ze daar waarschijnlijk heel snel zijn. Die hoop moeten we nu wel durven uitspreken.

En Nederland? Dat kwakkelt maar door. Met een tempo waarop we in de zomer van 2025 eens een keertje klaar zijn met vaccineren. Met dank aan Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties