Woke koekjesbakker doopt Jodekoeken om in ‘Odekoeken’, want ‘gelijkheid en inclusiviteit zijn belangrijk!’

Er is weer eens een lekkernij geofferd op het altaar van de Inclusie & Diversiteit. De Jodekoek is voor de eeuwenoude fabrikant Davelaar (1883) nu een “Odekoek”, want de oude naam “kan echt niet meer.” Hier heeft echter nooit iemand om gevraagd, en zelfs het Centraal Joods Overleg nam nooit aanstoot aan de oude naam.

Er is weer eens een slachtoffer gevallen: nadat we eerder de “zoen” opgedrongen kregen, en ook bepaalde lolly’s moest in de ban wegens racisme. En nu verdwijnt ook de Jodekoek, wegens vermeend antisemitisme. Voortaan zijn in de winkels alleen nog “Odekoeken” te verkijgen. Ja, ja!

Producent Davelaar legt zichzelf moedwillig deze verandering op, en kruist in een verklaring alle vakjes op de woke-bingokaart aan:

“We leven in een tijd waarin gelijkheid en inclusiviteit belangrijke waarden zijn. Dit begrip, inclusiviteit, benadrukt niet zoals diversiteit de verschillen tussen mensen. Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid. Een inclusieve organisatie is een samenhangend geheel van mensen die zich tot elkaar verhouden en zich met elkaar identificeren. Omdat we met Davelaar onze deuren open zetten voor een ieder die gemotiveerd is om te werken, past de naam Jodenkoeken niet.”

De Jodekoek komt van een traditioneel Joods recept, en de naam zorgt er juist voor dat het een stukje historie blijft belichten, namelijk die van de Iberisch-Sefardische culinaire traditie in Nederland en Scandinavië. Daarmee verwijst de naam juist óók naar een stukje tolerantie en inclusiviteit, want de enige reden dat we hier Jodekoeken hebben is omdat de Joden uit Spanje en Portugal daar eeuwen geleden moesten bekeren of werden vervolgd. Zo’n beetje hun enige toevluchtsoorden destijds waren Nederland of Scandinavië.

Maar Davelaar geeft kennelijk geen ene malle moer om dat aspect van de geschiedenis. Zij zijn gewoon bang dat de naam Jodekoek vroeg of laat in het vizier komt van de woke-inquisitie, en daardoor impact gaat hebben op de verkoopcijfers en nemen daarom maar het zekere voor het onzekere. En dus komen er Odekoeken.

Het bedrijf baseert deze beslissing volledig op een eigen enquête die het heeft gehouden “waaruit bleek dat een meerderheid van de respondenten, vooral ‘de jongere generatie’, vond dat de naam Jodekoeken niet meer kan”, aldus Nieuwnieuws. Zelfs het Centraal Joods Overleg meldt nooit aanstoot te hebben genomen aan de oude term.

Als die ‘jongere generatie’ ook maar een béétje besef had van de rijke geschiedenis achter die naam, dan hadden ze het waarschijnlijk (hopelijk) heel anders gezien. Maar dit soort idioten denkt niet verder dan ‘het zal wel racistisch zijn, dus streep erdoor.’ Zo helpen bedrijven moedwillig mee om deze samenleving stukje bij beetje ‘aanstootvrij’ te maken. En de gemiddelde burger komt niet verder dan “ach wat maakt het uit, het is maar een koek/traditie/stukje historie/onze cultuur,” en zo worden we langzamerhand nietszeggende eenheidsworst, losgesneden van onze wortels.

Diep triest wat hier gebeurt, dus. Wie roept deze koektrommeloikofobie een halt toe?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. HD

  Oké die koop ik ook niet meer, net als die scheerrommel van die schijnheilige Gillette.
  En alles op de tv reclame waar overdreven veel zwarten op de zien zijn weer ik ook.

  1. The devil and the deep blue sea

   Ja de Bavianisering van commercials is op stoom, je ergert je er dood aan, alsof zowat iedere relatie bestaat uit èèn zwarte en èèn blanke.

   1. Loes

    Wat dacht je van het nieuws presenteren,???hart van nederland rtl 4 nos 1,2,3 allemaal buitenlanders

    1. Heinz

     Vooral bij WDR Fernsehen, BBC, CNN allemaal buitenlanders.

   2. Loes

    Ik vergeet de tweede kamer,,,hoeveel buitenlanders Itten daar?en wat komt er nog

  2. Jack Flash

   De nieuwe ode aan de joden.

 2. ET007

  Niemand deze koeken meer kopen. Vind altijd geweldig hoe bepaalde bedrijven woke zijn maar vergeten dat veel buitenlanders hun eigen winkel hebben. Als een bedrijf dan klanten verliest die zich bedrogen voelt door woke, dan vind ik dat een goede les. De voedende hand moet je nu eenmaal niet bijten. Denk zeker dat klanten weg gaan blijven.

 3. ET007

  Joden hebben geen probleem met de aanschaf van Mein Kampf en kunst (uit de oorlog).
  Alleen wij maken ons druk over de naam Jodenkoek, welke de Joden waarschijnlijk zelfs nog niet eten omdat ze niet kosher zijn.

 4. Lucky Luke

  Wat een zak, zelfs de Joden zijn er trots op en dan komt er zo’n hufter die denkt dat hij het beter weet.

 5. Lucky Luke

  Ik ben bang dat ze bij DDS niet weten wat “WOKE” betekent, het is de vervanger voor het Alert zijn, op de hoogte zijn en wordt dus te pas en onpas volkomen onjuist gebruikt.
  Maar ja, het blijven schapen.

 6. HD

  Toen ik vroeger donkere mannen of vrouwen zag wist je niet beter, nu met al dat gezeik denk ik daar heb je er weer één die mijn land naar de verdommenis brengt.

 7. Loes

  Ons cultuur verdwijnt ,,,,ik wil ook de BLANKE vla in de ban ,ZIGEUNERSNITSELS,haagse hopjes,WITTE CHOCOLA,etc etc dan wordt het een buitenlanders land ,alles van de nederlanders weg,het is absurt.zo langzamerhand ben ik klaar met alles

  1. Mariposa78

   Doet u mij maar een onsje Jodenvet alstublieft.

 8. Franz Biberkopf

  Deze fabrikant heeft door de marketingafdeling laten uitrekenen dat deze naamsverandering leidt tot een hogere omzet.

  Zo eenvoudig ligt dat. Het idee dat deze fabrikant gedreven zou zijn door een politiek correcte ideologie is een naïviteit die je eigenlijk alleen nog op DDS aantreft.

  1. The devil and the deep blue sea

   Bibberkop heeft geen moeite met de Bavianisering van de samenleving, het mietje lust er wel pap van.

   1. Franz Biberkopf

    Ik wijs slechts op de overwegingen van de fabrikant. Koekjesfabrikanten laten zich slechts door de omzet leiden, zoals grootgrutters zich bij het afschaffen van Zwarte Piet dat ook deden.
    Het bewijst dat de opvattingen onder de Nederlandse bevolking structureel zijn verschoven. De meerderheid van de Nederlanders is wars van racisme en discriminatie en dat blijkt uit het verdwijnen van Zwarte Piet en de Jodenkoeken. Je ziet het overigens ook heel duidelijk in de reclame waarin fabrikanten nadrukkelijk diversiteit willen uitdrukken.
    Ik vind het een heel goede ontwikkeling.

    1. The devil and the deep blue sea

     Bibberkop denkt dat wanneer fabrikanten de welbekende Jodenkoeken herdopen in Odekoeken hun omzet gaat stijgen, domheid heeft nu een naam en wel Bibberkop.

    2. Mariposa78

     Het bewijs is er dat de opvattingen onder de Nederlandse bevolking structureel niet veranderd is/ zijn.
     De meerderheid van de Nederlanders is wars en zijn het zat van racisme en discriminatie beticht te worden en tal van zaken.
     Ook blijkt dit niet uit het feit dat hierdoor zwarte Piet en de Jodenkoeken en andere zaken verdwijnen.
     Je ziet het overigens ook heel duidelijk in de reclame waarin fabrikanten nadrukkelijk diversiteit door je strot willen drukken.
     Ik vind dit een heel erg slechte goede ontwikkeling.

     1. Franz Biberkopf

      “Je ziet het overigens ook heel duidelijk in de reclame waarin fabrikanten nadrukkelijk diversiteit door je strot willen drukken.”

      Dit is de denkfout waar ik op doelde. Fabrikanten willen helemaal geen diversiteit door je strot drukken, ze hebben slechts ontdekt dat diversiteitsbeleid beter verkoopt.
      Als je iemand iets zou willen verwijten op dit punt moet je de consument de schuld geven die diversiteit kennelijk positief waardeert.

     2. Mariposa78

      W .I. M je staat weer onzin te verkondigen Zelfs met je nieuwe Nick Zoals Manx tsk tsk tsk.
      Al het er niet is verzin je het leugenaar en je case is already rested.

     3. ManX

      Mariposa, wil je misschien even de takke krijgen – hoe kom je er bij dat Biberkopf en ik, ManX, een en dezelfde zouden zijn? Dan moet je toch wel stekeblind zijn en een gigantisch bord voor je kop hebben.

      ManX droeg hiervoor de nick ‘Vriend’ en daarvoor Rammstein, Oudshoorn, Holland en nog vele andere (door het mesjogge banbeleid van Engelbart).

      Nu geen gekke dingen meer zeggen hoor, anders voel ik me zwaar beledigd.

     4. usb3.0

      “Fabrikanten willen helemaal geen diversiteit door je strot drukken”

      Jawel hoor franzje, je bent een leugenaar, sterker nog, diversiteit is een ernstig probleem die zeer progressief en agressief aanwezig is in de reclamewereld, de grootste denkfout, voor zover jij normaal kunt denken, is dat het wordt ontkent..

    3. ManX

     Hoe vervelend ook, Biberkopf heeft in deze gelijk.

     Ik vind ook dat de naam Jodenkoeken echt niet meer kan in deze tijd. Dat heeft weinig met woke of inclusie te maken – Jodenhairspray, Jodenlucifers of Jodenbrillen zouden nu ook ondenkbaar zijn.

     Ik heb Davelaar gekend in de jaren ’70 toen hij naast zijn kleine bakkerij een winkeltje op het Waagplein in Alkmaar had waar uitsluitend de bekende blikken met ‘Joodenkoeken’ verkocht werden – alle stellingen, vitrines en de etalages stonden vol met hetzelfde product dat voornamelijk aan toeristen gesleten werd: op het etiket stond de Waag afgebeeld.

   2. Mariposa78

    Nee joh dat doet zijn vrouw wel, ze lust er wel pap van Randell dat is.

  2. Adrianzoon

   wat een slap gelúl wím , hoe verzin je zoveel quatsch tról ?

   1. Franz Biberkopf

    Waarom vind je het slap gelúl, Siem?

    1. CZ

     Lachwekkend dom ventje!

     1. Franz Biberkopf

      Waarom vind je het lachwekkend, CZ?

      Dat kun je toch wel uitleggen?

     2. usb3.0

      Aldus koekoek franzje koekoek

 9. ervi

  Die J had rustig kunnen blijven.
  Dat hele inclusiviteitgezeik gaat alleen maar over zwarten en moslims.
  Joden hoeven alleen maar op te passen voor de anti-joodse Kaagpartij.

  1. Jack Flash

   Toekomstige generaties zullen zich afvragen waar de naam Odekoeken vandaan komt.
   Misschien wordt het door nostalgie wel weer teruggedraaid, wie weet.
   Idioterie is van alle tijden.

   1. Franz Biberkopf

    Als de fabrikant ontdekt dat de koeken weer beter gaan verkopen met de J er voor zal hij dat subiet doen.

    1. Heinz

     Ik heb mij altijd al afgevraagd waar Arnhemse meisjes vandaan komen. Het schijnt dat die gebakken worden uit bladerdeeg.

    2. usb3.0

     franzje is echt een eikeltje natuurlijk dat franzje echt denkt dat dit niet komt door het zeer agressieve virus genaamd diversiteitcul

     1. Franz Biberkopf

      Ik heb het gevoel dat Gerrit een beetje begint te dementeren.

      Geen leuke constatering.

     2. usb3.0

      Aldus koekoek franzje

     3. Thant dolph

      Aldus Bassie-Homefrontje, het clownsmaatje natuurlijk van Adriaan(zoon)

     4. usb3.0

      Annie bloemkist michelleke klavan…

     5. Thant dolph

      Wat zei je, bloedworstkistje?

   2. Flach

    Waarschijnlijk zal men denken dat het om Oude Koeken gaat. Een schrijffoutje.

 10. Adrianzoon

  Als ik geen jodenkoeken meer kan of mag kopen gaan we over op bastonge koeken.

  ga toch geen odekoeken kopen, stelletje idioten

  1. Franz Biberkopf

   Het zijn Bastogne-koeken, Siem.

   1. CZ

    Binnenkort weer een nieuwe editie van de grote leugenaar en bejaarde ouweho#r…

   2. Adrianzoon

    lik me vreet wím

  2. Emma Louise

   Adrianzoon kan vast wel ergens gratis billenkoek krijgen.

  3. RvdBe

   Bastognekoeken gaat m ook niet worden, zijn vernoemd naar de stad Bastogne, die inwoners willen ook inclusiviteit en begrip, dus 1e en laatste letter eraf, astognkoeken worden het dan, iedereen blij.

  4. Flach

   Inderdaad, de J wordt dan in gedachten uitgesproken. Bespottelijk.

   Iets zoeken en besmet maken, met geen ander doel dan ontwrichting en polarisatie. Echt ziek.

  5. Flach

   Wat niet meer mag:
   Snoep-potten – beledigend voor de gender diversiteit.
   Zwarte muisjes – beledigend voor de klein geschapen zw. mannen (die zijn er ook) en
   beledigend voor de witte muisjes.
   Massee Borsthoning – beledigend voor vrouwen, #BlijfVanMijnBorstenAf
   Polka Brokken – Beledigend voor de Czechen, alsof die alleen maar brokken maken.
   Zoute Bootjes – Beledigend voor migranten die de oversteek waagden.
   Stroopsoldaatjes – Beledigend voor de Blauwhelmen, de ‘vrede stichters’
   Schuim Poezen – Beledigend voor de dames van plezier.
   Arabische Gom – Beledigend voor de Arabieren
   Regenboog Lollies – Beledigend voor de Gender-div.
   Heksendrop – Beledigend voor de beoefenaars van Paganisme, hekserij.
   Zakkenrollers – Beledigend voor een alsmaar groeiende ‘beroepsgroep’
   Spekjes – Beledigend voor mensen met overgewicht.
   Nuts – Beledigend voor de verwarde mensen.
   Nerds Candy – Beledigend voor de slimme mensen onder ons.
   Sugar Daddy Milk Caramel Pops – klinkt niet fris.

   Afin, als je gaat zoeken vind je altijd wel iets wat je een rare draai kunt geven. Dat zegt meer over de gedachtegang van dit soort van ‘goedgevoelverslaafden’ en ander gespuis dan van het product en de bedoeling zelf.

 11. RvdBe

  Het “nieuwe bruin” heeft een hekel aan Joden met Kaag voorop, wellicht dat het uit die hoek komt.

  1. Flach

   Het nieuwe bruin, bedoel je daar de hedendaagse nsb’rs mee? De antifa en aanverwante mafketels? De Slinkse grotendeels gesubsidieerde parasieten vd samenleving? Dat zijn de enige beroepsidioten die zich met dit soort onzin bezig houden.
   Ik stem PVV en ben voor Israel en de Joden en ik vind het gel.l van wederom dezelfde groeperingen, en er allerlei spijkers op ‘geen druppel water’ worden gezocht om daar weer eens fijn heisa om te kunnen maken.

   Jodenkoeken, heerlijke koeken. Een positief iets. En neem de negerzoenen, wat is er mis met een zoete traktatie? Mogen Bosse Bollen nog wel? Misschien dat iemand er een ‘vrouwonvriendelijk’ element in weet te ontdekken.
   2 mooie lekkere Bosse Bollen? Mag straks ook niet meer.

   En deze Bakker? Met zijn z.g.n. motieven veeg ik mijn *kuch* voeten af. OP zijn manier slim gedacht, niets anders dan door de aandacht zijn zaak te kunnen promoten, of iig in de publiciteit te kunnen brengen.

 12. 56RdK

  “Wie roept deze koektrommeloikofobie een halt toe?”

  Nu, degenen die op 17 maart a.s. niet op het CDA, CU, D66, GL, PvdA, VVD gaan stemmen!
  Dusdanig stemmen dat bijvoorbeeld onze kinderen verschoond blijven van achterbakse, linkse woke-indoctrinatie op scholen en universiteiten.

  In plaats van te stemmen op het kartel dat al jaren bezig is ons en ons land om te vormen tot een Europese eenheidsworst met liefst een islamitische grondslag.

  Maar ja, dat benodigde stemgedrag zal wel een illusie blijven en zal de woke voortduren.

  1. Flach

   Ik ben bang dat je gelijk zult krijgen. Het is een succesvol verdienmodel. 🙁

  2. Franz Biberkopf

   Als we allemaal PVV en FvD gaan stemmen zullen de Jodenkoeken niet terugkomen, tenzij de Overheid dan fabrikanten daartoe gaat dwingen.

   De grap is dat de meerderheid niet op PVV en FvD stemt en ook de Jodenkoeken niet meer koopt als ze zo blijven heten. Dat snapt de fabrikant ook.

   1. Flach

    Ik denk dat u dat verkeerd ziet. Want 1 bakker stelt nog helemaal niets voor. Ik denk dat de Jodenkoek gewoon in de schappen blijft staan. Doen ze dat niet dan kan die bal ook andersom geschopt worden en kunnen tegenstanders van deze waanzin gaan besluiten om alle andere ‘discutabele’ namen vanuit allerlei andere richtingen aan gaan pakken. Te beginnen, want dat is het makkelijkste met alle Islamitische namen die ‘foute gevoelens’ oproepen.

    En voorlopig heeft de PVV nog veel meer zetels dan de slinkse sukkelbrigades. Bruine brigades al nemen ze zich abusievelijk groen, met hun biomassa en andere faal plannen. Maar ze hebben een flinke staat van dienst als het gaat om fascistische en dictatoriale systemen. Van de verheerlijking van Pol Pot en het Vietnam regime (Rosenmuller en Halsema) tot de liefdesrelatie met RaRa, en niet te vergeten de poging (medwerking van Samson) tot het laten ontsporen van een trein met een nucleaire lading. Duyvendak niet te vergeten… Dan Marijke Vos met bloed aan haar handen want Probo Koala, een giframp door haar bewust foutieve handelen. En zoveel meer, ik heb een héél dossier van dik 25 jaar lang.
    Toppertjes die bruine groenlingen. Geef mij die met vleugeltjes maar, 1001 keer beter en leuker.

    1. Franz Biberkopf

     “Ik denk dat de Jodenkoek gewoon in de schappen blijft staan.”

     Dat denk ik ook, maar dan onder een andere naam.

 13. Jannes-46

  Het wordt mij helemaal zwart voor de ogen van die lui die een wit voetje proberen te halen over de rug van de jodenkoek. De andere fabrikant houdt zijn “Enkhuizer Jodekoek” voorlopig gehandhaafd, tsja, totdat er weer zo’n woke-pandemie uitbreekt in dit zieke land.

 14. C.A.Barstow

  Het is de aloude en eeuwenlange Jodenhaat die weer eens de kop opsteekt,
  Die verpakt is in een verachtelijk fascistisch linkse smoes van Inclusie & Diversiteit.
  Wordt door ons dus niet meer gekocht!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.