Zo wordt de economie gesloopt door de lockdown: winkelketens betalen geen huur, verhuurders zijn blut

De grote winkelketens (die geen voedsel verkopen) hebben een enorm probleem. Ze zijn al weken dicht en moeten minimaal nog drie weken dicht blijven. Ze kunnen slechts hopen dat het daarna afgelopen is met de lockdown. Zo niet, dan zullen ze nóg langer geen cent te makken hebben.

Dat is natuurlijk vreselijk voor ze. Maar het wordt nog erger als je bedenkt dat ze wel gewoon geacht worden huur te betalen. Er zijn geen inkomsten. De overheid vergoed wat kosten, maar dat is natuurlijk niet eens bijna afdoende. Ze kunnen dat even doen, maar al heel snel kan dat natuurlijk niet meer.

Het gevolg? De winkelketels betalen veel minder of zelfs helemaal geen huur meer. Lingerieketen Hunkemöller stopt er bijvoorbeeld helemaal mee en zegt dat het na de lockdown in gesprek wil met verhuurders om een betalingsregeling te treffen. Andere winkelketens zoals Blokker, Omoda en Wibra betalen de helft van de huur. Ze vinden dat misschien niet fijn, maar wel ‘fair’: ze vinden dat de kosten van de lockdown verdeeld moeten worden over zichzelf én hun zakenpartners.

Natuurlijk zijn verhuurders daar helemaal niet blij mee. Niet omdat ze — zoals linkse gekkies je ongetwijfeld willen vertellen — zogenaamd gierig zijn, maar omdat zij nu ook geen inkomsten meer hebben en dus ook niet kunnen leven.

Directeur Laurens van de Noort van Vastgoed Belang zegt dat zijn achterban vorig jaar massaal huurkortingen heeft gegeven tijdens de eerste lockdown. De rek is er bij veel kleinere partijen nu uit. „Mijn achterban bestaat voor een groot deel uit ondernemers die één of twee panden hebben en moeten leven van de huur.”

Brancheorganisaties willen daarom dat er “steun” komt voor die mensen. Maar dat is ook onmogelijk. Overheden kunnen niet zomaar even miljarden en miljarden en miljarden in “steun” stoppen. Dat is immers belastinggeld en kan ook op. Sterker nog, als de steun er komt die er nodig is om de economie nog enigszins gaande te houden tijdens een lockdownn dan moet er fors geleend worden. En die lening moet vervolgens terugbetaald worden door belastingbetalers, die daar dan weer krom voor moeten liggen.

Daarom is de oplossing niet om met meer steunpakketten te komen, maar om de economie gewoon weer open te gooien. We moeten bereid zijn het risico te nemen.

Het goede nieuws? Dat risico is lang niet zo groot als angsthazen ons willen doen geloven. Newsweek publiceerde gísteren de resultaten uit een onderzoek naar de effectiviteit van lockdowns. En wat blijkt? Ze hebben geen “duidelijk voordeel ten opzichte van vrijwillige maatregelen.

Ophouden met deze dure gekte. Gooi de economie open. Dring aan op vrijwillige maatregelen… en houd op met continu bang te zijn. Samen kunnen we het aan — maar dan wel samen door een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Edjan

  Straks alleen nog maar winkel-ketens met een Amerikaanse of Chinese eigenaar. Steden gaan nóg meer op elkaar lijken.
  De overheid krijgt meer invloed aangaande milieu-eisen, roken, alcohol, suiker, zout gender-toestanden, volksfeesten etc etc. Het is gemakkelijker om een grote keten dit soort eisen op te leggen dan 1000 privé bedrijfjes.

 2. jeki

  Vrijwillige maatregelen??? Wat heeft dat voor zin…
  Zullen we bv. ook zelf beslissen of we ons aan een rood verkeerslicht houden, of ieder voor zichzelf beslist of hij links of rechts op weg rijdt?
  Dat gaat ‘m dus echt niet worden.
  De economie opengooien en WE moeten het risico nemen? Probleem is alleen, dat diegene die dit voorstellen, zelf niet/nauwelijks ziek worden door corona. Dus ANDEREN lopen het risico als de economie opengaat.

 3. ropart

  nu moet je toch met je zwarte geld met je kaartje via het internet kopen, en zo wordt het zwarte geld circuit aardig in kaart gebracht, in mijn ogen een hele grote reden van de lockdown.

 4. liefdevol rechts

  Tijd voor aktie nu de regering zijn ontslag heeft ingediend, geef ons leven terug, doe normaal, zorg dat je niet in dezelfde val trapt.
  Geef nu de partij die voor de gewone man opkomt eindelijk de kans om zich te bewijzen. FVD en PVV

 5. Mar

  Met de verhuurders hoeft men geen medelijden te hebben. Hier op het dorp werd een nieuw winkelcentrum uit de grond gestampt. In het begin waren alle panden bezet.
  Maar de ene na de andere winkel stopte ermee omdat de huren zo hoog zijn en men dus een flinke omzet moest hebben om nog een beetje rendabel te zijn.
  Het werd een spookwinkelcentrum. Meer lege winkels dan winkels die overeind wisten te blijven. Voor de supermarkten als AH en Dirk ideaal want die kunnen hun winkel steeds verder uitbreiden.

  1. jennifer

   Waarom hoef je met de verhuurders geen medelijden te hebben, en met de uitbaters wel? leg dat eens uit.

   1. agenda2030

    HAHAHAHAHAHAHA en je dacht dat je een gewogen inhoudelijk antwoord krijgt van een linkse gifkikker ?

   2. Mar

    Vastgoedbedrijven zitten goed in de slappe was. Gebouwen, winkelcentra en woningen zijn allemaal investeringen. Zolang de prijzen van onroerend goed hoog blijven hebben ze geen centje pijn.

    Als een vastgoedbedrijf het zich kan permitteren een pand, wat geschikt is voor 6 winkels, vanaf het begin met hooguit 3 winkels in bezit te houden en niet te verkopen, kan het wel tegen een stootje.

    1. jennifer

     Mar dat klopt, maar het gaat niet alleen om vastgoedmakelaars. Er zijn ook mensen die moeten leven van het verhuren van de panden. En dit is niet alleen winst er komen ook vaak hoge gemeentelijke kosten nog bij kijken voor verhuurders, en vaak zijn de panden zelf niet eens betaald en de hypotheek gaat voor hun ook gewoon door.

     1. Mar

      Moeten leven van het verhuren van panden, gekocht met een hypotheek?

      Kom op zeg, dan had men maar een vak moeten leren en niet uit puur winstbejag deze keuze maken voor makkelijk geld verdienen.

      Gek he dat huizenprijzen de pan uit rijzen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.