Hoera, victorie! Enorme groenwaanzinnige zonneweide in Landgraaf geschrapt na massa-protest burgers

De gemeente Landgraaf heeft vandaag besloten om toch maar geen enorm energiepark aan te leggen in een prachtige stiltegebied. Er zouden 27.000 zonnepanelen komen op een akkerland van tien hectare groot, maar dat gaat mooi niet door. Honderden burgers uitten kritiek en de gemeente heeft geluisterd! Dat meldt De Telegraaf.

Het Duitse bedrijf Kronos diende eind vorig jaar een verzoek in om een energiepark aan te leggen in een stiltegebied aan de Akerweg. Dat zou betekenen dat er een gigantische ‘glasplaat’ zou komen te liggen op een locatie waar veel wandelaars en natuurliefhebbers graag mogen komen.

Diverse politieke partijen waren hier al kritisch op, maar de vergunning leek gewoon te worden doorgedrukt. En daar was ook wel gegronde reden voor, want, zo zegt een wethouder: “Onze gemeenteraad heeft in april 2019 volmondig ‘ja’ gezegd om in 2040 energieneutraal te zijn. Ik ga daarom al komende maand aan de raadsleden vragen of ze nog steeds achter deze ambitie staan.”

De raadsleden kregen het kennelijk benauwd toen ze erachter kwamen wat die energieneutrale duurzaamheidsgekte in de praktijk zou gaan betekenen. Nu is de hele gemeente gelukkig met de schrik vrijgekomen. Voor nu althans, want zoals diverse partijen (GBBL, CDA en LWH) al hebben aangegeven: “(…) We zijn blij dat het college de mening van onze inwoners serieus neemt. Dat wil niet zeggen dat we niet gaan verduurzamen. Op weg naar een klimaatneutraal Landgraaf zijn er meer opties dan alleen zonneparken en windmolens.”

Naast zonnepanelen op daken, wat betere huisisolatie of een kerncentrale houdt het qua duurzame opties snel op voor een gemeente als Landgraaf, dus ik ben benieuwd wat ze dan zullen gaan overwegen! Maar voorlopig geldt het uitzwaaien van gigantische Duitse zonnepanelen als een overwinning voor de burger, en ‒ uiteraard ‒ de natuur.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. vvw

  crimineel gedrag om schaarse grond vol te leggen met onzinnige zonnepanelen

  1. Tedje Kruis

   Ben het met je eens, maar jouw reden is voor idioten.

   Zonneweiden zijn voor nu een slecht plan in kader natuurschoon en biodiversiteit

   Handige projectontwikkelaars/boeren met grond over, verdienen er grof aan zonder ergens rekening mee te houden.

   Eerst wetgeving aanpassen en bedrijfshallen vol laten leggen. Duizenden m2 nog onbenut!

   1. vvw

    ik moet jouw troep niet op mijn dak ! Ik hogere verzekeringspremie , groter risico op brand en bijtellingen op de woz door jouw achterlijke onzinnige glaspaneeltje,

    De ware idioot heeft zijn gezicht weer laten zien. Idioten leggen zonnepanelen neer om na 15 jaar beteuterd nieuwe te moeten kopen na de derde regelaar !

    leuk op de camper maar voor de rest onzinnig

    1. usb3.0

     Een zonnepaneel op je dak is wat anders dan heel veel gemeentegrond volproppen, het ergste is nog dat dat dit laatste niet eens ten goede komt aan de burger..

   2. liefdevol rechts

    ” wetgeving aanpassen en bedrijfshallen vol laten leggen. Duizenden m2 nog onbenut”
    Ga dat jouw leuke vriendjes in de politiek maar uitleggen en als ze je genoeg hebben uitgelachen en uiteindelijk buiten hebben gegooid ben je meer dan welkom bij het FvD.

 2. sonny

  De burgemeester, wethouders en raadsleden moeten noodzakelijkerwijs wél voldoen aan een bepaalde kennisgraad en intelligentie!
  Het kiesvee kijkt naar de leuke amicale poppetjes, en niet ofdat de mensen captabel zijn!
  Het is in dit geval nog net teruggedraaid kunnen worden, maar het is wel een waarschuwing!!

 3. ervi

  Er is voldoende gas om ons naar nucleaire energie te helpen.