Racistische woke-gekken krijgen hun zin: “witte vertaler” voor poëzie van Amanda Gorman trekt zich terug

Er is weer een volkomen onschuldige Nederlandse vrouw onthoofd in de guillotine die de woke inquisitie heeft opgesteld in dit land. Ditmaal rolt het hoofd van Marieke Lucas Rijneveld in het mandje, omdat de poëte zogenaamd te “wit” zou zijn om het werk van de Afro-Amerikaanse Amanda Gorman te vertalen. Dat terwijl Gorman zélf verzocht heeft om de diensten van Rijneveld om haar gedichten naar het Nederlands om te zetten. Na een hetze van enkele dagen legt Rijneveld haar vertaalpen neer: “Ik ben geschrokken van de ophef rondom mijn betrokkenheid.”

Een trieste dag vandaag. Deze week ontstond een kleine Twitter-rel onder ‘woke’-Nederland vanwege de keuze voor een “witte” vertaler voor de poëzie van de zwarte Amanda Gorman. Zwarte poëzie mag namelijk alleen door zwarte mensen worden vertaald, betoogt Janice Deul in haar Volkskrant-column. Marieke Lucas Rijneveld, die door Meulenhoff (en met instemming van Gorman) werd gekozen om de poëzie naar het Nederlands te vertalen, heeft zich vanwege de ophef teruggetrokken.

Amanda Gorman was de jonge zwarte vrouw die poëzie voordroeg tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden. ‘Woke’-ideologen waren natuurlijk helemaal lyrisch over haar omdat ze zwart is en voor een talent wordt aangezien. Om die reden moest de rest van de wereld die poëzie ook in de eigen taal aanhoren, dus gingen uitgevers driftig op zoek naar geschikte vertalers. Uitgever Meulenhoff kwam bij Marieke Lucas Rijneveld uit.

En vanaf daar ging het mis, want Rijneveld is blank. Deul trapte de idiote racistische discussie af:

“Harvard-alumna Gorman, opgevoed door een alleenstaande moeder en wegens spraakproblemen gelabeld als ‘special needs’-kind, omschrijft zichzelf als ‘skinny Black girl’. En haar werk en leven zijn gekleurd door haar ervaringen en identiteit als zwarte vrouw. Is het dan – op z’n zachtst gezegd – niet een gemiste kans om Marieke Lucas Rijneveld in te huren voor deze job? Hen is wit (ja het staat er echt, red.), non-binair, heeft geen ervaring op dit gebied, maar is volgens Meulenhoff toch de ‘gedroomde vertaler’?”

Gorman had er alle vertrouwen in, Meulenhoff had er geen problemen mee en Rijneveld had er geen problemen mee. Zelf heel veel Twitteraars hebben er geen problemen mee. Alleen een paar wokies zagen kans om hun racistische gal te spuwen. En dat bleek genoeg te zijn, want Rijneveld trekt zich, ondanks volledige steun, praktisch direct terug:

Wat een enorm trieste gang van zaken. Op deze manier legitimeer je die achterlijke ideologie alleen nog maar meer. Alleen maar omdat iemand riep dat deze poëzie door iemand van dezelfde kleur als die van de auteur moest worden vertaald. Niet te filmen, dit. Of zoals voormalig GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil het zegt:

“Weerzinwekkend. De talentloze pigment-politie gijzelt Nederland. En we staan het allemaal toe. Elke schrijver van kleur met zelfrespect moet weigeren Rijneveld op te volgen.”

Geen woord aan gelogen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. HD

  Je geeft ze een spiegeltje en ze nemen je hele huis.

 2. usb3.0

  De wereld word steeds gekker natuurlijk..

 3. Spaanse_K0K

  Woke’-ideologen waren natuurlijk helemaal lyrisch over haar omdat ze zwart is en voor een talent wordt aangezien.

  Wout zet duidelijk vraagtekens bij haar talent.
  Waarschijnlijk omdat Wout, gezien zijn staat van dienst, de aangewezen persoon lijkt om deze jongedame te beoordelen.

  1. usb3.0

   En wie denk jij wel dat je bent?

   1. driewerf

    Dat weet dit gevalletje zelf niet ik denk dat als DDS hem verwijdert het hier op DDS een stuk rustiger wordt met al zijn nick’s

 4. Arbeider65

  Ik heb nog nooit van die Goorman gehoord.

 5. Neko-

  Nog even daargelaten dat ik niets met poezie of die Gorman heb… Maar dit is gewoon racisme dat weer geintroduceerd word.

  Een enge ontwikkeling.

 6. Aborifa

  Afschuwelijk zwart racisme. Jaloersheid en kinnesinne zijn het motief. Zal Meulenhoff moeite kosten een dichteres van kleur te vinden.

 7. ManX

  De kopregel boven het opinie-artikel in de Volkskrant luidde: “Een witte vertaler voor poezie van Amanda Gorman: onbegrijpelijk”.

  De compleet mesjogge kut Janice Deul uit zich hier op een gruwelijk racistische manier en het erge is dat dit stupide wijf zo verblind is in haar wokeness dat ze het zelf niet in de gaten heeft.

  Vervang ‘witte’ maar door Marokkaanse, gele, Joodse, indiaanse o.i.d. en de Volkskrant zou bestormd worden door hordes krankzinnigen onder het uitroepen van ‘diskriminatie!!’

  Als er eentje gekoppensneld dient te worden is het Janice Debiele Deul wel. Goor takkewijf.

  1. Aborifa

   Mevrouw is van beroepsactiviste. Heeft gestudeerd op mijn kosten. Heeft haar diploma gekregen omdat de UU anders voor racistisch wordt uitgemaakt.
   Wat een zwarte inborst heeft die vrouw.

  2. The devil and the deep blue sea

   Ik ken dat hele wijf niet maar laat mij eens raden, zij heeft ook kuthaar als horlogeveertjes en is zo zwart als de kachel?

   1. Beukman

    Jij bent duidelijk in de war met je eigen vrouw, blauwe zee.
    Hoe zit het trouwens, met Trump: wordt ie nog ingezworen op 4 maart a.s.?

    1. usb3.0

     beukho*rtje kan zijn Trump fetisj maar niet onder cöntröle krijgen, beukho*r zou zijn huisarts nog zwaardere pillen moeten vragen en doe gelijk even een meter coronavaccins..

     1. Beukman

      Kabouter Plop staat al een tijdje op springen sinds de bekende rode gordijntjes gesloten zijn.
      Nog even volhouden, Plop!

    2. The devil and the deep blue sea

     Bukman de negerinnenliefhebber wil ontkennen dat die uit een boom gepleurde kutnegerinnen geen horlogeveertjes als schaamhaar hebben, sodemieter toch op mongool met je domme gezwets.

 8. Drostemannetje

  Ik ken die Janice Deul niet, maar als ik kijk naar haar plaatjes op de internet lijkt ze een omgebouwde kerel. Is dat zo?

  1. ManX

   “Janice Deul is een Surinaams-Nederlandse journaliste, fashion activiste en fashion-writer.. Ze maakt zich sterk voor meer diversiteit in de mode, (lifestyle)media en de creatieve & culturele sector. Dat doet ze middels talks, workshops, opiniestukken, gastcolleges, mediaoptredens, door haarzelf gecureerde events en via haar inspiratieplatform Diversity Rules. Ze is lid van de commissie Ontwerp van de Raad voor Cultuur en is co-auteur van Little Black hair Book, een boek met haarverhalen van black hair vips.”

   Een eng benepen zwart kutwijf dus met een racistische kokerblik en een ongelooflijk groot narcistisch ego. Ik wens je ongezien de tyfus, vuile raciste.

  2. driewerf

   hahahaha Het heette eerst Jan Dulles omgebouwd en daarna gespoten hahahahaah.

 9. Nostradamus

  Ach, racisme blijkt maar weer eens niet exclusief voor mannen met witte billen. Ook vrouwen met pigment verwende billen hebben daar last van. Het probleem is dat het allemaal door deugende wokies getolereerd wordt én dat pigment verwenden overtuigd zijn dat zij geen racist kunnen zijn. Hoe meer bizar wil je het hebben?!

 10. Beukman

  Als ik het goed begrijp heeft dichteres Amanda Gorman zelf geen enkel probleem met Marieke Rijneveld als vertaalster. Logisch, want ze heeft bewezen een prima vertaalster te zijn. Het is verder ook niet een bijzonder moeilijk gedicht om te vertalen, cultureel gezien.

  Pijnlijk is de spagaat die zowel Marieke als Meulenhoff vervolgens maken om het betoog van Janice Deul recht te breien. Achter alle diplomatieke taal verborgen is nog steeds zichtbaar hoe ze er werkelijk over denken.

 11. Fax uit Darmstad

  Beter helemaal niet vertalen.
  Wie is Amanda Gorman en wat zouden wij van haar poeziealbum moeten opsteken?

  1. Flach

   Beste Fax, wij als blanken snappen dat toch niet. Dat is ver boven onze capaciteiten en anders ontwikkelde brein. Anders kan ik het niet verklaren? 😀

  2. Beukman

   Als je niet weet wie Amanda Gorman is, dan heb je een tijdje niet opgelet.

   youtube.com/watch?v=LZ055ilIiN4

   Prachtig gedicht. Mooi voorgedragen.

   1. Fax uit Darmstad

    Arie de Beuker
    Het gaat erom of het de moeite waard is om te weten, en in dit geval neen. Ik heb geen behoefte om het poeziealbum van deze deerne te lezen. Er zijn genoeg kleuters met een poeziealbum

    1. Beukman

     Merkwaardig, Fax. Je vroeg ons:

     Wie is Amanda Gorman en wat zouden wij van haar poeziealbum moeten opsteken?

     Maar eigenlijk interesseert het je dus geen reet. Misschien ben je zelf wel een kleuter?

     1. Fax uit Darmstad

      Beukman

      Deze kleuter gelooft in ieder geval niet in sprookjes.

   2. ManX

    Waardeloos gedicht (Climbing the hill), maar wel prachtig voorgedragen: Amanda Gorman is een mooie vrouw met een unieke lichaamstaal en sierlijke gesticulatie. Ze werd door Ophra aangekleed en gecoacht en het resultaat was zeer innemend en een lust voor het oog, mind en hart.

    1. Beukman

     Ik vond het gedicht ook heel mooi dr. X, maar kan het niet los zien van de voordracht en de inderdaad geweldige verschijning van de dichteres.

     1. ManX

      Het gedicht was simpel Amerikaans hero-sentiment Beuk. Dus na twee regels kun je de rest zelf al invullen. A tearjerker.

 12. Flach

  Jammer genoeg heb ik nog gedemonstreerd tegen de apaprtheid, niet wetende dat in de toekomst (heden) men stapelgek zou worden en over lekaar heen zouden buitelen in het creëren van hokjes en etiketten. Ruim 100 gendertypes (ik breek mijn klomp..) en alles is racisme en zwart is alleen voor, van, door, uit, in, andere zwarten. Denk vooral Zwart/Wit, dat is de nieuwe norm, dat is de nieuwe apartheid ingesteld door zwarten.

  Ok, ik vind het best. maar dan ook alles alleen voor blanken. Ook maar de rijksoverheid financiën op kleur brengen, oftewel een begroting gestoeld op de inkomsten van zwarten, en daaruit hun uitkeringen, subsidies en budgetten enz betalen, en hetzelfde regelen maar dan alleen voor blanken. Of zullen ze dat er niet mee bedoelen?
  *sarc off*

 13. RvdBe

  Is niet zozeer de schuld van die zgn woke figuren, maar van lafbekken als die Marieke Lucas zelf, je laat je gvd toch niet zo opzij zetten door een stel racisten, slap wijf.

  1. Aborifa

   De uitgever is degene die na de eerste zwarte walm een team samenstelt.
   Klagen kunnen ze wel alleen. Iets maken niet.
   Jammer dat deze sterk gepigmenteerden een even sterk minderwaardigheidsgevoel hebben.

 14. Flach

  Overigens ben ik ooit oprecht geschrokken van het racisme van Surinamers in Suriname. Ze haten de Chinezen omdat die keihard werken, vaak 24/7 met hun winkeltjes, en het aanleggen van de wegen. Kunnen ze zelf natuurlijk ook, maar ja… liever een Djogootje op de varanda en klagen over die hardwerkende Chinezen. In Afrika? haten ze lek andere zwarte die niet tot hun stam behoort. De Zulu’s worden er zwaar vervolgd en vermoord, net als overigens de blanken, Christenen. Arabieren? Die haten zwarten, zelfs als ze moslim zijn. Ze vinden ze minderwaardig en steken dat niet onder vliegende tapijten. Als je als niet tourist daar aanwezig bent en je hebt er vrienden ed, dan schrik je je te pletter. En hier maar hypocriet hun vingertjes wijzend en verontwaardigt en beschuldigend uitstrekken naar die akelige blanken die hen in alles (gratis) voorzien. Ik kots erop.

 15. Red52

  Worden de stukken van Janice Deul in de Volkskrant nog steeds in zwarte letters gedrukt.
  Dat kan toch niet, dan leg je wel extreem veel nadruk op het feit, dat zwart ook echt zwart is en dat kan niemand zich in de huidige wereld permitteren.
  Dus ook Janice Deul van de Volkskrant niet en de Volkskrant op zich gezien haar filosofie al helemaal niet

 16. kees cup

  Zullen we maar niet raden uit welke politieke hoek deze deug-racisten komen?

  Ze vertalen maar, er zal ook wel weer een mooie hoop subsidie voor nodig zijn, en ik verwacht een oplage waarbij eigenlijk slechts alleen de bibliotheken een exemplaar aanschaffen, plus een e-book licentie.

  Bibliotheken die ook al niet zonder bakken subsidie kunnen voortbestaan, en … zwarte pieten boeken uit de schappen gooien hè.

  En zo weet het deugende deel van dit land, met ONZE centen, HUN, in dit geval racistische ideeën, er door te drammen.

 17. Mar

  Vrouwen onder elkaar. Een verschrikking!

  Amanda Gorman heeft zelf ingestemd met Marieke Lucas Rijneveld als vertaalster. Wie is die Janice Deul dan wel, om daar tegenin te gaan en een andere vertaalster te eisen.

  1. vvw

   een linkse decadente trut waar je er heel veel van hebt in de links politiek correcte slangenkuil

 18. vvw

  de linkse gekte neemt een onmogelijk positie in zo langzamerhand

 19. A-BBa

  Als heel Nederland hier nu eens achter gaat staan in plaats van commentaar leveren. Vanaf nu vertalen blanke personen geen stukken meer die door donkere personen zijn geschreven. Maar ook VICA VERSA!

 20. 56RdK

  Wout, met Zwarte Piet als een racistische uiting te bestempelen is deze woke-idioterie begonnen (met dank aan de PvdA) en wordt het alleen nog maar erger!
  En zeker nu organisaties ten koste van het realistisch en nuchter denken, ten koste van vaardigheden en kwaliteit, nog inclusiever en diverser dienen te worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.