Zelfs na kabinetsval blijft Belastingdienst krampachtig vasthouden: gedupeerden moeten €30.000 direct weer inleveren

Het morele kompas bij de Belastingdienst is echt kapot. De fiscus wil geen afstand doen van de schulden die gedupeerden in de toeslagenaffaire hebben. Gedupeerden die straks dus eindelijk die 30.000 euro ontvangen en hoge schuld hebben (praktisch iedereen dus), moeten het bedrag direct weer inleveren. Bewindvoerders konden dit zielloze autisme niet langer verdragen en zijn uit het overleg voor de compensatieregeling gestapt.

Toeslagenaffaire in het kort
Tienduizenden mensen zijn in de knel gekomen door de overheid. Doordat zij onterecht zijn bestempeld als fraudeurs is hun hele leven totaal op z’n kop gezet. Dat is niet gebleven bij het moeten terugbetalen van duizenden euro’s aan kinderopvangtoeslag, maar zorgde er ook voor dat zij bijvoorbeeld geen hypotheek of rechtsbijstand meer konden krijgen. Sommigen hebben hierdoor zelfs hun huis moeten verkopen en zijn hun baan kwijtgeraakt. Om over de zelfmoorden nog maar te zwijgen.

Geen volle compensatie maar ademruimte
Die €30.000 is voor velen van hen dan ook niet een echte compensatie, maar hooguit weer een beetje ademruimte. Bij de Belastingdienst kijken ze daar kennelijk heel anders naar. Daar zal het ze blijkbaar een worst wezen wat de gevolgen zijn geweest voor het onterecht aanmerken als fraudeur. Dat je door hun toedoen bent geëindigd met bijna twee ton schuld is heel zuur, maar dat is nog steeds bijna twee ton schuld. Dus kun je die 30.000 euro mooi tegen dat schuldbedrag wegstrepen, terwijl je volgende maand misschien wel het huis uit wordt gezet. That’s life, volgens de Belastingdienst.

Nul moreel besef…
Het meest idiote is nog wel dat diezelfde Belastingdienst met andere grote schuldeisers wél convenanten wil sluiten zodat zij afzien van vorderingen op ouders. Maar de hand in eigen boezem steken lukt ze dan weer nauwelijks, want dan moet er natuurlijk verantwoordelijkheid worden genomen en dat is lastig.

…Echt nul komma nul
Het beste wat ze zelf vinden dat ze kunnen doen is een derde van die 30.000 euro, dus 10.000 euro, “uit te zonderen en altijd beschikbaar te stellen aan de ouders”. Nou dan ben je wel de ridder op het witte paard hoor! Ze zeggen dus eigenlijk: ‘Wat nou als we alsnog gewoon 20.000 euro afpakken en daarmee een deel van je schuld aflossen die je door onze schuld hebt gemaakt?’ Het is toch werkelijk niet te filmen…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. NO8D0

  Heb ook nooit begrepen waarom je je burgers pest het hele toeslagen circus en allerlei ingewikkelde belasting constructies, die kosten rovend zijn, door hele hordes van 10 duizenden ambtenaren die al gauw 50.000 per stuk kosten.
  Bovendien hebben wij als gezin altijd veel minder uren voor de kinderopvangtoeslag opgegeven, gewoon om het simpele feit dat we geld wilden terugkrijgen van de belastingdienst en niet hoefden terug te betalen.
  Ondanks dat onze inkomsten nagenoeg gelijk bleven moesten we terug betalen ieder jaar weer, behoorlijke bedragen.
  En laat het toeval er zijn, iedereen in mijn omgeving hetzelfde verhaal.

 2. halo1

  Er zijn natuurlijk ook (25%)fraudeurs bij die er een slaatje uit willen slaan.. omdat niemand dat zegt.. zeg ik het maar…

  1. ikweetwatikwil

   Dat ben ik met halo 1 eens.

  2. Monty

   Volgens sommige reageerders was deze hele toeslag affaire een allochtonen dingetje.
   Rutte wilde minder geld voor deze allochtonen maar Pieter Omzigt wil er miljoenen in pompen.

   Wat moeten we eigenlijk geloven.

  3. NO8D0

   @halo zeker dat er word gefraudeerd…
   Ik bedoelde te zeggen dat dit een kostenrovend circus is dat zeer inefficiënt is en misschien werkt het ook juist fraude in de hand.

   1. Bunky01

    Inderdaad alle subsidies zijn een onderdeel van het rondpompcircus. Menige ambtenaar wordt zo aan het werk gehouden. Hoog tijd voor een belastingsysteem waarin recht wordt gedaan aan eenvoudigheid, transparantie en lage uitvoeringskosten. Maar ja voor zoiets moet je niet bij de overheid zijn. Daarnaast moet de belastingbetaler niet eisen dat elke uitgave tot op de millimeter gesubsidieerd moet worden. Tevens moet de politiek ook geen wetten aannemen die voor welke instantie dan ook onmogelijk zijn om uit te voeren. Werk aan de winkel dus.

   2. halo1

    Ja.. ik verbaas me erover dat dit rechtse forum hierin zo massaal meegaat.. en Baudet en Wilders ook.. ze laten zich belazeren.. het is een linkse spin… voor een toekomstig (nog) links(er) beleid, dat ons op meer kosten jaagt , nog meer asielklanten binnenhaalt, en NL definitief verpest…

 3. ikweetwatikwil

  Wat wil Wout. De gedupeerden krijgen 30.000 Euro en moet de belastingdienst ook nog eens hun schulden betalen?

  1. Patje

   Jezus, wat een ei ben je toch!

   Lees dit bericht nu eens goed en dan kom je zelf tot de conclusie dat de gedupeerden via de Belastingdienst 30.000 euro krijgen als voorschot op de totale schuld die, en nu komt het, zij (dus de gedupeerden) hebben geleden door, jawel, de Belastingdienst!

   Sjezus, moeilijk hè lezen en het nieuws knap volgen.

   1. ikweetwatikwil

    Wat wil je nu beweren Patje?

   2. JochemX

    Belastingschulden moet je in dit land sowieso betalen, daar kan niet van afgeweken worden. Zou ook oneerlijk zijn tegenover andere burgers met een belastingschuld.

 4. Nostradamus

  Belastingdienst is een semi-criminele organisatie. Maarkt dealtjes met ‘officiële’ criminelen. Wat verwacht je van die mensen…?
  Die houden het geld liever zelf. Eigen zak in als bonus!

 5. Kleurloze Politiek

  DDS moet wel de waarheid vertellen..
  En niet een eigen verhaal gaan maken.
  Want dan wordt je net zo ongeloofwaardig als de belastingdienst zelf.

  De 30 duizend euro die gedupeerden krijgen is compensatie en hoeft dus niet worden terug betaald.
  Ook niet als het schuldbedrag veel lager is mogen de gedupeerden het verschil tussen de sombedragen gewoon houden.

  Dit is dus de harde realiteit en niet wat de redactie hier beweerd

 6. Niet L niet R

  Denkt Rutte nu werkelijk, dat weldenkende mensen, geloven , dat hij niet de lijder was van de Rutte doctrine!
  Er is toch geen belastingambtenaar die zonder toestemming van Rutte de Rutte doctrine zou invoeren.
  Het is een liberale gedachte van zijn partij, verdiep u maar eens in de mentaliteit van Wiebes in deze zaak en denk ook eens naar alle ellenden van de mensen in Groningen met erkende van instortende huis! Hoe is het mogelijk dat Rutte weer partijleider van de VVD gaat worden, dit terbescherming van de grootindustrie, allemaal vriendjes van Rutte, kijk maar eens naar achterliggende zaken waar hij zie voor ingezet heeft!

 7. Rieks

  Ik zou de dossiers wel eens willen zien,denk dat er weinig zielige gevallen overblijven.

  1. jennifer

   Rieks er waren inderdaad fraude gevallen en hier ging het ook inderdaad om buitenlanders, daarna hebben ze de fout gemaakt alles maar gelijk als fraudeur te bestempelen. Dit is ook pas gebeurd nadat ontdekt was dat de bulgaren hier de kast zowat leeggeroofd hadden met hun fraude plegen.De gewone medewerkers op de belasting dienst hadden geen andere keuze als te doen wat de leiding en de managers wilden.Die dienen aangepakt te worden. Een vriendin van mij werkte er en vertelde dit al n paar jaar geleden.

  2. RvdBe

   Zo denk ik er ook over, het wil er bij mij niet in dat je 10.000en euro,s betaald terwijl je onschuldig bent, voor dat geld zou je dik een belastingdeskundige in de arm nemen om jou onschuld te bewijzen.

 8. peter450

  Die hele top van de belastingdienst op laten hoepelen. On-empathische flapdrollen zijn het evenals de rechters die blindelings in hun verhaal mee gingen.

 9. Lucky Luke

  Sinds wanneer maakt de belastingdienst de dienst uit in Nederland en de hoogste baas, de tweede kamer, interesseert het schijnbaar niet en de mensen die ze daarvoor in dienst hebben genomen , de ministers (betekent dienaars), doen dus ook niets en kijken lijdzaam toe. Wat een land.

 10. pasco

  Als je schulden hebt opgebouwd, was je daar zel bij!
  Indien je onterechte toeslagen hebt genoten, en dat eigenlijk wel moest weten, moet dat natuurlijk terugbetaakdworden!
  Overigens alweer opvallend dat
  90% van de benadeelden een migratieachtergrond heeft!
  Niemand schijnt te weten wat de basis problematiek hier is/was!
  Namelijk: de fiscus KAN niet bewijzen dat de “slachtoffers” fraude hebven gepleegd mbt het WEL hebben van een partner, de privacy- wetgeving is hier het fraude-hulpmiddel van deze uitvreters!

 11. Drollevanger

  Dit kabinet heeft niet gefaald. Het heeft uitstekend de Groenlinkse/PVDA stokpaardjes verwezenlijkt.
  Het heeft ervoor gezorgd dan half Nederland vol windmolens staat.
  Het heeft het ook mogelijk gemaakt dat een zeer vervuilende biocentrale de veel schonere gascentrale bij Amsterdam heeft vervangen.
  Het zorgt ervoor dat onze agrarische sector massaal de nek om wordt gedraaid, zodat we straks ons meel en zuivel uit verre buitenlanden moeten betrekken.
  Het heeft zeer bekwaam in opdracht van de EU een geniepig vuurtje ontstoken tussen onze handel en de Russen, zodat wij nu met onze producten moeten venten op de wereldmarkt.
  Hun belangrijkste punt is natuurlijk, we zijn van het gas af, en dat wordt straks niet vervangen door goedkoop Russisch gas, maar door het opstoken van onvervangbare oerwouden uit de VS de Baltische Staten of de Amazone.
  Ook in de Oekraine gaat het dankzij hun gestook prima. Waar zijn van Baalen en Pecholt als je ze nodig hebt.

 12. Drollevanger

  Als gewezen ambtenaar kan ik jullie vertellen dat hoofdambtenaren nooit worden ontslagen. Ze worden weggepromoveerd naar een hoger beter betalend, of invloedrijker baantje. Bv ergens burgermeester, en dergelijke.
  Tenminste als ze van de goede partij zijn. Heeft iemand wel eens een PVV burgermeester meegemaakt of 1 van 50+.

 13. Drollevanger

  De belastingdienst maakt hier niet de dienst uit. Die dienst voert de bevelen uit die het van hogerhand(Kabinet) heeft gekregen.
  Dus het kabinet en zijn ministers zijn eind-verantwoordelijk.

  1. agenda2030

   omgekeerde bewijslast , u bent op voorhand kansloos

 14. Graaf1807

  Advies aan de gedupeerden: wat radeloze mensen op 6 Januari met het Capitool in Washington deden kunnen jullie ook met het Ministerie van Financien doen. Maar hou dan wel een week of zo vol.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.