Femke Halsema stort Amsterdam steeds verder de grachten in: “Afhandelen wob-verzoeken blijft chaos, 19 weken wachten op documenten!”

We wisten natuurlijk al dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema het een en ander niet meer in handen heeft. Nu komt daar wederom iets bij kijken, dat eigenlijk nog het meest overeenkomt met een aankomend schandaal: Amsterdam kan het aantal wob-verzoeken niet meer aan, waardoor burgers Amsterdammers tot wel vijf keer toe langer moeten wachten dan is vastgesteld in de wet.

Stadszender AT5 schrijft dat Amsterdammers die een wob-verzoek indienen gemiddeld 19 weken (!) moeten wachten op uitsluitsel. Dat staat haaks op de loze beloftes van burgemeester Femke Halsema die twee jaar geleden nog heel karig aan wist te geven dat ze er alles aan zou doen om deze periode van onzekerheid terug te dringen. Daar is dus helemaal niets van terechtgekomen, naar nu blijkt.

“Het afhandelen van de verzoeken duurt in de stad gemiddeld vijf keer langer dan is vastgelegd in de wet. Een cultuurverandering is nodig”, aldus AT5. En dat is eigenlijk best wel alarmerendere inhoud, want het wekt de suggestie dat Halsema ook dit puntje niet op orde heeft. Een zorgwekkende ontwikkeling in de stad die het nog zo goed deed onder het burgemeesterschap van Job Cohen (daarna falend PvdA-leider) en Eberhard van der Laan (helaas overleden).

De kritische Amsterdamse stadszender AT5 tekent dan ook terecht op:

“Wie een blik werpt op de pagina waar de gemeente afgehandelde wob-verzoeken publiceert, ziet een patroon: er zitten vaak vele maanden (en soms wel een jaar of zelfs meer) tussen het indienen van een verzoek en het moment waarop er door de gemeente een besluit wordt genomen en er documenten worden gepubliceerd. Het overtreden van de wettelijke termijnen is eerder regel, dan uitzondering.

Een wob-verzoek moet officieel door de overheid binnen vier weken worden afgehandeld. In sommige gevallen is het mogelijk om de termijn te verlengen. Die verlenging mag in eerste instantie vier weken duren. Uit gesprekken die AT5 de afgelopen tijd heeft gevoerd komt een beeld naar voren waarin Amsterdam zelfs voor ogenschijnlijk simpele wob-verzoeken al direct laat weten dat het afhandelen binnen vier weken niet gaat lukken.”

Telegraaf-journalist Mike Muller springt dan ook niet voor niets in de bres van de verontwaardigde burger en stelt: “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een verzoek binnen de vier weken is afgehandeld.”

In het Amsterdam van Femke Halsema schijnt het in ieder geval niet te lukken, en dat zegt misschien ook wel iets over haar onkunde als burgemeester. Iets dat haar voorgangers (en daarbij maakt de partijkleur niets uit) een stuk beter deden.

Beste Femke: Is het inmiddels niet eens tijd geworden om met een welverdiend pensioen te vertrekken uit Amsterdam? Je salaris ontvang je toch wel, dus wees daar vooral niet bang voor. Het enige dat je waarschijnlijk zal missen is het waanzinnige uitzicht op de Amsterdamse Grachtengordel. De Amsterdammers zelf zullen je waarschijnlijk een (vegetarische) worst zijn. Daar heb je überhaupt nooit enige binding mee gehad.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. zeester

  Goed zo! Door hun eigen onkunde graven ze zichzelf in

 2. NO8D0

  En na die weken voor 80% zwart gelakt openbaar gemaakt.

  1. Logica

   Amsterdam heeft gekregen wat het wilde. Ze zullen er wel niet mee zitten dan.

   Straks krijgt Nederland wat het wilde. Dat wordt helaas weer een Rutte4 kabinet. De PVV en FVD worden uitgesloten en dus opnieuw over links

   Ik voorspel mooi tijden voor BLM en Antifa en voor Afrika. Ik voorspel dat de grenzen nu helemaal open gaan voor immigratie. Zuid Europa mag weer gaan juichen om de extra miljarden uit Nederland. Onze pensioenleeftijd omhoog, niet die in de rest van Europa.

   Geen geld meer voor ouderenzorg, goed onderwijs, etc. Wel meer zorg voor kunstenaars dankzij goed lobbywerk van hun bond.

   1. AidemediA

    *Logica u schreef, “Amsterdam heeft gekregen wat het wilde. Ze zullen er wel niet mee zitten dan”.
    Ik deel u mee, ik ben Amsterdammer en ik walg van de linkse partijen die nu Amsterdam besturen onder leiding van, “ik wordt nooit burgemeester o.i.d.” groen links mw halsema. Dit zooitje heeft van Amsterdam een grote puinhoop gemaakt. Hoe komt het ooit goed met onze hoofdstad van Nederland. De neergang van Amsterdam begon al met het burgemeesterschappen van de heren, Samkalden, Polak, van Thijn, Patijn, Cohen en van der Laan. Allemaal linkse rakkers van pvda huize. Dus ja ik zit er wel mee, met wat wij voor achterlijk stadsbestuur hebben. En ik verzeker u, dat er velen zijn die net zo denken als ik dat doe.

 3. halo1

  Je kan duidelijk merken dat ze met alle macht in/aande macht gehouden moet worden:””Laat de eerste vrouwelijke burgemeester niet mislukken!””..is een belangrijker mantra dan… goed bestuur.

 4. Pieter48

  Zie hier wat een links beleid zoal veroorzaakt in een grote stad. Stelt u zich eens voor dat ons land bestuurd gaat worden door deze linkse figuren. De geest van de provo en de krakers zijn in Amsterdam helaas nog niet uitgeroeid. Als dit land een links georiënteerde regering gaat krijgen na de verkiezingen denk dan even na wat een links beleid in Amsterdam teweeg heeft gebracht. Als men dat als de ideale toekomst ziet laat dan de linkse bestuurders hun afbraak van dit land voort zetten.

 5. J.P Coen

  Welke linkse hork zei “ik ga van het wachtgeld genieten en ambieer geen andere politieke functie ? ”

  verachtelijk links inhoudsloos nest

  1. Logica

   Goede vraag….eh….hele goede vraag….eh…..mag ik een gokje wagen? Halsema?

 6. Pieter48

  Zondagochtend gaat mevrouw Kaag ons via de ozo onafhankelijke NPO weer voorlezen uit de linkse bijbel. Langzaam zou men toch kunnen gaan denken of mevrouw Kaag niet een beetje te veel op tv verschijnt. Wat heeft haar partij tot nu toe bereikt voor de burgers van dit land.

  1. halo1

   Er was nog een bericht voor u in het draadje Graus.. niet gezien?.. ik heb maar even voor u geantwoord/gediscussieerd….. Off topic: waar blijft het draadje over de vrijspraak voor Trump??…

   1. J.P Coen

    Elk normaal denkend mens wist al bij inzet van de beide impeachmenten dat het symbool politiek was behalve het adept beukhol natuurlijk. Elk normaal denkend mens weet dat het slechts laster en poeppraat was.

    Het is dus geen nieuws dat impeachment II ook gesneuveld is.

  2. J.P Coen

   N I E T S

   1. Logica

    Jawel, een week na de installatie van Rutte 3 het referendum afgeschaft. Bek dicht nederlanders, ik beslis . Zal z3 gedacht hebben. Hetbstond in geenbenkel verkiezingsprogramms in ieder geval.

 7. Response

  Wellicht is het (weggelakt) beleid de lopende Wob-verzoeken en de daaruit mogelijk voortkomende bagger te vertragen tot ná de verkiezingen. Zo werkt dat in een zgn. linkse open en transparante democratie.

 8. Wally

  Hoewel Halsema hier natuurlijk niets aan kan doen, zij behandelt dit zelf niet, is het WEL heel grappig om te lezen. Amsterdam is al decennia in de linkse handen en plukt nu de misvormde vruchten van hun ‘arbeid. (Dat woord kennen ze vaag wel, maar wat het ook alweer betekende is men vergeten). Onkundig en eenzijdig beleid geeft natuurlijk uiteindelijk een puinhoop en DAT merkt men nu in deze ‘lieve’ stad. (Dat ‘lief’ even los gezien van bijvoorbeeld homohaters, plofkraakliefhebbers, anti-Nederland inwoners, radicale figuren uit het jaar 650 -in-de-zandbak en extreem linkse beroepsklojo’s).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.