EU-nietsnutten over de knie gelegd, en erkennen episch vaccinfaalbeleid: ‘Goedkeuring verliep te traag!’

Het mocht even duren maar de hoge bobo’s in Brussel hebben dan eindelijk hun eigen fouten erkend. Vanaf het begin af aan heeft de Europese Commissie het probleem onderschat. Ze dachten dat een goedwerkend vaccinatiebeleid niet zo moeilijk was om te bedenken. In de praktijk bleek het toch een stuk moeilijker dan gedacht. 

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is met de billen bloot gegaan. Ze moest erkennen dat de EU enkele zeer pijnlijke missers heeft begaan wat betreft het late inkopen van vaccins door Europa, en de genante ruzie met farmaceuten.

Toch bleef de Duitse cheffin het beleid grotendeels verdedigen, maar ze geef toe dat er ‘fouten’ zijn gemaakt. Vanaf het begin liep de EU achter de feiten aan: de vaccins werden te laat goedgekeurd en ook ging men er klakkeloos vanuit dat wat er besteld was ook op tijd zou worden geleverd.

Dit is niet gebeurd en er brak een ware rel uit tussen de EU en AstraZeneca, die zelfs leidden tot een flinke misstap in Ierland. De EU had tijdens de besprekingen met de Brexit beloofd nooit een harde grens te trekken in Ierland, maar door het geblunder met de vaccinatiestrategie deden ze dit wel. Lidstaten waren hierover terecht kritisch.

‘We gaan nieuwe voorbereidingsmaatregelen treffen om in de toekomst beter voorbereid te zijn.’

Allemaal leuke en aardige beloftes, maar de EU is natuurlijk flink onderuit gegaan in deze crisis. Voor de Brusselse elite was en is de coronacrisis de perfecte mogelijkheid om te laten zien dat tijdens een grote crisis een ‘sterk Brussel’ het beste antwoord is om zo snel mogelijk uit zo’n crisis te raken. Alleen was er dus helemaal geen sprake van een sterk Brussel. Ze rommelde maar wat aan en uiteindelijk hebben veel niet-EU-lidstaten het individueel beter aangepakt dan Brussel. Hallo Verenigd Koninkrijk, Bahrain en Israël! Maar binnen de EU zijn ook landen als Duitsland met succes gaan bijsturen.

Wie kan het ze kwalijk nemen? Brussel leek stuurloos in het water liggen, dus natuurlijk zijn veel landen zelf initiatief gaan nemen. Alleen maar goed, maar vanuit het perspectief van Brussel is dit natuurlijk gezichtsverlies. Voorlopig moeten we het crisismanagement nog maar niet overlaten aan de EU.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Tedje Kruis

  Zelfs DDS heeft een slappe kop, ik vermoed dataverkeer dus heel veel goed is gegaan

  1. Linksbuster

   Al weer vroeg aan de drank tedje?..er is geen touw aan je gelúl vast te knopen..
   Probeer het eens met FVD of Baudet…daar heb je al veel op geoefend.

 2. Linksbuster

  De eu, tehuis voor gesjeesde politici en wannabe dictators!
  Totaal overbodig!

 3. kattekop

  faalbeleid???…..nou ja het ligt er maar aan van welke kant je het bekijkt
  Door dit beleid blijven er misschien wel een hoop hoogbejaarden in leven omdat ze nog geen spuitje hebben gekregen.
  Ieder nadeel heb z’n voordeel zou Johan zeggen.

 4. kattekop

  Zag net een berichtje, nee niet over de eu.
  Overvolle treinen…je zit bij elkaar op schoot.
  Ligt er natuurlijk aan wie er bij je opschoot komt zitten maar dat kan best gezellie zijn, toch,

 5. ervi

  Ach,dat zogenaamde getreuzel met de vaccins is slechts om de lockdown te kunnen rekken, en de economie om zeep te helpen ten gunste van de grote reset.

 6. rexm

  Goedkeuring vaccins verliep te traag’, smeer gelden waren te laat binnen.!!!

 7. RvdBe

  Misschien dat de eu eens moet gaan buurten bij GB hoe 1 en ander te organiseren.
  De eu de faalhazen op het wereldtoneel: GB continue voor dom uitmaken omdat ze niet zonder de eu kunnen (zie bovenstaand).
  De Russen als de vijand wegzetten en boycotten, straks om hun sputnikspuitjes bedelen.
  We moeten van het gas af van de eu en tegelijkertijd wordt northstream 2 van aartsvijand Rusland klaar gestoomd om de almachtige eu van gas te voorzien.
  Wat een losers: NEXIT!!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.