Tien jaar Rutte in een notendop: groei Nederlandse economie dit jaar laagste van hele eurozone

De Europese Commissie kijkt met weinig optimisme naar de Nederlandse economie. Ze verwacht dat Nederland de laagste economische groei van alle eurozone landen zal maken dit jaar. Mede door het corona- en vaccinatiebeleid verwacht de Europese Commissie een lage economische groei. 

De Nederlandse economie heeft harde klappen mogen ontvangen dankzij het inconsistente overheidsbeleid van het kabinet-Rutte III rondom de coronacrisis. Vanuit Brussel kijkt men daardoor met weinig hoop richting de Nederlandse economie. Vanwege onze huidige maatregelen én het tempo van het vaccineren ‒ bedankt, Hugo de Jonge ‒ verwacht men dat onze economie in 2021 maar met 1,8% zal groeien, zo meldt het AD. Ook voor volgend jaar voorspelt de EU dat we onderaan bungelen wat betreft economische groei. We blinken de laatste tijd wel uit in onderpresteren, hè.

Als de Europese Commissie kijkt naar het huidige coronabeleid dan zijn de economische ramingen weinig hoopgevend. En dat is niet gek, want veel ondernemers mogen hun zaak niet openen en wie weet wanneer de eerste versoepelingen mogen plaatsvinden. Zolang een deel van de Nederlandse economie dicht blijft zal een economische groei haast onmogelijk zijn. Nederland heeft de strengste lockdown vergeleken met de grootste economieën binnen de EU, waardoor wij hardere economische klappen op dit moment ontvangen dan andere landen.

Ook is ons vaccinatietempo weinig hoopgevend, dankzij de stuntelaar Hugo de Jonge zijn we het lachertje van Europa. Maar langzaam vaccineren betekent ook uiteindelijk dat we pas later in de toekomst weer ‘normaal’ kunnen leven én werken.

Zolang het Nederlandse coronabeleid zo streng blijft en ons vaccinatietempo te traag blijft is er geen reden voor optimisme. We gaan nog enkele harde economische klappen tegemoet. Veel harder dan alle andere landen om ons heen. Bedankt, Mark Rutte! Écht dat stuurmanschap wat we verwachten van een premier die inmiddels alweer tien jaar aan de macht is. Daar hebben we wat aan, die schat aan ervaring! Kuch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. halo1

  Rutte is erin geslaagd zich bij links acceptabel te maken.. en zo gaat dat gewoon door na de 17e maart. Zowel hij, als zij zullen wel moeten…

  1. Hendrik_Groen

   Je moet Bart niet zo pesten Piet, Bart probeert elke dag zoveel mogelijk negatief nieuws over Rutte te brengen en dan sla jij hem weer met feiten om de oren om zijn stukje onderuit te halen.

   1. Piet151

    @Hendrik_Groen
    Dat zie je echt verkeerd. Ik probeer nu juist Bart een riem onder het hart te steken. Als hij zo somber blijft over het land waarin hij woont en de regering die hem bestuurt, is dat toch eigenlijk heel zielig. Je kunt zoveel plezier hebben hier, maar dan moet je ook de zonnige kant van het land zien. En Nederland draait gewoon heel goed en er wonen de (bijna) gelukkigste mensen op aarde, die ook nog eens voor een heel groot deel blij zijn met het kabinetsbeleid.En natuurlijk kunnen sommige dingen beter.

    1. Telex

     Juist om die een reden temeer om ook gelukkig te kunnen blijven. Dat betekent niet geen commentaar op de regering te mogen uiten. Het is niet Den Haag wat voor een mooi land heeft gezorgd dat is het hardwerkende deel van de bevolking. Jammer dat de liefde zo langzamerhand steeds van een kant moet komen.

     1. Piet151

      @Telex
      Natuurlijk moet er voortdurend commentaar op welke regering dan ook worden geleverd. Daar wordt het alleen maar beter van. Maar doen alsof het één groot drama is met Nederland op de (bijna) laatste plaats is geen correcte voorstelling van zaken. Leugens zou ik het voorlopig nog niet willen noemen, eerder onkunde om cijfers goed te beoordelen en in het juiste perspectief te zetten. Maar in ieder geval schieten we met zulke ononderbouwde oordelen geen centimeter op.

      Zonder het harde werken van veel Nederlanders te willen ontkennen, zou ik ook even willen wijzen op de uren die politici, regeringsleden -en medewerkers aan ons land besteden. Het gaat hen hierbij niet om inkomen (dan zouden ze allemaal een andere baan moeten zoeken), maar als je zou uitrekenen wat zij per gewerkt uur verdienen, zouden veel Nederlanders daarvoor niet hun bed uitkomen.

    2. Logica

     Jouw geluk hangt van Rutte af Piet?

 2. LifeBuddy

  HaHaHaHa, het lachertje van Europa. Dit hebben we bereikt met pinokkio VVD&CO. ”Een GGD-priklocatie in Tilburg, zowat naast de deur, maar Jeanne moet met haar 91-jarige moeder vanuit Goirle naar Eindhoven. Alle pogingen om de afspraak om te zetten ten spijt.”

 3. HD

  Dit interesseert de mensjes geen moer, we hebben doorbetaald ‘ thuis werken’ voetbal en pils. Dus wij gaan voor Mark.

 4. Piet151

  Het artikel van Reijmerink maakt wel een karikatuur van het AD-artikel. Daarom een uitgebreid citaat om e.e.a. in het juiste perspectief te zetten. De conclusie moet zijn en staat ook al in de kop: “er kan nog van alles gebeuren”:

  Groei Nederlandse economie dit jaar laagste van hele eurozone, maar dat kan nog veranderen

  De Nederlandse economie zal dit jaar met slechts 1,8 procent groeien. Dat is het laagste groeipercentage dat de Europese Commissie voor de negentien eurolanden in 2021 verwacht. Het percentage kan nog fors wijzigen; alles hangt af van de vaccinaties en het opheffen van coronamaatregelen.

  Ook volgend jaar loopt het herstel van Nederland met een verwachte groei van 3 procent achter als de eurozone uit de crisis opkrabbelt (Piet151: met een verwachte groei van 3,8% voor de eurozone). Daar staat tegenover dat de economische klap vorig jaar in Nederland minder hard lijkt te zijn geweest dan verwacht (Piet151: 4,1% krimp t.o. 6,8% voor de eurozone), stelt het dagelijks EU-bestuur.

  Bij de ramingen moet opgemerkt worden dat ze nog alle kanten uit kunnen schieten. Zowel naar boven als naar beneden. Als de vaccins geleverd worden in de afgesproken hoeveelheden en het vaccinatietempo omhoog gaat dan kan de economie eerder weer op stoom komen.

  Het is nu dus al niet zo heel slecht en dan kan het ook nog eens alle kanten op ook. DDS is veel te snel met negatieve conclusies. Dat wordt stuitend duidelijk als we naar het effect over 2020 en 2021 van de hele, hopen we, coronacrisis kijken. Dan springt Nederland er heel positief uit: de eurozone krimpt namelijk met -6,8+3,8=-3%, terwijl Nederland slechts met -4,1+3=-1,1% krimpt. Wie heeft het dan beter gedaan over de hele crisis. Driemaal raden! Nee te gemakkelijk, eenmaal.

 5. Piet Klein

  -Slechtste economische groei in Europa en toch mochten wij geld SCHENKEN aan de Italianen. De Italiaanse burger is gemiddeld rijker dan de NL-burger
  – Strengste corona maatregelen, één van de slechts presterende landen op corona
  – Toeslag affaire met list en bedrog
  – Pensioenstelsel wat verbouwd wordt naar een slecht systeem, de pensioenen bulken van het geld en de gepensioeneerden mogen inleveren.
  – Een van de duurste zorgsystemen van Europa, ziekenhuizen zijn gesloten, IC capaciteit is gekrompen, onnodige doden door verkeerde corona aanpak, onnodige doden door te weinig capaciteit in de ziekenhuizen
  – Huizenmarkt volledig uit het lood, veel starters kunnen geen huis meer krijgen, bouw door een warrige stikstof crisis levert een veel lagere productie,
  – Zotte klimaat plannen, CO2 stijgende bedrijven zoals Shell worden gesubsidieerd, er dreigen problemen in de elektriciteitsvoorziening, klimaat plannen zijn slecht, klimaatplannen zijn extreem duur voor de burger, wij moeten van het gas af, Duitsers moeten gas gaan gebruiken.
  – Geen of negatieve rente op uw spaarrekening, De ECB drukt zoveel geld bij dat ze uw geld niet meer moeten.
  – Grotere polarisatie in de maatschappij,
  ……
  Bent u tevreden stem Rutte, zo niet zorg dat Rutte niet meer mee doet.

  1. Piet151

   @Piet Klein
   Zie mijn berekening van krimp en groei. Nederland scoort over de “corona-jaren” veel beter dan het eurozone gemiddelde, waar Italië ook nog eens heel slecht scoorde. Het ligt dus erg voor de hand dat Nederland bijspringt als het ergens slecht gaat. Zo zit de EU nu eenmaal in elkaar.

   De Italiaanse burger is overigens niet rijker dan de Nederlandse. Iedereen die regelmatig in het land komt, zoals ik, ziet of hoort dat na ongeveer een uurtje. Als ik me goed herinner komt die verwarring omdat iemand, genaamd Baudet dus, niet het verschil kende tussen median en mean, of mediaan en gemiddelde, in een tabel met particuliere vermogens.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.