Van Haga pakt vaag babbelende Rutte aan: economische nevenschade lockdowns is NIET bekend

Het is ongelooflijk. Als je een maatschappij op slot zet omdat je gelooft dat de zorg overweldigd wordt, dan moet je natuurlijk de nadelen van zo’n besluit ook meewegen. Het kan niet zo zijn dat je roept dat de zorg overbelast is en dat je alles dús maar op slot doet. Het kan in theorie immers zo zijn dat je door een lockdown meer problemen veroorzaakt dan je oplost.

Verwijderd: In het debat dat de Tweede Kamer gisteren hield over de lockdown werd tijdens een clash tussen Wybren van Haga duidelijk dat het kabinet de algehele afsluiting van het land niet goed overwegen heeft. Ja, het kabinet begrijpt dat door de winkels te sluiten en dergelijke er economische schade veroorzaakt wordt, en daarom worden dan ook enkele maatregelen genomen om die winkels enigszins tegemoet te komen in de kosten. Maar een echt rapport, een daadwerkelijk onderzoek om te bepalen hoe de nevenschade eruit ziet en hoeveel die werkelijk is?

Nee, dat is niet gedaan. Kijk maar naar deze clash tussen Van Haga en Rutte:

“Ik schrok eigenlijk een beetje van het antwoord op de vraag van de heer Van der Staaij over de nevenschade. Want hoorde ik nou goed dat u, dat de premier de nevenschade nu in beeld gaat brengen? Want ik heb daar al heel vaak vragen over gesteld ‒ over die nevenschade,” zei Van Haga tegen Rutte. “En ik was in de veronderstelling dat jullie dat zouden meewegen in de afweging bij het nemen van allerlei maatregelen. Maar als ik hoor dat het nu pas in kaart gebracht gaat worden, maar ik hoop dat ik dat verkeerd begrepen heb.”

Vervolgens ging Rutte daar tegen in. Nee, nee, dat klopte niet. Ze hadden namelijk wel degelijk rekening gehouden met economische nevenschade, daarom had het kabinet ook maatregelen genomen om winkels en de horeca een klein beetje financieel te ondersteunen.

Maar wacht, dat is natuurlijk niet hetzelfde als de nevenschade in kaart brengen. Begrijpen dat het slecht is voor winkels en ze tegemoet komen is niet hetzelfde als daadwerkelijk uitzoeken wat de verwachte schade precies zal zijn.

Van Haga had dat ook door en probeerde het meerdere keren nogmaals. Maar steeds weer herhaalde Rutte zijn riedeltje over dat begrepen werd dat het impact zou hebben en dat het mkb daarom financieel gesteund wordt. Steeds weer babbelde hij er dus vaag omheen zonder antwoord te geven op de vraag.

“Ik geloof niet dat ik hier dat ik hier antwoord op ga krijgen,” concludeerde Van Haga na minutenlang geluisterd te hebben naar een nietszeggende premier: “Dus ik laat het hierbij.”

Dit is volstrekt onacceptabel. Je kunt niet zo’n vergaande maatregel nemen ‒ eentje die zelfs in oorlogstijd maar zelden genomen wordt! ‒ zonder éérst uit te zoeken wat de neveneffecten ervan zullen zijn. Dat wel doen is totaal onverantwoord. Je maakt dan mogelijk niet alleen meer kapot dan je lief is, maar mogelijk zelfs meer dan je zelfs maar mogelijk acht.

En dan hebben we het alleen nog maar gehad over de economische neveneffecten. We hebben andere soorten neveneffecten nog buiten beschouwing gelaten: het gebrek aan andere zorg dan corona, de impact lockdowns hebben op de geestelijke gezondheid van mensen, enzovoort. Ik hoor al direct van mensen in mijn omgeving dat ze depressief worden en dat het “zo niet meer hoeft voor ze.” Welke impact hebben lockdowns daarop? Hoe zit het met het aantal zelfmoorden? De mogelijke toename van depressies in de bevolking?

Het is totaal belachelijk dat dit niet is uitgezocht vóór het kabinet de hele maatschappij op slot zette… zelfs nu niet in staat is om antwoord te geven op deze vragen. Nederland wordt geregeerd door óf een stel incompetente malloten óf kwaadwillige rotzakken. Een andere conclusie kan ik niet trekken.

Hoe dan ook: het is goed dat van Van Haga dit deel van het wanbeleid van het kabinet heeft ontmaskerd. Nu moet het héle parlement nog druk op Rutte zetten om zo’n rapport wél op te stellen. Want zo kan het écht niet meer: de lockdowns richten veel meer schade aan dan ze in gezondheidswinst opleveren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. eenling

  Kijk het eerste schoorvoetende FvD gerelateerde bericht. Niks anders over het FvD Mike?

  1. nexit_nooit

   Hiddema in de Volkskrant:
   Ik zag aankomen dat ik de komende tijd steeds zou moeten aantonen hoe fatsoenlijk ik wel niet ben: ik deug, ik deug, ik deug. Al die partijtjes op rechts die een Forum-achtig programma hebben, zouden met dergelijke verwijten komen. Ik voelde er niets voor mezelf telkens te moeten profileren als deugdzaam mens.

   Deugen en DDS, dat gaat niet samen.
   Mooi dat deze DEUGERT is weggesaneerd.

  2. stemanhanneke@gmail.co.

   natuurlijk niets sceptisch van Mike betreffende FvD

 2. Henry Higgins

  Als je gezondheid in een beschaving het primaat toekent is de nevenschade van maatregelen om die waarde overeind te houden niet zo bijster relevant.

  Behalve natuurlijk als je die waarde niet zo belangrijk vindt en mensen mogen creperen als het teveel geld kost. Voor die denkwijze moet je bij het FvD zijn.

  1. eenling

   Libertarisch denken is waar het FvD voor staat. Ieder voor zich, weinig regels en belemmeringen. Denk aan de verenigde staten in het kwadraat. Voor een bepaald slag mensen de ideale wereld, en zeer lucratief.

  2. ManX

   “…is de nevenschade van maatregelen om die waarde overeind te houden niet zo bijster relevant.”

   Een domme en gevaarlijk uitspraak van Higgins, gebaseerd op quasi hoogstaande, morele motieven in plaats van pragmatische overwegingen.

   De nevenschade is uiterst relevant om het simpele feit dat er armoede en faillissement dreigt voor honderdduizenden medelanders die daardoor ook slachtoffer zijn. Maar dat vindt onze professor van nul en generlei waarde.

   1. Edjan

    X +++++++++++++

  3. Stanly2000

   Wees welkom, Ernst enz.

 3. NO8DO

  Michael (of Mike) van der Galien is redacteur-uitgever van De Dagelijkse Standaard en freelance blogger/opinionado. Volg hem op Twitter: @GalienMichaelNL.

  twitter.com/GalienMichaelNL

  @GalienMichaelNL
  Dit account bestaat niet
  Probeer een andere zoekopdracht.

  We worden bedonderd mensen.
  Michael van Galien bestaat helemaal niet.

  1. eenling

   Dat is mijn nieuwe nick…

  2. ManX

   Het begint er op te lijken dat DDS op zijn laatste benen loopt. Dat zou doodzonde zijn. Veel andere debatblogs zijn er niet.

   Voor het geval dat: heeft iemand suggesties voor een nieuwe hangplek?

   1. Brenda Welsh

    Als het maar geen vloek en scheldplek wordt.Dat haalt alles naar beneden.

    1. ManX

     Ach gutjes toch, Brenda meid nog an toe. Is het zo errug?

   2. Spaanse_K0K

    heeft iemand suggesties voor een nieuwe hangplek?

    Bomen genoeg in de Eifel.
    Touwtje kan u vast wel ergens vinden.
    Wel graag uit het zicht ivm wandelaars.

    1. ManX

     Hij is leuk kokkie. Hoe kom je er op, genie? Hahaha.

  3. Beukman

   Zucht. De paranoïa houdt huis op DDS.
   Gisteren de theorieën over Tims sabattical. Vandaag duivelse complotten over de geheimzinnige verdwijning van MvdG.
   Probeer eens
   twitter.com/MichaelvdGalien ,
   mafketels.

   1. ManX

    Michael’s laatste tweet (29 december 2020) luidt:
    “Volksgezondheid’ is NIET het grootste goed. VRIJHEID is het grootste goed.”

    Daar ben ik het mee eens.

    1. Beukman

     Ik niet. Het zijn allemaal grote, holle, en bovenal betekenisloze woorden.

     1. ManX

      Onzin en nonsens, Beukman. Dan zijn de bekende regels van Van Randwijck ook grote, holle en betekenisloze woorden.

      Trouwens, wat weet jij van Tim’s sabbatical? Vertel op.

     2. Beukman

      Van Randwijck sprak van oorlog en tirannie, dr. X, niet van een paar regeltjes die nodig zijn om een pandemie te bestrijden, en juist te zorgen dat we straks weer normaal over straat kunnen en op vakantie kunnen gaan. Het is een gotspe van de verwende Willem Engeltjes op deze aarde om die regeltjes te vergelijken met het Derde Rijk.

     3. ManX

      Beukman: ik vind vrijheid een groter goed dan volksgezondheid, godverdomme. En RIVM/Corona/Rutte/deJonge/c.s. is ook tirannie.

      Lazer een eind op met je stupide deugdenken, onderkruipsel.

     4. Beukman

      RIVM/Corona/Rutte/deJonge/c.s. is ook tirannie

      Ga je nu zeker beweren dat Randwijck is gestorven voor ons recht om in coronatijd geen winkelwagentjes te hoeven gebruiken, Germaanse trut.

     5. ManX

      Beuk, ik heb het niet direct over deze coronaperiode, maar als je waarden gaat vergelijken en naast elkaar zet, dan vind ik inderdaad vrijheid een groter goed dan volksgezondheid.

      Daar hoef het het niet mee eens te zijn, maar dit afserveren als holle en betekenisloze woorden is dom en kortzichtig.

     6. Beukman

      Oke dr. X. Welke waarden Of welk aspect van de volksgezondheid) vergelijk je met welke vrijheid? Als je dit even wil specificeren, dan komen we misschien nog ergens.

    2. Cor Grijpstra

     ManX dat is een vastgemaakte tweet, niet zijn laatste.

    3. Gerda2

     ManX@ maar als je waarden gaat vergelijken en naast elkaar zet, dan vind ik inderdaad vrijheid een groter goed dan volksgezondheid.

     In China zijn er ook mensen die onder het regime goed gedijen en anderen niet.
     Dus het zal voor elk individu wel verschillend zijn. Bij mij staat vrijheid bovenaan
     Waarvoor hadden we z.n. de noodwet nodig?

   2. Cor Grijpstra

    Ho ho, hier wordt vaak een tweet gedeeld van zijn Twitter.
    Altijd leuk dat vele schelden van Mike en ook zijn liefde voor de redneck Cruz.

   3. NO8DO

    U bedoelt dar Michael/DDS dezelfde webmaster als FvD heeft , waar alle 52 vertrokken volksvertegenwoordigers nog vermeld staan als lid.

  4. NO8D0

   Holy shit account van Michael bestaat wel, in de ochtend smaakt de wiet zo lekker.

   1. ManX

    Puber.

 4. Heras

  Nevenschade vind rutte helemaal niet belangrijk. Hij heeft maar 1 opdracht: luister naar de WHO die rechtstreeks verbonden is aan china. Dus, als Xi-tje de grootste wil zijn; gaan we dat gewoon doen.

  1. Gerda2

   Rutte luistert alleen naar de WHO als het hem uitkomt.
   Anders werd er niet meer met de P C R test getest zoals nu gebeurt.
   Voor de lock downs heeft de WHO ook gewaarschuwd. Ze doen maar wat onder de bezielende leiding van het RIVM en consorten.

 5. LifeBuddy

  Nu doen de arische sLinkse het weer. Gewoon besluiten nemen zonder een regering en Heel het land met sLinkse Valse hoop naar de afgrond begeleiden.
  Hier ook alweer een hele Hoop Vals hoop, die ze het Volk aanpraten.”” ABP hoeft de pensioenen in 2021 niet te verlagen. De voorlopige dekkingsgraad van 31 december 2020 is ruim 92%. Minister Koolmees heeft de ondergrens voor deze dekkingsgraad tijdelijk verlaagd van 104% naar 90%. Een verlaging van de pensioenen is daarmee dit jaar van de baan””. Een weldenkend mens weet gewoon dat we door de sLinkse worden opgelicht, want na de verkiezingen gaat de 90% naar 110%. Hoe behandel je het Volk als kleine kinderen!

 6. lucinde

  Van Haga, zelfs de Hiddemeister heeft geen goed woord over voor deze charlatan.

  Ondertussen worden de Republikeinen in Georgia met de grond gelijk gemaakt.

  Wellicht een idee hoe Trump zijn kiezers heeft afgeschrikt.

 7. C.A.Barstow

  Weer een bewijs dat Rutte een misleider en leugenaar is.
  Nogmaals, het enige dat voor deze landverrader belangrijk is is het het de pas lopen met die bende linkse fascisten in Brussel en het tot op de letter opvolgen van de bevelen die van daaruit gegeven worden.

  Rutte, een verachtelijke landverrader en misleider zal koste wat het kost
  vasthouden aan het vervloekte plan ons land en volk te verraden en verkwanselen aan Brussel, ten koste van alles, werkelijk alles wat na de tweede oorlog is opgebouwd.

  Stem deze smeerlap weg,
  Stem PVV.

 8. Meriadoc Brandebok

  Als FvD werkelijk om de economie zou geven, zou men ook niet pleiten om uit de Europese Unie te stappen, maar ik begrijp wel dat de welhaast sociaal-darwinistische partij liever 3 miljoen mensenlevens opoffert.

  Hoe het ook zij is de “economie” geen geldig argument. Enerzijds omdat de steunpakketten van het kabinet ook ongezonde bedrijven overeind houden, waardoor er in termijnen van 2020 nog minder bedrijven zijn gevallen dan in termijnen van 2019. En anderzijds omdat Nederland vooral meedobbert op de wereldeconomie. Onder de streep zouden we, zelfs zonder lockdown, toch in een economisch penibele situatie terechtkomen. Maar dan wel een situatie met miljoenen doden. Die tegenstelling economie-gezondheid die lieden oproepen BESTAAT NIET!

  En mensen die depressief worden van het binnenzitten zijn, wat mij betreft, zeikerds, tenzij zij geestelijk zwak zijn of een bedrijf runnen. Bij de eerste de beste tegenslag al in zak en as, daar win je de oorlog ook niet mee, goeie genade.

  1. ikweetwatikwil

   En mensen die depressief worden van het binnenzitten zijn, wat mij betreft, zeikerds, tenzij zij geestelijk zwak zijn of een bedrijf runnen. Bij de eerste de beste tegenslag al in zak en as, daar win je de oorlog ook niet mee, goeie genade.
   Schrijft Brandebok.

   Mensen die depressief worden door thuis te moeten blijven, weten waar ze voor moeten vechten als het er op aan komt.
   Jij niet, jij bent de eerste die met de armpjes omhoog naar buiten komt om je over te geven aan de vijand.

   1. Gerda2

    ikweetwatikwil @ Jij niet, jij bent de eerste die met de armpjes omhoog naar buiten komt om je over te geven aan de vijand.

    Gebeurt al, hij/zij heeft alleen maar oog voor corona. Dat is het meest afschuwelijke
    wat je kan overkomen in deze wereld.
    De rest kan stikken..

   2. Edjan

    @Ik ++++++++++++++++++++++++++

   3. Meriadoc Brandebok

    Ik had niet anders verwacht dan dat radicaal rechts dit gezegde letterlijk zou nemen.

    1. Gerda2

     Fijn dat je verwachtingen uitkomen, kun je gerust zijn.

 9. Yoyo

  Geeft Mark Rutte überhaupt wel eens antwoord op relevante en/ confronterende vragen?

  Weg met deze marchanderende Pinokkio- meneer!

  1. Brenda Welsh

   Rutte geeft voortdurend antwoord op niet relevante vragen. Hatseflats, Sjopperdepop.

 10. Winfrida

  Dit is onacceptabel. Er moeten zeker nieuw debatten komen over alle economische schade die is toegebracht door de coronacrisis. Is er nu wel of niet goed aangepakt? Wat zijn de consequenties? Ik vrees het ergste.

  1. Heinz

   Nog meer debatten die niets oplossen? Eerst maar eens prikken!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.