IJzersterke niet-deuger Fidan Ekiz: “Racisme en uitsluiting komt niet alleen maar uit de ‘rechtse’ en ‘witte’ hoek”

Een ‘witte vrouw’ mag geen literatuur vertalen van een ‘zwarte vrouw’. Dat is even kort samengevat het verhaal dat wij onlangs brachten over schrijfster Marieke Lucas Rijneveld die volgens bepaalde deugmensen niet bij machte zou zijn om een gedicht van de afro-Amerikaanse Amanda Gorman te vertalen. In het NPO-programma De Vooravond ‘clashte’ presentatoren Fidan Ekiz en Renze Klamer ook over dit onderwerp. In het voordeel van de vrijgevochten Fidan, overigens.

Presentator Renze Klaver introduceert het gevoelige onderwerp alsvolgt in De Vooravond: “Zij (Marieke Lucas Rijneveld – red.) heeft zichzelf teruggetrokken. Daar is veel over te doen geweest omdat ze niet goed zou kunnen aanvoelen omdat haar gedicht (Amanda Gorman – red.) ook gaat over haar afkomst en dat ze afstamt van slaven en de strijd die ze van daaruit voor zichzelf gestreden heeft.”

Maar dan komt het, Fidan Ekiz grijpt haar moment om eens even een heel erg duidelijk statement te maken tegenover -in haar ogen- “intolerante woke-personen”:

“Ik vind het juist heel jammer dat zij (Rijneveld – red.) zich terugtrekt. En meer dan jammer vind ik het eigenlijk best wel verontrustend. De mensen die er voor hebben gezorgd dat zij zich terugtrekt, dat zijn mensen die pleiten voor inclusiviteit, voor tolerantie, maar ze zijn blijkbaar heel erg blind voor hun eigen intolerantie.”

Daar heeft Ekiz duidelijk een gevoelig punt te pakken dat veel mensen denken maar ook velen niet hardop durven te zeggen. Ze vervolgt haar betoog:

“Wij zijn heel erg geneigd om te denken dat racisme en uitsluiting uit ‘rechts’ en uit de ‘witte hoek’ komt. Maar het gebeurt ook zo vaak -in dit geval- en ik ga het gewoon een naam geven: woke-activisten, zeg maar mensen die zeggen zij (Rijneveld – red.) kan daar niet op die plek staan of zitten. Ik heb daar heel erg moeite mee. Juist ook omdat zij juist ook staat voor inclusiviteit. […] Gaat inclusiviteit alleen maar over kleur, vraag ik mij af.”

Vervolgens grijpt de ‘witte’ en deugende blondharige Renze Klamer in:

“Jij (Ekiz – red.) schrijft vaak over Turkije en dat je ouders daar vandaan komen en wat die hebben gedaan. Stel dat verhaal zou vertelt worden door iemand anders dan jij en diegene zou ook Turks zijn, dan zou je denken: ‘Ja, dat helpt als diegene de vertaalslag moet maken, want die snapt dan waar het over gaat.”

Fidan laat zich echter niet van de kaart spelen en valt Renze in de rede:

“Inclusiviteit gaat niet alleen over kleur. Waar ik moeite mee heb is dat hier een minderheid een meerderheid conformisme oplegt onder het mom van tolerantie en inclusiviteit.”

Fidan Ekiz maakt in haar programma De Vooravond dan ook een heel erg duidelijk statement. Liever gaan al die zogenaamd vredelievende en inclusieve roeptoeters op links eens een keertje op de progressieve toer en sluiten ze gewoon helemaal niemand uit op individueel vlak. Want afkomst of huidskleur maakt namelijk geen ene donder uit, waarom moeten we mensen daarop blijven beoordelen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. vvw

  uitsluiten kunnen de racisten van kozp het beste !

  1. halo1

   Dat hele begrip “racist”” is een linkse frame. Het is een natuur-gegeven dat mensen het meest houden van mensen die op hun lijken .. en andersom…maar links miskent de wetten van de psychologie , de biologie en de natuurkunde.. dat is hun grote manco.

   1. Reinoud van Gelre

    Eens Halo1.
    Het is aangeboren. Een instinctief iets.

 2. HD

  Net in een krant een stuk gelezen over Lale Gül, wat een geweldige vrouw.
  En wat een ongelofelijk geweldige ouders die haar steunen, top mensen, daar moeten we er meer van hebben.

  1. Drostemannetje

   idd, net een stukje ook over haar gelezen. Kende haar niet. Wat een heldin. Zo zie je hoe de wereld in eruit ziet voor zo’n jonge Turkse vrouw. Een hel. Reken maar dat er een hoop van deze vrouwen bestaan maar niet deze stap durven te wagen, bang voor hun leven. Schandalig dat daar zo weinig publiciteit krijgt bij de linkse media die meehelpt dit allemaal onder de pet te houden en iedereen die kritiek heeft op de Islam voor rascist of islamofoob uitmaakt. Walgelijk gewoon.

 3. Drostemannetje

  Fidan is een lichtpuntje in het o zo donkere NPO hol. Een verademing in het verstikkende linkse mediacircus.

 4. liefdevol rechts

  Als jij geen commentaar hebt op mijn geloof dan heb ik die ook niet.
  Als jij geen commentaar hebt over mijn normen dan heb ik die ook niet.
  Als jij geen commentaar hebt over mijn waarden dan heb ik die ook niet.
  Als jij geen commentaar hebt over mijn tradities dan heb ik die ook niet.
  Als jij geen commentaar hebt over mijn huidskleur dan heb ik die ook niet.
  Als jij geen commentaar hebt over hoe ik mijn leven leidt dan heb ik die ook niet.
  Maar zoals altijd komt er uit linkse hoek wel commentaar.

 5. Spaanse_K0K

  IJzersterke niet-deuger Fidan Ekiz: “Racisme en uitsluiting komt niet alleen maar uit de ‘rechtse’ en ‘witte’ hoek”

  Mooi dat ze niet ontkent dat racisme en uitsluiting net zo goed uit de “rechtse” hoek komt.

  1. werikke

   fles is half leeg of was het vol ? het gaat erom dat links altijd rechts verantwoordelijk houd voor racisme terwijl iemand nu zegt dat links net zo is. wel even begrijpend lezen

  2. halo1

   Uitsluiting is toch volkomen normaal.. je sluit toch in principe iedereen die je niet mag al uit??!! Uitsluiten is wat anders dan in elkaar slaan. Waarom doet links zo gestoord?

 6. Beukman

  Uiteraard heeft Ekiz helemaal gelijk.
  Het is jammer dat twee argumenten die haar gelijk ondersteunen niet zijn ingezet:

  1. De dichter zelf staat achter de keus van Rijneveld als vertaler.

  2. De vertaling zou vóór publicatie worden beoordeeld door zgn sensitivity readers
  . Een beetje uitgever doet dit, juist om te voorkomen dat er uitglijders worden gemaakt die zijn veroorzaakt door bepaalde culturele ongevoeligheden bij de vertaler.

  Was ik zwart geweest en vrouw en vertaalster en mij was gevraagd om de klus te klaren ipv Rijneveld, dan had ik om principiële grond geweigerd.

 7. Bas van Loon

  Graag wijs ik er nog eens op dat linkse ‘zwarte’ wokers racistisch in het kwadraat zijn. Want niet alleen vinden ze dat ‘witte’ mensen racistisch zijn vanwege hun huidskleur en moeten zij worden uitgesloten van werk dat in verband staat met ‘zwarten’, het omgekeerde wordt juist gepropageerd. Kijk maar hoe lyrisch zij zijn over de serie Bridgerton waar ‘zwarten’ onwaarschijnlijke rollen van ‘witten’ vervullen. Dit is hypocriet en in strijd met de werkelijkheid. Het resultaat zal uiteindelijk een gesegregeerde samenleving zijn. En dat valt misschien ook wel te prefereren boven een geforceerd multicultureel gedrocht.

  1. Loelap

   Precies. Doet me denken aan dat gedicht van akwasi waarin hij zegt met van allerlei minderheden blanka’s aan te gaan vallen.
   Zeer racistische man! Maar omdat hij zwart is, vindt Links het goed.

  2. ikweetwatikwil

   Bas van Loon. Ben het helemaal met u eens. Iemand rade mij aan om Bridgerton te zien. Na 1 aflevering ben ik afgehaakt. Je kunt geen “Zwarte” de rol van een blanke laten spelen. Andersom ook niet. Het komt opdringerig over en is niet de werkelijkheid.
   Laten “Zwarte” mensen hun eigen geschiedenis maar spelen en niet de Blanke geschiedenis vervalsen.

 8. Dirty-Harry44

  En dit mag allemaal ongestraft natuurlijk.

 9. tata

  Fidan is een topvrouw.

 10. Drollevanger

  Afkomst of kleur maakt wel degelijk een donder uit.
  Als ik die Turkse mevrouw was zou ik s,avonds in ieder geval niet alleen door een park wandelen.
  Voor je het weet komt ze een doorgesnoven religieuze landgenoot tegen, die haar als ongelovige de hals afsnijdt.
  Ze zou de eerste vrouw niet zijn uit die hoek.

 11. Drollevanger

  Ik wandelde eens door een stadje toen een donderbui overtrok. Ik schuilde in een groot portiek. Er kwam een Turkse dame met een kleuter aangesneld die ook, vriendelijk knikkend het portiek indook.
  Van de overkant klonk geschreeuw, een besnorde Turkse, daar schuilende kerel schold de dame duidelijk uit. Ze keek me verschrikt aan en vluchtte toen de regen weer in.
  Wie was hier racistisch.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.