Adieu, Jesse! Veel GroenLinks-stemmers zijn klaar met de gefaalde messias en hebben liever vrouw als lijsttrekker

EenVandaag vroeg aan haar opiniepanel wat hun belangrijkste beweegredenen zijn bij het bepalen van hun stem op een landelijke partij. GroenLinks- en PvdD-kiezers menen dat ze alleen kijken naar inhoud (lol) en VVD’ers zeggen juist eerlijk alleen op de VVD te stemmen vanwege Mark Rutte. 

EenVandaag wilde kijken naar de vraag ‘waarom’ iemand voor een bepaalde partij kiest. Komt dit nu door het partijprogramma, de lijsttrekker, kans op regeringsdeelname en nog enkele andere opties. En wat blijkt?

Linkse stemmers menen vooral naar inhoud te kijken. GroenLinks, PvdD en D66 kunnen vooral op stemmen rekenen van kiezers die puur naar de inhoud kijken – althans dat is wat de respondenten zelf zeggen. Bij het CDA, VVD en de PvdA geven kiezers aan ook naar andere elementen te hebben gekeken. Vooral bij de VVD valt iets op: veel VVD-kiezers stemmen op deze partij vanwege de lijsttrekker, Mark Rutte dus.

Rutte blijkt, bij de respondenten van de EenVandaag opiniepanel, nog mateloos populair te zijn. Veel VVD-stemmers zijn de man die nu tien jaar premier is nog altijd niet beu. Ondanks dat Rutte al sinds 2006 aan de touwtjes trekt bij de partij.

Bij GroenLinks zien we trouwens ook iets bijzonders. Daar geven de respondenten aan vooral te stemmen op het partijprogramma, en de kwaliteit van de lijsttrekker vinden zij minder belangrijk. Sterker nog: eenderde had liever een vrouw aan het roer gehad. Kan je hiermee voorzichtig stellen dat het Klaver-effect is uitgewerkt binnen de GroenLinks-gelederen?

Het is bijzonder om te zien dat de Mark Rutte-mania enorm is bij de VVD. En dat verklaart ook deels het succes van de partij in de zetels. Ondertussen staat Jesse Klaver niet langer meer boven de partij. Een deel had liever een vrouw als lijsttrekker gehad en het merendeel van de stemmers geeft aan GroenLinks te stemmen vanwege het partijprogramma. Het ‘Jessias’-effect lijkt over. Zonde, hoor!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Franz Biberkopf

  “Daar geven de respondenten aan vooral te stemmen op het partijprogramma, en de kwaliteit van de lijsttrekker vinden zij minder belangrijk. Sterker nog: eenderde had liever een vrouw aan het roer gehad. Kan je hiermee voorzichtig stellen dat het Klaver-effect is uitgewerkt binnen de GroenLinks-gelederen?”

  Nee, Bart, dat kun je zelfs niet voorzichtig stellen. GL-kiezers gaan meer voor de inhoud dan voor de lijsttrekker en uit het feit dat een derde een vrouwelijke lijsttrekker prefereert volgt niet dat ze Klaver afwijzen.

  Mark Rutte wordt gewaardeerd om zijn uitmuntende staatsmanschap. Daarin is hij populair bij kiezers van nagenoeg alle partijen; hij stijgt met die kwaliteiten nogal indrukwekkend boven de partijen uit.

  1. Jack Flash

   Test
   😂

  2. Oepsie

   Weer een nieuwe nick speklapje? Best wel zielig deze.

   1. CZ

    Inderdaad, 100% voorspelbaar en precies van hetzelfde laken een pak.

  3. FreeThinker

   Rutte is een goede politicus, wat hem per definitie een slechte leider maakt

 2. Piet151

  De samenvatting is wat kort door de bocht geformuleerd. In de rapportage van 1Vandaag staat het iets genuanceerder:

  GroenLinks-kiezers stemmen massaal op de inhoud. Daarna het meest genoemd zijn de kwaliteiten van partijleider Jesse Klaver (25 procent).

  Onder zijn achterban is Klaver dus populair, ondanks zijn geslacht. Een derde van de GroenLinks-kiezers had liever gezien dat hun partij een vrouw als lijsttrekker had gehad. Ruim vier keer zoveel als bij andere partijen met een mannelijke leider.

  De keuze voor Jesse Klaver lijkt me evident. De DDS-conclusie is moeilijk te volgen.

  1. Franz Biberkopf

   “De samenvatting is wat kort door de bocht geformuleerd”

   Wat dat maar waar, het betreft bewuste misleiding.

   1. Tedje Kruis

    Als de kop maar staat, de rest zijn leugens en verhouden van onwelgevallige info.

    Meer benieuwd naar Baudet en zijn inhoud. Waar gaat de FvD-stemmer zijn voorkeur naar uit.

    1. Linksbuster

     Q……Meer benieuwd naar Baudet en zijn inhoud…….
     Neen dat ben je niet!

   2. Piet151

    @Franz B.
    Ik ben van nature erg mild. Het staat zo dom als je een zo gemakkelijk weerlegbare misleiding als kop gebruikt. Ik vind het wel opvallend, dat niemand hier de rapportage gelezen schijnt te hebben. Het DDS-artikel lijkt over iets heel anders te gaan.

  2. Eksteroog

   Ik proef in het artikel ook een soort van dedain voor mensen, die zeggen voor de inhoud te gaan. De auteur begrijpt ook niet, dat zoiets een drijfveer kan zijn voor mensen. Dat mensen nadenken wat het beste is voor het land, daarbij morele overwegingen een rol spelen al helemaal niet.

   De auteur zal ook niet verwachten, dat FvD aanhangers voor de inhoud gaan. Op deze site zie ik een soort religieus fanatisme, waarmee Baudet gesteund wordt.

 3. halo1

  Ik denk dat de invloed van vrouwen vaak wordt overschat.. ze neigen vaak naar naiviteit, geldsmijterij en hysterisme. Als Duitsland b.v. een mannelijke bundeskanzler had gehad.. was die vluchtelingenstroom nooit op gang gekomen. Jesse!s rol lijkt inderdaad een beetje uitgespeeld.. maar wonderen van een vrouw te verwachten: een mode woke!

  1. Tedje Kruis

   Zegt veel over mevrouw Halo vrees ik.

   1. halo1

    Ja.. het zegt veel over mij.. want het is bijzonder storend dat vrouwen als een soort super-wezens beschouwd worden…eigenlijk superieur boven mannen.. en dat gaat me echt te ver.. is ook het gevaar van (doorgeslagen) (linkse) “emancipatie”…je ziet het gebeuren.. en mannen reageren als konijnen voor de koplampen..

  2. Franz Biberkopf

   “ze neigen vaak naar naiviteit, geldsmijterij en hysterisme.”

   Je kunt je natuurlijk ergeren aan dit soort stupide misogynie maar ik raad aan het te negeren. De oudere man halo1 is naar alle waarschijnlijkheid een laagopgeleide loser die bang is voor vrouwen. Mededogen is dan toch meer op zijn plaats.

   1. Oepsie

    Aldus schrijft speklapje. Zijn frustratie over zijn mislukte leventje gaat hem geestelijk steeds meer parten spelen. DDS de uitlaatklep van maatschappelijke losers.

   2. halo1

    Ursula von der Leyen van de EU vandaag weer zo!n voorbeeld.. veel vrouwen blijken in de praktijk faalhazen.. maar alles wordt met de mantel der liefde bedekt. Kijk.. ik zeg het tenminste.. omdat verder niemand het zegt…

    1. Janna47

     halo1
     Die van der Leyen is zowaar nog een grotere miskleun, dan die Juncker en er valt ook weinig om deze tante te lachen. Dat was met Juncker nog wel eens anders….. Weinig humor meer daar in Brussel, helaas.
     Het kost ons veel geld dat gebeuren daar en daar zou je toch een beetje humor voor terug moeten krijgen, want iets anders komt ze niet uit de vingers…

    2. Franz Biberkopf

     Von der Leyen is een uitstekende voorzitter en kreeg vandaag ondanks de problemen rond vaccinatie waar ze weinig aan kon doen brede steun in het Europarlement.
     Merkel is overigens ook een staatsvrouw van grote allure. Ik zie niet gauw een man deze vrouw naar de kroon steken.

     1. halo1

      Merkel is ook een totaal overschatte persoon.. ze heeft Duitsland/Europa opgescheept met honderdduizenden criminelen en unidentified duistere figuren en uitkeringsklanten.. de economie floreerde niet door haar maar ondanks haar.. en haar niet-beslissen werd gezien als “staatsmanschap”.. die mantel der liefde dus…..

  3. Piet151

   @halo1
   Oei, hysterisme! Is het echt zo erg? En dat komt vaak bij vrouwen voor, als neiging nog wel???
   Was is dat eigenlijk, hysterisme? Nog nooit van gehoord. Maar ja, ben een man hé, en mijn vrouw heeft het vast niet. Tenminste ik merk er niets van, maar ja het is dan ook maar een neiging. Maar o.k., als het maar niet besmettelijk is. Corona vind ik voorlopig voldoende.
   Hysterisme …………., toch eens aan mijn huisarts vragen. Kijken of hij het weet.

   Of ben je in de war met hysterie? Hysterisme klinkt wel duur en veel erger.

   1. halo1

    @Piet151 Sorry..bedankt voor de tip.. soms ga je in het leven nieuwe woorden “verzinnen”.. hysterie klonk me iets te dramatisch naar mijn gevoel.. bij jou is het kennelijk andersom maar soit : hysterie !!

    1. Piet151

     @halo1
     Trek het je niet aan. Soms is het zinnig om voor een goed inzicht in allerlei verschijnselen een nieuw begrip te introduceren. Klaver deed dit bijvoorbeeld met “economisme”. Maar hij schreef er wel meteen een dik boek over, waarmee een duidelijke definitie gegeven werd en de effecten ervan werden onderzocht.
     Is het misschien een idee om dat ook te doen met “hysterisme”? De overeenkomst met autisme ligt voor de hand, toch? Ik voel een bestseller op de loer liggen. En nee, ik ga je niet helpen, want ik vermoed dat de boodschap me niet zal aanspreken. Maar ik ben wel de eerste koper van zo’n boek, beloofd.

 4. Tedje Kruis

  Wat zien we bij de paar overgebleven FvD-stemmers?

  Gaan die voor de inhoud of zijn ze nog tevreden bij de niet bijster mannelijke, racistische leider?

 5. Emma Louise

  Jesse Klaver is nog steeds de juiste politiek leider van GroenLinks. Hij combineert een aantal noodzakelijke kwaliteiten die je als leider nodig hebt: redelijk, geduldig, flexibel, veerkrachtig, meewerkend, intuïtief en plannen maken voor de toekomst. Ik vind hem een representant van zowel mannelijk als vrouwelijk leiderschap. GroenLinks mag de handen dichtknijpen met zo’n Klavertje vier.

  1. Linksbuster

   Leuke knul hé emma?

 6. Nostradamus

  Maar yasser is toch een soort van vrouw?
  Dat hij een piemolletje heeft dat maakt voor (extreem) groen links tegenwoordig toch niet meer uit?

  1. Thant dolph

   En Wilders heeft toch een soort van pruik op?

 7. Yoyo

  Niks zonde!
  Good bye, and good riddance , Yasser!!
  Wat we er voor terug krijgen, zien we dan wel weer!!

 8. Linksbuster

  Franz Dummkopf..nog altijd idolaat over markje leugenaar..en zijn ” bekwame en fatsoenlijke” ex regering.
  De groeiende reeks missers ziet de blinde niet.
  Toch maar eens naar specsavers knul, zou letterlijk en figuurlijk wel eens een eyeopener kunnen zijn.

 9. RvdBe

  Dat krijg je ervan als je altijd loopt te mekkeren dat er meer vrouwen in de top van de politiek horen, mag jezelf aan je stutten trekken.
  Ze zullen wel ergens een vrouw tevoorschijn toveren met sympathieën voor moslimterreur hekel aan blanke mannen en NL cultuur.

 10. rexm

  Lees hier.

  Mark Rutte wordt gewaardeerd om zijn uitmuntende staatsmanschap. Daarin is hij populair bij kiezers van nagenoeg alle partijen; hij stijgt met die kwaliteiten nogal indrukwekkend boven de partijen uit.

  Heb de definitie over uitmuntend staatsmanschap eens goed doorgenomen, kom niet verder met Rutte als een bloemenverkoper en verkoper van tweedehands auto’s.
  Als derde staat op de lijst staat, champagne leider, liegen en bedriegen.

 11. yellow thread street

  Op nummer 9 hebben ze bij Groen Links een uitstekende kandidate staan.
  Bovendien heeft ze als “voordeel” dat ze tevens een hoofddoek draagt.
  Een echte nederlandse toch, wat wil je nog meer.
  Hoe help je ons land verder om zeep.
  En waarschijnlijk heeft ze heel veel ervaring op het gebied van politiek.
  Ze zou zomaar de eerste vrouwelijke premier van ons land kunnen worden.

 12. Drollevanger

  Ik ben niet speciaal voor een vrouw, hoewel ik destijds Ria Verdonk een bekwame tante vond.
  Ik heb liever een persoon die achter hun partijpunten staat en weet waarover men praat.
  Het valt mij vooral op dat bij linkse partijen de leiders vaak volstrekt niet weten waarover ze het hebben, gebazel in de ruimte. Mevrouw Marijnessen van de SP(waar ik niet op zal stemmen) uitgezonderd.
  Ik heb van Links, (de oerwoudverstokers) nog nooit gehoord dat dankzij extra CO2 de Aarde 17% meer is vergroend en we daardoor al een paar jaar nog nauwelijks hongerende negertjes op de TV zien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.